Chutney van kweepeer met abrikozen
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
35 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 30 minuten
- Kooktijd:
- 180 minuten
Ingrediënten:
- 750 gram kweeperen (schoon gewicht*)
- 600 gram zoetzure handappelen (schoon gewicht*)
- 125 gram gedroogde abrikozen
- 140 gram verse gemberwortel geschild
- 375 gram ui (gesneden)
- 4 rode Spaanse pepers (pitjes en zaadlijsten verwijderen)
- 3 theelepels gemalen kardemom
- 2 theelepels zout
- 400 gram witte basterdsuiker
- 6 dl Franse rode wijnazijn
Chutney is een smaakmaker uit de Indiase keuken. Kenmerkend is de combinatie van fruit met zoet/zuur en vaak pikante pepertjes. Ideaal om rijstgerechten of bijvoorbeeld kip meer smaak te geven.
De chutney ziet er prachtig uit en is heel leuk om cadeau te geven. Verder is het een perfecte manier om de kweepeer te bewaren. Handig als ze eind september/begin oktober ineens allemaal tegelijk geplukt moeten worden!
Bereiding:
Schil kweeperen en appels, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kleine blokjes.
Snijd de abrikozen in smalle reepjes en schil de gemberwortel alvorens die in zeer kleine stukjes te snijden. Dit kan eventueel ook in een keukenmachine.
Doe alles ingrediënten met 3 dl water in een ruime pan met een goed sluitende deksel.
Breng aan de kook en laat alles in de gesloten pan op een laag vuur ruim 3 uur zachtjes koken, onder af en toe roeren, tot de chutney stevig is.
Doe de chutney in met water uitgekookte potten (ook de deksels meekoken). De potten en deksels kan je ook op 100 graden in de oven plaatsen. Pas dan wel op bij het vullen van de hete potten. Zet de potten na afsluiting 10 minuten op de kop.
Chutney serveertips:
Lekker bij Indiase gerechten zoals curry maar ook bij kip. Ook lekker op brood met kaas of ham.
Tips:
Laat chutney bij voorkeur een maand staan voor de pot open te maken. De smaken kunnen zo nog wat meer op elkaar inwerken. De chutney is dan nog lekkerder!
* Schoon gewicht = Geschild en zonder klokhuizen
Dit recept heb ik ontvangen van Rudolf Dierick. Bedankt voor de inzending!
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
sija speelman 14 januari 2010 23:46 uur
Wij maakten de kweepeer chutney. Nu blijkt de chutney te scherp, ondanks dat we er minder peper in hebben gedaan dan in het recept staat.
Is er een tip hoe we chutney milder kunnen maken?
groet, sija speelman
Okke 15 januari 2010 11:18 uur
Jammer dat het niet goed gelukt is. Ik heb het recept zelf uiteraard gemaakt en bij mij is het heel lekker geworden. Heb je de zaadlijsten met zaadjes wel uit de pepers verwijderd? Dat moet eigenlijk altijd bij rode pepers. Maar ik zie dat ik het er niet apart bij gezet heb. Een compensatie voor scherp is eigenlijk alleen extra zoet: suiker of honing. Succes in ieder geval, ik hoop dat het lukt.
thea 15 september 2010 19:54 uur
Als je pepers gebruikt in recepten ,en het wordt te heet,doe dan bananen erbij .
Bananen heft de heetheid op.
Zo maak ik het hetebliksem (stampot zoete appels) met sambal ,uien en bananen.
Heerlijk.
Cokkie 13 oktober 2010 10:46 uur
Ha Okke, op 20 november heb ik weer een chutney workshop en zal o.a. ook de een ‘kweepeerchut’ gaan doen met de mensen.
Deze week ga ik jouw recept maken en over een maand weten we meer…. dan is er nog net tijd genoeg om een paar varianten te bedenken. Groet, Cokkie
Okke Amerongen 13 oktober 2010 12:37 uur
Leuk Cokkie, laat zeker even weten hoe het gelukt is en welke varianten je bedacht hebt.
rodie 16 oktober 2010 19:33 uur
Gisteren de chutney gemaakt. Een beetje afgeschrikt door Sija heb ik twee pepertjes in gedaan. Jammer, want nu is het eigenlijk te zacht van smaak.
Weet iemand of het pitteiger wordt als ik het een maand laat staan?
En kan ik het evt opnieuw koken met meer pepertjes en dan weer in schone potten doen?
De smaak is nu al heerlijk. Ik heb van het recept 3 potten kunnen vullen.
Okke Amerongen 16 oktober 2010 19:53 uur
Je kunt het gewoon opnieuw kort opkoken en de pepers erdoor roeren. Eventueel kun je er ook een scheutje Tobasco of lepeltje sambal in doen voor wat extra pit. Het recept heb ik gewoon eerst zelf gemaakt en bij mij was het helemaal niet te scherp. Het recept klopt dus gewoon.
Saskia 5 november 2010 09:25 uur
Grappig, Ik hou best van heet en bij mij werd hij met twee pepertjes precies goed. De juiste dikte krijgen viel overigens niet mee. Heb er uiteindelijk wat gelatine blaadjes doorgeroerd om de gewenste dikte te krijgen. Heerlijk recept echt een aanrader.
Ik heb bij http://www.goedgemerkt.nl leuke “jampot”stickers besteld en nu heb ik voor de komende tijd voor ieder etentje of borrel bij anderen thuis een leuk potje kweepeerchutney of kweepeergelei voor de gastvrouw/heer.
Okke Amerongen 7 november 2010 21:06 uur
Hallo Saskia, Mooi dat de kweeperenchutney uiteindelijk goed gelukt is. Wat ik maak geef ik zelf ook altijd weer cadeau. Leuk om te lezen dat jij dat ook al doet!
rodie 31 mei 2011 18:51 uur
Ik geniet nog dagelijks van de chutney. Vooral op een karbonaadje vind ik het heerlijk. De chutney wordt iets pittiger na enkele maanden.
Het recept is voor herhaling vatbaar.
Saskia 8 oktober 2011 11:43 uur
Hoi Okke, tweede jaar dat ik deze chutney maak en hij is heerlijk. Ik moet zeggen dat ik wel maar de helft van de pepers gebruik, dan vind ik het nog Heet genoeg. Ik heb dit jaar ook een variant gemaakt. In plaats van abrikozen heb ik dezelfde hoeveelheid gedroogde vijgen toegevoegd. Ook erg lekker!
Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:07 uur
Hallo Saskia, Met gedroogde vijgen in plaats van abrikozen is een prima tip. Nu is ook de tijd om verse gedroogde vijgen te kopen. Hier vind je nog wat tips: https://www.vijg.nl/nieuws/gedroogde-vijgen-kopen-waar-je-op-moet-letten/
Marion 9 oktober 2011 12:42 uur
Dank, Okke, voor de link.. Ik had jouw chutney recept helemaal niet eens gezien (foei, Marion!). Het ziet er in ieder geval interessanter uit dan het recept dat ik elders van het internet heb geplukt – dat had alleen uien en jeneverbessen als ‘smaakmakers’. Ga dus opnieuw op kweepeer-jacht om deze chutney te maken.
Heerlijk, ik vind weinig dingen zo leuk als chutney maken gedurende winderige, regenachtige herfstdagen. Het geeft zo’n veilig en voldaan gevoel, die volle potjes…
Marion 12 oktober 2011 21:22 uur
Hoi Okke!
Okke, weet je zeker dat er naast 6 dl wijnazijn ook nog eens 3 dl water in moet? Da’s bijna een liter! Dat klinkt heel erg ‘vochtig’…
Advies, aub!
Okke Amerongen 12 oktober 2011 21:26 uur
Hallo Marion, Ik heb de chutney zelf gemaakt. Kweeperen bevatten weinig vocht, gedroogde abrikozen absorberen vocht. Maar begin anders gewoon zonder water en voeg zodra het te droog blijkt alsnog water toe. Dan is het nooit te dun. Veel succes en laat zeker even weten hoe het gelukt is.
Marion 19 oktober 2011 21:11 uur
Hoi Okke! Heb vorige week de chutney gemaakt, precies volgens jouw recept, en hij heeft een prachtige kleur en zal ook wel heerlijk smaken, maar een volgende keer voeg ik die extra 3 dl water niet toe. Na drie uur was ‘ie nog steeds ontzettend vloeibaar, en heb ‘m dus nog een uur extra gegeven en toen (het was ondertussen na middernacht) maar in potjes gedaan. Als je het potje opzij houd, glijd de chutney ‘gloep gloep’ ook opzij en dus is ‘ie nog een pietsie te ‘nat’, maar ach, dat is niet het einde van de wereld.
Ik denk dat het aan m’n abrikozen lag. Op het pakje dat ik kocht staat (nu ik nog eens kijk) ‘gewelde abrikozen’. Die hebben dus al vocht van zichzelf.
Enfin, de ‘proof is in the pudding’. Ik zal m’n potjes over een paar weken uitdelen en dan horen we vanzelf wel of ‘ie gelukt is 🙂
Okke Amerongen 19 oktober 2011 21:22 uur
Hallo Marion, Jammer dat het nog wat dun is. Als chutney bij kaas of zoiets gaat het dan niet. Als smaakmaker bij een rijstgerecht is het nog goed te gebruiken. Als het echt veel te dun is heb ik nog wel een tip: opkoken en wat gedroogde krenten of rozijnen erin (geen gewelde hè 🙂 Dan zal het toch weer wat steviger worden.
palmkoeck emmanuella 31 oktober 2011 22:59 uur
hallo, ik maakte de chutney, en hij is TE zuur……….kunnen we er iets aan doen?
Ik maakte nog nooit een chutney, een vriendin is er zot van en dus gingen we aan de slag.Is franse wijnazijn iets anders dan onze wijnazijn? Die gebruikten wij…
Wie kan ons helpen
Okke Amerongen 1 november 2011 18:23 uur
Hallo Emmanuella, Jammer dat het niet lekker geworden is. Eigenlijk kun je nu maar twee dingen doen: de hoeveelheid ingrediënten in dezelfde verhouding toevoegen behalve azijn of gewoon meer suiker toevoegen zodat het minder zuur is. Er kan tussen azijnsoorten aardig wat verschil zitten. Overigens moet chutney ook wel wat zuur houden hoor. Te zuur is natuurlijk niet goed. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat het toch nog lukt. Veel succes!
nol 16 november 2011 12:47 uur
Hallo Okke,
Misschien stomme vraag maar wat bedoel je met het sterretje achter 750 gram kweeperen schoon gewicht??
Okke Amerongen 20 november 2011 12:37 uur
Hallo Nol, Het sterretje verwijst naar de informatie onderaan het recept: * Schoon gewicht = Geschild en zonder klokhuizen
nol 23 november 2011 11:14 uur
Hallo Okke,
dank; over het hoofd gezien; het zal wel maadagochtend geweest zijn. .
kim 23 november 2011 11:46 uur
Heerlijke chutney!!! wist niet wat ik moest verwachten maar bij een zelfde oogst als dit jaar worden er volgend jaar toch wel wat meer potjes chutney gemaakt en minder jam
Okke Amerongen 24 november 2011 19:51 uur
Hallo Nol, Geeft helemaal niets, gebeurd mij ook zo vaak 🙂
Okke Amerongen 24 november 2011 19:52 uur
Hallo Kim, Mooi dat het in de smaak valt. Chutney is echt iets voor de liefhebber. Ik vind het zelf ook heerlijk maar de meeste mensen houden meer van jam of gelei.
Yvette 30 november 2011 15:36 uur
Ik kreeg drie weken geleden een paar kweeperen van mijn groenteboer: geen idee wat ik ermee moest. Een chutney leek me wel wat. Even googlen: daar kwam dit recept uit. Ik heb hem gemaakt en ben verkocht: verukkelijk! Mijn eerste vier potjes gaan het niet redden om een maand te staan, dus ik heb maar alvast een tweede lichting kweeperen gekocht. om wat potjes bij te maken. 🙂 Dank voor het heerlijke recept!
Okke Amerongen 30 november 2011 20:04 uur
Hallo Yvette, Leuk om te horen dat de chutney zo goed gelukt is. Weer een kweepeerfan erbij 🙂
Monique 31 oktober 2012 11:36 uur
Ik ga de chutney ook maken, maar heeft iemand enig idee hoeveel volume dit recept oplevert….dus hoeveel ml/ inhoud ?
Als de chutney lukt komt hij op mijn blog..daar staan overigens ook een paar andere chutneys op. De pittige met pompoen was eigenlijk pas na een jaar lekker spicy!
Monique 4 november 2012 16:07 uur
Gemaakt en totaal zo’n 2,5 liter chutney geworden.Één tip..geen deksel op de pan, dit staat ook in andere recepten voor chutney, het vocht moet weg kunnen!
Okke Amerongen 28 november 2012 15:15 uur
Hallo Monique, Wow, 2,5 liter chutney, je kunt voorlopig vooruit! Eet smakelijk!
Benoît 20 november 2013 16:47 uur
Wat doe je op het Franse platteland als je niet zo gauw aan kardemom en verse Spaanse pepers kunt komen, zoals ik. Dan neem je in plaats daarvan 1/2 hoeveelheid kaneel en 1/4 hoeveelheid muskaatnoot en als vervanging van de pepers heb ik roedjak manis gebruikt (uit NL geïmporteerd). Overigens heb ik de abrikozen vervangen door vijgen.
Een goed recept, Okke, alleen wat minder suiker wat mij betreft.
Anne 15 september 2014 16:12 uur
Wow, wat een heerlijke chutney, mijn allereerste poging en meteen raak! Ik kreeg de peren van een vriend die fan is van allerlei soorten ‘vergeten’ fruit en hij was erg gelukkig met een potje van mijn maaksel. De verhoudingen zijn naar mijn mening precies goed. Dank voor dit mooie recept!
Van Asbeck 19 oktober 2014 12:01 uur
Ik heb gisteravond voor het eerst chutney gemaakt en het is fantastisch gelukt. Ik heb er drie van de zes kweeperen in verwerkt die mijn jonge boom dit jaar heeft geleverd.
Omdat ik niet goed tegen pittig kan heb ik 1,5 Spaanse peper gebruikt. Dit geeft een uitstekende smaak, zuur en pittig maar niet zo dat m’n mond in de brand staat. Ik heb geen water toegevoegd en vrijwel geen deksel gebruikt. De chutney was naeen kleine twee uur koken klaar. Ik ga het volgend jaar zeker weer maken! Bedankt voor dit heerlijke recept én voor je hele website. Ik heb ervan genoten!
Ans Nederlof 30 oktober 2014 10:59 uur
Gisteren heb ik de chutney gemaakt ik heb eraan toegevoegd; een stokje kaneel, beetje nootmuskaat, rode wijnazijn had ik niet dit vervangen door witte wijnazijn, appelazijn en balsamicoazijn, sap van een citroen en de laatste 10 minuten pakje supergeleisuiker 1:3 500 gram van Dr. Oetker. Het is echt heel erg goed gelukt! Smaakvol! Echt een aanrader.
Erica 21 november 2014 16:31 uur
Was op zoek naar recept, heb het gevonden !! mede door jullie reacties ga ik deze maken.
Laat nog weten hoe het is geworden. Hoorde van een kennis dat het erg lekker is bij “fenegriek “???? kaasje.
Aan de slag.