De kweepeertuin van Norton Priory

5 augustus 2010

Norton Priory ruïnes Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Norton Priory is een 900 jaar oud klooster in Runcorn, Cheshire, Engeland, en is beroemd om de ‘National Collection of Quince’, oftewel de Nationale Kweepeer (Cydonia Oblonga)-verzameling van Engeland. Er staan in de tuinen rond de 20 verschillende variëteiten.
De kweepeer is een oeroude vrucht en er wordt vanuit gegaan dat deze vrucht veel ouder is dan de appel. Wetenschappers hebben de theorie dat de kweepeer de echte Verboden Vrucht is uit het Hof van Eden.

De bomen zijn enorm aromatisch maar de vruchten daarentegen bitter en hard als ze rauw worden gegeten. Echter, als ze worden gekookt wordt de smaak heerlijk zoet en past het super goed bij desserts en vleesgerechten. Omdat er pectine inzit, een gomsoort die van nature in vruchten voorkomt, is de kweepeer ook ideaal voor het maken van jam en gelei.

Jammer genoeg is de kweepeerboom vatbaar voor verschillende ziektes en is daarom in de wat mildere klimaten zeldzaam geworden. Het is daarom van vitaal belang deze veelzijdige vrucht te beschermen tegen het uitsterven.

Een paar feiten over de kweepeer:

  • De hoofdpersonen in het gedicht ‘ The Owl and the Pussycat’ van Edward Lear ‘dined on mince and slices of quince, which they ate with a runcible spoon’.
  • Komt oorspronkelijk uit het warme zuidwesten van Azië, het gebied rond de Kaukasus.
  • Bevat veel vitamine C.
  • Het vruchtvlees van de kweepeer heeft een zacht roze kleur maar verandert in rood als het langer gekookt wordt.
  • In Iran en andere gebieden van het Midden-Oosten worden de gedroogde kweepeerpitten gebruikt om keelpijn te verzachten en het hoesten te verminderen.

De tuinen van Norton Priory zijn geopend van 1 april tot en met 31 oktober.
Meer informatie vind je op de website van Norton Priory.
Dit artikel heb ik gekregen van Pimm van der Donk, bekend van Blaostudios. Bedankt Pimm!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.