Kweeën gelei van Heerlijkheid Mariënwaerdt

29 juli 2010

Kweeën gelei Heerlijkheid Mariënwaerdt Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Aan de prachtige rivier de Linge bij Beesd ligt het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het landgoed is sinds 1734 door de familie Verschuer in beheer. Om het landgoed te onderhouden zet de familie het landgoed op een commerciële maar verantwoorde manier in. Een van de inkomstenbronnen is een lijn met eigen producten van biologisch fruit. Toen ik in de winkel een pot Kweeën gelei tegen kwam moest ik die natuurlijk meteen proeven.

Maar eerst wat meer achtergronden over Heerlijkheid Mariënwaerdt want dit is niet gewoon een jamproducent. De familie Verschuer weet het landgoed al een kleine 3 eeuwen intact te houden. Voor veel families is het al moeilijk om alles 1 generatie bij elkaar te houden. Laat staan een kleine 3! eeuwen. Dit alleen al is een echte heldendaad. Het gaat tenslotte om een landgoed van 900 hectare met alles wat daar bij komt kijken.

Om het landgoed in stand te houden richt Mariënwaerdt zich op:

  • biologische landbouw
  • productie en verkoop eigen biologische producten
  • exploitatie van het landgoed: trouwen, vergaderen, feesten en overnachten
  • horeca: pannenkoekenhuis de Stapelbakker en brasserie Marie
  • evenementen: Landgoed fair en Kerst fair

Over het uitgestrekte landgoed kun je prachtig wandelen of fietsen. Ook paardrijden en varen is hier mogelijk. Op de site zijn routes te downloaden. Een van de grote voordelen is dat je daarna terecht kunt in de Brasserie Marie of bij pannenkoekenrestaurant de Stapelbakker. Je kunt hier zowel terecht voor een lunch als voor het avondeten. Mijn tip is om een keer in het voorjaar over de Appeldijk te wandelen. De appelbomen staan in bloei en je loopt mooi langs de Linge!

Beroemd zijn inmiddels de Landgoed fair en de Kerst fair. Op deze fairs is te zien wat er allemaal op het landgoed gebeurd en uiteraard zijn alle producten er te koop én te proeven. Samen met vele andere standhouders is er voor de bezoekers veel te zien en te doen. Inmiddels bezoeken tienduizenden mensen deze fairs. Een groot succes en belangrijk voor het landgoed.

De Mariënwaerdt heeft ook een zorgimkerij. Hierin werken mensen met een verstandelijke beperking met bijen. Een initiatief dat ik als imker van harte aanmoedig. Bijenhouden is geweldig en er zijn veel te weinig imkers en bijenvolken. De website van de zorgimkerij is nog in ontwikkeling maar straks is hier alle informatie te vinden. Een prachtig initiatief! Interesse om zelf bijen te gaan houden? Kijk eens op de website voor bijenhouders.

Over naar de producten van Mariënwaerdt. Die zitten allemaal in mooie langwerpige potjes van 370 gram. De producten zijn in het bezit van het EKO keurmerk. Op het etiket staat het mooie familiewapen. Het ziet er mooi uit, als een echt cadeautje. De ingrediënten: kweeperen, water, rietsuiker, pectine, citroenzuur. Bereid met 51 gram vruchten per 100 gram. De Kweeën gelei heeft de kenmerkende mooie roodbruine kleur van gekookte kweepeer.

In de gelei zelf lijken stukjes vruchtvlees te zitten. Na het proeven blijkt dit niet het geval. Dat moet dus pectine zijn die niet geheel mooi gebonden is. Eenmaal geopend ruikt deze gelei heerlijk naar de aromatische kweepeer. De gelei is erg stevig, daar had wel wat minder pectine in gemogen. Kweepeer bevat enorm veel pectine en is daardoor snel erg stevig. Dit lijkt meer op een pot membrillo. De stevige kweepeerpasta zoals je die in Spanje vaak bij een stukjes schapenkaas krijgt. De smaak is wel prima en dat is natuurlijk het belangrijkste. Als je daarbij bedenkt dat je met dit soort producten zo’n mooi landgoed in stand kunt houden dan is het helemaal de moeite waard.

Meer over weten over het landgoed of het landgoed bezoeken? Kijk eens op het de website van Heelijkheid Mariënwaerdt.

Reacties

  1. Fred Vercauteren 17 augustus 2010 20:45 uur

    Wanneer is de kweepeer rijp en hoe maak je e.e.a. van de kweepeer ?
    Een beginneling , Groetjes

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.