Cotogne uit trappistenklooster in Vitorchiano

15 mei 2010

Cotogne confettura extra delle trappiste Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Het eerste trappistenklooster van Italië is in 1875 gesticht door een kleine groep Franse nonnen in San Vito nabij Turijn. In 1898 verhuisden de zusters naar Grottaferrate, ten zuiden van Rome. In 1957 zijn de zusters opnieuw verhuisd naar de huidige verblijfsplaats in Vitorchiano. Dit afgelegen dorpje ligt op ongeveer 2 uur rijden ten noorden van Rome.

Trappistenklooster VitorchianoHier maken de zusters deze kweepeerjam van kweeperen, suiker en citroensap. Een pure vruchtenjam dus zonder enige toevoeging. Naast het religieuze werk van de zusters werkt de kloostergemeenschap in de landbouw. Behalve een wijngaard, groentetuin en boomgaard produceren ze diverse soorten jam. Ook produceren ze briefkaarten.

Er zijn vele bekende zoetwaren die door kloosterlingen gemaakt worden. Dit gebeurde vooral omdat op deze manier de oogst van de grote kloosterlandgoederen bewaard konden blijven. Daarnaast voorzagen zij de kloosters in aanvullende bronnen van inkomsten. In Italië en Frankrijk zijn er nu nog steeds vele kloosters die jams, gelei’s, sappen maar ook koekjes produceren. Meer hierover volgt zeker nog!

Reacties

 1. Chantal 21 mei 2010 20:32 uur

  Dat klooster ziet er mooi uit. Zou best eens willen zien hoe de nonnen die jam maken!

 2. Riet 15 oktober 2010 13:52 uur

  Heerlijke bonbons: aangezien ik nietgenoeg potjes had heb ik vrijwel geen water bij het koken v.d. kweeën gedaan en verder wel citroensap en evenveel suiker als gewicht van de kweeënpuree. Resultaat stevige “jam” die na afkoelen in stukjes te snijden was. Chocolade (70%) smelten (magnetron 450 graden of au bain marie) .
  Een dun laagje gesmolten chocola op vetvrije papier leggen de blokjes vruchtenpuree in de chocola dopen en op het vetvrije papier laten opstijven.

 3. Okke Amerongen 16 oktober 2010 18:00 uur

  Oeh, lekker! Kweepeer met chocolade, goed idee!

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.