Musculine ‘M’, Dextro Energy sedert 1868

8 juni 2010

Musculine M Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Een heel vreemd product maar daarom niet minder interessant! Musculine ‘M’ is krachtvoer uit gedroogd rundvlees. In een Frans klooster maken monniken al sinds 1868 een snoepje/bonbon van gedroogd rundvlees met kweepeer- en sinaasappeljam, suiker en honing. Goed voor als je sport of zwaar werk moet doen, zoals monniken?! Lekker? Mwaoh, zie het maar als de 18e eeuwse Dextro Energy.

Indianen uit Noord Amerika gebruikten al een soortgelijk product dat bekend staat onder de naam Pemmikan of Pemmican. Ook in Peru heb ik eerder gedroogd en gezouten rund- en lamavlees gezien voor onderweg tijdens lange en vermoeiende wandelingen in de bergen. Dat waren gewoon gedroogde sterk gezouten stukken vlees en zeker geen pastilles. Op internet kun je nu Pemmikan repen kopen voor extra energie tijdens trekkings. Of om je hond een energy boost te geven: A high calorie, easily digested energy bar for the canine athlete.

De Franse variant is in 1868 bedacht door ene professor Fuster uit Montpellier en de arts Dr. Guichon. Het vlees wordt gedroogd zonder verhit te worden. Hierdoor blijven voedingsstoffen behouden. Daarna wordt het met sinaasappel- en kweepeerjam, suiker en honing gemengd. Vervolgens worden er kleine pastilles van gemaakt die flink wat energie leveren: 346 kcal per 100 gram. In tegenstelling tot Pemmikan bevat Musculine ‘M’ nauwelijks vet. De voedingsstoffen bestaan uit: 61,1% suiker, 17,6% eiwit, 2,87% vet. Het overige aandeel moet ik raden en zal wel uit vocht bestaan. De verpakking is hier niet duidelijk over.

Om aan te sterken adviseren de monniken om 3 tot 4 weken lang dagelijks met tussenpauzes 15 tot 20 pastilles te kauwen. Voor sporters en wandelaars is dit een mooi tussendoortje om snel energie aan te vullen. Een voordeel voor de echte trekkingspecialisten is dat het weinig weegt. De smaak: tsja het smaakt niet vies zoals bijvoorbeeld visolie. Je proeft eerst zoet maar daarna een stevige runderbouillon. Echt krachtvoer dus en niet iets om gewoon eens lekker een pastille van te nemen.

Dit historische krachtvoer maken ze in de Abdij Notre-Dame des Dombes.
Het product is online te bestellen voor € 11,- bij Manufactum in Duitsland.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.