Gevulde kweeperen met rundergehakt

Kweeperen gevuld met rundergehakt Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 9 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
60 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

  • 4 grote kweeperen
  • 2 uien
  • olijfolie om te bakken
  • 20 gram pijnboompitten
  • 400 gram rundergehakt (of lamsgehakt)
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel pimentpoeder
  • zwarte peper
  • zout

Dit recept is een perfect voorbeeld van het combineren van vlees met fruit. Typerend voor de keuken uit het Midden Oosten. In Turkije noemen ze dit gerecht Ayva Dolmasi. In Iran en andere landen in de regio komt dit gerecht ook voor. De stevige smaak van gekruid rundergehakt combineert perfect met het fris zure van de kweepeer. Dit recept is goed voor te bereiden en later af te ronden. Ideaal dus als je gasten hebt waar je bij wilt zijn.

Gebakken kweeperen op ovenplaatBekijk een grotere versie van deze afbeeldingVerwarm de oven voor op 180 graden. Leg op een bakblik bakpapier.
Snijd de achterkant en de bovenkant van de (peervormige) kweepeer af. Met appelvormige kweeperen kan het dus ook prima, maar die zijn vaak wel iets kleiner. Zorg dus dat er een appelvormige kweepeer overblijft. Deze peer snijd je door de midden. Leg de helften met het klokhuis omhoog op de bakplaat. Stoof de kweeperen tot ze zacht genoeg zijn om uit te hollen (zo’n 30 minuten). Laat de peren een beetje afkoelen.

Rooster de pijnboompitten en doe ze in aan apart bakje. Bak in de warme pan in olijfolie de fijngesneden ui zachtjes. Kneed het gehakt met de hand los in een kom. Voeg kaneel, pimentpoeder, peper en zout toe. Voeg de gebakken uien toe.

Verwijder uit de iets afgekoelde kweeperen de klokhuizen. Hol ongeveer 1/3 van het vruchtvlees uit de kweepeer. Voeg het fijngesneden vruchtvlees bij het gehakt. Meng het gehakt met de overige ingediënten en het vruchtvlees. Vul de kweeperen met het mengsel totdat er een torentje op iedere vrucht zit.

Bak het geheel nog 30 minuten in de oven.

Tip:

Dit gerecht kan in plaats van rundergehakt ook met lamsgehakt gemaakt worden. Eet het lekkere met een frisse salade en/of met couscous. Eet smakelijk!

Reacties

  1. jab 12 oktober 2010 21:03 uur

    dit lijkt me een heerlijk recept omdat ik wel van mediteraans eten hou!
    ik ga het zeker uitproberen,al is het m’n eerste x dat ik kook met kweepeer. groet:

  2. Okke Amerongen 12 oktober 2010 21:23 uur

    Laat me zeker even weten hoe het gelukt is!

  3. j.j. ten Bosch 19 oktober 2010 16:41 uur

    We hebben dit geprobeerd en het lijkt ons dat de tijd (2 uur) wel heel erg lang is: na 1/2 uur op 180 graden in de hetelucht oven waren de kweeperen al zo gaar dat ze niet meer “netjes” konden worden uitgehold.

  4. Okke Amerongen 19 oktober 2010 19:50 uur

    De tijd kan iets verschillen natuurlijk, afhankelijk van het formaat kweeperen. Het verschil tussen 1/2 en 2 uur lijkt mij wel erg groot. Dan denk ik toch dat jullie kleine kweepeertjes hebben gehad of dat jullie oven wat warmer is dan op de teller staat? Maar zoals gezegd in het recept: Stoof de kweeperen tot ze gaar zijn bij mij duurde het heel lang. Ik hoop dat het toch nog allemaal lekker geworden is?!

  5. Saskia 5 november 2010 09:18 uur

    Bij mij vielen de peren ook uit elkaar. Ik heb het vruchtvlees eruit geschept en door het gehakt gemengd. was ook erg lekker.

  6. Okke Amerongen 26 januari 2011 21:05 uur

    Ik heb dit recept opnieuw gemaakt en de kooktijd korter gemaakt. De kooktijd om de peren zacht te krijgen zodat je ze uit kunt hollen kan variëren. Let hier op zodat ze niet té gaar worden. Succes!

  7. Jaap van Beelen 9 november 2013 17:43 uur

    Nog steeds 30 kg, dus ga dit recept ook proberen.

    De broodpudding was heerlijk, en de gelei natuurlijk klassiek.
    Ook heerlijke confituren gemaakt van geraspte kweepeer met geraspte wortel en stukjes walnoot (lokaal Bulgaars recept van een buurvrouw).
    Hoe de likeur (met zelfgestookte rakia) is geworden kan ik over 2 maanden beoordelen.

  8. Jaap van Beelen 23 november 2013 20:14 uur

    Bij mij droogde de kweeperen van boven een beetje uit in de oven bij het stoven. Heb er met een lepel 2 keer wat water over geschept, misschien daardoor van onderen een beetje aangebakken, maar dit stoorde niet. Totale stooftijd ongeveer 1 uur, dus tussen de 2 genoemde tijden in. Gehaktmengsel was wat veel, ongeveer 20% bleef over, ondanks een flinke bol bovenop de kweeperen, maar die waren dan ook midden maat. Resultaat was HEERLIJK!
    De geroosterde pijnboompitten zijn een welkome extra, alhoewel hier in Bulgarije moeilijk te vinden; ik moest er 150km voor reizen. Volgende keer probeer ik het dus met geroosterde walnoten, want in eigen tuin heb ik naast kweeperen, een grote walnotenboom die elk jaar tussen 40-80 noten geeft.

  9. Okke Amerongen 2 december 2013 14:35 uur

    Hallo Jaap, Ik denk dat het met walnoten ook zeker het proberen waard is. Het is nog dubbel leuk als die uit eigen oogst komen.