Kweepeer met raapjes bereid met kweepeergelei

Kweeperen met raapjes bereid met kweepeergelei Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
60 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

  • 3 mooie, rijpe kweeperen
  • 1 bosje raapjes
  • 3 eetlepels kweeperengelei
  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1 eetlepel olie
  • 1/3 theelepel zout

Lezeres Francisca wees mij op een leuke website met een aantal heerlijke kweepeerrecepten. Ik heb contact met de eigenaar opgenomen en Francisca wilde gelukkig helpen met de vertaling uit het Frans! De volgende tekst is dus van Sylvain uit Brussel. Deze improvisatie is heerlijk bij gebraden varkensvlees, zoals een rollade of barbecuevlees. De combinatie van varkensvlees en appel kennen we allemaal wel, maar varkensvlees met kweepeer is minder bekend en minstens net zo lekker. In dit gerecht garen de knolletjes en de kweeperen in hun eigen vocht en een paar lepels kweeperengelei. De gelei benadrukt de zachte zoetheid van de knolletjes, maar ook de frisheid van de kweeperen komt meer tot uitdrukking. Een recept dat zeker gewaardeerd zal worden door liefhebbers van zoet en hartig.

raapjes Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Raapjes zijn in vaak te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels of bij biologische winkels. Ook telen moestuinders nog raapjes. Wie weet ken je er wel een die je aan deze lekkere knollen wil helpen. Schil de raapjes en snijd ze in stukken van 3-4 centimeter. Snijd de ui en de sjalot in kleine stukjes. Veeg de dons van de kweepeer (maar schil ze niet). Snijd de kweepeer in de lengte in vieren en verwijder de pitten. Snijd daarna de kweepeer ook in stukken van 3-4 centimeter.

Verwarm de olie in een ruime braadpan. Bak de ui, de sjalot en de kruiden gedurende 3 tot 4 minuten en voeg daarna de raapjes en de kweepeer toe. Roer de inhoud van de pan goed door om de kruiden goed te vermengen met de overige ingrediënten en voeg vervolgens de kweeperengelei en het zout toe. Roer nog eens goed door om ook het zout en de kweeperengelei te vermengen.

Dek de pan af en laat ongeveer een uur sudderen, onder af en toe voorzichtig omscheppen (om te voorkomen dat de kweeperen tot puree geroerd worden). Houdt wel goed in de gaten dat de kweeperen niet te gaar worden en uit elkaar vallen. Serveer het gerecht warm bij bijvoorbeeld een varkensrollade. Eet smakelijk!

Francisca, ontzettend bedankt voor de vertaling. Sylvain bedankt voor het delen van dit lekkere en originele recept en de mooie foto’s!

Heb jij dit recept gemaakt? Laat zeker even een reactie achter om te laten weten of het lekker was en of je misschien nog tips of verbeteringen hebt.

Reacties

  1. janine 29 oktober 2012 11:16 uur

    vandaag kweeperen gekocht, ik ga dit recept beslist maken.
    ‘kj moet nog wel raapjes zien te vinden,

  2. Marijke 1 januari 2013 05:49 uur

    Hééérlijk. Had geen kweeperengelei in huis, gebruikte dus italiaanse kruisbessenjam zonder suiker, met appelpectine gemaakt. Uit de biowinkel natuurlijk.
    Dit recept blijft op het (winter) menu!

  3. Okke Amerongen 6 januari 2013 10:10 uur

    Hallo Marijke, Leuk dat dit recept ook met kruisbessenjam lekker is! Zeker de moeite van het proberen waard.

  4. jos schrijvers 23 oktober 2013 19:29 uur

    Hallo, zojuist dit recept gemaakt en gegeten. Al de producten zijn vers uit de tuin. Voorstel: een half uur minstens de koolrabi bij de ui mee laten sudderen en dan pas de kweepeer. Deze was ondanks de zoete toegevoegde kweegelei vrij zuur. Oplossing zelf bedenken…zoeten???? Met honing of zo!