Kweepeer- appeljam met rum
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
19 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 20 minuten
- Kooktijd:
- 40 minuten
- 2 kilo kweeperen
- 2 liter water
- 2 kilo appels
- sap van 1 limoen
- 100-150 milliliter rum
- 3 pakken geleisuiker speciaal
Via Kweepeer.nl krijg ik tijdens het seizoen af en toe kweeperen aangeboden. Gratis af te halen. Prachtig natuurlijk maar soms is het kweepeeraanbod mij zelfs te veel! Op een oproep wie er interesse had kreeg ik een reactie van Riana en Will. Zij wilden de kweeperen graag ophalen voor de stichting Steppen tegen kanker. Deze stichting doet onderzoek naar hersentumoren. Samen hebben we de kweeperen opgehaald in Maarssen. De dames hebben nu wel een flinke voorraad kweeperenjam en andere jams. Interesse? Mail dan Riana even. De opbrengst gaat naar een goed doel. Als bedankje ontving ik ineens dit lekkere recept van Riana!
Maak de kweeperen schoon en snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen grondig. Kook ze met het water tot ze gaar zijn. Neem net zoveel water als kweeperen, niet minder! Ondertussen de appels schoonmaken en erbij doen. Fijnmaken met de staafmixer. Suiker en limoensap erbij, nog even laten koken, dan de rum erbij en nog 2 minuten koken. In de potten gieten, deksel erop en 5 minuten ondersteboven zetten.
Nog een laatste promotie. Mail Riana als je haar van wat potjes jam af kunt helpen. Er is inmiddels een flink assortiment (niet alleen kweeperen). De opbrengst gaat naar Steppentegenkanker.
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
dolly 25 september 2011 20:25 uur
Mijn buurvrouw had een overschot aan kweeperen en appels. Prima recept om eens uit te proberen en de buurvrouw van haar overschot af te helpen.
Mij is niet helemaal duidelijk of ik de kweeperen moet schillen.Ook zou ik graag willen weten wat precies te doen met de limoen (in zijn geheel in de jam meekoken, in stukjes/schijfjes, met of zonder schil of alleen het sap ?)
Okke Amerongen 25 september 2011 21:07 uur
Hallo Dolly, Omdat je de kweeperen en appels met de staafmixer fijn maakt hoef je alleen de klokhuizen te verwijderen. Schillen is dus niet nodig. Van het limoen voeg je alleen het sap toe. Dat staat niet duidelijk in het recept en dat pas ik nog even aan. Veel succes met de jam!
dereuck viviane 26 oktober 2011 13:07 uur
is de suiker die je gebruikt minutsuiker voor gelei te maken gr viviane
Okke Amerongen 26 oktober 2011 20:38 uur
Hallo Viviane, Ik moest het even nazoeken want minuutsuiker kende ik niet. Volgens mij is het hetzelfde als geleisuiker in Nederland. Dus ja, je kunt gewoon minuutsuiker/geleisuiker voor dit recept gebruiken en daarbij de verhouding op de verpakking volgen. Veel succes!
Martien 6 november 2011 23:46 uur
Ik heb zojuist (6-11-2011) van 1,8 kilo schoongemaakte kweeën (vierendelen, klokhuis eruit, geschild), 1,8 l water, 500g geleisuiker, sap + schilrasp van 1 citroen, 2 kaneelstokjes, 3 uur koken (zonder suiker, later toegevoegd), staafmixen geprobeerd jam te maken. Het geheel werd wel rood (als stoofperen) maar geleerde niet. Nu heb ik wel lekkere compôte, maar geen jam. Waar komt het op aan als je wél jam wilt hebben die smeerbaar is zoals het een goede jam betaamt, en die niet ’terugloopt’ = vloeibaar wordt na afkoelen, wat ik ook een keer heb gehad?
Okke Amerongen 7 november 2011 07:48 uur
Hallo Martien, Jammer dat het niet gelukt is. Eerlijk gezegd begrijp ik het ook niet helemaal. Na 3 uur koken zou de jam zelfs zonder geleisuiker moeten geleren. Je hebt vrij grote hoeveelheden gebruikt om er maar 1 pak geleisuiker in te doen. Toch zou het na 3 uur gewoon ingekookt moeten zijn. Er kan soms best veel onderscheid in de kweeperen zelf zitten. Sommigen kook je even en dan zijn ze meteen gaar anderen moeten gewoon drie kwartier koken?! Misschien is er hier ook wel zo iets aan de hand? Kortom, ik weet het eigenlijk niet. De oplossing heb ik wel voor je: potjes openmaken en opnieuw en verder inkoken zonder deksel op de pan. Het zal dan steviger worden. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Veel succes!
Martien 7 november 2011 12:14 uur
Ik sprak ook iemand die het wel gelukt was, maar daar was de jam zo hard geworden dat je er stukjes van kon snijden, ook weer niet de bedoeling! Lastiger dan ik dacht, maar de smaak van de compôte is er niet minder om.
Ik heb niet zo veel suiker gebruikt omdat het ongezoete geheel al niet echt zuur was en compôte niet zo zoet hoeft te zijn. Tegelijk gebruik je van compôte per keer (als dessert bv.) meer dan van jam op een boterham.
Het is ook al een stuk verder ingekookt, het was dus al minder geworden dan ik dacht als jam te krijgen, maar dat kan een denkfout zijn.
De vruchten hadden al een tijd gelegen en waren deels van binnen al een beetje donker gaan kleuren, ik heb er ook een paar weg moeten gooien, maar aan de gebruikte vruchten zaten geen rotte plekken. Dat zal ook een rol kunnen hebben gespeeld; misschien was (een deel van) de pectine al omgezet. Al met al is het een goede ervaring, nu de jam-expertise nog…
Okke Amerongen 8 november 2011 21:31 uur
Ha Martien, Je hebt ook helemaal gelijk, het gaat om de ervaring. Ik heb wel eens gehoord dat het pectinegehalte terug loopt als vruchten ouder worden. Dan zou de jam of gelei dus minder makkelijk dik worden. Ik weet niet of dit klopt maar dat zou een verklaring kunnen zijn. Het blijft ook voor mij een beetje gissen.
olga 26 november 2011 13:35 uur
Dag Okke en Martien, ik heb dezelfde ervaring tot ik er wanhopig van wordt. :-))Ik denk dat het inderdaad aan de kweepeer en de tijd dat ze hebben gelegen kan liggen. Ik heb zo ongeveer alle methodes geprobeerd en het blijft dunnig. Ik heb het met honing en met suiker en met geleisuiker geprobeerd. Het boeit me wel waarom dit nou zo is want van dezelfde boom heb ik vorig jaar perfecte gelei gemaakt. Ik blijf moedig doorgaan. Ik heb nu flessen vol prachtig dik sap! En nu ga ik jam maken en geen gelei. En anders maak ik er wel likeur van ( schillen) ofzo. Ik heb heel wat vragen gesteld ook via internet. Het blijft een mysterie:-))
Ik ga weer verder, want er staan weer kweeperen op het fornuis!
Jac Duis 14 september 2012 14:45 uur
Is er verschil, voor het maken van jam of gelei, of je kweeperen- of appels gebruikt? Hoeveel suiker moet je gebruiken per 100 gr. vruchten om het geheel niet te zoet te maken, zodat je alleen maar suiker proeft?
Uit de reakties is inmiddels al veel duidelijk. Ben nog een volledige leek.
Bij voorbaat dank voor het antwoord.
Dolly 14 september 2012 17:35 uur
Beste Jac, vorig jaar heb ik kistenvol (ster)appeltjes en kweeperen van mijn buurvrouw gekregen. Hiervan oa.een enorme voorraad heerlijke jam van gemaakt.
Zelf houd ik niet van heel zoet en heb geleisuiker speciaal gebruikt. Precies als in het recept hierboven aangegeven. Prima gelukt.
Mocht je jam maken van alleen kweeperen zou ik eerst proeven voor je de suiker toevoegt. Kweeperen zijn zuurder dan appels. Misschien is de “normale” geleisuiker dan een betere optie.
Manon 28 september 2013 08:32 uur
Ik heb gisteren deze jam gemaakt en hij is mooi dik geworden.
Hij is niet roze of rood geworden, ook viel mij op dat mijn kweeperen die geel/groen waren en niet bruin van binnen erg snel gaar waren.
Dan heb ik het over 15 minuten maximaal
Daarmee heeft de jam weg van appelmoes wat betreft kleur en samenstelling de smaak is heerlijk.
C van Marle 13 oktober 2013 19:27 uur
Als ik jam maak, gebruik ik Marmello 1 of 2. Dat is een geleermiddel op basis van pectine. Te koop in de natuurvoedingswinkel. Bij 1 zit geen suiker erbij, bij 2 een beetje. Zo kan je kiezen. Ik gebruik tot nu toe altijd 1 omdat ik weinig suiker wil eten. Jam maken van vlierbes, pruim, appel, braam e.d. gaat eigenlijk altijd heel goed. De enkele keer dat geleren niet goed lukte, heb ik de vruchten opnieuw even (± 1-2 minuten nadat ze aan de kook waren) opgekookt en er op gevoel wat extra Marmello bijgedaan. Werkte goed.
Heb nog geen ervaring met kweeperen, maar ga daar nu aan beginnen. Als ik het zo hoor, probeer ik Marmello 2 eens een keer, nu kweeperen redelijk zuur lijken.
Okke, staan er ergens op je site ook een paar basisrecepten hoe kweeperen te behandelen?
Okke Amerongen 13 oktober 2013 19:44 uur
Hallo C van Marle, Hier staat de basis over kweeperen: https://www.kweepeer.nl/tips/ Kweeperen zijn inderdaad vrij zuur. Er moet echt zoet bij tenzij je ze in gerechten verwerkt zoals in een tajine.
Marion Oudhoff 6 november 2013 13:39 uur
Dag Okke,
Zag dat dit receptvan soesjes met kweepeercompote niet om je mooie site stond. Je mag het overnemen als het je wat lijkt. Zie de websitelink. Groeten. Marion
Marion Oudhoff 6 november 2013 13:40 uur
Zie dat de link vd soesjes niet gepubliceerd wordt. Dan aanvullend zo:
http://www.cuisinedamis.blogspot.fr/2013/11/kweepeer-soesjes.html
Jorinde 27 januari 2014 13:29 uur
Bedankt voor alle recepten en tips!
De kweeperenjam met appel en rum is verslavend lekker. Inmiddels twee varianten gemaakt. Kweeperenjam met gember en kruidige kweeperenjam met cranberries, steranijs, kruidnagel en kaneel.
mia 24 augustus 2014 14:13 uur
Wil dit grag gaan maken, hoevel potjes heb ik nodig?
Lia Verhoeven 26 september 2014 14:12 uur
ik heb het als volgt gedaan.
eerst de kweeperen gewassen en kroost eruit en in vieren gesneden.
dat 2 uur zachtjes gekookt in water met beetje citroensap
dat een nacht laten staan, de smaak van de schil gaat dan beter in de kweepeer.
de schil gaat daarna heel goed van de kweeperen af.
appels apart gekookt.
dan alles samen met de staafmixer fijngemaakt.
geleisuiker en rum erbij
paar minuten doorkoken
in jampotjes doen.
EEN OVERHEERLIJKE JAM VOOR OP DE BOTERHAM OF IN DE KWARK.
bedankt voor het lekkere recept. eet smakelijk