Kweepeercrème maken van kweepeerpitten

Kweepeercreme van kweepeerpitten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 45 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
5 minuten

Ingredienten:

 • kweepeerpitten (handje vol)
 • alcohol / sterke drank

Silvana mailde mij al een tijd geleden met een recept voor kweepeerzalf. Ze maakt de zalf van de pitten van de kweepeer en laat deze weken in de alcohol. Als haar zoontje ruwe handen heeft smeert zij zijn handen ermee in. Prachtig: echte verzorging door een lieve moeder.

Was een glazen potje met een deksel goed schoon. Doe de pitten in de pot en overgiet ze met een dun laagje alcohol. Zorg dat ze één vingerdik onder staan. Doe er vooral niet te veel alcohol bij. Schudt het geheel af en toe. De kweepeerpitten zitten bomvol pectine. Binnen een dag ontstaat nu een gelei die als crème te gebruiken is. De crème werkt goed bij ruwe handen. Bij het smeren van de crème ruiken je handen lekker naar bittere amandelen!

Let op: Alleen voor uitwendig gebruik!

Tip:

Alcohol kun je krijgen bij de drogist of apotheek. Alcohol kan ook vervangen worden door sterke drank zonder veel toevoegingen zoals jenever of wodka.
Wanneer je een klein beetje alcohol toevoegd, kun je het aanvullen als de crème op dreigt te raken. De kweepeerpitten zullen opnieuw een dikke gelei geven. Uiteraard kan dit niet eeuwig.
Giet niet, zoals ik het de eerste keer gedaan heb, een pot vol alcohol en doe er dan wat pitjes bij. Ik weet niet wat mij bezielde met die halve pot alcohol. Dat werkt dus niet. Pas na het toevoegen van heel veel pitten ontstond er bij mij ineens toch nog een gel!

Reacties

 1. Cas.mutsaers 31 juli 2010 22:24 uur

  Ik bezit 2 volwassen kweepeer struiken (bomen) deze komen uit de voormalige kruiden tuin van kasteel Batenburg. Maar volgens mij werden de struiken meegenomen door de kruisridders. Kweeperen compot diende ter voorkoming van reuma. Door dat ze hier al zolang staan c.a. 200 jaar zijn ze vorst bestendig maar de vrucht is kleiner dan de Turkse soort.

 2. rodie 24 september 2010 22:46 uur

  Moet ik de rauwe pitten gebruiken voor de kweeperenzalf?

 3. Okke Amerongen 24 september 2010 23:28 uur

  Je moet inderdaad rauwe pitten gebruiken. Bij het koken geven de pitten veel pectine af en die wil je dus niet missen voor deze crème. Groet, Okke

 4. rodie 2 oktober 2010 15:52 uur

  Ik had nog alcohol in huis en dacht kom laat me de creme eens maken.
  Maar dat lukte niet met alcohol van 96 procent.
  De pitten omgespoeld met water en een scheut jonge jenever erbij gedaan.
  Nu heb ik al een gelei. Wacht nog een dag om te kijken of het dikker wordt en probeer het dan. Ben erg benieuwd.

 5. Okke Amerongen 2 oktober 2010 17:55 uur

  Goede tip Rodie, Ik heb de creme gemaakt met inmaakalcohol uit Frankrijk. Dat werkte gewoon maar dat was zeker geen 96% alcohol. Misschien dat er toch een aandeel water nodig is om de pectine te kunnen binden zodat een dikke crème ontstaat? Ik weet hier zelf helaas geen antwoord op. Een chemicus zou dit kunnen weten maar die ken ik niet. Wie weet raad?

 6. Rodie 4 oktober 2010 17:30 uur

  Silvana heeft gelijk, van de gel krijg je heerlijke zachte handen. Maar dat het naar amandelen ruikt? Hangt misschien af van wat voor alcohol je gebruikt ?
  Ik heb al 2 potjes gemaakt. Ergens las ik dat je de pitten kan koken met water en dat je dan ook een gel krijgt die je op ruwe en gesprongen lippen kan gebruiken.
  De hoeveelheid water stond er niet bij. Met de winter in het vooruitzicht een goed tip!

 7. Edeline 21 oktober 2010 10:31 uur

  Wie heeft er kweepeerpitten voor me? Heb er veel nodig. Ongeveer 2 kg. 😉

 8. anja 23 oktober 2010 19:31 uur

  Heb wel kweepeerpitten voor je!Meld je even Edeline dan maken we een afspraak.
  Anja

 9. ruth 27 oktober 2010 09:55 uur

  die kweeperencreme wilde ik maken maar bij apotheek vroegen ze wat voor alcohol ik moest hebben is het zuivere alcohol 92% of is het de desinfecterende die is van een minder procent 70% groetjes ruth

 10. Okke Amerongen 27 oktober 2010 17:42 uur

  Ha Ruth, Eerlijk gezegd weet ik het antwoord niet maar ik denk dat die 72% genoeg moet zijn. Het is om crème van te maken. Een goede apotheker zou het eigenlijk moeten weten toch? Of maken die tegenwoordig helemaal niets meer?

 11. thea 28 oktober 2010 09:13 uur

  Je kan gewoon jenever gebruiken.Het blijft goed ook naar 1 jaar.

 12. silvana 28 oktober 2010 09:33 uur

  Kweeperenpitten-gel
  Doe de gedroogde of de verse (=nog beter) kweepeerpitten in een potje. Overgiet ze met gewone oplegjenever, tot de pitten goed onder de drank zitten. Je mag de jenever zelfs tot 1 vinger dik boven de pitten gieten. Als je regelmatig met de pot schudt, vormt zich, na drie dagen, een slijmlaag op de pitten. Dat wordt perfecte zalf die ongemakken zoals kloven zienderogen verzacht.Je kan dit glazig slijm op ruwe handen en voeten smeren, want het werkt verkoelend en maakt de huid soepel.
  Je kan het ook gebruiken voor doorligwonden, maar pas dan op want bij dit gebruik zou de jenever wel eens kunnen pikken. Als dat zo is, kan je een aftreksel van citroenmelisse maken. Dat giet je dan over de pitten in plaats van de jenever.
  Het probleem is nu wel dat je de gel niet zo lang kan bewaren. Jenever-gel houdt daarentegen jaren lang.
  Als de gel opgebruikt is, giet je gewoon weer wat jenever- of citroenmelisse-aftreksel over de pitten. Een paar dagen later heb je dan nieuwe gel. Laat de pitten dus gerust in de pot zitten. Je kan deze truc natuurlijk niet eeuwig blijven herhalen. Na een tijdje heb je nieuwe, ongekookte pitten nodig. Hou zo’n potje altijd bij de hand.

  Dit is het verhaal waar ik het vandaan heb.

 13. Mieke 28 oktober 2010 10:35 uur

  Onze zoon Bart (21 jaar) is gefascineerd door allerlei reacties in de natuur.
  DIt jaar hadden we voor de 1ste maal een eigen oogst kweeperen, ik heb er de gelei van gemaakt en hij kon het natuurlijk niet laten om de zalf van de pitten mee te maken.
  Inderdaad wonderbaarlijk, onmiddellijk zag je de pitten de pectine afgeven. Na een paar uurtjes was de alcohol al omgezet in een dikke gel en vandaag, een nachtje later, is het een zeer dikke gel geworden. Wij hebben er gewoon wodka over gegoten.
  Bedankt voor de zeer leuke en informatieve site Okke, proficiat en doe zo voort!

 14. Okke Amerongen 28 oktober 2010 22:50 uur

  Hallo Mieke, Met zo’n zoon heb je geluk! Als Bart een keer een experiment heeft wat geschikt is voor een van mijn sites dan hoor ik het graag!

 15. Floor Weber 29 oktober 2010 08:41 uur

  Ik heb een avond een laagje water over de pitten gedaan. Dit was om de pitten niet te laten uitdrogen maar is nu al een dikke gel geworden! Gel over een wondje gesmeerd en dat werkte al goed. Vandaag alcohol halen, dan zal het zeker beter houdbaar zijn.
  Jammer dat ik niet veel pitten heb!!!

 16. Okke Amerongen 1 november 2010 21:16 uur

  Ha Floor, In de Perzische landen verkopen ze zakken met kweepeerpitten om siroop voor de keel voor te maken. Ik heb ze op internet zien staan maar in Nederland heb ik ze nog niet kunnen vinden. Dan heb je in een keer een hele zak. Als ik dat gevonden heb laat ik het zeker even weten.

 17. Wilma 1 december 2010 11:13 uur

  Wie kan mij helpen aan kweepeerpitten? Ik wil ze gebruiken om gel van te maken voor mijn door kloven geplaagde handen en voeten.

  Groetjes,
  Wilma

 18. rodie 2 december 2010 15:50 uur

  Hallo Wilma,
  Ik weet niet of je de gel kan gebruiken op kloven in handen en voeten.
  Door de alcohol lijkt me dat een pijnlijke zaak.
  Een tip van een pedicure is om op kloven Bepanthene creme te smeren. Of heb je dit het al geprobeerd? Persoonlijk vind ik dat je er hele zachte handen (en ik smeer het ook op mijn voeten) van krijgt maar daarna moet je ze nog wel met een verzorgende creme insmeren. Want de gel zelf voedt niet. Dus misschien ook niet zo geschikt voor kloven. Heeft iemand anders er misschien ervaring mee?
  Het is nu ook niet zo’n goede tijd voor de pitten. Want zelf heb ik al mijn kweeperen verwerkt. Ik heb nog een klein beetje van de pitten in mijn diepvriezer om uit te proberen of ze na ingevroren te zijn nog bruikbaar zijn. Maar voorlopig heb ik nog gel staan.
  Groetjes,
  Rodie.

 19. Wilma 3 december 2010 11:53 uur

  Hallo Rodie,
  Dank voor je reaktie!
  De kweepeergel is ook voornamelijk om te voorkomen dat ik kloven krijg.
  Ik moet ongelofelijk vaak smeren, zowel handen als voeten, om de kloven te voorkomen. En doe dat graag met zo natuurlijk mogelijke middelen. Als ik dan kweepeergel kan maken, weet ik tenminste dat er geen nare stoffen in zitten.
  Ik verwacht een heleboel gel nodig te hebben, moet het allemaal nog uitproberen.
  Zit helaas door mijn werk vaak met mijn handen in het water en (huishoud) andschoenen vind ik niet prettig werken.
  Inmiddels heb ik contact met iemand die nog kweeperen kan leveren, maar als er nog iemand is die wat pitten overheeft, hou ik mij aanbevolen.

  Groetjes,
  Wilma

 20. Wilma 14 december 2010 16:58 uur

  Inmiddels heb ik een voorraad kweepeerpitten!

  Groetjes,
  Wilma

 21. Rodie 19 februari 2011 20:02 uur

  Afgelopen najaar, na de kweepeer oogst heb ik kweepeer pittten ingevroren.
  Enkele dagen geleden laten ontdooien en jenever opgegoten. Heb weer een potje gel. Dus invriezen van de pitten gaat prima.

 22. Okke Amerongen 20 februari 2011 06:12 uur

  Goede tip Rodie. Bedankt voor het experiment: invriezen kan dus gewoon. Mooi!

 23. amber 24 september 2011 20:12 uur

  zou ik de kweepeerpitten ook met olijfolie kunnen overgieten om de creme voedender te maken?

 24. Okke Amerongen 24 september 2011 22:13 uur

  Hallo Amber, Ik weet niet of de alcohol de belangrijke bestanddelen sneller of beter uit de pitten onttrekt. Misschien werkt dat gewoon met elke vloeistof. De alcohol zorgt natuurlijk ook voor houdbaarheid maar dat is olijfolie natuurlijk ook. Gewoon een keer proberen dus! Laat dan ook zeker even weten of het gelukt is.

 25. commit 3 oktober 2011 14:11 uur

  weet iemand een recept voor hoestdrank met Kweepeer?
  lees wel dat deze bestaat, maar ingredientenlijst?
  Waarschijnlijk met honing en thym, omdat honing antiseptisch is.
  Kweepitten in water gaan schimmelen

  voor het zalf-recept kom ik vaak graanjenever tegen als ingredient, drogist verkoopt vaak methanol (methyl-alcohol) ipv ethanol (ethyl-alcohol), methyl alc. is giftig vandaar alleen uitwendig gebruik, ethanol zit in alcoholisch dranken.

 26. Okke Amerongen 3 oktober 2011 21:44 uur

  Hallo Commit, Een recept heb ik helaas niet. Ik weet wel ze van de kweepeerpitten een hoestdrank maken. In het Midden-Oosten verkopen ze hier zakjes met gedroogde pitten voor. Volgens mij is dat niet om te bewaren maar om direct te gebruiken. Ze hebben het dan dus niet op voorraad maar maken het als het nodig is.

 27. amber 4 oktober 2011 05:27 uur

  hoi okke,
  ik heb het geprobeerd hoor
  helaas heeft de olijfolie geen invloed op de kweepeerpitten (denk ik)
  de olie blijft namelijk op de crème drijven.
  ach het was het proberen waard!
  groetjes amber

 28. Okke Amerongen 4 oktober 2011 06:58 uur

  Hallo Amber, Bedankt dat je het even laat weten. Het was zo’n mooi idee: olie met pitten = crème. Helaas.

 29. gerda verheecke 27 oktober 2011 19:31 uur

  Moeten de pitten nog ongeschonden zijn of mogen de kapotte pitten erbij? heb net 4 kg kweeperen voorbereid ( de stukken met suiker staan een nachtje koel en morgen maak ik er konfituur van) zodoende heb ik heel veel pitten, die afval laat ik vannacht buiten staan en morgen zoek ik er de pitten uit, of laat ik ze liever binnen
  morgen ga ik ook alcohol halen bij de apotheker, want ik wel eens last van ‘winterhanden’ zoals ze dat in Belgie noemen
  lieve groetjes
  Gerda

 30. rodie 27 oktober 2011 21:54 uur

  Hallo Gerda,
  Voor de creme gebruik ik ook de kapotte pitten.
  Ik gebruik een goedkope jenever ipv alcohol, maar mocht je alcohol kopen dan van 40 procent of lager, anders lukt het niet. Een tip: de rauwe pitten kan je ook invriezen en later in de winter weer creme maken.

 31. gerda verheecke 28 oktober 2011 08:40 uur

  Hartelijk dank voor de snelle reactie en vooral voor de ’tip’ ivm pitten bewaren in diepvries
  belgische groetjes
  gerda

 32. Luc De Spiegeleer 20 december 2011 10:47 uur

  Beste kweepeerlifhebbers,
  kan er mij iemand vertellen, wat de beste (handigste en/of snelste) manier is om de pitten uit de gel te halen? want manueel is dit bijna niet haalbaar.
  bedankt voor jullie antwoord
  belgische groeten
  Luc

 33. Okke Amerongen 20 december 2011 16:43 uur

  Hallo Luc, Gewoon even door een zeef gieten en dan ben je van alle pitten af. Alleen, je kunt er ook af en toe wat nieuwe alcohol bovenop gieten. Zo heb je iedere keer nieuwe gelei. Dat kan natuurlijk niet eeuwig maar het gaat toch verrassend lang goed. Je hoeft alleen maar af en toe te schudden en de nieuwe alcohol mengt zich met de rest tot een goede gel.

 34. lot Oostveen 3 oktober 2012 19:02 uur

  Heb de gel gemaakt, met 96% alcohol gemengd met zelfde volume gekookt water. Werkt perfect!
  Als je de gel wilt verwerken tot crème door toevoeging van olie (amandel, olijf, avocado oid): smelt wat zuivere bijenwas en merg de olie daar doorheen. Voeg vervolgens de gel toe en meng goed. Bijenwas werkt als emulgator.

 35. Okke Amerongen 3 oktober 2012 20:17 uur

  Hallo Lot, Bedankt voor de tip. Ik heb zelf nog nooit crème gemaakt maar ik ben ook imker dus ik kan er mijn eigen bijenwas voor gebruiken. Dat is dus een geweldige combinatie van twee liefhebberijen!

 36. Judith Roosen 16 oktober 2013 14:21 uur

  Ben aan de slag gegaan, bij mijn zoektocht naar alcohol in de kelder kon ik niets beters vinden dan perenlikeur van 40%! Proberen maar.
  Het proces gaat zo vlug dat toen ik na 5 minuten het geheel in een mooier kommetje deed er al creme op de bodem van het kommetje zat. Al direct uitgeprobeerd op mijn handen en die zijn nu zacht en ruiken naar peer.
  Heerlijk!

 37. Okke Amerongen 16 oktober 2013 19:49 uur

  Hallo Judith, Mooi kweepeercrème met perengeur. Bij mijn crème ruikt het naar bittere amandelen, ook lekker.

 38. Riekje Bouma 20 oktober 2013 20:02 uur

  Hallo,

  Kun je de creme ook op je gezicht gebruiken?

 39. Okke Amerongen 20 oktober 2013 20:25 uur

  Hallo Riekje, Volgens mij kan het prima maar ik heb het zelf alleen op mijn handen gebruikt. Probeer gewoon een beetje. Kwaad kan het denk ik zeker niet.

 40. Linda 11 september 2014 14:04 uur

  Hoi,
  Ik heb net mijn (sier)kweeperen (cheanomelis) geplukt. Een deel is rijp maar een groot deel ook niet. Rijpen ze vanzelf na? Ik heb ze nu al geplukt omdat ze vorig jaar gejat waren (staan in voortuin) en ik ze nu voor wilde zijn. Hier kun je toch ook die zalf en jam mee maken?
  Groetjes Linda

 41. Okke Amerongen 15 september 2014 18:01 uur

  Hallo Linda, Je kunt met dwergkweeperen zeker ook de zalf maken van de pitten. Ik heb ze zelf nooit na laten rijpen dus daar heb ik geen ervaring mee.

 42. mia 24 september 2014 22:16 uur

  water zou dodelijk zijn voor de pitten. ik had bezoekers voor de laatste kweeperen. Ze hadden mij een potje zalf mee, volgend jaar, de kwee’s ontpitten en op kieukenpaier laten liggen, dan in een klein potje, laagje alcohol erover, en na 1 dag, is de creme klaar, geen water, niet spoelen

 43. Marleen en Frans Willems 11 november 2014 19:51 uur

  Vandaag kweepeerpitten op een laagje alcohol gezet. Eerste keer pas.
  Er is nog niets gebeurd.
  Staat jullie potje licht/donker, warm/koud???
  Gaarne reacties. Dank je wel.

 44. leyla 30 november 2014 00:35 uur

  Ik gebruik de kweepeerpitten ook maar dan gewoon met water of rozenwater ipv alcohol en gebruik het voor me gezicht ik had veel puistjes vlekjes en onefeheden die nu bijna helemaal verdwenen zijn het schijnt ook goed te helpen tegen fijne rimpeltjes maar dat moet ik nog ff aanzien

 45. Okke Amerongen 7 december 2014 21:41 uur

  Hallo Marleen, Als de crème niet dik wil worden dan heb je waarschijnlijk, net als ik de eerste keer, te veel alcohol of te weinig pitten gebruikt. Je kunt dan het beste er meer pitten bij doen. Dat kan ook volgend jaar als er weer verse kweeperen zijn. Door de alcohol blijft alles houdbaar.