Kweepeermosterd

Kweepeermosterd Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 33 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
60 minuten

Ingrediënten:

  • 2,5 kilo kweepeerpuree
  • 300 gram gemalen mosterd / mosterdmeel
  • handje mosterdzaad (optioneel)
  • 1,5 liter droge witte wijn
  • 1 liter wijnazijn of ciderazijn
  • 1 kilo suiker
  • 4 sinaasappels (alleen rasp van de schil)
  • 10 theelepels zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels pimentpoeder
  • 2 citroenen

Met gemalen mosterd en kweeperen maak je eenvoudig je eigen mosterd. Deze mosterd is heerlijk zacht van smaak. De wat korrelige structuur van de kweepeer past goed bij deze mosterd. De mosterd is erg lekker bij vlees en kaas. Marineer vlees ook eens een nacht in de mosterd. Het geeft vlees een goede smaak en maakt het lekker mals.

Bereiding:

Dit recept kan uitstekend gemaakt worden in combinatie met het recept voor kweepeer gelei. Het overgebleven gekookte vruchtvlees pureer je in een roerzeef (ook wel passe-vite genaamd). Met een keukenmachine kan het ook. Controleer dan wel of alles mooi egaal gepureerd is. Mocht je dit recept niet in combinatie met een ander kweeperenrecept maken kook dan eerst 3 kilo kweeperen zachtjes gaar in een pan met water. Pureer dit en weeg 2,5 kilo af voor de start van de bereiding van dit recept.

Voeg alle ingrediënten samen in een grote pan en warm alles goed door. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen. Kook het geheel tot het een stevige mosterd is. Roer aan het einde het sap van de 2 citroenen door de mosterd. Reinig potten en deksels in de soda of zorg dat ze in een voorverwarmde oven op 150 graden staan. Vul de potten af en doe de deksel er meteen op.

Tip: mosterd smaakt lekkerder als het even kan rijpen. Laat de mosterd dus even een maand rusten in de pot.
Liever een wat sterkere mosterd? Voeg gewoon wat meer mosterdmeel toe.

Serveertips:

Kweepeermosterd is lekker op brood met kaas of vlees. Met mosterd kan je ook uitstekend vlees marineren. Smeer vlees naar keuze een avond van tevoren in met deze mosterd en verpak het vlees in plastic folie. Schraap de mosterd de volgende dag eraf en bereid het vlees zoals je het normaal ook zou doen. Het vlees heeft nu het aroma van de mosterd gekregen en het is ook malser!

Reacties

Reageer ook

  1. Okke 26 oktober 2009 22:42 uur

    Hallo Floortje, Mosterdmeel is verkrijgbaar bij een ouderwetse drogist. Zo’n mooie waar de kruiden in blikken of in laatjes zit. In Utrecht bijvoorbeeld Drogisterij Woortman aan het Neude, in Amsterdam Jacob Hooy.

    Een goed alternatief is het merk Colman’s English Mustard (since 1814). Dit is ook mosterdpoeder en is te krijgen in delicatessenwinkels of bij horecagroothandels. Het is dus even zoeken maar het is wel te vinden. Succes! Okke

  2. floortje 26 oktober 2009 22:30 uur

    het mosterdrecept spreek mij erg aan maar waar koop ik gemalen mosterd/mosterdmeel?

  3. kien 28 oktober 2009 23:43 uur

    Hallo Okke,
    Fijn dat je zo’n mooie kweeperensite hebt !
    Zeg je in je reactie aan Floortje dat je ook mosterd uit een potje zou kunnen gebruiken om te mengen?

  4. Okke 29 oktober 2009 08:43 uur

    Hallo Kien, Bedankt voor het compliment. De mosterd van Colman is ook gemalen mosterd. In mijn reactie naar Floortje was dat inderdaad niet duidelijk dus ik heb dat ook nog even aangepast. Met verse mosterd kan je het bovenstaande recept niet maken. Dan kloppen de verhoudingen niet meer en dat is zonde. Veel succes met het maken van de mosterd! Okke

  5. Mariella 1 november 2009 21:38 uur

    Had ik dit nu vanmiddag maar geweten. Dan had ik dat mosterdpoeder ook eens kunnen gebruiken. Gelukkig liggen er nog vier kweeperen. Volgend weekend misschien dus kweeperenmosterd!

  6. Gerard 29 november 2009 11:34 uur

    Hallo,

    Ik ben gek van mosterd, ook heb ik voor het eerst kweeperen gelei gemaakt. De volgende keer ga ik dus mosterd en gelei maken. tip, door noodzaak, ik had te weinig suiker, heb 1 kg suiker vervangen voor 500gr bruine basterd, geeft als resultaat diepere kleur.
    In Hongarije heb ik namelijk een grote kweeperen boom, en die geeft veel vruchten. Met deze mooie en informatieve site kan ik erg lekkere kweepeer gerechten maken. reactie op bovenstaande. Ik gebruik al jaren Colmans mosterd poeder, erg lekker om je rosbief mee te marineren.
    gr. Gerard

  7. silvana 22 oktober 2010 18:46 uur

    hi, wil nog even zeggen die mosterd van Colman’s English Mustard kan je ook kopen bij de supermarkt Jumbo.

  8. silvana 23 oktober 2010 18:13 uur

    Ik vond de mosterd iets te zoet. ik had in plaats van 2500 kweepeer 2000 en heb ook het suiker gereduceerd naar 800.
    Hoort het zo zoet te zijn hoe kan ik hem wat minder zoet krijgen nog!

  9. Okke Amerongen 23 oktober 2010 19:11 uur

    Het is inderdaad een zoetere mosterd (mostarda). Om hem minder zoet te krijgen moet je eigenlijk meer kweepeermoes toevoegen. Een extra hoeveelheid kruiden toevoegen kan ook helpen. Hij is zo ook heerlijk in combinatie met vlees zoals gedroogde ham of pittige kaas. Dan heb je zoete mosterd met het zout van vlees/kaas.

  10. Monique 13 november 2010 20:00 uur

    Okke, ik heb vandaag de mosterd gemaakt, nadat ik eerst gelei had gemaakt. Van de overgebleven gekookte peren maakte ik de mosterd. Hij lijkt me erg lekker geworden, maar omdat ik van pittig houd heb ik wel de hoeveelheid mosterdmeel verhoogd.Het duurde overigens wel lang om de mosterd in te koken tot de gewenste dikte.
    Ik heb je site gelinkt in mijn blog.

  11. gesina de vries 13 november 2011 16:46 uur

    Wat een heerlijke zachte mosterd!!!! Ook bij rookworst top. Alleen iets te zoet naar onze smaak- hoe kunnen we dit bijstellen?
    mvg Gesina

  12. Okke Amerongen 13 november 2011 21:26 uur

    Hallo Gesina, Het is inderdaad een zoete mosterd. Als je de bestaande mosterd aan wil passen zou ik de hoeveelheid mosterdmeel en azijn verhogen naar smaak. Dan alles nog even goed doorwarmen en in schone potten doen om te bewaren. Ik hoop dat de mosterd dan meer naar je smaak is. Veel succes!

  13. Christien 10 oktober 2013 07:41 uur

    Ik zit in frankrijk en kan geen mosterdmeel vinden kan ik ook mosterdzaad malen

  14. Okke Amerongen 10 oktober 2013 07:50 uur

    Hallo Christien, Op zich moet het kunnen als je zo’n klein koffiemalertje hebt met van die ronddraaiende mesjes. Anders krijg je het denk ik niet fijn genoeg. Maar misschien is grove kweepeermosterd juist veel lekkerder? Wie weet. Veel succes in ieder geval!

  15. Maryvonne de Reuver 14 oktober 2013 14:13 uur

    Hallo Okke, bedankt voor je superleuke blog! Hoeveel potten mosterd maak je met dit recept?

  16. Okke Amerongen 14 oktober 2013 17:03 uur

    Hallo Maryvonne, Bedankt voor de complimenten. Ik heb het al een tijd geleden gemaakt en heb altijd bergen potten op voorraad. Ik weet dus helaas niet meer hoe veel potten mosterd je hier mee kunt maken. Sorry! De enige tip die ik je kan geven is om gewoon genoeg potten op voorraad te hebben. Dan zit je altijd goed.

  17. Maryvonne de Reuver 14 oktober 2013 17:08 uur

    Dank voor je snelle reactie! Ik had best veel potten op voorraad maar met alle kweepeer gelei en druiven gelei begint het aardig op te raken! Ga maar even rond vragen bij de buren! Nog een vraagje,hoe lang kan ik deze mosterd goed houden?

  18. Okke Amerongen 14 oktober 2013 17:12 uur

    Deze mosterd kun je minimaal een jaar bewaren maar ook wel langer. Mosterd is sterk conserverend.

  19. Lucinda 14 oktober 2013 17:32 uur

    Ik krijg het vruchtvlees met geen mogelijkheid door de passe vite. Er komt alleen maar vocht uit. Kan het aan de passe-vite liggen, of hebben meer hier problemen mee?

  20. Okke Amerongen 14 oktober 2013 18:42 uur

    Hallo Lucinda, Het je wel gekookt vruchtvlees? Ik denk het wel maar vraag dat toch maar even voor de zekerheid. Bij de meeste passe vites zitten meerdere zeven. Als je het er niet door krijgt zou ik het eerst met de grove zeef proberen en dan nog een keer met een fijnere voor een fijne puree.

  21. Lucinda 14 oktober 2013 19:26 uur

    Gekookt en wel, ik denk wel minimaal 4 uur, waarschijnlijk nog wel langer. Mijn passe vite heeft 2 zeven, en ik heb ze beide geprobeerd. Zelf heb ik het idee dat de zeef te weinig druk zet ofzo. Ik kan het moeilijk duiden.

  22. Maryvonne de Reuver 15 oktober 2013 15:59 uur

    Hallo Lucinda, ga ik me er ook mee bemoeien….. Heb je de plaat met de gaatjes wel goed om in de zeef liggen? Bij mij past hij op 2 manieren en op de verkeerde manier komt er ook niks door heen…..Ik hoop dat dit helpt, groet, Maryvonne

  23. Lucinda 16 oktober 2013 13:31 uur

    Ik heb ´m ook goed om in elkaar gezet. Het probleem is dat er tussen de plaat met gaatjes en het draaiende gedeelte op het smalste stuk toch nog 1-2 mm ruimte is, waardoor je nauwelijks druk kunt zetten. Mijn ouders hadden vroeger een zeef waarbij je als je terugdraaide het metaal op het metaal hoorde krassen, dus 0 mm speling, en dat was een perfect ding. Je draaide ongeschilde gekookte appels in een oogwenk tot moes, en hield bijna droge schillen en klokhuizen over. Met dit ding blijf je echt een uur bezig.

  24. Okke Amerongen 16 oktober 2013 19:45 uur

    Hallo Lucinda, Er zit denk ik helaas niets anders op dan een nieuwe groentemolen kopen. Balen maar ze zijn niet al te duur. Ook bij kringloopwinkels kun je ze af en toe vinden.

  25. mengelmoestuin 4 november 2013 11:32 uur

    Ik heb de staafmixer gebruikt en vervolgens nog 3 handjes mosterdzaad toegevoegd voor de structuur. Wat ontzettend lekker! Wordt er helemaal blij van..

  26. Ester 27 februari 2014 16:56 uur

    Hoi Okke,

    Afgelopen herfst heb ik net als het jaar ervoor weer kweepeermosterd gemaakt. Was zo heerlijk het jaar de eerste keer. Deze keer is het helaas geleiachtig geworden. Heb jij een idee wat ik anders had kunnen doen of nog beter kan ik nu m’n mosterd nog bewerken zodat ie smeuig wordt?

    Groetjes
    Ester

  27. Okke Amerongen 28 februari 2014 11:29 uur

    Hallo Ester, Ik zou het opnieuw opkoken en wat vocht toevoegen. Lastig om te zeggen welk vocht. Van water krijg je minder smaak. Misschien troebele appelsap. Dan krijg je wel een nog wat zoetere mosterd. Na het opkoken gewoon weer in de pot doen alsof je net de mosterd gemaakt hebt. Veel succes en ik hoop dat het helpt!

  28. Ester 29 april 2014 17:30 uur

    Hoi Okke,

    Het is gelukt!! Nu is het lekkere smeuiige mosterd en goed van smaak:)
    Met de troebele appelsap en wat appelazijn.
    Ff een klusje alle potjes openen en legen maar het was het meer dan waard!

  29. Okke Amerongen 30 april 2014 07:43 uur

    Hallo Ester, Mooi dat het allemaal goed gelukt is. Eet smakelijk!

  30. Marika 3 oktober 2014 13:31 uur

    Beste Okke,
    Wat heb je een ontzettend mooie site zeg!
    Ik ga vandaag kweeperengelei maken d.m.v. ontsappen in een weckketel. Van het pulp wil ik deze mosterd maken. Nu kijk ik naar je recept en gaat daar best heel veel suiker in. Wat is de functie van de suiker en kan het ook zonder suiker? En is de kweepeer niet al zoet genoeg van smaak? Ik ben benieuwd!
    Groet, Marika

  31. Okke Amerongen 5 oktober 2014 11:35 uur

    Hallo Marika, Dit is een zoete mosterd uit Italië een mostarda. Zonder suiker heb ik het nog nooit gemaakt. Als je dat gaat proberen dan moet je op de verhoudingen en op de houdbaarheid letten. Kweeperen zijn van zichzelf niet zoet. Bedankt voor de complimenten voor mijn site! Veel succes met koken.

  32. margaret 8 november 2014 20:18 uur

    hallo Okke, Is deze mosterd ook lekker met Kweeappels?

  33. Okke Amerongen 9 november 2014 21:30 uur

    Hallo Margaret, Het maakt niet uit of je appel- of peervormige kweeperen gebruikt.

Reageer ook, leuk!




Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees meer over Kweepeer.nl of volg Okke op:

Okkes Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over mooie producten, lekker eten en drinken en… super adresjes waar het te koop is.

Okke houdt van privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief.