Kweepeer gelei
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
236 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 30 minuten
- Kooktijd:
- 45 minuten
Ingredienten:
- 3 kg kweeperen
- Suiker (500 gram per liter kweepeersap)
- Pectine (merk Marmello, verkrijgbaar bij betere drogist)
- Indien pectine niet verkrijgbaar is gebruik dan gelei suiker
Misschien wel de meest klassieke bereiding voor de kweepeer. Er gaat niets boven een lekker geroosterde boterham met roomboter en kweepeergelei. Of een croissantje met kweepeergelei en... ik kan nog wel even doorgaan.
Het heerlijke aroma van de kweepeer blijft perfect bewaard in deze gelei. Zo heb je er nog een vol jaar plezier van. Daarbij ziet de gelei er ook nog eens prachtig uit. Een ideaal cadeau dus.
Bereiding:
Veeg de kweeperen met een doek goed schoon. Snij de vruchten in kwarten en zet ze in een pan goed onder water. Breng het geheel aan de kook. Houd het op matig vuur net zo lang aan de kook tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen. Dek het geheel af en laat het een nacht staan.
De snelle bereidingswijze * :
Schep de volgende dag de vruchten uit het sap. Giet het sap door een zeef met hierin een dubbele laag kaasdoek. Meet de hoeveelheid sap in een maatbeker en voeg de suiker toe. Aan 1 liter kweepeersap voeg je 500 gram suiker toe.
Breng het kweepeersap met de suiker aan de kook en voeg als het goed kookt de juiste hoeveelheid pectine toe. Doe dit met grote zorg want als er klontjes in de gelei zitten is dat echt eeuwig zonde van al je werk. Verwijder met een schuimspaan het schuim uit de pan.
Spoel ondertussen de potten en deksels en de pollepel in heet water met soda of zet het in een pan kokend water. Laat de potten en deksels uitlekken. Giet de potjes zo snel mogelijk helemaal vol, schroef de deksel erop en zet ze op de kop neer.
Serveertips:
Kweepeergelei is een goede begeleider van kaas, eend, paté en ook heerlijk op (geroosterd) brood met roomboter.
* Uitgebreide bereidingswijze:
Nadat de peren een nacht gestaan hebben zit in het vruchtvlees nog zeer veel smaak en hebben de peren zich volgezogen met sap. Bovenstaand recept is de ‘snelle’ methode.
Zelf kook ik de kweeperen nog een keer in een sappan. De voordelen:
- Meer smaak uit de vruchten
- Meer sap
- Mooiere diep rode kleur van het sap
Dit sap voeg ik toe aan het sap wat op de bovenstaande methode verkregen is. Het recept blijft hetzelfde.
Kweepeer gelei zonder pectine of geleisuiker:
Naar aanleiding van een tip van Pieter: het is zeer goed mogelijk om kweeperengelei te maken zonder pectine of geleisuiker. De kweepeer bevat van nature zeer veel pectine. Zet een schoteltje in de koelkast of vriezer. Kook het sap in tot ongeveer 2/3 van de originele hoeveelheid. Voeg dan de suiker toe. Pas de hoeveelheid suiker aan naar de overgebleven hoeveelheid sap, anders kan de gelei erg zoet worden. Schep een lepeltje gelei op de schotel uit de koelkast. Als de gelei mooi stevig is op het schoteltje dan is de gelei klaar om in potten te doen.
Tips
Het overgebleven vruchtvlees kan gebruikt worden voor de bereiding van Membrillo of toegevoegd worden aan appelmoes.
Tip van Marc van der Meer: voeg een lepeltje kweepeergelei toe aan een vinaigrette. Goed idee!
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
hilda 1 september 2009 10:29 uur
Nog nooit iets met kweeperen gedaan.Ga het nu proberen.
Okke 1 september 2009 20:59 uur
Hallo Hilda,
Mooi dat je enthousiast bent over de recepten. Mijn website is net 2 weken af en je bent de eerste die reageert. Ik hoop dat het allemaal naar wens is. Mocht je er met het koken niet uitkomen dan moet je gewoon maar even bellen 06-21710554
Alle recepten heb ik ook zelf gemaakt en ik hoop dat ze duidelijk genoeg zijn. Als je nog verbeteringen hebt, laat het dan ook zeker even weten.
Veel succes!
Okke
PS. Mocht je nog kweeperen over hebben / te koop hebben hoor ik het ook graag.
marjo 3 september 2009 19:23 uur
leuk om eens een ander recept te lezen met kweepeer. Zelf haal ik de vruchten na een nachtje staan niet uit het sap maar druk ze voorzichtig in een neteldoek fijn. Hierdoor krijg je eveneens diezelfde dieprode kleur en meer smaak. Op deze manier hoef je ze geen 2 keer op te koken.
Okke 3 september 2009 21:09 uur
Hallo Marjo,
Bedankt voor je reactie. Ik heb het zelf ook wel eens zo geprobeerd maar de gelei was niet zo mooi helder. Voor de smaak maakte het niets uit. Misschien heb jij een fijnere doek of werk je gewoon voorzichtiger (en dus beter!), dan gaat het misschien wel goed. In ieder geval bedankt voor de tip en veel succes met de kweeperen dit jaar!
Birgitta 7 september 2009 10:59 uur
Ik was zojuist aan het zoeken naar een recept om kweepeergelei te maken en kwam op deze site. Erg leuk gedaan. Zodra er kweeperen te koop zijn ga ik proberen gelei te maken. Kweepeer is volgens Hildegard van Bingen een geneeskrachtig fruit. Het wordt o.a. ingezet bij jicht en reuma. En nog wat dingen maar dat weet ik even niet uit mijn hoofd.
Céline 12 september 2009 13:26 uur
Mijn kweepeerboom zit vol vruchten. Ik maak er niet alleen gelei van maar de overgebleven pulp maal ik heel fijn doe er sinaasappelsap bij een vleugje kaneel plus naar smaak zelfgemaakte vanillesuiker.Vooral bij vlees erg lekker. Om bij de gelei marmelloklontjes te voorkomen vermeng ik dat met wat suiker.
De vijgen zijn nu ook rijp hier in zuid-Frankrijk. Ik maak er een heerlijke jam van met bijvoeging van gemalen sinaasappel, citroensap wat schilletjes van citroen en sinaasappel, een beetje kaneel, twee kruidnagels per kilo gewicht, wat gemalen gepelde noten en voordat het in de potten gaat een scheutje likeur. De vijgensmaak moet natuurlijk overheersen, maar alle toevoegingen zijn naar persoonlijke smaak
Ronald van kan 19 september 2009 12:16 uur
Hallo
Wij hebben 10 bomen met kweeperen.(Spanje)
Zijn er ook andere recepten dan deze 3?
wij maken er hoofdzakelijk membrillo van.
Alvast bedankt
Okke 19 september 2009 12:30 uur
Hallo Ronald,
Ik ben echt heel jaloers: 10 kweepeer bomen!! Er zijn veel meer recepten en die komen er ook allemaal aan. Omdat ik de site graag echt goed wil hebben ga ik de recepten nog 1 keer allemaal koken en dan pas op de site zetten. In Nederland duurt het nog heel even voor de kweeperen rijp zijn (eind september/begin oktober). Een heel makkelijke recept, zeker als je zo veel kweeperen hebt, is om appelmoes met een deel kweeperen te maken. Niet heel speciaal qua recept maar de smaak en combinatie van kweeperen met appel is geweldig.
Trees 23 september 2009 16:12 uur
Hallo,
1 kweepeer boom, grote oogst, maar hoelang kook je die peren?
Okke 23 september 2009 20:39 uur
Trees, bedankt voor je vraag, helaas heb ik er geen goed antwoord op. In het recept hierboven omschrijf ik het als
Gelei is vooral mooi als het helder is. De gelei blijft helderder als de vruchten niet kapot koken. Als je wat langer kookt geven de peren wel meer smaak af en de kleur van de gelei is dan ook mooier (roder). Vandaar zo lang mogelijk koken. Stel dat je de vruchten wel iets te lang kookt en ze toch uit elkaar vallen dan heeft dit overigens geen gevolgen voor de smaak, mits je natuurlijk niet uren door kookt.
gerian wallinga 24 september 2009 16:01 uur
Leuke website. Ik zocht naar een ander recept dan geconfijte kweepeer. Dit heb ik al een paar keer gemaakt en is erg lekker. De gelei heb ik vandaag gemaakt en is goed gelukt en van het restant heb ik moes gemaakt. Morgen is de tarte tatin aan de beurt en ik ben benieuwd.
Hartelijke groeten Gerian
Okke 24 september 2009 18:11 uur
Beste Gerian, Mooi dat je gewoon alle recepten maakt! Binnenkort ga ik een aantal nieuwe recepten maken en zo duidelijk mogelijk beschrijven. Bewaar dus nog maar wat kweeperen om ook de nieuwe recepten uit te proberen!
Wim Huisman 25 september 2009 09:43 uur
Hallo,
Als ik i.p.v. pectine geleisuiker wil gebruiken, hoeveel moet
dat dan zijn om de goede verhouding in stand te houden?
Ik heb een kweepeerboom met 25 prachtige vruchten er aan van
vrij behoorlijke omvang. Ze kleuren op dit moment al aardig geel
en geeft een mooi gezicht.
Wanneer kan ik ze gaan plukken? Moet ik ze daarna nog ca. 14 dagen
laten narijpen?
Okke 25 september 2009 19:50 uur
Beste Wim, Bedankt voor je reactie. Ik gebruik nooit geleisuiker.
Kweeperen zijn rond eind september begin oktober rijp. We hebben een prima zomer achter de rug dus al snel is het denk ik zover. Als ze mooi geel zijn zou ik ze pas plukken maar let wel op dat er ook rassen zijn die wat groener van kleur zijn. Op internet lees je soms dat je ze lang moet na laten rijpen maar ik adviseer dat helemaal niet. Ik las op de website van de Trouw zelfs
een rampzalige suggestie.
Mijn advies: rijp plukken (als ze geel zijn) en snel verwerken. Als je ze lang laat rijpen zien ze er soms nog prachtig uit maar is het vruchtvlees helemaal roodbruin en melig. Dat kan je maar beter voor zijn. Veel succes in ieder geval!
Renata Horenova 28 september 2009 16:15 uur
Mooi initiatief, deze website.
Marmello is trouwens verkrijgbaar in bijna alle Natuurvoedingswinkels.
Groeten,
Renata
Okke 28 september 2009 23:33 uur
Hallo Renata, Bedankt voor je reactie. Ik heb al heel wat recepten die ik ga koken en er op zetten. Mocht je zelf nog een recept hebben dan hoor ik het ook graag!
Pieter 2 oktober 2009 20:27 uur
Wat me opvalt aan de recepten hier (bij Van Gilse verbaast me dat niet), is dat niemand rept over de de gelerende werking van de schillen en pitten, wat de kweepeer zo bijzonder maakt (de sinaasappel schijnt het ook te hebben). Dus pectine of geleisuiker: vergeet ze, je kunt de vruchten zelf gebruiken om de jam of gelei te laten ‘binden’. Ik stuur via Contact mijn favo-recept voor kweeperenjam, dat ik binnenkort ga toepassen op mijn eerste eigen oogst (12 vruchten aan de struik die ik in april 2008 plantte!).
Groeten, Pieter
Okke 2 oktober 2009 22:15 uur
Hallo Pieter, Je hebt helemaal gelijk. Het kan ook zonder pectine (of geleisuiker). De smaak is naar mijn mening dan wel iets minder subtiel maar nog steeds heel lekker (maar dat is slechts mijn mening). De opbrengst is dan ook wat kleiner (ongeveer 2/3). Een van de voordelen van jouw methode is bovendien dat de kleur nog mooier rood is. Ook nog bedankt voor het mailen van je kweepeerjam recept. Dat ga ik zeker plaatsen! Groet, Okke
fred 3 oktober 2009 20:45 uur
“Zelf kook ik de kweeperen nog een keer in een sappan.”
Doe je daar dan opnieuw water bij (hoeveel?). Of is die sappan een speciaal soort pan waarbij dat niet hoeft. En kun je de resterende vruchtenpulp dan nog steeds ergens voor gebruiken of is die na twee keer “trekken” qua smaak “uitgeput”.
Okke 3 oktober 2009 21:11 uur
Een sappan bestaat uit 3 delen:
Onderste pan waar het water in gaat
Middelste deel met een slangetje waar het sap uit loopt
Bovenste gedeelte waar het fruit in moet
Nadat het fruit in de sappan geweest is kan je het nog prima toevoegen aan bijvoorbeeld appelmoes. Dat is zelfs heel lekker! Membrillo zou ik bijvoorbeeld alleen maken van fruit dat niet in de sappan geweest is.
willy 4 oktober 2009 19:10 uur
ik heb de tarte gemaakt,heerlijk!!bedankt voor het recept ,het is voor t eerst dat ik iets met kweeperen heb gemaakt.Heel bijzonder die smaak!Was met mijn man in een bos aan t wandelen rondom een slot uit 1600 en daar in de tuin die open was voor publiek staan kweepeerbomen en er lagen allemaal vruchten op de grond,er lagen zelfs zwarte bij.Duidelijk dat er niets mee gedaan werd,dus ik ga nog een bezoekje aan de tuin brengen en rapen!Dan ga ik nog wat recepten proberen.
Okke 4 oktober 2009 20:21 uur
Hallo Willy, Mooi om te horen. Er komen meer recepten aan zodra ik ze gemaakt heb. Vandaag heb ik ook weer allerlei mensen ontmoet die nog meer recepten gaan mailen. Meer nieuws volgt dus snel!
Ellie Bronkhorst 5 oktober 2009 10:53 uur
Ik heb lang geleden gehoord, dat kweeperengelei of jam ook heerlijk is in een saus, ik ben echter vergeten het hoe en wat; nu heb ik kweeperen en ben dus nieuwsgierig of iemand mij kan helpen.
lena 6 oktober 2009 15:49 uur
Waar koop je kweeperen en wat kosten ze ongeveer per kg.?
Marco 6 oktober 2009 16:13 uur
Ik heb hier een achttal kweeperen liggen en wil er graag jam van maken. Jam recepten kom ik niet tegen op internet, wel vaak de gelei en membrillo. Mocht iemand een recept hebben dan ontvang ik het graag op ‘mustbuynow(at)gmail.com’. Ik kan namelijk niet wachten 🙂
Okke 6 oktober 2009 19:13 uur
Hallo Lena, Ik heb een onderdeel te koop op de site. Zondag sprak ik Kees van Groenpartners en die heeft deze week nog kweeperen. Daarna maakt hij er sap van. Neem dus zeker even een kijkje op Kweeperen te koop.
Pauline 11 oktober 2009 09:26 uur
Ik heb een boom vol kweeperen. Voor het eerst geprobeerd gelei te maken. Kun je mij vertellen hoelang het duurt voor de gelei dik is?
Okke 11 oktober 2009 15:57 uur
Beste Pauline, Als je de gelei met pectine (of met geleisuiker) maakt dan is de gelei stevig zodra de gelei in de pot volledig is afgekoeld.
Wanneer je de gelei zonder pectine maakt dan kook je de gelei tot 2/3 in en schep je een lepeltje op een schoteltje uit de koelkast of diepvries. Als dit beetje gelei stevig is en niet meteen van je schoteltje af loopt dan is de gelei voldoende ingekookt. Dan kan je de potten afvullen. Veel succes ermee!
Marleen Debrock 13 oktober 2009 09:25 uur
Bedankt voor dit alles, leuk te weten dat heel wat mensen graag experimenteren met het lekkers dat we in de vrije natuur en tuin vinden! Maar vooral dat jullie dit delen met anderen. Ik kreeg gisteren van een vriend een emmer kweeperen, dus ik kan aan de slag. Voor allen veel kookplezier!
Rob 22 oktober 2009 20:52 uur
@Pieter
Pectine wordt in de industrie uit appelschillen en sinaasappelschillen gemaakt. Ook Kweeperen bevat bevatten veel pectine vnl in de schil en klokhuizen.
Zelf deze bron gebuiken is goed, je kan ook nog schil van een appel toevoegen. (doe ik met mijn meeste jams)
Sanne 23 oktober 2009 14:53 uur
Leuk hoor, al die liefhebbers bij elkaar! Ben via een collega dit jaar weer aan kweeperen gekomen, hoera! Het is me sinds het achterlaten van een mooie boom – verhuizing! – nog steeds gelukt. Maar: goed om te lezen dat een nieuwe boom al na een jaar vrucht draagt! Weet iemand een goed adres om een kweeperenboom te kopen? Alvast bedankt!
Okke 23 oktober 2009 15:01 uur
Hallo Sanne, Ik heb een aparte pagina om te helpen in de zoektocht naar kweeperen en kweepeerbomen: https://www.kweepeer.nl/te-koop/ Succes!
simon blok 23 oktober 2009 18:12 uur
Via de diepvriesmethode is op een makelijke manier puur sap (tot 90% van het gewicht) uit kweeperen (en andere vruchten) te halen.
Stop ze een paar dagen (mag ook langer) in de diepvriezer. Laat ze daarna ontdooien en pers ze uit. Dit kan zelfs met de hand maar met een wrongel of nog beter met een wijnpers kost het minder moeite.
Wel opletten dat het pure sap zoeter is dan het sap na het koken met water. De receptuur moet dus aangepast worden.
Na het ontdooien zal voor de liefhebber van vaste deeltjes in het sap ook de receptuur van koken in water beter werken. Het kan in ieder geval korter omdat de cellen al verpulpt zijn.
Ernst Berends 24 oktober 2009 00:51 uur
Recept Ernst Kweepeerlikeur
Doe kweepeer, stukje klokhuis in een grote afsluitbare glazen pot en giet er een lekker brandewijntje over tot ze goed onder “water” staan!.
(Bv inmaak brandewijn (30%) van de Mitra , ik haal meestal net over de grens Doppel Weizenkorn (38 %) Sterker en veel goedkoper!
Toevoegen : Paar kruidnagels, kaneelstokje, gekneusd koriander zaad, halve citroen en flink wat scheppen suiker.
Zo nu en wat omroeren ( en proeven natuurlijk !) indien te wrang wat suiker erbij.
Ca 5 a 6 weken wachten, filtreren, in flessen doen en PROOST!
floortje 26 oktober 2009 19:46 uur
Vanmiddag kreeg ik van de (franse) buurvrouw heel veel kweeperen. Morgen weer naar huis dus ik vroeg mij al af wat er mee te doen. Heb nu zo veel inspiratie dat ik bijna ga vragen of de buurvrouw er nog meer heeft.Deze week ook al ge-expirimenteerd met het sap van de druiven( met succes) en nu dan de kweepeer
Henk 27 oktober 2009 23:00 uur
Snelle bereiding van gelei: 1 kg grote kweepeerstukken,(zonder steeltjes, pitten en kroon, maar met schil en klokhuis) in pressure cooker met 400 ml water.Verhit tot 2 ringen uitsteken en houd op zeer laag vuur 20 min. Na drukvrij alles pureren met staafmixer en 500g suiker erdoor mengen. Na afkoelen prima rode jamachtige gelei. Eventueel kaneel/vanille naar smaak er bij.
Riana Luiks 30 oktober 2009 19:38 uur
Een simpele tip voor het steriliseren van de potten: zet ze 10 minuten in de oven op 100 graden. Niks geen gedoe met heet water en soda enzo.
Rene Dalmeijer 1 november 2009 13:16 uur
Wij maken al jaren een soort kweeperen compote, Het recept heeft wat weg van het recept voor stoofperen. Ik het oorspronkelijk recept is afkomstig van mijn moeder. Schil de stoofperen (5-6) en snij de klokkenhuizen eruit, snij ieder kweepeer in 12 partjes. Zet ze op in een grote pan met 2 kaneel stokjes en 10 eetlepels suiker. Wij voegen ook vaak 2 cm fijngehakte gember wortel toe. Laat koken tot dat de kweeperen mooi rood kleuren maar niet kapot koken (ongeveer 1,25 u). Schep dan de partjes uit de pan in bewaarpotten (wij gebruiken hiervoor 1L yogurt emmertjes). Het nat laat ik meestal daarna doorkoken om in te dikken en voeg soms, naar smaak, nog wat limoen sap toe.
De compote is heerlijk bij Turkse yogurt of hangop.
Aangestoken door de tips en recepten op deze site ga ik gebruik maken van de natuurlijke pectine in de schillen en klokhuis en de snelle methode met de pressure cooker lijkt mij ook een aanrader.
Anneke Mattart 5 november 2009 14:10 uur
Bij ons zijn de kweeen pas half oktober rijp. Vroeger kon ik gelei maken zonder dat pectine nodig was. Pectine is duidelijk te prefereren boven gelei (_suiker) dat toch de smaak beïnvloed.
Uit een frans kookboek heb ik geleerd bij de Tarte Tatin de kweeperen 10 minuten in boter met honing te carameliseren voor ze in de bakvorm te doen
Hannie 14 november 2009 15:14 uur
Heerlijk die kweperensap ,van mijn zus gekregen ,maar zit er veel vit C in ?
Lieve Spillebeen 18 november 2009 09:18 uur
Beste,
Ik heb de methode genomen van Simon Blok: de diepvriesmethode. Ik ben teleurgesteld, ik krijg niet zoveel sap los, nochtans uitgeperst met een wijnpers. Ik heb de vruchten daarna nog gekookt, sap kwam dan wel iets beter los, maar nog niet zoals het moet. Kun je me raad geven?? Ik heb er wel geen water bijgevoegd, puur dus.De vruchten blijven te hard volgens mij, misschien nog langer laten koken, ik experimenteer verder.
Lex 21 november 2009 22:33 uur
Hoi,
wat een leuke site! Ik ga morgen gelijk aan de slag met de kweeperen die ik vond op de boerenmarkt in Amsterdam.
Ik heb een vraag over “Zelf kook ik de kweeperen nog een keer in een sappan”. Wat bedoel je met een sappan? Is dit proces hetzelfde als de eerste keer? Hoeveel water gebruik ik voor deze tweede ronde? Loop ik geen kans dat het vocht van de eerste ronde teveel verwaterd door het toevoegen van het vocht van de tweede ronde?
Okke 22 november 2009 09:32 uur
Hallo Lex, Bedankt voor het compliment! Een sappan is een pan waarmee je de sap uit vruchten kunt halen. Dit is een heel ander proces. Ik kook het nog een keer omdat de kweeperen na een nacht staan barstensvol sap zitten. Het resultaat is zeker niet waterig, anders zou ik het inderdaad ook nooit zo doen. Een foto van de pan mail ik naar je toe. Succes met de kweeperen! Okke
Gerard 29 november 2009 11:53 uur
hallo,
kweeperengelei is ook erg lekker als borrelhapje. probeer een stukje roggebrood of toast met geitenkaas en een likje kweepeer gelei.
gr gerard
simon blok 3 januari 2010 22:34 uur
Beste Lieve,
Het verbaast mij dat het niet gelukt is. Ik hou na het persen alleen maar leer over.
Heb je misschien te kort of te weing diepgevroren.
M.v.g. Simon Blok
truus 27 juli 2010 21:09 uur
wat een leuke site, ik wilde graag weten wat de beste pluktijd is (weet ik inmiddels) dit jaar geef ik de kweeperen niet meer weg, ik mag geen geraffineerde suiker, maar met bramensap heb ik ooit vruchtensuiker gebruikt van de biologische winkel, en dat ging ook goed.
Okke Amerongen 28 juli 2010 13:50 uur
Ha Truus, Bedankt voor je compliment! Balen dat je geen gerafineerde suiker meer mag. Als je alternatieven hebt, of hier een lekker recept mee weet, laat het dan zeker even weten. Dan kan ik dit recept aanvullen en nog weer beter maken. Groet, Okke
Luludia 1 september 2010 10:08 uur
Misschien een heel domme vraag: wanneer zijn de kweeperen rijp en hoe controleer je hun rijpheid? Verleden jaar waren ze bruin vanbinnen.
Groetjes
Okke Amerongen 1 september 2010 14:45 uur
Hallo Luludia, Helemaal geen domme vraag hoor. In Nederland zijn kweeperen op zijn vroegst eind september/begin oktober rijp. Veel succes met de oogst!
Hilke 6 september 2010 16:07 uur
Hallo
Al enkele weken zagen we onze kweepeerboom meer naar links overhellen, vastgemaakt met touw en alles. Dit weekend een weekendje weggeweest. Terug thuis stond ik in de keuken en keek ik onachtzaam in de tuin…. mijn hart sloeg over.
de kweepeerboom lag op de grond! Gelukkig was ie niet doorgeknakt.
Dus ik heb dan alle kweeperen geplukt en dan is de boom terug recht gaan staan. Ik heb er ook een fotootje van!
Maar goed, ik lees nu overal dat het oogstseizoen pas eind september – oktober is …. kan ik dan nu al iets doen met mijn kweeperen?
De gelei en de wodka staan op mijn lijstje.
Wat zouden jullie doen, meteen verwerken of nog laten rijpen?
Okke Amerongen 6 september 2010 19:50 uur
Wat een pech Hilke, zo vlak voor de oogst! Eerlijk gezegd weet ik niet precies wat het slimste is. Ik heb dit zelf nog niet eerder bij de hand gehad. Mijn gevoel zegt om ze nog even in huis (op een koele plek) na te laten rijpen en dan te kijken of er nog wat mee te beginnen is. Laat het zeker even weten hoe het uitpakt. Daar kunnen andere kweepeerliefhebbers weer wat van leren. Veel succes! Okke
jan 12 september 2010 22:05 uur
een vraagje
Aan 1 liter kweepeersap voeg je 500 gram suiker toe.
maar hoeveel pectine
graag hoor ik van je
M
Okke Amerongen 13 september 2010 19:52 uur
Beste Jan, De verpakking van Marmello geeft aan 1 zakje per kilo fruit en ik doe hetzelfde voor 1 liter sap. Succes! Okke
Els Degryse 16 september 2010 11:24 uur
ik heb gisteren kweeperen gelei gemaakt volgens het boekje: met pectine en geleisuiker. Alleen wil de gelei niet stollen! ik heb nu kweeperensap ipv gelei..
wat doe ik mis? Zou ik alles nog eens opnieuw opkoken? Opnieuw met pectine en geleisuiker? dankjewel voor alle tips!
thea 16 september 2010 18:24 uur
Halo Els, je kan het inkoken ,maar je kan het ook zo later dan heb je siroop .
Over de yogurt of een scheutje in witte wijn ,heerlijk.
Jany 27 september 2010 19:34 uur
Al sinds jaar en dag maak ik alle soorten jam. Nu waag ik me aan kweeperengelei volgens bovenstaand recept. De stukjes kweepeer staan te sudderen. Nu zit ik met de vraag over de geleisuiker. Volgens het pak is het ongeveer 1 kg suiker op 1 liter sap. Volgens jullie recepten is het de helft. Klopt dit? In de geleisuiker zit toch ook al pectine?
Okke Amerongen 27 september 2010 19:39 uur
Beste Jany, Als je geleisuiker gebruikt dan zit daar een geleermiddel in. Om te zorgen dat je gelei dik genoeg is moet je de aanwijzingen op de verpakking volgen. Omdat ik de jam wat minder zoet maak doe ik er zelf pectine in. Dan kan ik de suiker verminderen maar wel de benodigde pectine apart toevoegen. Dat is het enige verschil.
Het zal inmiddels wel lekker naar kweeperen ruiken in jouw huis! Veel succes en geniet van de lekkere gelei. Groet, Okke
Suzanne 28 september 2010 13:00 uur
Bij ons staat in de tuin een kweeperenboom. Voorgaande jaren weinig peren, maar dit jaar hangt hij helemaal vol! Vanmorgen begonnen met een kweepeer- appeltaart te bakken. Ook maar straks een kweepeerengelei maken, nog nooit eerder gedaan maar het proberen waard als ik je recept lees. Mochten er mensen zijn die tekort hebben aan kweeperen dan heb ik er nog genoeg! Groet, Suzanne
thea 28 september 2010 16:27 uur
Hallo Suzanne,Waar woon je,Groet,Thea
sus 28 september 2010 19:35 uur
Hallo allemaal,
weet iemand hoe je kweeperengelei maakt zonder suiker, en hoeveel suikervervanger je dan moet gebruiken?
groetjes,
sus.
LM moerenhout 9 oktober 2010 21:07 uur
Maakte vroeger (ben 73 ) jam van kweeperen toen we nog in Belgie woonden. In Nederland waren ze niet te koop bij de groentenman. Tegenwoordig heeft de Turkse winkel ze wel.Waar kan ik ze kopen in Nederland bij een friutteler?
groetjes
Lucienne
Okke Amerongen 9 oktober 2010 22:29 uur
Beste Lucien, Mail maar even waar u woont. Misschien weet ik wel iemand in de buurt die nog kweeperen heeft. Verder staan op marktplaats kweeperen aangeboden. Groet, Okke
Sandro 12 oktober 2010 14:38 uur
Vraagje:
Hoe lang duurt het om het sap van kweeperen tot 2/3 van de originele hoeveelheid in te dikken?
Groeten
artgrrl 12 oktober 2010 16:23 uur
tot mijn verrassing hebben ze nog kweeperen bij de Genco (Turkse supermarkt) in de Rijnstraat in Amsterdam, vanavond eerst met kruisbessen aan de slag en later deze week ook deze gelei uitproberen, nadat ze een nacht hebben gestaan toch nog met suiker opkoken?
Carla 12 oktober 2010 19:45 uur
Ik maak al jaren kweeperengelei. Door de peren in een zg fruchtentsafter (ooit in Duitsland gekocht) te doen is het een fluitje van 1 cent.
Stukken (geborstelde) peren in bovenste compartiment, water in onderste deel van de driedelige pan, het sap loop zo uit een kraantje dat in het middelste deel zit, mijn litermaat in!
Dan koken met suiker, citroensap toevoegen. Ik doe het nu zonder geleisuiker.
Helaas heb ik zelf geen boom meer en die van de buurman gaat binnenkort dood…..rampen dus.
Okke Amerongen 12 oktober 2010 19:36 uur
Ha Sandro, Dat kan ik niet zeggen. Het hangt geheel af van je pan en je gasfornhuis. Ik heb een volledig koperen pan die ik op mijn wokbrander zet. Dan gaat het sneller. Verder verschilt het natuurlijk ook hoeveel je hebt (1 liter of 10 liter sap). Gewoon goed in de gaten houden hoeveel je had toen je begon dan zie je het vanzelf. Succes! Okke
Okke Amerongen 12 oktober 2010 19:39 uur
Zeker met suiker of een andere zoetstof koken. Anders heb je een wrang sap. Met zoetstof een explosie van smaak en aroma! Succes!
Okke Amerongen 12 oktober 2010 20:01 uur
Mooi pech met de kweeperen. Mail even waar je woont. Misschien kan ik je wel weer helpen aan iemand die kweeperen voor je heeft?
Astrid Reinders 17 oktober 2010 14:48 uur
Wat een leuke site! Ik ben vandaag voor het eerst met kweeperen aan de slag maar nu valt me op dat heel veel peren behoorlijk bruin van binnen zijn. Zijn ze dan toch bruikbaar?
Ik ga gewoon verder met gelei maken en hoop dat het goed gaat. Ook de andere recepten komen vast aan de beurt. Voor de geinteresseerde lezers, in Nijmegen verkoopt groenteboer Maters kweeperen.
Okke Amerongen 17 oktober 2010 16:34 uur
Hallo Astrid, van kweeperen die een beetje bruin van binnen zijn kun je nog wel gelei maken. Als ze echt door en door bruin zijn dan worden ze wel wat minder. Andere gerechten kun je met bruine peren niet meer zo mooi maken want dan zie je dat op je bord. Succes!
astrid 18 oktober 2010 20:15 uur
Zag later pas dat mijn vraag al meerdere keren gesteld was… Inmiddels ben ik 6 potten gelei en drie grote potten jam rijker. Het huis ruikt heerlijk en het ziet er prachtig uit. En ik heb nog niet eens de helft van de kweeperen gebruikt. Ik hoop morgen de tarte tatin te maken en ook de stoofpot staat op het menu deze week. Loop ik het risico daarna geen kweepeer meer te kunnen zien of is het een verslaving? In elk geval enorm bedankt voor alle moeite die je doet, Okke, om de kweepeer een graag gezien vrucht in vele huishoudens te maken!
Gerrie Wouters 25 oktober 2010 15:40 uur
Geweldige website. Hebben 3 kweepeerbomen. Dit jaar laten we ze niet verwerken tot appel-peren-kweeperensap. Dus al die recepten zijn meer dan welkom.
Okke Amerongen 25 oktober 2010 21:16 uur
Bedankt Gerrie! Ik probeer de recepten nog veel meer uit te breiden. Misschien kom je dan nog van de voorraad af. Hoewel, 3 bomen is wel heel veel!!
Bor 30 oktober 2010 20:32 uur
Had geen pectine in huis en heb geleisuiker gebruikt. Helaas is er geen gelei uitgekomen… resultaat was erg dun. Maar… de dunne gelei is wel erg lekker. Dus we noemen het nu onze Kweepeer desertsaus! Erg lekker over de roomijs.
CeesDijk 10 november 2010 11:02 uur
Bor, ik had hetzelfde probleem… Het is erg lastig te bepalen hoeveel geleisuiker nodig is… Teveel is eeuwig zonde. Daarentegen is te weinig geen ramp. Gewoon terug in de pan en nog een keer opwarmen met wat meer geleisuiker!
Ik heb uiteindelijk voor 1,2 liter kweepeer-sap circa 1 kilo geleisuiker gebruikt (Van Gilse). Het geheel heb ik alles bij elkaar ca. een uur in laten koken (dus niks aantrekken van de 4minuten die op de verpakking staat!!) Resultaat is perfect (al had het nog net ietsjes dikker mogen zijn). Zeer mooi rood geworden en erg lekker!!
Leontine van Helvoort 7 januari 2011 10:17 uur
heb vorige week deze website ontdekt. Ik kon bij de turkse supermarkt nog goede
kweeperen kopen. Ik ben aan het experimenteren geslagen. Heb gelei gemaakt
met port, blaadjes van gedroogde rozenknopjes en lepeltje rozenwater. Dit omdat ik de peren gekookt heb met toevoeging van een kruidenmengsel uit Duitsland ( perzisches rosengewürz, website 1001 gewürze). Het is erg lekker geworden.
Van de moes heb ik de winterjam gemaakt die ergens op deze site stond geloof ik,
maar dan met toevoeging van lepeltje rommelkruid en Beerenburg. Ook zeer geslaagd. Heb nu nog een halve liter sap staan, ga daar gewone gelei van maken.
Dit is overigens een fantastische site, kan er uren op rondkijken. gr. leontine
Leontine van Helvoort 7 januari 2011 10:22 uur
Ik vergat nog iets. Ik gebruik altijd geleisuiker 2:1 met toevoeging van een schepje
marmello of of appelpectine (roer ik door de suiker). Dit lukt altijd, heb ergens gelezen dat je je aan de kooktijden moet houden op de verpakking. Als je te lang kookt wordt de gelerende werking minder.
Okke Amerongen 15 januari 2011 13:43 uur
Bedankt voor het compliment Leontine. In het Midden-Oosten zijn ze inderdaad gek op kweeperen. Turkse maar ook Iraanse en Marokkaanse winkels verkopen vaak kweeperen. Daar hebben we maar mooi geluk mee!
marijke vlasveld 27 augustus 2011 19:19 uur
Leuke informatie op de site, mijn kweeperen zijn groot en geel, dus 4 geplukt vandaag en gekookt met appeltjes erbij, maar ik mis de rode kleur, dus heb ik na de staafmixer er iets van Stevia suiker in gedaan en als applemoes ingemaakt, was heerlijk en mooi geel. Waren de kweeperen soms niet rijp genoeg, dat ik de rode kleur miste, ze waren wel hard inderdaad, hoort dat? Em hoe weet ik dat ze rijp zijn? Gr Marijke
Okke Amerongen 28 augustus 2011 08:12 uur
Hallo Marijke, Meestal zijn de kweeperen rond eind september of begin oktober rijp. Alles is wel wat vroeger dit jaar dus het kan dat er al wat kweeperen rijp zijn. Dat is moeilijk te zeggen van een afstand. De meeste vruchten lijken vanwege het lange en warme voorjaar wat eerder rijp. Dit jaar kan het dus wat eerder zijn maar ik zou voor de zekerheid de peren nog even laten hangen. De rode kleur verschilt per ras. Er zijn kweepeerrassen die veel roder koken dan andere. Bij langer koken/inkoken worden ze ook rooier. Een luxe koperen jampan zorgt ook voor een dieper rode kleur.
etcetera 30 augustus 2011 14:01 uur
Horen kweeperen zo hard te zijn? Ik kwam er absoluut niet doorheen. Mijn buurman heeft ze voor mij gesneden. Ze werden ook niet rood; licht roze. maar dat kan dus aan de soort liggen begrijp ik. Leuke recepten op de site. groeten Et.
loeka 3 september 2011 11:34 uur
Okke ik vind je site fantastisch. Leuk je enthousiasme! Dank daar voor.Wat bedoel je met koperen jampan? speciale vorm? of gaat het jou om het materiaal?
Kun je stevia ergens kopen? ik heb zelf alleen een klein plantje pas.En werkt het hetzelfde als suiker?
Weet je wat de oorzaak is, als het blad én de vrucht zwart-bruine vlekken heeft?Een boom is zo in mijn tuin, de ander is gaaf zowel het blad als de vrucht. Bomen zijn tegelijk geplant en komen van dezelfde firma.
Ken je het schitterende schilderij mwet kweeperen van Van Gogh?Ik vind het grote vroege blad en de schitterende bloesems zóóó mooi! Loeka
Okke Amerongen 4 september 2011 10:21 uur
Halllo Et, Kweeperen zijn erg hard. Je hebt ze wel erg vroeg geoogst dus het kan zijn dat ze nog niet helemaal rijp waren. Maar helaas zijn ze gewoon altijd hard!
Okke Amerongen 4 september 2011 10:59 uur
Hallo Loeka, Bedankt voor het compliment! Een koperen jampan is een grote ketel. Zo’n ding als waar ik mee op de foto sta op de homepage van deze site 🙂 Ze leveren ze van het merk Mauviel. Het zijn wel hele dure pannen maar je krijgt er zeker geen spijt van. Met Stevia heb ik geen ervaring. Ik ben er wel benieuwd naar. Het schilderij van Van Gogh is schitterend!
Oda Jongsma 8 september 2011 12:16 uur
n.a.v.het recept van de tarte tartin het volgende: ik maak de oorspronkelijke appel Tartin al jaren. Ik gebruik hiervoor een oude koekenpan met tevlonbodem waarvan ik de steel verwijderd heb (dus een tweede leven voor de pan). Ik carameliseer de appels vooraf op de kookplaat, daarna gaat de koekenpan pas in de oven.
Overigens: een geweldige site, complimenten.
Okke Amerongen 10 september 2011 07:26 uur
Dank je wel Oda, Goede tip om eerst even de karameliseren.
Anja 13 september 2011 08:00 uur
Hallo, ik heb kweepeergelei gemaakt, maar de gelei stijft niet genoeg op in de potjes. Kan ik de potjes terug opendoen en alles terug opkoken eventueel met meer suiker? Ik had 2 liter gelei met 1 kg geleisuiker. Ik heb alles +/- 5 min. laten koken? Is dat niet genoeg. Volgens de geleiproef was het genoeg opgesteven, maar in mijn potjes komt het toch niet goed….
gerard 13 september 2011 19:47 uur
hallo moeten de zwarte plekjes weg gesneden worden dank u
Okke Amerongen 13 september 2011 21:09 uur
Hallo Anja, Opnieuw opkoken en wat langer inkoken kan helpen om de gelei wat stijver te maken. Veel succes!
Okke Amerongen 13 september 2011 21:12 uur
Hallo Gerard, Als er een paar zwarte plekjes aan de kweeperen zitten is dat voor het maken van gelei niet erg. Als ze helemaal rondom zwart zijn zou ik het wegsnijden. Om het zeker te weten zou je kweepeergelei kunnen maken van een kilo met een een kilo zonder zwarte plekjes. Dan kun je 100% zeker bepalen of het wat uit maakt of niet. Als je dat zou doen laat dan zeker even het resultaat weten. Dan kunnen anderen er ook van profiteren.
Anja 14 september 2011 19:41 uur
Dag Okke,
Het is gelukt. Ik heb alles terug opgekookt met wat meer suiker en nu is het perfect. Oef….
Bedankt!
gerard 14 september 2011 20:34 uur
bedankt ga het proberen zal iets laten weten daaaag
Okke Amerongen 14 september 2011 20:42 uur
Gelukkig Anja, Ik ben blij dat het toch nog goed gekomen is 🙂
Dolf 19 september 2011 16:05 uur
Hoi Okke,
In het recept heb je het over een ‘sappan’. Wat is dat?
Okke Amerongen 19 september 2011 22:05 uur
Hallo Dolf, Een goede pan is een sappan van Rohe van RVS. Een investering maar je hebt er jaren plezier van.
gerard 21 september 2011 21:13 uur
hallo Okke ik heb U raad gevolgd 1 pan met puntjes,1 pan zonder puntjes er is geen verschil te zien. ik voeg wel bij 1 liter sap wel het sap van 2 limoentjes toe ..Proberen waart,echt lekker.Nogmaals bedankt en tot weder horen .groetjes uit Alken Belgie
Ans Kokken 22 september 2011 16:10 uur
Ik kook de kweeperen al enkele jaren in de hogedrukpan. Ik snijd ze niet door want daar heb ik de kracht niet voor,maar in de hogedrukpan zijn ze na een poosje goed zacht en dan gaan ze een nacht uitlekken in een doek. De volgende dag maak ik dan op de gewone manier van het sap gelei. Groeten, Ans
Haaksbergen
Ruth 23 september 2011 11:18 uur
Leuke recepten allemaal . Ik heb vorige week een zak kweeperen gekregen en probeer nu wat recepten uit.
Gisteravond had ik de tarte tatin gemaakt. Alleen had ik geen deegflap erop gelegd maar kruimeltjes deeg, dus had ik kweepeercrumble. Heerlijk.
Nu ben ik bezig met de gelei en ik vroeg mij af hoe dik het gelei eigenlijk moet zijn. Het staat nu af te koelen in de potjes en het lijkt nu nog zo dun als sap. Moet het stroperig zijn?
Okke Amerongen 23 september 2011 15:37 uur
Hallo Ans, Mooie tip want je bent vast niet de enige die kweeperen erg hard vinden. Bedankt!
Okke Amerongen 23 september 2011 15:41 uur
Hallo Ruth, Kweepeergelei is vaak net iets dunner dan jam omdat er geen vruchtvlees in zit. Je moet het wel gewoon met een mes op je brood kunnen smeren. Veel succes met de kweeperen!
Yavanna 23 september 2011 19:18 uur
Waar kan ik kaasdoek kopen? Ik kan het niet echt vinden.
Okke Amerongen 24 september 2011 21:09 uur
Hallo Yavanna, Hier kun je online kaasdoek bestellen: https://www.pannen.nl/kaas-passeerdoek/ Succes!
Connie 26 september 2011 14:25 uur
Hallo Okke, Vrienden van mij uit Duitsland hebben een paar Kweepeerbomen. Quitten zoals ze de vruchten in Duitsland noemen. Eerst kookte mijn vriendin er altijd Marmelade en Gelei van. Maar die vruchten zijn zo knoerhard dat ze deze met de broodsnijmachine moest snijden. Nu heeft mijn vriend, die van allerlei vruchten Schnaps laat branden ook de Kweeperen ontdekt. Hij heeft zo’n vermaler (machine waar hij ook de peren voor de perenschnaps in vermaalt. Als je daar een paar Quitten in gooit vliegen de stukken Quitte om je oren, maar hij heeft nu 150 liter Kweeperenpulp (aangevuld met 50 liter Quittensaft omdat het anders te droog is) dat in vaten in de zon staat tot het uitgegoren is. Als je in de vaten ruikt dan val je bijna om van de alkohollucht. Nog een paar weken en dan is het Ausgeschaft, zoals mijn vriend zegt. Rond kerst/oud en nieuw komt een boer die een Schnapsbrennerei heeft de vaten op halen en brand de eerste Oberberkener Quittenschnaps. Mijn vriend heeft Mirabellen, Zwetschen, Birnen en Weinbrandschnaps en de primeur begin volgend jaar, Quittenschnaps. Ben benieuwd hoe die smaakt. Alle Schnaps heeft 42 procent alkohol.
Groetjes van Connie, Goes/Oberberken
Okke Amerongen 26 september 2011 19:44 uur
Hallo Connie, Klinkt heerlijk die Quittenschnaps. Ik zie in Duitsland altijd Quittenbrand staan en dat is altijd een van de duurste soorten die er is. Ben heel benieuwd naar de smaak.
Hanneke 30 september 2011 00:14 uur
Ik heb vanavond twee potjes kweepeergelei in de rijstkoker gekookt. Recept van de site hier als inspiratie gebruikt. Gisteren bij het wandelen wat kweeperen opgeraapt, in stukken gesneden in rijstkoker, water erbij en koker aan. Met 6 kweeperen en wat water was de pan goed vol. Goed gaar laten koken, nacht laten staan, daarna is zeef en met theedoek uitgeknepen. Sap eerst iets in laten koken tot ik een liter had, 3/4 liter suiker erbij en in rijstkoker laten inkoken tot gelei.
Is een mooie donkerrode gelei geworden, het sap zelf was al wat dikkig.
Het inkoken in rijstkoker duurt wat langer dan op het fornuis, maar het gaat gelijkmatiger vind ik, en geen aanbranden of overkoken.
Okke Amerongen 1 oktober 2011 08:27 uur
Hallo Hanneke, Ik heb zelf geen rijstkoker maar jouw aanpak klinkt logisch. Als de gelei stevig en mooi rood is geworden, kun je lekker genieten van een supergelei 🙂
JosjeTweet 4 oktober 2011 12:02 uur
Zo lekker, die gelei.. Ook super als royale topping op kwarktaart en dan ziet het er nog mooi uit ook! Kwarktaart van citroen en kweepeer bijvoorbeeld. Yum!
Bij mij gaan de kweeperen trouwens met klokhuis en al (in parten) in de pan. Als ze gaar zijn een nachtje trekken en dan duw ik ze ook door een zeef met een dikke, natgemaakte theedoek. Kaasdoek is er in veel soorten, de dunnere zijn te open en dan wordt de gelei inderdaad troebel. Liever een stevige theedoek dus – mijn gelei is mooi helder. Ik draai de doek steeds strakker, zoals wanneer je kaas maakt. Het klinkt misschien lui (en dat is het ook wel :-)) maar het geeft ook veel meer smaak dan alleen uitlekken, naar mijn idee.
P.S. Als je geleisuiker gebruikt, neem dan zeker de half zoete, Van Gilse noemt dat geleisuiker speciaal. 500 gram of iets minder op 1.1 liter sap – ik vind het makkelijker dan losse pectine en net zo lekker. Groet!
anne-mie oopmans 4 oktober 2011 19:00 uur
een geweldige site met heel veel info en ik ga morgen meteen de boom kaalplukken , ze zijn rijp, de kweeperen Vranja !!
Hoeveel lege potjes moet ik klaarzetten voor ongeveer 15 peren?????
Ik wil er gelei van maken.
anne-mie
Okke Amerongen 4 oktober 2011 21:06 uur
Hallo Josje, Dat klinkt echt heerlijk. Royaal kweepeergelei op een kwarktaart. Dat wil ik zeker een keer proberen. Bedankt voor de tip!
Okke Amerongen 4 oktober 2011 21:12 uur
Hallo Anne-mie, De hoeveelheid potjes kan ik je zo niet zeggen. Het hangt af van het formaat van de kweeperen en van de potjes. Het beste advies dat ik kan geven is om te zorgen dat je er altijd genoeg klaar en schoongemaakt hebt staan. Veel succes!
I 5 oktober 2011 14:01 uur
Zeer duidelijke site! maar Wat nu als de gelei té stijf is geworden?
anne-mie koopmans 5 oktober 2011 14:02 uur
beste Okke , het waren 24 dikke goudgele peren en de helft staat te sudderen ………… is het erg als ze onder water staan???
Of krijg ik dan waterige gelei ?
Anne-Mie
Okke Amerongen 5 oktober 2011 16:31 uur
Als de gelei té stijf is geworden zou ik hem opkoken en wat vocht toevoegen. Dan zou ik kiezen voor wat appelsap want kweeperen met appels is een gouden combinatie.
Okke Amerongen 5 oktober 2011 16:34 uur
Hallo Anne-Mie, Het is niet erg als ze onder water staan maar overdrijf het niet. Uiteindelijk voeg je pectine toe of geleisuiker. Als je dat in de juiste verhouding doet gaat er niets mis. Je kunt het sap met wat suiker ook zo ver inkoken dat het de juiste dikte heeft. Dat komt dan echt aan op ervaring en gevoel. Een test kun je doen door een lepel gelei op een gekoelde schotel te leggen. Even laten koelen. Als het dan stevig is en er niet als water vanaf loopt is het goed.
anne-mie koopmans 5 oktober 2011 19:24 uur
beste Okke ,bedankt voor je antwoord, ik hoef er nooit lang op te wachten, dat is prettig en attent !
Anne-Mie
Okke Amerongen 5 oktober 2011 21:10 uur
Graag gedaan Anne-Mie, Ik zit nu veel achter de computer want het is kweepeerhoogseizoen:-)
anne-mie koopmans 7 oktober 2011 18:20 uur
dag Okke,
Goed gelukt , de gelei , die is prachtig geel-oranje geworden,
bedankt voor alle tips enne………hoe kom je zo exclusief “kweepeer-gek ‘ ??
Anne-Mie
Monique 8 oktober 2011 11:12 uur
Hoi okke,
Ik heb kweepeer gelei gemaakt en de gezeefde resten de mambrello.
De mambrello is goed gelukt en stijf geworden,maar de gelei blijft lobbig,net niet
Vloeibaar,en diep rood.
Is dit goed.? Of moet ik het opnieuw inkoken? Maar word hij dan nog donkerder?
Ik vind die doorzichtige oranje tint juist zo mooi,maar dat is mij niet gelukt!
Is het eigenlijk wel gezond? Want er moet zoveel suiker in? En kan ik de mambrello invriezen om het te bewaren? Ik heb namelijk 2 platte schalen vol.
Veel vragen he
Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:01 uur
Ha anne-mie, Mooi dat het allemaal goed gelukt is. Ik heb hier maar eens opgeschreven hoe ik kweepeergek geworden ben: https://www.kweepeer.nl/over-kweepeer-nl/
Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:02 uur
Hallo Monique, Als de gelei niet dik genoeg is kun je het nog wat verder inkoken tot het de juiste dikte is of wat Marmello (vruchtenpectine) toevoegen. Veel succes!
Monique heeswijk 9 oktober 2011 22:14 uur
Dank je okke,
Maar kan het ook ingevroren worden in de curver schalen?
Of op een andere manier,zodat we er lang plezier van hebben?
Ik heb nog zeker 6 kilo kweeperen staan,dus dat word een flinke vooraad.
En is er een mogenlijkheid voor minder suiker toevoegen?
Alvast bedankt en groetjes, Monique
Okke Amerongen 11 oktober 2011 07:46 uur
Hallo Monique, Membrillo kun je invriezen maar als je het met de aangegeven hoeveelheid suiker maakt is dat niet nodig. Je moet hem dan alleen inpakken met huishoudplastic om uitdrogen te voorkomen. Je kunt altijd minder suiker toevoegen. Let er wel op dat suiker heel goed conserveert. De producten zijn dan dus minder lang houdbaar. Dat is ook het geval voor jam die je met minder suiker maakt. Na het openen is de houdbaarheid korter.
Ellen 18 oktober 2011 10:17 uur
Wel, ik hou niet zo van de gelei-achtige dingen, maar wel van confituur …. dus wat ik doe is : 1 kg kweeperen ( wel geschild & zonder klokhuis natuurlijk ) , 500 gr geleisuiker en sap van 1 citroen.
Dit alles prop ik gewoon in mijn broodbakmachine ( op jamprogramma , wat een wonderapparaat ) en klein anderhalf uurtje is alles klaar ! zonder roeren, zonder aanbranden, perfect van dikte.
Okke Amerongen 19 oktober 2011 21:05 uur
Hallo Ellen, Origineel idee, ik heb zelf geen broodbakmachine dus voor mij is een jamprogramma helemaal nieuw. Leuk dat dat erop zit. Lekker makkelijk!
Roy Olders 24 oktober 2011 14:17 uur
Hallo,
Leuke website, mooi design ook, complimenten.
Ik ben ook een keer aan de slag gegaan met het maken van kweeperenjam. Heb de kweeperen toen 10 minuten gekookt, vervolgens geschild en ontdaan van het klokhuis en vervolgens weer gekookt en met de staafmixer fijngemaakt. Tenslotte gelei-suiker erbij gedaan en in de potjes gedaan.
Resultaat was een heerlijke jam, die er echter uitzag als moes. Ga daarom de gelei nu eens proberen.
Groeten,
Roy Olders
Jeannet 24 oktober 2011 17:22 uur
Beste meneer Okke,
Van de buren kregen we een zak kweeperen en nu zou ik er graag gelei van maken. In uw recept voor 3 kilo kweeperen staat niet de hoeveelheid water vermeld. Alleen dat de peren ‘goed onder’ moeten staan. Het lijkt mij toe dat de hoeveelheid water dan afhankelijk is van de grootte van de pan. Kunt U aangeven hoeveel (liter) water ik nodig heb voor 3 kilo peren? Bij voorbaat dank.
Met vriendelijk groet, Jeannet
Okke Amerongen 24 oktober 2011 21:24 uur
Hallo Jeannet, Voor kweepeergelei maak je eigenlijk eerst kweepeersap. De hoeveelheid water luistert hier niet zo nauw. Vandaar dat ik de maat niet in liters aangeef. Als je ze gewoon onder water zet zal dat van pan tot pan niet zo veel schelen. Je snijd ze in stukken. Als je dan de peren gekookt hebt laat je ze uitlekken en meet je de hoeveelheid sap om het recept verder te maken. Vanaf dat moment is het wel belangrijk exacte hoeveelheden aan te houden. Veel succes!
Bert 26 oktober 2011 13:14 uur
Beste Okke,
Als je geen speciale sappan hebt, is het dan beter de peren niet voor een tweede keer te koken in een pot gevuld met nieuw water? De hoeveelheid water zal hierdoor immers bijna verdubbelen. Verlies je dan niet te veel van de smaak?
Wat doe ik best?
– De peren uitpersen of toch maar koken in net genoeg water?
– Mag je ook misschien opnieuw koken in het sap van de dag ervoor of is dat niet goed voor de smaak?
Mvg, Bert
Okke Amerongen 26 oktober 2011 20:40 uur
Hallo Bert, Als je geen sapkoker hebt zou ik de peren in een flinke doek uit laten lekken. Veel vocht komt er dan alsnog uit. Dat is beter dan het uitpersen. Van uitpersen krijg je toch troebele gelei. Voor de smaak maakt dat niet uit maar ja, het oog wil ook wat. Veel succes!
Bert 26 oktober 2011 21:52 uur
Het sap dat ik nu heb ziet ook wel niet rood, eerder gelig. Is dat een probleem? Ik heb de peren laten koken tot er enkele uiteen begonnen te vallen. Een uurtje of zo …
Bert 28 oktober 2011 09:15 uur
Hallo Okke,
Gisteravond 4 kg sap (geel) bereid volgens het recept met pectine van Imperial (30 gram per kg zoals zij ook aangeven). Resultaat nagenoeg niet ingedikt.
Ik heb de peren gekookt in een kookpot zodat ze onder water stonden. Waarschijnlijk is de hoeveelheid water in het eindsap hierdoor veel hoger dan wanneer je dit doet in een sappan. Het resultaat is dus dat er waarschijnlijk meer pectine in zal moeten dan wanneer je werkt met zuiverder sap met minder water.
Ik heb nu 30 gram pectine per kg sap gebruikt. Ik zal eens proberen wat het resultaat wordt met een hogere hoeveelheid pectine.
Mvg,
Bert
Bert 29 oktober 2011 12:26 uur
Hallo Okke,
Probleem opgelost denk ik. Alles nog eens een half uur laten koken tot het geheel rood werd van kleur. Een hoop water is hierdoor verdampt. Dan nog pec plus gebruikt (Imperial) en de test op het bordje gedaan. Op het bordje zag het er goed uit, nu hopelijk in de potten ook. Misschien in het recept vermelden dat je moet opletten als je niet met een sappan werkt, dat je zeker voldoende moet inkoken? Kan je trouwens ook mooie gele kweeperenconfituur maken? Met wat rond te surfen op internet heb ik immers verschillende soorten kleur tegengekomen. Zo’n potje helder gele gelei ziet er ook heel mooi uit. Soit, ik ben blij met de mooie dieprode kleur, maar zoveel gelei heeft al zo’n rode kleur hé.
Nog succes met de recepten,
Mvg,
Bert
(ik heb hier trouwens nog wat peren over en een rode kool, ik heb gezien dat ik daarmee ook aan de slag kan ;-))
Heb je misschien ook nog bepaalde tips indien ik een kweepeerboom in mijn tuin zou willen planten? Zijn er nog bepaalde verschillen in ondersoorten of zo waarvoor je moet opletten?
Okke Amerongen 30 oktober 2011 07:56 uur
Hallo Bert, Mooi dat het toch nog gelukt is met de gelei. Een mooie rode gelei vind ik toch altijd het mooiste van kleur ook al zijn er inderdaad wel meer geleien met een rode kleur. Ik heb een lijstje met kweepeerrassen gemaakt: https://www.kweepeer.nl/rassen/ Daar zit vast iets moois bij. Belangrijk is om even op de bestuiving te letten. Als je 1 boom plant moet je een zelfbestuivend ras hebben. Dan kun je nog kiezen voor een appel en een peervormige kweepeer. Voor de smaak maakt dit niet uit. De meeste kwekers/tuincentra hebben niet zo veel aanbod dus met deze tips in het achterhoofd zou ik er daar dan gewoon een ras op uit kiezen. Veel succes!
Annabelle Tops 6 november 2011 14:53 uur
Hallo, Ik ben vandaag druk in de weer met de gelei en ook de membrillo. Er kwam net even iets bij me op, wat ik straks ook ga proberen. Sinds anderhalve maand heb ik een sapcentrifuge en ik dacht, als ik nou eens de kweepeer door de sapcentrifuge duw en dan de sap inkook…zou dat ook tot gelei kunnen leiden of moet je ze sowieso koken om de pectine in de kweepeer zijn werk te laten doen? Heeft iemand dit al eens geprobeerd? Ik hoor graag suggesties. Ciao ciao.
Okke Amerongen 6 november 2011 21:29 uur
Hallo Annabelle, Ik verwacht niet dat het goed werkt. De kweepeer is vrij droog en het is denk ik moeilijk om er veel sap uit te krijgen. Maar het is zeker de moeite van het proberen waard. Laat zeker even weten hoe het gelukt is.
catharina 7 november 2011 19:59 uur
Hallo, ken kweeperengelei van mijn duitse schoonfamilie. Hoop dat dit recept goed word gekeurd. Zie dat er ook mensen op zoek naar kweeperen ben afgelopen zondag op de zwarte markt geweest en bij de turkse hallen waar veel fruit en groente word verkocht stonden er een aantal met kweeperen.
Okke Amerongen 8 november 2011 21:33 uur
Hallo Catharina, De schoonfamilie is vast blij dat je kweepeergelei maakt. Komt vast goed met de schoonfamilie:-) De meeste aangevoerde kweeperen komen uit Turkije. Ze eten in Turkije zelfs rauwe kweeperen. Smaken verschillen 🙂
Ria 9 november 2011 17:41 uur
Wat een leuke site en goeie informatie.Het is de eerste keer dat ik kweeperen gelei maak en het staat al te pruttelen,het huis ruikt inderdaad heerlijk(ja,ik heb bijna alles door gelezen)en ik probeer het met minder suiker en marmello
Heeft iemand van jullie de gelei ook al ingevroren,ik doe dat wel met pruimen compote,ik denk dat ik het gewoon probeer.
Bedankt allemaal voor de tips
Roos 9 november 2011 19:55 uur
Hoi okke,
Ik heb net de kweepeergelei gemaakt. Ik wilde het proberen zonder pectine maar het bleef maar vloeibaar. Vervolgens heb ik er gelei van proberen te maken door agar agar toe te voegen, nog eventjes doorgekookt en ik potjes gestopt. Waar ik niks van begrijp is dat het in de potjes vloeibaar blijft terwijl de restjes in de pan etc. Wel stollen. Denk je dat ik nog even in moet koken? Zoja, moet ik dan de potten opnieuw schoonmaken en desinfecteren?
Groetjes ,
Roos
Okke Amerongen 9 november 2011 21:16 uur
Hallo Ria, Bedankt voor de complimenten. Ik heb nog niet eerder kweepeergelei ingevroren maar ik zou het gewoon proberen. Laat zeker even weten of het goed werkt want ik ben er benieuwd naar.
Okke Amerongen 9 november 2011 21:18 uur
Hallo Roos, Je weet pas zeker of het gelukt is als de inhoud van de potten volledig afgekoeld is. Als het dan niet dik genoeg is kun je het verder inkoken of meer geleermiddel toevoegen. Als je de potten openmaakt moet je ze inderdaad opnieuw steriel maken door te koken in water of in een hete oven te zetten voordat je ze vult. Veel succes!
Ria 9 november 2011 22:09 uur
Ik zal je op de hoogte houden of het wel of niet gelukt is
Roos 9 november 2011 22:58 uur
Beste Okke, bedankt voor je snelle reactie. Ik ben benieuwd wat ik morgenochtend aantref in de koelkast maar ik vrees het ergste. Ik heb al eens hetzelfde resultaat gehad met een vruchtentaart. Zal eens proberen het verder in te koken. Ik hou je op de hoogte!
Roos 10 november 2011 16:35 uur
Hoi okke,
Nou, in tegendeel van wat ik gister dacht is de gelei gezet, alleen wel keihard en dus oneetbaar geworden helaas…. Nog maar een keertje met minder agar agar proberen dit weekend.
Groetjes
Okke Amerongen 10 november 2011 18:02 uur
Hallo Roos, Jammer dat het niet gelukt is. Ik heb ook heel veel experimenten gedaan en eerlijk gezegd gaat nog steeds wel eens wat mis. Dat zet ik natuurlijk niet op mijn site 🙂
Lavinia 10 november 2011 20:28 uur
Heb zelf kweeperen in Portugal geplukt van de week en ben nu thuis en wil ze bereiden tot gelei. Helaas toen ik ze opensneed waren ze allemaal aangegeten door wormpjes maar er bleef nog genoeg over om gelei van te koken. Morgenochtend ga ik ze voor de tweede keer inkoken zoals jij in je recept aangeeft, kijken wat dat oplevert. Wil de gelei op laten stijven dmv zijn eigen pectine. Morgen meer….om te kijken of het gelukt is.
Thea 11 november 2011 08:05 uur
Ik heb van kweepeer ijs gemaakt.
Kweeperen zonder toevoeging in de snelkookpan 15 min koken.
Door de zeef ,en dit koken met 60 % suiker laten afkoelen en dan in de ijsmachine.
HEERLIJK. Tip 1 zoete peer in stukjes en daarop het kweeperen ijs met slagroom.
Okke Amerongen 11 november 2011 15:48 uur
Hallo Lavinia, Als je met natuurlijk pectine de gelei wil maken moet je het wat verder inkoken maar dat gaat ook prima. Veel succes!
Okke Amerongen 11 november 2011 15:48 uur
Hallo Thea, Lekker tip, bedankt daarvoor!
Monique 13 november 2011 11:54 uur
Hallo Okke, omdat ik meer een toetjesmens ben heb ik het recept voor de gelei aangepast naar een simpele siroop (zoals jouw recept voor vlierbessensiroop). Ik heb het sap van 1 citroen toegevoegd aan het uitgelekte kookvocht, nadat ik de kweeperen zelf nog flink door de kaasdoek had uitgeperst. Vervolgens het sap met 500 gram suiker per liter aan de kook gebracht en wat laten inkoken (zo’n 5 minuten). Daarna het hete sap in flessen overgedaan. De siroop smaakt (net als vlierbessensiroop) heerlijk door de yoghurt.
De restmoes van de kweeperen heb ik eerst door de passe vite gedaan en daarna van deze puree fruitleer gemaakt. Heel apart.
Okke Amerongen 13 november 2011 21:22 uur
Hallo Monique, Leuk dat je meteen 2 recepten gemaakt hebt. Fruitleer heb ik zelf nog niet gemaakt maar ik ben heel benieuwd.
Lavinia Engelhard 14 november 2011 10:17 uur
Hallo Okke, de gelei werd niet stijf na het inkoken, dit komt waarschijnlijk ook omdat ik een groot gedeelte van de klokhuizen heb moeten wegdoen omdat ze door wormen waren aangetast. Maar heb er toen pectine bijgedaan en alles is mooi opgestijft.
Okke Amerongen 14 november 2011 22:04 uur
Hallo Lavinia, Mooi dat het toch nog goed gekomen is. Gelukkig maar
Marie-Louise 17 februari 2012 23:19 uur
Ik maak elk jaar een pittenzalf van de kweeperen, heel gemakkelijk , goed houdbaar en flink ontsmettend en genezend. De pitten in een glazen bokaaltje doen,ongeveer 1 cm dikte, witte rum erover, ongeveer10 cm en laten staan op donkere plaats. Na een paar dagen kan je deze zalf al beginnen te gebruiken bij kleine schaafwondjes, koortsblaasjes, acné enz…Rond de pitten komt er een vlies te zitten , dus niet gaan denken dat ze beschimmeld zijn. Je kan deze gemakkelijk tot 2 – 3 jaar gebruiken.
Verder maak ik er ook, buiten de confituur, een drankje van, 1 kg sap met 450 gr fijne suiker en beetje kaneel goed opkoken. In kleine flesjes doen. Deze kan je dan opdrinken, puur of aanlengen met water zoals grenadine. Is heel goed om de darmwerking te regulariseren, dus goed bij diaree en verstopping.
Okke Amerongen 18 februari 2012 18:38 uur
Hallo Marie-Louise, Voor de kweepeerzalf heb ik ook een recept op de site. Precies hetzelfde als jouw recept, gelukkig maar! Zie: https://www.kweepeer.nl/recepten/kweepeercreme-maken-van-kweepeerpitten/. De siroop maak ik ook af en toe. Handig om altijd iets lekkers met kweeperen in huis te hebben.
Trees 8 maart 2012 23:31 uur
Hallo Okke,
Mijn kaasdoeken beginnen te verslijten en ik vond geen nieuwe. Ik ben toen bij een zaak die producten voor imkers verkoopt gaan kijken en heb nylon doeken gekocht die ze gebruiken om de honing te zeven. Ze zijn een goed alternatief voor kaasdoek.
Ik maak kweepeergelei in vele variaties: kweepeersap met sinaasappelsap, of met braambessensap of nog met ander sap. Als ik teveel sap heb, gaat het in de diepvries.
Ik heb ook al geprobeerd om wijngelei te maken. Wijn even koken met kruiden, welke hangt een beetje af van de inspiratie van het moment (kaneel,gember,kruidnagel, kardamon, steranijs…..) zeven en mengen met het kweeperensap, de helft wijn, de helft sap. Heerlijk bij kaas, foie gras, vlees….
Marie-Louise 10 maart 2012 21:53 uur
Hallo,
Kaasdoeken en confituurpotten vind je in België nog wel in de winkels van ‘ Aveve ‘ evenals bijna alle bak benodigdheden
Okke Amerongen 11 maart 2012 08:11 uur
Hallo Trees, Van Marie-Louise heb je al een goede tip gehad over de kaasdoek voor België. Bedankt daarvoor! Voor Nederland zijn goede doeken hier te bestellen: https://www.pannen.nl/kaas-passeerdoek/. Ik hoop dat je nu weer aan een goede zeefdoek kunt komen voor het fruitseizoen weer start. Veel succes!
Jantien Delwel 18 september 2012 13:54 uur
Als je gelei maakt op de uitgebreide manier met een sappan, kun je dan nog het overgebleven vruchtvlees gebruiken om membrillo van te maken?
Okke Amerongen 23 september 2012 08:29 uur
Hallo Jantien, Dat kan prima. Het vruchtvlees zit nog bomvol smaak.
Annie 23 september 2012 09:39 uur
kweerpeer heb ik ooit gemaakt heel smakelijk op de boterham .
groetjes,
Annie uit Zottegem-Oost-Vlaanderen
Okke Amerongen 25 september 2012 20:40 uur
Hallo Annie, Het is bijna weer tijd voor de kweeperen. Wie weet kun je ze wel ergens kopen of ruilen om weer een mooie voorraad te maken. Het is inderdaad heerlijk op brood met roomboter of op een croissantje.
Claire 29 september 2012 10:33 uur
Ha Okke,
Ieder jaar als de kweeen vallen, kom ik weer op je site. Heerlijk al die recepten!
Is het een idee de reacties op de recepten van nieuw naar oud te plaatsen? Nu staan de oudste bovenaan en moet ik iedere keer alles door voordat ik aan de nieuwe opmerkingen/ideeen kom. Zo maar een suggestie. Groet, Claire
Okke Amerongen 29 september 2012 14:16 uur
Hallo Claire, Als ik de nieuwste reacties onderaan zet is het nadeel weer dat mensen die vaak op mijn site komen en altijd als eerste reageren dan ineens onderaan staan. Dat is ook weer niet zo aardig. Het is hier lastig om hier een oplossing voor te vinden waar iedereen tevreden mee is.
Victor 5 oktober 2012 06:17 uur
Ik heb laatst membrillo en gelei gemaakt van slechts 1 grote kweepeer. Het was kennelijk een overrijp exemplaar, want het viel me op dat hij minder hard dan normaal was. Maar er zat geen enkel bruin plekje op of in. Na een kwartier koken was hij al helemaal zacht.
De membrillo heb ik in de oven in een braadslee gemaakt. Na anderhalf uur was de membrillo al zo hard dat ik het niet meer in een doos kon gieten maar moest scheppen.
Maar het gelei maken ging een stuk lastiger. Ik heb het kookvocht met geleisuiker ongeveer een half uur moeten koken voordat de gelei goed was. Daarbij reduceerde de hoeveelheid tot de helft!
Mijn conclusie was dan ook dat door het korte gaarkoken er minder stoffen in het kookvocht zijn gekomen dan wenselijk was voor de bereiding van gelei en dat die stoffen dus meer in de kweepeermassa zijn blijven steken waardoor de membrillo sneller indikte.
Tip. Let op bij het maken van gelei of het vocht al enigszins rood kleurt. Zo nee dan moet langer gekookt worden.
De ene kweepeer is de andere niet!
Nicky 10 oktober 2012 19:12 uur
Goed gelukt met goedkoopste theedoek v d hema ipv kaasdoek.
Kan vlgns mij ook met fijne zeef??
Iemand erv mee? Heb alleen geleisuiker gebruikt.. Werkt ok!
Goeie kleur, heb foto
paul boreel 11 oktober 2012 11:08 uur
Al jaren lang maak ik gelei op de volgende manier.
Peren wassen en in stukken snijden, met name de pitten in kleine stukken! (ivm met pectine) Alles in gewone pan koken, 2 uur zeker, dan nacht laten staan.
Dan gaat alles in een fruit-sap pers (soort pan met binnenpan met gaatjes) maar eerst stuk vitrage er in. Gekookte brei langzaam met deksel aandrukken (schroefmechanisme), er komt dan helder sap uit. Dit met geleisuiker mengen en inkoken tot gewenste dikte. Hoe langer inkoken hoe donkerder van kleur.
Veel succes
Okke Amerongen 14 oktober 2012 09:12 uur
Hallo Nicky, Het kan ook met een zeef maar de gelei is dan troebel. Voor de mooiste gelei zou ik het echt altijd door een doek doen. Dan heb je de mooiste heldere gelei.
Marleen VdBerghe 16 oktober 2012 16:41 uur
Tof dat ik deze website vond. Ik maak alle jaren kweeperengelei. Dit jaar zal het minder zijn want de oogst hier is niet zo denderend gelukt. Ik gebruikte vroeger een theedoek maar nu ook een zeef en echt troebel is mijn gelei niet hoor. Ik doe het omdat het handiger is en omdat ik de indruk heb dat ik meer sap kan opvangen.
gerie 17 oktober 2012 12:17 uur
hallo Okke,
heb zaterdag een grote tas met kweeperen gekregen van Marieke.
Ze kwam ze zelfs bij mij aan de deur brengen.
Wat een service he!
Geweldig. ik ben er erg blij mee.
Heb de peren nu opstaan,ik wil de gelei proberen te maken.
Mijn vraag is de volgende;
Als ik de vruchten heb uitgeperst,kan ik dan nog iets met de pulp doen die overblijft.
Volgens velen op de site moet ik het opnieuw opkoken,maar wat doe ik er dan mee.
Misschien lees ik er over heen,maar ik ben benieuwd naar je reactie.
Hartelijke groet
Gerie
PS Het ruikt alvast heerlijk in huis
Okke Amerongen 17 oktober 2012 21:20 uur
Hallo Gerie, Mooi hoor service tot aan de deur! Wat een luxe. Van de pulp kun je nog Membrillo maken. Ook kun je erg lekkere appelmoes maken door een deel van de pulp door normale appelmoes te roeren als je het aan het koken bent. Veel succes!
Frederik 23 oktober 2012 20:00 uur
Beste Okke,
Vandaag op de markt(Groningen) 4 kg.kweeperen gekocht(2.25/kg!!!)Ik pers ze vers door de Versapers(mijn zoon is importeur van deze slowjuicers) en krijg er super veel sap uit wat al bijna heldergeel is.Hier maak ik dan al jaren heerlijke gelei van en het sap hoeft dan maar even aan de kook(met Marmello) met palm- of rietsuiker of esdoornsiroop.Honing is ook lekker. Dit jaar had ik slechts een paar kweeperen aan mijn boom.Volgend jaar beter ga ik maar van uit.Ga er ook toch meer van planten. En van het sap maak ik ook ieder jaar heerlijke kweepeerlikeur. Als basis gebruik ik brandewijn(uit Duitsland veel goedkoper) Dit jaar probeer ik ook eens Jenever(ook uit Duitsland) als basis.
Ik meng het verse kweepeersap direkt met de jenever(of brandewijn)in een verhouding van bijna 3/4 op 1 zodat ik een alcoholpercentage heb van ongeveer 15-20% alc. Voor de kleur en geur doe ik er ook wel gedroogde rozenbloemblaadjes of goudbloemblaadjes bij. Ik variëer met suikersoorten en hoeveelheden en test het uit op smaak. Soms ook met een kaneelstokje er een tijdje in laten “trekken”. Ik heb ook zo’n Excalibur foodDehydrator en droog dus zelf veel kruiden en bloemen die ik kweek. Dit jaar heb ik ABC kruid gekweekt en dat ging super! Het is een heel speciale plant met gele/bruine bloemen die wel een heel speciale tinteling in je mond geven als je dat proeft.(een superkruid tegen aften,tandvleesontstekingen etc.etc.zelfs tegen Candida ) Veel sap van gemaakt en bloemen gedroogd zodat ik kan expirimenteren met likeurtjes,ijs en theemix. Kijk maar op het internet want daar vind je de info wel( Epilanthes oleracea of Parakers). Dus beste Okke die slowjuicer vind ik een superapparaat. De pulp wordt van het sap gescheiden en van kweeperen houd je maar een klein beetje droge pulp over en de rest is puur sap!.Zo heb ik op mijn tuin nog meer bijzondere planten. 10 soorten munt, Cojibessen,kruid van Onsterfelijkheid, Japanse peren,Appelknollen, Oost Indischekersknolletjes, Klaverzuringknolletjes ,Absint en nog veel meer! Dit jaar een Japanse banaan opgekweekt. Super uitgegroeit tot een manshoge plant in één seizoen! Nu overwinteren en volgend jaar zou hij/zij uit kunnen groeien en bloeien tot 3 meter! Ik ben benieuwd. De banaantjes zijn niet eetbaar wordt gezegd.Dit jaar heb ik 4 Duitse Hopsoorten geplant als nieuw experiment. Het blijft boeiend Okke en ik vind jouw site heerlijk om te lezen en zal me aanmelden voor je nieuwsbrief. Mocht je een bijzonder plantje of kruid kennen om te kweken dan houd ik me aanbevolen. Ik experimenteer graag met iets nieuws of aparts. ( Zo kweek ik dus ook al jaren mijn Tarwe,Gerst en Speltgras voor supergezond sap. Ik kan niet meer stuk! Ha,ha!! Wens jou alle succes en veel plezier met jouw site!!!Voor info slowjuicer: http://www.versapers.nl
Warme groet,
Frederik Duisterwinkel.
hanna 24 oktober 2012 15:25 uur
hallo Okke
al een aantal jaren maak ik volgens jou recept, kweepeer gelei, ook dit jaar weer een paar kilo van een vriendin gekregen. Maar ik heb nu ook de kwee-appel ontvangen, wat is het verschil met de peer en kun je deze op dezelfde manier als de peer bereiden?
groetjes hanna
Okke Amerongen 28 oktober 2012 07:53 uur
Hallo Frederik, Leuk om te lezen wat je allemaal in de groente en fruittuin doet. De slowjuicer klinkt als een mooi apparaat. Veel van de planten en kruiden die je noemt zijn voor mij onbekend. Maar erg leuk om er over te lezen. Bedankt voor alle informatie.
Okke Amerongen 28 oktober 2012 07:57 uur
Hallo Hanna, Je kunt de kweeappel op dezelfde manier als de kweepeer bereiden. Ook de smaak is hetzelfde. Veel succes!
Pien 2 november 2012 10:34 uur
Hallo Okke,
Van een vriendin kweeperen gekregen, voor het maken van membrillo. Prima gelukt, dus even neuzen op internet: jouw geweldige site gevonden, en nu ben ik helemaal verknocht aan de kwee! Bij de Turkse supermarkt mooie kweeperen gekocht voor gelei, maar te weinig gekocht, ik wil nu ook de tarte tatin en tajines maken. Wat is die vrucht veelzijdig.
Op dit moment staan mijn kweeperen te koken met water voor de gelei. Morgen het sap zeven, maar ik bezit geen sappan, dus ik wil gaan experimenteren met mijn elektrische Braun stoomkoker, het kunststof zal wel bruin worden, ik zal je laten weten of het resultaat heeft. Of is het zinvol om de gekookte peren in de sapcentrifuge te stoppen voor extra sap, en daarna door koffiefilter, omdat het anders troebel blijft?
Ik ga lekker knutselen, ik laat je weten wat het resultaat is.
Groetjes, Pien
Okke Amerongen 28 november 2012 15:13 uur
Hallo Pien, Mooi om te lezen. Bij de Turk verkopen ze vaak tot en met januari/februari nog wel kweeperen. Er zit wel veel verschil in de geur en smaak. Ze zien er altijd erg mooi uit maar hebben soms weinig aroma. Veel kookplezier in ieder geval!
amar 10 januari 2013 12:03 uur
Mijn kweeperengelei is altijd rood. Hoe verkrijg ik gele kweeperengelei?
thea 10 januari 2013 12:44 uur
korter koken.
Victor 22 januari 2013 09:40 uur
Vroeger gooide ik kweeperen met wat bruin binnenin weg. Tegenwoordig kook ik die gewoon voor de kweeperengelei.
De laatste keer dat ik gelei kookte ben ik wat doorgeschoten. De gelei was tamelijk rood en na afkoelen bleef de lepel er gewoon in staan. Kortom te dik! Het leermoment is om niet te lang door te koken en zeker te stoppen als de gelei te rood begint te kleuren.
Manuela 29 september 2013 20:48 uur
Hoi Okke,
mij loopt het water in de mond bij deze heerlijke recepten en wat een mooie website, geweldige prestatie !
Binnenkort krijg ik kweeperen van een kennis en ga ik voor het eerst kweeperengelei maken en gebruik daarvoor jou recept.
Ben gespannen hoe het lukt en natuurlijk smaakt, want vroeger heeft oma wel deze gelei gemaakt en ik vond die als kind heerlijk.
groetjes Manuela
Patricia 5 oktober 2013 13:12 uur
Hallo Okke. Ik ben nu verhuisd naar een huis in de Betuwe en ik heb in de tuin een kweeperenboom vol met kweeperen. Ik ga dus morgen kweeperen gelei maken en ook membrillo. Meestal als ik jam of gelei maakt gebruik ik minder suiker en dus gebruik ik de geleisuiker speciaal voor halvajam. Welke geleisuiker moet ik gebruiken voor je recept van kweeperengelei? De gewoon geleisuiker of de geleisuiker voor halvajam? Kan ik ook kaneelstokjes toevoegen aan het recept?
Pien 6 oktober 2013 16:57 uur
Vorig jaar heb ik kweepeer gelei gemaakt met geleisuiker voor halvajam, maar dat was jammer. De gelei was troebel, dat herken ik van halvajam van andere fruitsoorten.
Ook had ik het misschien iets langer moeten laten doorkoken, want de kleur was niet zo mooi oranje als ik verwacht had…
Okke Amerongen 6 oktober 2013 23:49 uur
Hallo Patricia, Je kunt heb met beide soorten geleisuiker maken. Eerst maak je sap volgens dit recept en daarna volg je het recept op de verpakking. Een kaneelstokje kan er ook bij maar goede rijpe kweeperen hebben voldoende smaak van zichzelf. Ik zou er geen kaneel in doen omdat het al snel overheerst maar smaken verschillen.
de kelver rita 10 oktober 2013 18:07 uur
Ik laat mijn kweeperen na het koken altijd een nachtje uitdruppen door een stramien. Ik knijp mijn stramien nooit uit dan heb ik mooie glazige licht rode gelei. Kan ik dan met de kwee overschot nog iets doen?
Okke Amerongen 10 oktober 2013 19:16 uur
Hallo Rita, Je kunt de uitgelekte kweeperen door een groentemolen/passe vite/pureerzeef draaien. Als je hier het gelijke gewicht aan goudrenetten bij doet maak je de lekkerste appelmoes ooit. Veel succes!
Erik 17 oktober 2013 16:07 uur
Ik heb ook een kweepeer in de tuin, nu is mijn vraag hoe kweek ik nieuwe planten/boompjes van deze peren? heb al gegoogeld maar vind geen info…
Wini 18 oktober 2013 18:20 uur
Hallo Okke en hallo Frederik.
Vandaag twee kilo kweeperen gekocht en ik wil er graag gelei van gaan maken.
Ik heb ook een slowjuicer en toen ik Frederik’s verhaal las bedacht ik dat ik die maar ga gebruikt ipv de snelkookpan.
Maar in beide gevallen: schillen jullie de kweeperen of haal je ze met schil en pit en al door de slowjuicer of kook je ze ook ongeschild?
Ik dacht nl. dat de schil en klokhuis het meeste pectine bevatten zodat je die beter wel kunt mee koken, of wordt het dan juist bitter??
Normaal gesproken doe ik appels en zo ook mét schil door de slowjuicer.
Ben benieuwd,
Overigens, wat een leuke site, ik heb zitten genieten!
Hoor graag van jullie.
Victor 19 oktober 2013 13:06 uur
Nog wat tips en trucs bij het maken van kweeperengelei.
1 Wie heeft er nou kaasdoek liggen? Ik neem gewoon een bolzeef met een dubbele laag teukentissue. Het sap wordt er prima door gezeefd. Het papier gaat wel wat vol zitten, maar dan laat je het sap een beetje langs de randen lopen.
2 Het is absoluut niet nodig om een geleermiddel toe te voegen. Dat is zonde van het geld. Zonder geleermiddel, alleen met suiker lukt het ook altijd. Alleen duurt het wat langer en kookt het vocht wat meer in zodat je wat minder gelei overhoudt.
3 Als je denkt dat de gelei dik genoeg is en je doet het in potten, waarna de volgende dag blijkt dat het nog steeds te dun is dan is er niets verprutst. Je giet het weer in een pan en kook nog rustig wat in waarbij je eventueel nog wat extra suiker toevoegt.
Victor 19 oktober 2013 13:20 uur
Je kan ook pittige kweepeergelei maken. Als je gewone kweepeergelei vergelijkt met jam kan je de pittige kweepeergelei vergelijken met chutney.
Voordat je het sap zeeft meet je hoeveel het is. Dan voeg je een kwart van die hoeveelheid azijn en en een paar overlangs in tweeen gesneden pepers toe. In de USA is jalapenopepergelei populair, maar aan die pepers is wat moeilijk aan te komen in Nederland. Je kan ook rode spaanse pepers nemen. Die zijn wat heter dan jalapeno’s, dus verwijder eerst de zaden en het wil van de zaadlijsten. Gebruik daarbij keukenhandschoenen omdat als u dat niet doet en per ongeluk in oog on neus wrijft u dat vijf minuten lang heftig zult betreuren. Doe er ook een halve theelepel komijnpoeder bij.
U kookt dat mengsel een kwartier in en laat het afkoelen. Daarna zeeft u het sap, de pepers blijven achter. Daarna gaat u verder alsof u gewone gelei maakt.
Het is lekker op een toastje dat met boursin besmeerd is.
Okke Amerongen 20 oktober 2013 12:01 uur
Hallo Wini, Bedankt voor de complimenten. Voor de gelei gebruik ik altijd kweeperen met schil. Ik heb het idee dat hier veel smaak in zit. In de klokhuizen maar vooral in de pitten zit veel pectine. Je krijgt hier geen bittere gelei van. Een slowjuicer ken ik niet dus daar kan ik je helaas niet over adviseren. Veel succes!
sadones angelique 25 oktober 2013 09:51 uur
Beste hoe krijg ik nu een superheldere gelei? Ik doe alles zoals het moet en toch ziet mijn gelei er niet zo helder uit als op je foto? What is the secret? Laat ik de zaak telang koken? For the record, ik laat de vruchten een nacht afkoelen in hun sap, daarna een nacht uitdruppen in de neteldoek (zonder ook maar 1 enkele te drukken). Daarna nog even door een zeef. De gelei is helder op de boterham maar hij is niet zo helder als die op je foto als hij in de pot zit.
Wini 25 oktober 2013 12:39 uur
Ik had 2 kilo kweeperen. Die heb ik ontdaan van de steeltjes en het kreusje.
Vervolgens in vieren en daarna even door de frietsnijder (heb ik daar nu eindelijk ook een bestemming voor!) Al die kleine stukjes heb ik ongeveer 10 minuten in de snelkookpan gekookt en daarna een avond lang laten afkoelen in het vocht.
Ik heb het dit weekend voor het eerst gemaakt, maar omdat ik geen neteldoek had heb ik een paar swiffer doekjes eerst goed uitgespoeld en vervolgens in mijn zeef gelegd. Daarin hebben de peertjes een nacht liggen uitlekken. Van dat sap heb ik een heel mooie heldere gelei kunnen maken.
Maar er zat nog zoveel in de zeef en dat vond ik zonde, dus dat heb ik nog een keertje door mijn slowjuicer gedaan. Daarvan kreeg ik natuurlijk een veel minder helder sap, hetgeen ik tot minder heldere gelei heb verwerkt.
Toen had ik nog heel veel pulp over. Dat heb ik vermengd met wat suiker en in een potje in de koelkast gezet. Mijn man eet elke morgen havermoutpap en hij doet daar nu een paar scheppen perenpulp doorheen. Heerlijk vindt hij dat. Goed voor de darmwerking!!
Okke Amerongen 27 oktober 2013 09:18 uur
Hallo Angelique, Maak je geen zorgen. De truc van die super heldere gelei is om hem misschien twee keer te zeven. Daarnaast is het gewoon erg mooi op de foto gezet. Het belangrijkste is de smaak er zijn zelfs gelei’s die bruin of licht geel kleuren maar toch ontzettend lekker smaken. Er zit veel verschil in de verschillende rassen in geur, kleur maar ook bijvoorbeeld kooktijd. Ik gebruik een koperen jampan en daar komt gelei van de zelfde kweeperen veel mooier rood van kleur uit dan dezelfde kweeperen uit een ijzeren pan. Met veel experimenteren vind je een steeds mooiere gelei. Maar dan nog… de smaak telt. Veel succes!
Sabine de Vos 28 oktober 2013 22:23 uur
Hallo Okke! Ik maak al jaren kweeperengelei. Ik kook altijd een vanillestokje mee. Dit jaar heb ik voor het eerst een beetje geexperimenteerd: met verse munt en met verse basilikum. (Blaadjes meekoken en voordat de gelei het glas in gaat de blaadjes er weer uit vissen…) Beide soorten gelei zijn erg lekker!
José 31 oktober 2013 12:05 uur
Doe al jaren veel met kweepeer, o.a. gelei en jam.
Ik zet de potjes nóóit ondersteboven ( jam in deksel) maar zet de potjes op elkaar, gloeiend heet, na plus minus 10 minuten het bovenste potje onder, dit werkt prima.
MisterX 3 november 2013 22:14 uur
Bij de Jumbo kun je ook geleipoeder krijgen is dat ook bruikbaar?
Alie 5 november 2013 23:07 uur
Sap gemaakt volgens de langzame methode. Een liter water in de onderste pan gedaan, dat was helemaal verdampt. Is het kweepeersap dan niet teveel verdund?
Lydia Bruins 6 november 2013 16:27 uur
Mijn gelei pas prachtig oranje, totdat…. de geleisuiker erbij ging en alles direkt donkerbruin werd. De peren heb ik gisteravond gekookt en vannacht laten staan, vanmorgen weer aan de kook gebracht en de geleisuiker erbij gedaan.
Weet iemand wat hier fout ging?
Kan de geleisuiker bedorven zijn ?
Martien Kalkman 13 november 2013 10:28 uur
Hallo Okke,
Nu voor het tweede jaar gelei gemaakt. Vorig jaar te dun en te troebel maar wel lekker. Nu nieuw kaasdoek gekocht (Kookpunt Rotterdam) en opgewarmd tot 109 graden. Het resultaat is perfect, helderrood en prachtige dikke gelei, zonder pectine. Wel oppassen met koken, want bij iets teveel gas gaat hij schuimen en kookt over.
Okke Amerongen 17 november 2013 12:04 uur
Hallo Alie, Het is dan zeker niet te veel verdund. De vruchten geven zelf ook sap af maar nemen ook weer vocht op. Proef het sap wat je hiermee verkregen hebt maar eens. Dat zit nog bomvol met smaak.
Van Hoecke Noella 17 december 2013 16:47 uur
Hoi Ik vandaag 4 kg kweeperen gekregen en zal ze strakjes aan de kook brengen Ik heb we geen neteldoek kan men dat doen met een keukenhanddoek ?
Alvast dank bij Noëlla uit Assenede
Okke Amerongen 19 januari 2014 12:20 uur
Hallo Noella, Met een keukenhandoek zou ik het niet filteren. Die zijn erg dik en dat is zonde want dan verlies je erg veel sap. Dan zou ik eerder als alternatief een theedoek gebruiken.
joke groeneveld 29 juli 2014 07:44 uur
mn complimenten voir je iedere keer uitleg.je doet het met passie. ik heb bijna alles nu gelezen ja dat duurde even . hihi het smaakt nu al geloof ik. nog nooit gegeten maar ik ga nu op zoek ernaar. veel in mn moeshuistuin maar kweepeer ik dacht dat het sierperen waren. bedankt voor alle heerlijke info
Kurt Masui 31 augustus 2014 19:30 uur
Indien er mensen graag kweeperen of mispels kopen uit eigen tuin geef maar een seintje.
Kurt.masui@live.be
Jan 10 september 2014 17:41 uur
Jaarlijks maak ik enkele liters kweepeergelei. Om toch wat afwisseling te krijgen kruid ik soms met tijm. Dit geeft een extra cachet aan de gelei. Ik snij de vruchten in stukken en leg die in de kookpot. Elke 6-7 cm leg ik een laag tijmtakjes. Voor de rest op de zelfde manier te werk gaan. Soms doe ik er ook nog kruidnoot bij en wat citroensap. Proberen maar!
agaath 19 september 2014 21:56 uur
Voor het eerst een kweeperen boom in de tuin.Wat zijn de bloesems prachtig in het voorjaar.En dan de peren…….Ik heb 6 potten heerlijke jam van kweeperen gemaakt .Gekookt ,moes van gemaakt en bewerkt met geleisuiker .Ik heb er een beetje kruidnagel door gedaan en dat geeft een bijzondere smaak.Bedankt voor alle leuke recepten
Marian 23 september 2014 10:49 uur
Ik heb hier bij ons in het dorp enkele perenbomen “gevonden” na onderzoek op internet kwam ik er achter dat het om kwee peren gaat. Ik kende de naam van mijn moeder net als mispels, deze staan trouwens ook hier her en der in het dorp.
Ik ben nu bezig om kweeperen gelei te maken ben dan ook heel benieuwd of het gaat lukken. Leuk al die recepten ga er lekker mee experimenteren!
quackelbeen sonia 24 september 2014 20:04 uur
Voor het vullen doe ik een klein takje rozemarijn in het bokaal
Reinier 26 september 2014 19:00 uur
Hallo. Ik wilde gelei maken en dacht dat het gelukt was. Maar het werd niet stijf bij afkoeling. De verhouding was 500gr geleisuiker op 1l sap. Ik deed de test met een koud schoteltje en de druppel bleef steeds een beetje lopen als ik het schoteltje scheef hield. Nu heb ik het verder opnieuw verwarmd en de toen werd het uiteindelijk erg donker. Het is nu ook zo stijf geworden dat ik nu volgens mij kweeperenstroop heb! Ook niet onsmakelijk moet ik zeggen. Maar mijn vraag is wel hoe dat nou precies met dat druppeltje en dat koude schoteltje werkt. Als het niet meer uitloopt terwijl het schoteltje gewoon horizontaal blijft is het dan goed? Of kijken jullie ook met het schoteltje vertikaal of het druppeltje uitloopt.
Liesbeth Arts 28 september 2014 08:15 uur
Hallo Okke,
Mooie site hoor. Ik heb een perenboom in mijn tuin staan, maar geen idee of het een gewone perenboom is of een kweepeer. Mijn man was er in ieder geval van overtuigd dat het een gewone perenboom was, dus ben ‘gewone’ jam gaan maken van de vruchten. De vruchten waren wel erg hard om te snijden, dus ik begon al te twijfelen (nee, het zijn gewoon peren…). En natuurlijk werd de jam roze. Betekent dat dat ik toch gelijk had en volgend jaar beter gelei kan maken?
Als de jam zoals ik hem heb gemaakt lekker is (dadelijk testen), laat ik nog wel weten hoe ik hem heb gemaakt.
Ester 28 september 2014 13:50 uur
Vandaag de boom geplukt, hing echt vol met prachtige gele peren. Voor het eerst jam gemaakt, maar schrok van de korte kooktijd (vruchten werden echt binnen 15 minuten moes?) en toen na uitlekken gepureerd en opgekookt met Marmello 1, sinaasappelsap en citroen. Staan nu 6 potten af te koelen met goudkleurige jam. Net restje uit pan geproefd, smaakt naar super geurige appelmoes. Op brood? Denk dat het opraakt als appelmoes ipv jam. Volgende keer toch langer koken om rood te worden? Nog 10 kg peren te gaan 🙂
Helma Verhaart van campen 30 september 2014 12:39 uur
Hallo Okke,
Dit jaar voor de eerste keer aan de slag met kweeperen. 3 jaar geleden hebben wij een boompje geplant en dit jaar een enorm rijke oogst ! Inmiddels zo’n 20 potten gelei, 7 liter sap en 5 liter likeur in de maak verder voel ik me in het rijk van vrouw Holle. Dank voor jouw prachtige website waarvan ik met veel plezier en nieuwsgierigheid de recepten heb geplukt ! De gelei, voor het eerst in mijn leven geproefd, vind ik verrukkelijk ! Het advies om gekookte peren nog eens door de sapketel verder te laten stomen leverde maar liefst 5 liter extra en mooi rood gekleurd sap op. een gouden tip ! Zo heb ik ook een misschien waardevolle tip voor kweepeerliefhebbers. Vermeng de pectine met de suiker voordat de suiker de pan in gaat. Succes zonder klontjes verzekerd ! Wel regelmatig roeren ! Groet Helma
Okke Amerongen 30 september 2014 14:56 uur
Hallo Helma, Mooi hoor al het enthousiasme. Bedankt voor de tip om de pectine zonder klontjes toe te voegen.
Maria 3 oktober 2014 13:39 uur
Van de organisator van het 1e Food Symposium Krimpenerwaard kreeg ik een volle tas met kweeperen. Zo’n mooie naam, en zulke mooie vruchten… wat zal ik daar’ns van maken? Ik heb nu m’n eerste pannetje op het vuur staan om membrillo en met het ‘sap’ gelei te maken. Ondertussen lees ik meer recepten en reacties. En ik weet het nu al zeker, ik wil m’n eigen kweepeenrboom! Hoe kom ik daaraan?
Alma 3 oktober 2014 16:29 uur
Dit jaar heel veel kweeperen aan de boom. Na de tarte tarten van kweepeer heb ik nu ook een grote pan gelei gemaakt volgens de “dubbele” methode dus eerst koken en de volgende dag nog eens de sappan. Mooie, rode heldere gelei. Bedankt voor recept .
Karin Mijnders 3 oktober 2014 19:18 uur
Ik heb ongeveer 2 kilo kweeperen in kwarten gesneden en zo in de ontsapper van de Weckketel gedaan. Daar heb ik na 90 minuten 2 liter puur sap van. Mooie gelei van gekookt de volgende dag. Van de gestoomde vruchten zelf die dan nog in de zeef liggen nog jam en carne de Membrillo gemaakt. Goed gelukt
MisterX 3 oktober 2014 21:46 uur
Heb ook kweeperen gekookt, zowel via koken als een sappan..
Toen het sap nog heet was had ik hele mooie heldere oranje /rode sap.
Maar toen het afgekoeld was was de sap ondoorzichtig geworden. Weet iemand wat ik fout heb gedaan?
Okke Amerongen 5 oktober 2014 11:36 uur
Hallo Mister X, Ik zou het sap nog even door een dubbele kaasdoek doen. Het klinkt niet alsof je wat fout gedaan hebt.
Harmia Gerber 6 oktober 2014 15:36 uur
Okke, een vraagje. Net kweeperen gekocht bij de Turkse winkel. Wil eigenlijk gelei maken, maar bij het doorlezen van de recepten is het mij niet duidelijk of het vruchtvlees wordt gebruikt. Alleen het sap? En als je jam maakt wordt het vruchtvlees dan gepureerd??
Okke Amerongen 6 oktober 2014 21:43 uur
Hallo Harmia, Gelei maak je van sap en jam maak je van vruchtvlees. Je kunt dus kiezen. Het is allebei heerlijk en van zowel gelei als jam staat een recept op de site. Veel succes!
Harmina Gerber 8 oktober 2014 16:07 uur
Hallo Okke, dank je wel voor je bericht. Recepten gevonden en ga lekker aan de gang. Had al een pot kweeperengelei gekregen van een Duitse vriend en die is verrukkelijk. Daarom wil ik zelf aan de gang.
Wel nog een voorraadje pruimen jam, met en zonder likeur. Ga ik ook toepassen bij de kweeperen.
Okke Amerongen 8 oktober 2014 16:36 uur
Hallo Harmina, Dat klinkt goed. Veel kookplezier!
Harmina Gerber 10 oktober 2014 08:07 uur
Goedemorgen Okke, mijn plan gewijzigd, het is toch jam geworden.
Heb geen kaasdoek in huis. De kweeperen in de keukenmachine geraspt, verder het recept gevolgd en daarna toch even de staafmixer erin.
Ook hier met en zonder likeur gemaakt. Verrukkelijk!!!!!
Ga ik zeker nog eens maken. Bedankt voor je info.
Okke Amerongen 10 oktober 2014 08:59 uur
Hallo Harmina, Mooi dat het allemaal gelukt is en lekker geworden is!
Geke 28 oktober 2014 17:37 uur
Hi,
Ten eerste bedankt voor het kweepeer gelei recept.
Ben gisteren enthousiast gaan koken en vandaag gezeefd, gekookt met geleisuiker. 2 liter sap, 1 kilo suiker.
De potjes op de kop gezet.
Maar het blijft nog zo slap, waterig.
Komt dit goed? De kleur is wel heel mooi.
Maria 30 oktober 2014 09:48 uur
Hallo Geke, heel herkenbaar. Het is bij mij meerdere jaren niet goed gelukt om het goed op ‘gelei-dikte’ te krijgen. Inmiddels heb ik een recept waarbij ik de pitjes/klokhuizen apart moet koken omdat daar de meeste pectine in zou moeten zitten. Daar ben ik nog mee bezig, maar ik heb de Marmello klaar staan om er doorheen te mengen. Dat heb ik vorig jaar voor het eerst gebruikt en toen was ie perfect.
Maria W 31 oktober 2014 19:54 uur
Hallo Geke, ben ik weer. Ik heb het sap uit de sappan laten inkoken tot de helft, de pitjes 10 minuten gekookt en het gezeefde water erbij gedaan, 1 kg geleisuiker, even laten koken en toen toch nog een zakje marmello (met ca. 300 g suiker) op bijna 3 liter sap erbij. Perfect!
anna 3 november 2014 09:16 uur
Hoi,
Gisteren de kweepeergelei geprobeerd met steranijs. Maar ik kreeg de gelei niet rood. Het blijft roze achtig. Van het overgebleven vruchtvlees heb ik jam gemaakt, met geraspte verse gember en een fijngehakte droge chilipeper. Erg lekker. Wel zoet, de volgende keer gebruik ik minder suiker, en misschien wat sinaasappelrasp.
margaret 8 november 2014 21:40 uur
Ik heb vandaag gelei gemaakt van Kweeappels. Ze waren nog mooi blank van binnen en heb er partjes van gemaakt schil en klokhuis laten zitten. Het was 2 kilo opgezet met 2 lt. water 10 min gekookt en een nacht laten staan. de volgende dag was het al helemaalopgestijft zoveel pectine zat en in van de vrucht zelf. weer even opgezet en uit laten lekken. klokhuis eruitgehaald. Daarna gelei gemaakt. ik had iets meer dan 1lit. met 500 gr geleisuiker speciaal. even laten koken en de potjes gevuld. is heerlijke gele gelei geworden. Om dat de vruchten(2kl) er mooi uitzagen en helemaal waren volgezogen met sap heb ik ze met 1lt. water opgezet en er 1 kilo geleisuiker en 250 gr speciaalsuiker. even laten koken en het fruit in potten gedaan en aangevuld met de gelei. Heerlijk voor bij een toetje. Of voor later te kunnen gebruiken voor verdere verwerking bv Taartvulling.
Diane Van Gastel-Mets 11 november 2014 18:46 uur
Ik heb 15 potjes kweeperen gelei gemaakt (het sap heb ik opgevangen in de Miele hoge druk steamer)
Nu, ik heb ze al tot 4 maal toe terug moeten opkoken om pectine aan toe te voegen maar helaas nog steeds zonder resultaat …. De gelei blijft vloeibaar.
Wat kan ik nog meer doen ? De smaak is heerlijk maar onbruikbaar als gelei.
Of heb ik fout gedaan met de steamer te gebruiken ? Ik heb wél 3 liter prachtig rood sap verkregen. Slechts 1,5 kg suiker toegevoegd omdat hij anders té zoet werd.
Alvast bedankt voor uw advies.
Diane
Mieke R 14 november 2014 11:45 uur
Via de snijbieten en de weblog De Gulle aarde kom ik bij de kweeperen terecht. Een vraag. Voor mijn huis in het gemeenteperk staan struiken met, volgens mij, sierkweeappels. Het is een lage struik, waaraan in het voorjaar eerst rode bloemetjes komen en later de gele appels. Dit jaar zijn de vruchten wel erg groot(4 tot 6 cm) en ze hangen er zelfs nu nog aan. Heb vandaag een bak geraapt en geplukt. Volgens mij is het een Japanse sierkwee?? Kun je deze vruchten(uiteraard na een bereiding) ook eten? Bedankt alvast voor je reactie.
Mieke R
Thirza 16 november 2014 13:27 uur
Hi Okke, na heel veel potten compote, heb ik deze week heb ik voor het eerst gelei gemaakt en van het vruchtvlees membrillo. Beiden zijn redelijk gelukt, maar hebben een vreemde (en niet zo lekkere) nasmaak. Kan dit veroorzaakt zijn omdat ik te lang heb gewacht? Ik heb de peren op zondagavond gekookt en in de pan laten afkoelen en op maandagavond ben ik verder gegaan.
Marjan 21 november 2014 13:58 uur
Wie woont in de buurt van Breda en heeft kweeperen over of te koop, ik zou het enig vinden, heb nog nooit kweepeer verwerkt,dus,,exteriment.
Marjan
Okke Amerongen 7 december 2014 21:43 uur
Hallo Thirza, Het is moeilijk om te zeggen waar dit aan kan liggen. Tenzij alles erg warm heeft gestaan denk ik niet dat het direct al te lang gestaan heeft en dus bedorven is. Ik kan je hier helaas geen advies over geven en heb dit zelf nog nooit gehad.
Okke Amerongen 7 december 2014 23:14 uur
Hallo Mieke, De Japanse dwergkweepeer is gewoon te bereiden als een normale kweepeer. Vanwege het kleine formaat is hij perfect om kweepeergelei van te maken.