Kweeperengelei van de Veldkeuken

8 juli 2010

Kweeperengeleid van de Veldkeuken Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Net buiten Utrecht, in Bunnik, vind je de Veldkeuken. De Veldkeuken zit in het koetshuis van landgoed Nieuw Amelisweerd. Eigenaren René van der Veer en Juliëtte Borggreve maken hier lekker brood, taarten, soepen en salades. De Veldkeuken werkt 100% biologisch en dat proef je! De ingrediënten komen uit de omgeving van de Veldkeuken. Extra goed nieuws is dat ze ook kweepeergelei maken. Die heb ik natuurlijk meteen gekocht en geproefd!

Het eerste wat opvalt is de leuke en heldere vormgeving. Super eenvoudig maar op de goede manier: puur, vrolijk en lekker. Een groot compliment waard! In biologische kringen is vormgeving vaak nogal een ondergeschoven kindje. Bij de Veldkeuken dus niet! Hulde! Bij een bezoek aan de Veldkeuken is ook alles in orde. Leuke gerechten, hele lekkere eigen kruidenthee, mooi servies en een leuk terras.

Monki hazelnoot rozijnenpastaVeel biologische producten hebben deze stap nog niet gemaakt. Zie de biologische hazelnoot rozijnenpasta van Monki hiernaast. Dat uiterlijk, onbegrijpelijk waarom ik het ooit voor de eerste keer gekocht heb! Dit soort vormgeving…van die jaren 70 achtige ellende. Producten die naar potentiële kopers roepen: wij zijn tenminste gezond. Tsja, leuk voor de bio splintergroeperingen maar daarmee win je nooit een groter publiek. Eeuwig zonde!

Jammer dat ze bij de Veldkeuken waarschijnlijk veel te druk zijn met het maken van lekkere en mooie dingen. Anders wist ik nog wel een paar zaken waar ze snel iets aan kunnen doen! Ik heb de leverancier hier ook over gebeld. Na verschillende mensen gesproken te hebben, die het ook gewoon met mij eens waren, kwam de aap uit de mouw: Onze verpakkingen zijn ontworpen door een kunstenaar waar onze directeur mee bevriend is. Tsja, dan geef zelfs ik het op.

Maar dit stuk gaat over de Veldkeuken die het wél goed begrepen hebben. Terug dus naar de kweepeergelei. De ingrediënten zijn: kweepeer, rietsuiker, citroen en pectine. Ook hier weer puur en zonder opsmuk. De kweeperen komen van de biologisch dynamische tuinderij De Aardvlo tegenwoordig blijkbaar Amelishof. Op slechts een paar 100 meter lopen. Ook helemaal in orde.

Is er dan niets op of aan te merken? Toch wel, in de gelei zitten stukjes geraspte kweepeer en dat is gewoon geen gelei. Gelei maak je van sap van vruchten. Verder is de gelei ook wat aan de dunne kant. Een tikje langer inkoken of iets meer pectine is de oplossing. Maar dan de smaak: een heerlijke pure kweepeer smaak dat kan gewoon niet beter. Zo is het verhaal compleet: De Veldkeuken maakt lekkere dingen waarin de smaak van het product voorop staat mét een leuke en vrolijke vormgeving.

Tip

Bezoek landgoed Amelisweerd en ga na een wandeling zeker even langs bij de Veldkeuken. Voor een lekkere lunch of koffie/thee met een stuk taart.
Toch liever zelf kweepeergelei maken? Bekijk hier het recept voor kweepeergelei.

Reacties

 1. Roquefort Ontwerpers 8 juli 2010 14:00 uur

  Hoi Okke,

  Wat een leuk stuk heb je geschreven over het ontwerp van Biologische producten! Wij hebben het basisontwerp van de Veldkeuken gedaan en wilden je bedanken voor het compliment dat maakt!

  Groet Roquefort

 2. Okke Amerongen 8 juli 2010 14:53 uur

  Ha Roquefort,
  Jullie zitten dus achter de mooie vormgeving van de Veldkeuken en jullie zitten blijkbaar ook nog in Utrecht net als ik! Mooi, ik kom graag een keer een kop koffie drinken om te zien wat voor moois jullie allemaal maken! Groet, Okke

 3. Gerard 22 augustus 2011 15:25 uur

  Goedemiddag,
  Leuk artikel.
  Wij maken sinds jaar en dag kweeperenmoes, uiteraard biologisch.
  Heerlijk op brood en in de yoghurt,
  Veel eenvoudiger te maken dan gelei.
  Onze kinderen zijn er bdol op.
  Mochten jullie het recept willen weten mail dan even, dan stuur ik het even op.

  Groeten, Gerard

 4. Okke Amerongen 23 augustus 2011 23:09 uur

  Ha Gerard, Bedankt! Op brood of in de yoghurt is inderdaad heerlijk. Van kweepeermoes staat al een recept op de site: https://www.kweepeer.nl/recepten/kweepeermoes/ Als jouw recept heel anders is stuur het dan zeker even op. Als dat niet zo is dan laat ik er liever 1 versie op staan. Anders is het verwarrend voor andere lezers.

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.