Hete bliksem van kweeperen
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
12 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 20 minuten
- Kooktijd:
- 40 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediënten:
- 1250 gram aardappels
- 750 gram kweeperen
- 2 grote uien (fijngesneden)
- 1 á 1,5 deciliter water (warm)
- 50 gram boter
- veel witte vers gemalen peper
- zout
In Duitsland kennen ze blijkbaar ook Hete Bliksem. Daar heet het himmel (naar de appels) und erde (naar de aardappels). Mooi omschreven door onze oosterburen! Door het gebruik van appels die veel water vasthouden is het gerecht vaak erg heet (warm). Verder gaat er veel (witte) peper in. De combinatie van hete appels en witte peper maakt dit zeker een HEET gerecht. Vandaar de naam. Dit is een variant op dit gerecht met kweepeer.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes en was ze onder koud water. Doe de aardappelblokjes in een grote pan en zet ze onder water. Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. Snijd de kweeperen in blokjes. Maak de kweepeerblokjes net zo groot als de aardappelblokjes zodat zo ongeveer net zo snel gaar zijn.
Voeg de kweepeerblokjes en uien toe aan de pan aardappels en kook het geheel in net voldoende water (ongeveer 2 tot 3 deciliter) gaar. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten afhankelijk van het formaat van de blokjes.
Giet het geheel af maar vang het vocht op. Los de boter op in een deel van het kookvocht. Stamp dit mengsel samen met de aardappels en de kweeperen tot een smeuïg mengsel. Voeg als het nog te droog is nog wat extra kookvocht toe totdat het geheel lekker smeuïg is.
Dit recept is genoeg voor 6 personen. Een flinke hoeveelheid dus maar…dit gerecht warm je heerlijk op in een ovenschaal. Met geraspte kaas erover maak je hier een heerlijke aardappelgratin van in de oven. Warm het gerecht op in een ovenschaal met aluminium erover. De laatste 20 minuten haal je de folie er af. Zo is het gerecht goed heet en de korst van de geraspte kaas lekker bruin in plaats van zwart!
Deze tip is afkomstig van Anneke Kuyvenhoven. Hartelijk dank voor je hulp!
Tip:
Dit gerecht is lekker met een karbonade, saucijsje, gehaktbal of speklapje…ook draadjesvlees past er prima bij!
Wil je een variant hierop maken? Voeg eens piccalilly, sambal, kaas of mosterd aan de puree toe.
Ben je gehecht aan de ouderwetse smaak van hete bliksem? Vervang dan een deel kweeperen door appel.
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
thea 26 oktober 2010 21:06 uur
Ik maak mijn hete bliksem als volg:Gekookte aardappelen,stukjes zoete appels rauw,plakjes banaan,sambal en uien.
In een wok uien bakken appels en sambal erdoor.Daarna stukje gekookte aard en plakjes banaan erdoor en klaar. recept van Henk Molenberg in het jaar1979.
De moeite waard om het te proberen en smakelijk.Thea
Ronald Raaijmakers 6 november 2010 00:12 uur
Beste Okke,
Een recept voor twaalf personen is niet echt handig. Ik woon alleen en kook af en toe voor twee, ik ga zeer zeker hete bliksem maken! Lijkt mij heerlijk met parelhoen filet.
Ik maak momenteel een schilderij met kweeperen, als het klaar is stuur ik je een foto, ik ben een groot fan van je site en volg je nieuws brief.
Veel succes!
Hartelijke groet Ronald
Okke Amerongen 7 november 2010 20:52 uur
Beste Ronald, Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het recept gehalveerd en het is nu dus voor 6 personen. Ik kook ook voor mezelf en af en toe voor 2. Met een recept voor 6 personen heb je nog steeds best wat over maar dat is ook echt de bedoeling. De gratin die je met het restje maakt is minstens zo lekker als het origineel, vandaar. Bedankt voor je tip in ieder geval. De bereiding met parelhoen lijkt mij heerlijk. Mooie suggestie. Ik kijk uit naar je kweepeerschilderij!
Ronald Raaijmakers 8 november 2010 23:02 uur
Beste Okke,
Vandaag kwam mijn buurvrouw eten en toen heb ik hete bliksem van de kweeperen gemaakt. Het recept is hemels lekker! Alleen heb ik de ui niet meegekookt maar in boter aangefruit en laten sudderen in een schep kookvocht als jus. Echt verrukkelijk!
Hartelijke groet, Ronald
Jean Swinnen 10 september 2011 10:25 uur
Beste Okke ,
Een kennis vroeg me of ik wat kon doen met wat kweeperen . De eerlijkheid verplicht me om toe te geven dat ik totaal niets wist van deze uit de mode geraakte vrucht . Dus dan maar internetten en op je site terecht gekomen . Het recept van hete bliksem ga ik zeker eens uitproberen en dan laat ik je zeker nog iets weten ! Nog een tip : Dit WE zijn het opendeur dagen in het Kasteel van Heks ( Belgie , niet zover van Tongeren ) waar ze erg begaan zijn met het kweken van ” oude groenten ” en het op traditionele manier bewaren ervan . Neem eens een kijkje op Wikipedia en volgend adres : http://www.hex.be/
Vriendelijke groeten,
Jean Swinnen
Okke Amerongen 11 september 2011 08:27 uur
Mooie tip Jean, Jammer dat ik niet in de buurt ben maar het klinkt als een prachtige tuin!
Tineke V. 30 september 2011 10:49 uur
Beste Okke,
Op dit moment verblijf ik in ons huis in Italie, waar o.a. prachtige kweeperen in de tuin staan. Zoekend naar een passend recept vond ik deze ‘hete bliksem’. Lijkt me heel verrassend. Bedankt voor je tips en ik laat nog weten of het allemaal gelukt is en gesmaakt heeft.
Zonnige groet vanuit Corinaldo.
Okke Amerongen 1 oktober 2011 08:27 uur
Hallo Tineke, Leuk om te lezen: Hete bliksem in Italië:-)
Guy 13 oktober 2011 20:29 uur
Beste Okke
Laat ik heel eerlijk zijn: ik vond dit gerecht niet zo lekker! Ik belde naar mijn moeder om te vragen hoe zij hete bliksem (met appelen) maakte, en ze liet me weten dat ze er (zelfs met appelen) nog suiker aan toevoegde. Dus heb ik dit bij dit gerecht met kweeperen ook gedaan (allez, ik heb honing gebruikt), en nu vind ik het al “eetbaarder”, maar (sorry om dit te zeggen op een kweeperensite) een kweeperenfan zal ik vermoedelijk niet worden.
Toch bedankt voor het gerecht; het was het proberen waard.
Belgische groetjes
Guy
Okke Amerongen 15 oktober 2011 12:41 uur
Hallo Guy, Ik weet wel dat er vaak aan hete bliksem nog wat stroop toegevoegd wordt maar extra suiker dat is wel fors. Jammer dat het niet goed bevallen is. Volgende keer beter!
Jeanet 15 oktober 2013 20:32 uur
Tot vorige week had ik nog nooit een kweepeer gezien. Vandaag dit recept gemaakt. Verrassend lekker! Zeker voor iemand die niet van ‘warm fruit’ houdt. Ik heb de ui gefruit in het vet van uitgebakken spekjes (ook de spekjes toegevoegd natuurlijk :-). Verder paprikapoeder, mosterd en nootmuskaat toegevoegd.
Volgende week maar weer plukken!
PS! Ook vaak http://www.snijbiet.nl bezocht dit jaar. Dat was al net zo’n verrassing. Vooral de pasta met snijbiet is favoriet geworden.
Okke Amerongen 16 oktober 2013 19:43 uur
Hallo Jeanet, Klinkt allemaal heerlijk. Uitgebakken spekjes zijn bijna overal lekker bij 🙂 Leuk dat je ook snijbiet.nl ontdekt hebt!