Kweepeer, mispel en vijg boek van Ria Loohuizen

15 december 2013

Kweepeer, mispel en vijg van Ria Loohuizen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

In 2003 verscheen van Ria Loohuizen al het Het Rijk van Kwee en Vijg. Een prachtig boek over de kweepeer en de vijg. Toevallig ontdekte ik in hetzelfde jaar ook voor het eerst de kweepeer. Het was liefde op het eerste gezicht! Ik was dan ook dolblij dat er een boek was over de kweepeer. Helaas is dit boek al een tijd niet meer leverbaar. Gelukkig heeft Ria Loohuizen een nieuw boek geschreven: Kweepeer, mispel en vijg.

Het boek bestaat uit twee gedeelten, een deel over de historie en de botanische kenmerken van de kweepeer, mispel en vijg. En mijn favoriete gedeelte: een reis rondom het Middellandse Zee gebied waar ze van de verschillende landen de culinaire toepassingen van de vruchten beschrijft. In dit deel vind je wel 75 lekkere en verrassende recepten zoals kweepeersoep met lamsvlees maar ook klassiekers als membrillo.

Door de opzet van het boek maak je door het reizen door landen als Turkije, Marokko en Spanje ook echt kennis met de keuken van zo’n land. In Marokko koken ze bijvoorbeeld veel combinaties van vlees met vruchten en gebruiken ze andere kruiden (kardemom) dan in bijvoorbeeld Italië (mosterd voor mostarda).

Af en toe lees je ook een leuke persoonlijke noot: Bij Allah koop geen plofkippen of Ik benijd mensen die nog op het punt staan de ongelofelijk subtiele smaak van kardemom te ontdekken. Het boek maakt enthousiast om direct te gaan koken. Ik ga ook zeker nog een recept uit dit boek maken en kan het boek van harte aanbevelen.

Kweepeer, mispel en vijg kost €19,95
ISBN nummer: 978 90 5956 413 8
Uiteraard is het ook online te bestellen:
Bestel Kweepeer, mispel en vijg (link naar Bol.com).

Reacties

  1. Frank Talsma 28 januari 2012 21:15 uur

    Leuk boek, meteen naar de winkel gerend. Goede recepten ook, volgend jaar weet ik wat ik met m’n mispels moet doen! Nu paar kilo kweeperen gekocht bij een marrokaanse winkel en mebrillo gemaakt, veel werk maar goed gelukt. Onze kinderen vinden het heerlijk en vragen steeds, mogen we nog zo’n snoepje? Heerlijk bij manchego, of verse geitenkaas………

  2. Okke Amerongen 29 januari 2012 09:30 uur

    Hallo Frank, Mooi dat het goed gelukt is en leuk dat ook de kinderen van de membrillo genieten!

  3. Sabine de Raat 13 november 2014 10:28 uur

    Beste Okke,

    Ontzettend leuk deze ode aan de kweepeer.
    Mijn moeder, half Zwitsers, wilde persee een kwee in de tuin, waar de bekende geleis uit voortkwamen.
    Dit was in de zestigerjaren.
    ik verzamel zelf ook al heel lang recepten.
    Heb nog geen boek gekocht, zag wel vorig jaar in een Duits tijdschrift het boekje “Quitten”. In mijn Zwitserse kookboek , das Fülscher Kochbuch”, een herdruk van 1966, staan ook nog een paar leuke recepten.
    B.v. Quittenschaum, een combinatie van Kweemoes, wat rood vruchtensap, 100 gram suiker en geslagen eiwit, 4 stuks.
    Volgens mij niet gek, maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd.
    Ik ben trouwens redelijk gefrustreerd, woon in Finland en de kwee is hier nauwelijks te koop.
    In mijn nieuwe tuin komt natuurlijk meteen een boompje ,als ik volgend jaar weer in Nederland ben.
    Moet me nog verdiepen in de soorten, want er is een groot smaakverschil.
    Ik blijf je volgen,
    Hartelijke groet, Sabine uit Helsinki

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met kweeperen!