Machacado de Membrillo van Don Jorge uit Peru

29 juni 2010

Machacado de membrillo van Don Jorge Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Via kunstenares Lisette Verkerk kreeg ik deze foto van een reep Machacado de Membrillo. In Latijns-Amerika zie je vaker dat ze toch andere Spaanse woorden gebruiken voor hetzelfde product. In Spanje heet dit eigenlijk altijd Dulce de Membrillo, Carne de Membrillo of gewoon Membrillo. In Peru blijkbaar Machacado de Membrillo. Het ziet er in ieder geval mooi kweepeer rood en lekker uit! Jammer dat het hier niet verkrijgbaar is.

Lisette mailde mij dat de reep op een agrarische markt in Cusco gekocht is. De reep koste 1 Sol en dat is ongeveer € 0,35. Het merk is Don Jorge en de fabrikant is Fam. Ochoa Avalos in Chincha Alta. Normaal gesproken zijn dit voldoende aanknopingspunten om alles te vinden over een bedrijf. In Peru is het nog niet zover. Er staat ook een emailadres op. Eens zien of hier wat meer informatie vandaan te halen is. Het zal mij benieuwen.

Reizigers die een keer het echte Peru willen ontdekken kan ik van harte aanraden een keer contact op te nemen met Lisette Verkerk voor een rondleiding door Cusco of een trekking. Waarschuwing: je weet met Lisette in ieder geval zeker dat je niet het standaard rondje Peru voor je kiezen krijgt!

Reacties

 1. Thijs 29 juni 2010 12:44 uur

  Klinkt interessant maar wat is dit nu; een kweepeer “reep”??? Als een soort chocoladereep – ook bedoeld als snoepgoed?

 2. Rudolf Pastoor 6 juli 2010 16:37 uur

  Dulce de membrillo, lekker! Ik ken het vanuit mijn jeugd in Argentinië en enkele jaren geleden kwam mijn zuster kweeperen tegen bij een groenteboer die zelf niet wist wat je er mee moest. Zij heeft toen membrillo gemaakt (recept uit het argentijns kookboek dat zij heeft. MAAAAR…: 8 weken geleden was mijn vrouw met mijn dochter een midweek op een caping in Beesd. Zij kwamen daardoor ook op het landgoed Mariënwaerdt langs de snelweg A2. En wat brachten ze mee? Een potje Kwee gelei. Smaakt precies als dulce de membrillo maar is gladder van structuur. Dus, als u daar eens in de buurt bent…….

 3. Okke Amerongen 6 juli 2010 20:34 uur

  @Thijs: het kan gegeten worden als reep maar vaak eet je het ook bij pittige schapenkaas of gewoon op brood.

  @Rudolf: je zal het niet geloven maar ik heb net zo’n potje kweepeergelei gekocht. Ik zal het binnenkort op de site bespreken. Het ziet er in ieder geval mooi en lekker uit! Eind september/begin oktober zijn er weer verse kweeperen in Nederland. Probeer dan ook zeker eens kweepeergelei te maken. Ik heb er een goed recept voor op deze site: kweepeergelei recept.

 4. Edwin Villavicencio Torres 26 maart 2011 01:28 uur

  Que tal el articulo es muy interesante yo tambien me dedico a la producción de machacado de membrillo mi marca es TRADICION CHINCHANA, ojala podamos tener contacto para tener el placer de mostrarle mi producto.

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.