Wanneer zijn kweeperen rijp?

19 september 2010

Kweepeer Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Bezoekers aan kweepeer.nl zijn enthousiastelingen. Ik krijg dus heel veel mails met recepten, foto’s, tips en allerlei vragen voor advies. Dat is het allerleukste van een eigen website. Anders zit je toch maar een beetje in je eentje een website te onderhouden. Met ruime afstand is de meest gestelde vraag toch wel Wanneer zijn de kweeperen rijp?

Kweeperen zijn in Nederland over het algemeen eind september/begin oktober rijp. Voor half oktober zou ik ze echt plukken om te voorkomen dat ze bruin van binnen worden. Kweeperen die echt bruin van binnen zijn smaken minder. Je kunt van kweeperen die bruin van binnen zijn nog wel gelei of jam maken. Het mooi opdienen van bijvoorbeeld halve kweeperen lukt dan niet meer want het bruin blijf je zien.

De meeste rijpe kweeperen kleuren mooi goud/geel maar ook hier kun je niet van uit gaan. Er zijn ook rassen die vrij groen blijven. Ga dus echt gewoon uit van eind september/begin oktober. Dan zit je altijd goed. Zo voorkom je ook dat ze van de boom waaien als het echt herfstig word.

Kweeperen zijn goed te bewaren. Oude huizen hebben hier een kelder voor. De meeste mensen missen deze luxe. Ik helaas ook, al ziet mijn huis er soms uit als een kelder;-) In een schuur zijn ze ook prima te bewaren. Probeer de kweeperen in ieder geval koel en als het kan niet gestapeld te bewaren. Ze kunnen dan gerust enkele weken blijven liggen. Groot voordeel: je kelder, huis of schuur gaat er heerlijk van ruiken!

Reacties

 1. lydia 24 september 2010 19:36 uur

  bedankt voor de héérlijk receptjes! in de buurt van ons dorpshuis in het Zuiden van Frankrijk was er een prachtige kweeperenboom(langs de weg) mijn man kwam met reuze kweeperen thuis….en om daar nu enkel maar jam van te maken was een beetje teveel van het goede….dus wat blij het recept voor die héérlijk membrillo te vinden : ik begin er morgen aan!

 2. gerard 12 september 2011 19:55 uur

  moeten de zwarte plekjes weg gesneden worden dank u

 3. Okke Amerongen 12 september 2011 20:29 uur

  Een paar zwarte plekjes kunnen prima als je bijvoorbeeld gelei maakt. Als de peer in zijn geheel geserveerd zal worden dan moet je de pitjes wel verwijderen natuurlijk. Anders ziet het er niet mooi uit.

 4. huub.adema 25 september 2013 15:55 uur

  ik lees dat de kweepeer geplukt kan worden tot begin oktober. Bewaren in een kelder of schuur. Heb je nog leuke recepten voor gelei of een taart?

 5. George 5 oktober 2013 12:44 uur

  Goede middag,
  Onze kweeperen zijn dit jaar half zo groot als in andere jaren!
  Toch plukken en gebruiken?
  George

 6. Okke Amerongen 6 oktober 2013 23:50 uur

  Hallo George, Je kunt ook de kleinere kweeperen gerust gebruiken. Veel succes!

 7. Ben Benieuwd 11 oktober 2013 14:40 uur

  Ik heb er net eentje gekocht, hij is nog ietsje groenig maar wordt gelig. Ik ben heel benieuwd naar de smaak, ik verheug me erop want ik ben gek op peren. Ik zou ook wel een perelaar in de tuin willen. Dat is wel een stadstuintje. Hebt u hier een tip voor? Ik meen dat kweeperen sterker zijn dan gewone peren…

 8. christina 30 oktober 2013 14:41 uur

  hoi,hoi,
  ik heb sinds dit jaar een eigen kweeperen boom en ik vroeg me af of je de vruchten na het plukken eerst in huis verder moet laten rijpen of dat je ze meteen kunt verwerken?
  groetjes christina

 9. Okke Amerongen 30 oktober 2013 19:19 uur

  Hallo Christina, Als je de kweeperen rijp plukt hoeven ze niet in huis na te rijpen. Je kunt ze dan dus beter verwerken. Vooral omdat sommige rassen de neiging hebben van binnen helemaal bruin te worden. Een beetje bruin is voor gelei of membrillo geen probleem maar gerechten waar je de vrucht mooi wilt laten uitkomen, kun je er dan niet meer mee maken.

 10. Tineke 7 november 2013 08:33 uur

  Goeie morgen…..helemaal blij met m’n kweeperen die ik vorige week uit een doosje langs de weg haalde waarop stond. “gratis meenemen”.
  Vanochtend aan de gang maar ach helemaal bruin van binnen heb er nog enkele goede stukjes afgehaald en die staan nu op het vuur.
  Ik wilde er compote van maken met steranijs.
  Ben benieuwd hoe het wordt, heb ik toch nog even de smaak ervan.

 11. yvonne 1 september 2014 18:57 uur

  ga eens een heerlijke fietstocht langs de moezel maken. denk niet dat er alleen maar druiven groeien. overal staan in ‘het wild’ apelbomen, maar ook bomen met kweeperen. plukken maar!

 12. linda 5 september 2014 22:53 uur

  Hallo,ik heb een vraagje. Mijn broer heeft een kweeperenboom staan maar de vruchtjes zijn in appelvorm en klein.Ze geuren ontzettend lekker en krijgen ook de mooie goudgele kleur. Ik denk dat het echte zijn maar een kleinere soort , kán dat ?
  Deze namiddag heb ik ze gesneden en gekookt (veel werk vanwege de kleine vruchtjes , maar leuk ) mijn vingers zijn nu donkergekleurd, is dat normaal voor kweeperen ? Dank

 13. Okke Amerongen 7 september 2014 09:30 uur

  Hallo Linda, Kweeperen zijn er in peer en appelvorm. De appelvormige kweeperen zijn meestal iets kleiner maar smaken en ruiken net zo lekker. Mijn handen kleuren er niet echt van dus ik weet niet precies waar dit aan ligt.

 14. Peter 14 september 2014 11:54 uur

  Ik heb deze vraag.
  Mijn kweepeerboom heeft dit jaar zeker 50 mooie grote vruchten. Maar… sedert een dag of tien beginnen de vruchten rot te worden vanaf het steeltje en vallen vervolgens af. Ze zijn nog meer groen dan geel. Zijn die vruchten rijp of is er een ziekte?
  Omdat de boom op een droge plek staat gaf ik hem tot begin september elke dag water. Heb ik teveel water gegeven? Ook meerdere vruchten beginnen ergens in het midden te rotten en schimmelen en vallen af.
  Wat is hier mis?
  Bedankt voor jullie reactie
  Peter

 15. Okke Amerongen 15 september 2014 18:04 uur

  Hallo Peter, Ik weet zo direct niet het antwoord op je vraag. Er zijn ook kweeperen die vrij groen van kleur blijven. Misschien zijn ze dus al gewoon rijp? Het is vrij droog op dit moment dus ik denk dat het niet verkeerd is om water te geven. Ik weet natuurlijk niet hoeveel water je iedere dag geeft maar bij droog weer regelmatig water geven is niet verkeerd. Ik hoop dat iemand anders je wat meer over de oorzaak kan vertellen.

 16. Katrien 18 september 2014 10:50 uur

  tussen alle vragen door gewoon dit blij bericht : enige jaren geleden plantte ik een Cydonia oblonga, en elk jaar hangt mijn boompje barstensvol prachtige grote kweeperen, ze ruiken als engeltjes en ik kan niet wachten om er ook dit jaar weer heerlijke confituur van te maken, niet iedereen lijkt tuk te zijn op de speciale smaak, maar ik persoonlijk, ik vind dat de jam smaakt naar je kindertijd, een heerlijke nostalgische oude smaak 🙂

 17. Marian van der Horst 21 september 2014 12:56 uur

  Ik heb een droge tuin op zandgrond. Bij mij heeft de boom vermoedelijk net op tijd geprofiteerd van de regen in augustus, verder heeft hij geen water gehad en was het een tamelijk droog jaar hier in de duinen. Ik denk dat ze niet zoveel water nodig hebben als ze eenmaal gevestigd zijn. De kweeperen zijn enorm groot en geel geworden, dus zijn vermoedelijk klaar om geplukt te worden.

 18. Reinhilde Peeters 6 oktober 2014 15:54 uur

  Gisteren een kist vol kweeperen gekregen ..wil nu beginnen aan het maken van gelei maar allemaal donkerbruin vanbinnen ..ziekte of te rijp !
  Mijn zoon heeft een maagbreuk en elke ochtend 1 lepeltje gelei helpt enorm …blijkbaar een oude remedie

 19. chris Peeters 2 november 2014 15:16 uur

  Ik vind de omschrijving wanneer kweeperen rijp zijn lastig.
  Je kunt blijkbaar niet aan de buitenkant zien wanneer ze plukrijp zijn.
  Ik heb ze begin oktober geplukt, en toen waren er toch al flink wat bruin van binnen. Ik heb er heerlijke gelei, mosterd en chutney van gemaakt, maar in de schotels waren ze minder lekker.

 20. Okke Amerongen 6 november 2014 15:55 uur

  Hallo Chris, Het is inderdaad lastig te zien en te bepalen. Als je het zeker wilt weten moet je uit gaan van de periode half september/ begin oktober. Als je het zeker wilt weten moet je er een open snijden.

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.