Kruidige kweepeermuffins met oranjebloesem

Kruidige kweepeermuffins met oranjebloesemwater Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
120 minuten
Aantal personen:
12

Ingrediënten voor geroosterde kweeperen

  • 3 kweeperen, geschild, in kwarten en klokhuis verwijderd
  • 250 ml water
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 laurierblad
  • 1 flink stuk citroenschil (zonder wit)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 stuk steranijs

Ingrediënten voor muffins

  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 el koekkruiden
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 geroosterde kweepeer in stukjes

Miss Foodie kookte al eerder vol enthousiasme met kweeperen. Ook dit jaar ontving ik een kort maar duidelijk mailtje: ik heb er weer twee! Er stonden dus weer twee lekkere kweepeerrecepten op haar site. Vooral dit recept voor kruidige kweepeermuffins met oranjebloesem sprak mij erg aan. Bedankt Miss Foodie dat je het ook op deze site wil delen!

Met de geroosterde kweeperen kun je werkelijk álle kanten op; lekker spul om bijvoorbeeld warm als toet met een bol ijs te serveren…. of om bladerdeeg mee te vullen voor “kweepeerflappen”… of om verder te verwerken in een jam…. of te pureren en in schone potten te storten als kweepeersaus… of als stoofpeertjes te eten bij een gerecht. Vandaar dus eerst het recept voor 3 heerlijke geroosterde kweeperen waarvan je er eigenlijk maar 1 nodig hebt voor dit recept. De rest komt wel op!

Start met het roosteren van je kweeperen. Verwarm je oven voor op 200 graden. Doe water, suiker en specerijen in een grote braadslede en leg daar de kwarten kweepeer in. Zet een uur in de oven, afgedekt met aluminiumfolie. Mocht je tijd/zin hebben dan kun je de peren af en toe eens draaien. Zet dan de temperatuur wat lager, naar 170 graden. Haal de folie van de braadslee en rooster de peren nog eens 3 kwartier. Ze moeten helemaal zacht zijn als je ze met een scherp mesje inprikt. Haal de peren uit het vocht en snijd 1 peer in stukjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de zachte boter met de bruine basterdsuiker en koekkruiden tot de boter luchtig wordt. Voeg er dan stuk voor stuk de eieren aan toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Meng er tot slot het oranjebloesemwater door (te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels). Spatel tot slot het zelfrijzend bakmeel en de kweepeerstukjes door het beslag en vul er muffinvormpjes mee. Zet in de oven. Grote muffins zijn over het algemeen na 15-20 minuten gaar. Dit check je door er met een sateprikker in te steken. Als die er droog uit komt is je muffin gaar. Kleintjes hebben meestal maar 10-15 minuten nodig. Laat de muffins op een rooster afkoelen.

Kijk zeker eens op de site van Miss Foodie hier vind je nog veel meer heerlijke recepten met mooie foto’s. Of volg haar belevenissen op Twitter of Facebook.

Reacties

  1. Miss Foodie 22 november 2013 15:35 uur

    Leuk Okke! Aan jouw site te zien is de kweepeer aan een comeback bezig 😉

  2. Okke Amerongen 22 november 2013 17:53 uur

    Haha, ik hoop het van harte:-) Maar de kweepeer is al veel populairder dan ik zelf ooit verwacht had.

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met kweeperen!