Gekonfijte kweepeerschijfjes uit de oven

Gekonfijte kweepeerschijfjes uit de oven Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
240 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten

  • 1 kg kweeperen
  • 2 zoete appels
  • 350 ml water
  • 300 gram suiker (of agavesiroop)
  • 2 kruidnagels
  • Ovenschaal en oven

Van Cokkie van Leeuwen ontving ik dit recept. Ze schreef: Dit recept kreeg ik van een dorpsbewoner. Het is een gerecht dat nogal lang op lagere temperatuur in de oven moet staan. Heel geschikt voor mensen met een AGAfornuis. Maar iedereen kan het maken. De schijfjes kweepeer worden een beetje doorzichtig en blijven heel geurig omdat de schillen erop hebben gelegen. De smaak wordt goed vastgehouden en de kweepeer droogt niet uit door alles wat erboven op ligt. Het eigenlijke gerecht zit dus verstopt onderin de ovenschaal. Het is heel leuk om met kinderen deze schotel aan tafel te ‘onthullen’ en dan samen een toetje te maken. Dank je wel Cokkie voor dit mooie recept!

Schil de kweeperen en maak partjes van minder dan 1 cm dik. Bewaar de schillen en de klokhuizen! Schil de appels en snijd ze in vieren (van de appel is schil en klokhuis niet nodig).

Maak 350 ml water warm en los de suiker langzaam op in het water en voeg de kruidnagels toe. Leg de partjes kweepeer op de bodem van de ovenschaal, niet meer dan drie laagjes. Giet de suikersiroop met kruidnagels op de kweepeerpartjes. Leg hierop de in vieren gesneden en schoongemaakte appelstukken. Dek de schotel af met de schillen en klokhuizen van de kweeperen. Zet in een voorverwarmde oven 4 uur op ongeveer 140 graden C.

Dan kan het feest beginnen: verwijder de bovenste laag met de verdroogde schillen en klokhuizen. Van de stukken appel is misschien niet veel meer over of ze zijn verdroogd en misschien toch nog erg lekker. Maar waar het om gaat zijn natuurlijk de roodgekleurde geurige schijfjes zoete kweepeer. Schep ze voorzichtig uit de schaal en dien op.

Toepassing:
Als toetje met ijs, of bij een schepje kwark. Schenk een beetje siroop over de peertjes zodat de schijfjes mooi glimmen. Een klein beetje gesmolten chocolade erover druppelen om het helemaal af te maken.

Wil je graag met kweeperen leren koken? Schrijf je dan in voor een kweepeerworkshop bij Cokkie.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk