Fruitleer van kweepeer

Fruitleer van kweepeer Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
50 minuten

Ingrediënten

  • 2 kilo kweeperen
  • water
  • 2 citroenen
  • suiker naar smaak

Via Twitter ontdekte ik een mooie foto van fruitleer van kweepeer. Wat dat is? Ik vroeg het me ook af maar het zag er mooi en intrigerend uit. Het was gemaakt door Hanneke van der Werf van Keijgoed. Eigenlijk gaat het om het op zeer lage temperatuur stoven en drogen van het vruchtvlees van de kweepeer. Bij elkaar wel 16!! uur. Het resultaat is een lang houdbare plak "fruitleer", van kweepeer dus. Hanneke, bedankt dat je dit bijzondere recept wilde delen!

Boen de kweeperen goed schoon, snijd ze in grove stukken, schil ze NIET en haal ook GEEN klokhuizen er uit (hier zit de pectine in). Zet ze onder water, voeg 2 in stukken gesneden citroenen toe en breng tot kookpunt.

Zet de pan in de oven op 70 graden en laat de kweeperen =/- 12 uur garen. (ik heb een 4-oven AGAcooker, dus ik zet alles in de warmhoudoven, zo’n 70 graden). De peren kleuren in deze tijd van geel naar oranje naar donkerrood.

Haal de pan uit de oven en giet de inhoud in een natgemaakte doek ,die je in een vergiet legt met een kom er onder om het sap op te vangen. Laat de kweeperen minstens 12 uur in de doek uitlekken. Van het sap maak je gelei.

Stort het restprodukt in een kom, voeg suiker naar smaak toe en maak het fijn in een blender of met de staafmixer. Je hebt nu een dikke substantie. Smeer dit op een met ‘bake-o-glide’ (siliconen bakpapier) beklede* bakplaat dun uit.

Zet in de oven op 70 graden en laat het minstens 4 uur drogen tot het letterlijk als leer aanvoelt. Scheur of snijd het leer in stukjes of in lage repen. Het fruitleer is lang te bewaren, mits droog en koel.

N.B. Van de gelei kun je ook heerlijke snoepjes maken:
Voeg aan 1 liter gelei 7 gram agar-agar toe, laat het 10 seconden koken, giet de warme gelei in kleine vormpjes en koel af. Bestrooi met fijn tafelsuiker.

Kijk ook eens op de website van Keijgoed om meer over Hanneke van der Werf en al haar culinaire activiteiten te weten te komen.

Tip van Okke: Omdat ik de pitten en klokhuizen niet graag eet zou ik zelf alles door de groentemolen draaien. In plaats van de kweeperen met de staafmixer te pureren. Dit is wel wat meer werk maar je maakt zo een goede puree en kunt op de bodem van de molen de klokhuizen en pitten verwijderen. Draai dan niet te lang door want dan druk je het alsnog in de puree.

Reacties

  1. mijntje 20 oktober 2011 15:08 uur

    klinkt erg goed ga t zeker proberen alleen die klokhuizen en pitten blijven die er dus gewoon in? dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling?

  2. Okke Amerongen 21 oktober 2011 15:05 uur

    Hallo Mijntje, Ik zou dat zelf níet zo doen maar wilde niet zo maar dit leuke recept van Hanneke aanpassen. Ik heb mijn advies nu onderaan het recept gezet:
    Tip van Okke: Omdat ik de pitten en klokhuizen niet graag eet zou ik zelf alles door de groentemolen draaien. In plaats van de kweeperen met de staafmixer te pureren. Dit is wel wat meer werk maar je maakt zo een goede puree en kunt op de bodem van de molen de klokhuizen en pitten verwijderen. Draai dan niet te lang door want dan druk je het alsnog in de puree.

  3. Ellen 21 oktober 2011 18:06 uur

    Ja, `n heel apart recept.
    De tijd in de oven is ook ontzettend lang en ik denk dat je dan wel `n hele hoge stroom rekening gaat krijgen.
    In ieder geval heb ik er nog nooit van gehoord en ben benieuwd naar de andere reactie`s.

  4. Jaap Keller 26 oktober 2011 12:07 uur

    Aga fornuizen staan altijd aan. Van oorsprong cokesfornuizen die door middel van een thermostaat zuinig zijn met energie. Mijn ouders hadden er een en zelf heb ik er een gehad.
    Dat hete spetteren (echt gevaarlijk en niet te voorkomen als je het in een pan doet) voorkom ik door de puree in een grote koekenpan met keramische bekleding onder goed roeren met siliconen spatel te verdikken.

  5. Marie-anne Schram 8 oktober 2013 14:16 uur

    Weet iemand van het kweepeer-gilde hoe je vruchtenkoekjes kunt maken van kweepeer? Min Franse buurvrouw doet dat en soms deelt ze ervan uit. Ze zijn overheerlijk.

  6. Lucinda 13 oktober 2013 21:00 uur

    Een groentenmolen heb ik dan weer niet. Maar de klokhuizen en pitten zou je dan ook in een kruiden-ei of meerdere thee-eieren kunnen doen. Dan kook je ze wel mee, maar is het verwijderen achteraf heel makkelijk.

  7. margreeth van der kooij 2 november 2013 13:07 uur

    Ik kook klokhuizen en pitten altijd mee. Gebruik een daarvoor bestemde zakdoek die ik met een touwtje dichtbind.
    Kweepeergelei….heeerlijk: met een oude of belegen (schapen- of geiten)kaas of authentiek met manchego.

  8. Bosch 2 december 2013 20:38 uur

    Ik heb het kweepeerleer gemaakt, is nog een beetje te zacht in het midden : maar lijkt ok en is niet slecht
    Ik wil het bewaren, u zegt droog en koel. Heeft u een tip over het recipiënt of de verpakking die ik zou kunnen gebruiken? Moet het leer bestoven worden met bijvoorbeeld suiker? Er zit hier en daar een druppeltje fruitleersiroop op…
    Laat mij iets weten
    Alvast bedankt.

  9. Okke Amerongen 8 december 2013 11:41 uur

    Hallo Claire, Je kunt het fruitleer bestuiven met wat suiker maar je kunt het ook nog wat verder in laten drogen op een rooster (bijvoorbeeld van een oven). Ik heb dit recept zelf niet gemaakt maar zou het denk ik bewaren in huishoudfolie (plastic folie). Ook van dat vettige papier zou je kunnen proberen of bakpapier. Dat kan alleen als het fruitleer niet meer nat is anders gaat het er aan vast zitten. Maar ik zou kiezen voor huishoudfolie.

  10. Bert 19 november 2014 10:03 uur

    Ik schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. In plaats van een zakdoek gebruik ik kaasdoek (ongebleekt katoen). Schillen, klokhuizen en eventueel wat vaste kruiden erin en dichtbinden. Ga voor de komende Kerst zeker dit recept maken, lekker bij een kaasplank met een goede rode Bordeaux.