Kweepeerjam

Kweepeerjam Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 88 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
60 minuten

Ingrediënten:

  • 1,2 kilo geraspte kweepeer
  • 1 liter water
  • 1 kilo suiker
  • sap van 1 citroen

De klassieke bereiding voor kweeperen is en blijft natuurlijk kweepeergelei. Maar van kweeperen kun je ook een hele lekkere jam maken. Zoals je gewend bent van de kweepeer is het best veel werk om er een echt lekkere jam van te maken. Maar jij bent op deze website omdat jij weet dat het de moeite meer dan waard is!

Veeg het dons van de kweeperen en was ze. Snijd de kweeperen in de lengte, 2x door midden. Verwijder nu het klokhuis uit de kweeperen maar laat de schil eraan zitten. Rasp de kweeperen fijn in een keukenmachine. Dit kan eventueel ook met een handrasp maar dat is echt heel veel en zwaar werk. Bijna een garantie om je hand ook open te halen. Dringend advies is dus: gebruik een keukenmachine.

Breng de kweeperen met het water en het citroensap aan de kook. Kook het 10 minuten. Voeg nu de suiker toe. Kook het geheel totdat het flink ingekookt is en mooi rood van kleur geworden is. Dit duurt tussen de 30 en 60 minuten. Als er een stevige massa in de pan zit dan is de jam goed.

Week potten voor in sodawater of in een pan kokend water. Haal ze uit het water en was ze van binnen en buiten met een afwasborstel. Soda laat een witte waas op het glas achter en dat wil je natuurlijk niet met zulke mooie rode jam. Vul de potten nu tot de rand af met de kweepeerjam. Zet de potten op de deksel en draai ze na 5 minuten weer om.

Deze jam kun je ook op een snellere manier maken door de peren niet te raspen. Verwijder dan alleen het klokhuis en kook de peren in een bodem water. Pureer dan de kweeperen. Nadeel van deze jam is dat het een soort babyvoer overblijft. De consistentie is dan veel minder lekker. Eigenlijk zonde maar het scheelt wel veel tijd.

Tips

Voeg een stuk citroenschil toe voor extra citroen smaak.
Voeg kaneel of kardemom toe voor een apart smaakaccent.

Reacties

  1. thea 18 oktober 2010 13:17 uur

    Ik kook mijn kweeperen in de hogedrukpan (goede) met koekkruiden 15 min..
    Laat het één nacht staan ,dan zeven en de suiker erdoor en afkoken.
    Heerlijke donkere rode jam.

  2. Okke Amerongen 18 oktober 2010 18:41 uur

    Ha Thea, er zijn zeker meerder wegen die naar Rome leiden. Deze manier is er ook zeker één van. Dan heb je wat meer een vruchtenpuree/jam. Ook lekker!

  3. silvana 19 oktober 2010 16:16 uur

    heb deze jam net gemaakt is heerlijk op deze wijze. Eigenlijk net zo lekker als de membrilo

  4. Okke Amerongen 19 oktober 2010 19:55 uur

    Mooi om te horen! Geniet ervan!

  5. Truus Dieleman 22 oktober 2010 14:22 uur

    De kweeperen heel lang laten trekken als stoofperen met kaneelstokje. De ene helft gepureerd met staafmikser,twee lepels bakgember,scheutje citroensap met geleisuiker aangepast aan de hoeveelheid, 4 min koken. Heerlijk mooie rode kleur.
    De andere helft het sap opgevangen, met kaneelstokje en marocco thee en limoensap,geleisuiker aangepas. +/- 5 min. koken. Smaak overheerlijk doch iets te dun gebleven.

  6. thea harmelink 23 oktober 2010 21:49 uur

    Ik maak ieder jaar jam van kweepeer met ander fruit erdoor wat ik spaar in de diepvries. half/half met bessen, pruimen, kruisbessen, rabarber. Ik snijd de kweepeer in kleine stukjes laat het een poosje koken tot de kweepeer zacht is, met de stampotstamper erdoor heen en doe dan het andere fruit erdoor. Twee kilo fruit tegen 1 kilo suiker en laat dit een half uurtje doorkoken en vul de potjes af.
    Zo krijg je lekkere jam.

    Groet Thea

  7. Siesie 24 oktober 2010 16:29 uur

    Mag het ook een vraag zijn? Ik heb voor het eerst gehoord van kweepeer en heb van een kennis veel vruchten gekregen (2 zakken vol). Ze ruiken heerlijk. Hoe kan ik de kweeperen bewaren om ze over een tijdje pas te verwerken?Is dat mogelijk of moet ik ze nu direct verwerken? Ik ben er heel enthousiast over. De recepten die ik zie lijken mij allemaal heerlijk.
    Bedankt alvast voor een eventuele reactie.

  8. Okke Amerongen 24 oktober 2010 16:32 uur

    Hallo Siesie, de kweeperen kun je best even bewaren op een koele plaats. Het enige risico is dat ze van binnen bruin kunnen worden. Dan kun je er geen mooie gerechten meer mee maken maar nog wel gelei. Gewoon goed in de gaten houden en af en toe een kweepeer opensnijden. Succes met je eerste kweeperen!

  9. Francijna 25 oktober 2010 11:38 uur

    waarom gebruik je geen geleisuiker speciaal voor deze jam.

  10. Céline 25 oktober 2010 12:22 uur

    Eigenlijk vind ik de kweepeerjam nog lekkerder dan de gelei. Ik haal de klokhuizen uit de peren en kook ze in de hogedrukpan, vervolgens fijnmaken in de keukenmachine en per kilo vruchten het sap van 2 sinaasappels erbij. Als geleermiddel heb ik marmello 2 (biologische winkel) waar maar 3 ons suiker per kilo gewicht in moet. Het geheel 1 minuut laten koken en voordat het in de potten gaat een borrelglaasje cointreau erbij. Na openen in de koelkast bewaren i.v.m. de weinige suiker.

  11. Okke Amerongen 25 oktober 2010 21:15 uur

    Francijna, bij deze jam vond ik de smaak goed als ik het zover inkook totdat de jam uit zichzelf voldoende dik is. Bij kweepeergelei doe ik dat niet. Gewoon een kwestie van smaak. De jam is dus ook gewoon met geleisuiker te maken. Dan hoef je het alleen goed te koken tot de kweepeer gaar is. Voor de rest kun je dan gewoon de verpakking volgen qua hoeveelheden. Succes!

  12. Okke Amerongen 25 oktober 2010 21:17 uur

    Lekker idee Céline: een glaasje Cointreau, leuk om een keer te proberen. Voor mij helemaal nieuw. Bedankt voor de tip!

  13. Francijna 25 oktober 2010 22:45 uur

    Oke, dank je wel voor je reactie

  14. Céline 26 oktober 2010 09:57 uur

    Dag Okke, Ik vergat te vertellen dat er bij de kweepeerjam ook wat citroensap moet, dat maakt de kleur mooier en verhoogt de smaak. Groetjes

  15. Fred Zondag 27 oktober 2010 18:01 uur

    Vandaag je Kweeperenjam gemaakt volgens je recept met de kweeperen uit eigen tuin.
    Inderdaad een heerlijke jam.
    Alleen ik zou de hoeveelheid water terug brengen tot ongeveer 1/2 liter.
    Dat is voldoende om alles gaar te krijgen en en kost minder tijd (en gas) om alles goed in te koken.
    We hebben lekker zitten smullen met vers brood en warme kweeperenjam heerlijk in de warme herfstzon.
    mmmmmmm.
    Heb je ook nog lekkere recepten voor granaatappels ?

  16. Okke Amerongen 27 oktober 2010 19:53 uur

    Goede tip Fred. De hoeveelheid water kan inderdaad waarschijnlijk wat minder. De helft minder vind ik wel weer wat fors. Ik heb zo’n supermooie koperen pan waar alles veel sneller in kookt en water dus snel verdampt. Recepten met Granaatappel heb ik helaas niet voor je.

  17. silvana 29 oktober 2010 10:22 uur

    Van de granaatappel kan je ook heerlijke jam maken. Haal alle stukje uit de granaatappel en zorg ervoor dat er geen lichte stukjes wat er tussen zit in blijft. Dan in een ontsapper doen zodat je alleen het sap overhoudt. Hiervan kan je jam maken. als je teveel van die lichte stukjes erin laat bij het ontsappen dan wordt het zurig en dat is niet lekker.

  18. Bor 29 oktober 2010 19:09 uur

    Makkelijk en heerlijk recept. Jam is erg goed gelukt!

  19. Henk 30 oktober 2010 16:35 uur

    Nog een variatie om de jam wat minder zoet te maken: Ik kook de verwijderde klokhuizen en pitjes apart een half uurtje in wat water, dan door de zeef en het vocht (waar nu heel veel pectine in zit) gaat bij het mengsel waar jam van gemaakt wordt. Je kunt dan met flink minder suiker toch een mooie jam maken en het aroma wordt minder gemaskeerd door de suiker.

  20. clara 1 november 2010 20:13 uur

    Heb jam en siroop gemaakt van de kwee-appel. Siroop goed gelukt. Jam te weinig smaak. Kan ik het nog een keer koken met een toevoeging voor de smaak? Wie heeft een tip voor me? Dank alvast.

  21. Okke Amerongen 1 november 2010 21:18 uur

    Hallo Henk, Jouw tips zijn goed om een stevige gelei te maken. In mijn recept gebruik ik losse pectine. Op dit manier heb ik ook het suikergehalte al omlaag gebracht ten opzichte van de standaar geleisuiker. Die vind ik ook te zoet en dan proef je meer suiker dan fruit en dat is zonde.

  22. Okke Amerongen 1 november 2010 21:53 uur

    Beste Clara, Je kunt de jam extra smaak geven door het meekoken van een pijpje kaneel of een beetje kardemom. Eerlijk gezegd heeft de kweepeer dit eigenlijk meestal niet nodig omdat er genoeg aroma aan de vrucht zit om een heerlijke jam te maken.

  23. jenny van der veen 19 december 2010 14:17 uur

    ik maak (al jaren) kweeperenjam met geconfijte gember, Bolletjes of gember in stukjes uit een potje.
    Ik gebruik geleisuiker speciaal als bindmiddel. Niet te zoet. De gember geeft een lekker pittige “bite” aan de jam.

  24. Mary Visser 5 augustus 2011 15:13 uur

    In onze tuin in Frankrijk heb ik een grote kweepeerboom ontdekt die helemaal vol hangt, nu ik weet dat er jam van gemaakt kan worden zal ik dat zeker doen.
    Welke maand is de meest ideale om te oogsten. Mary Visser

  25. Okke Amerongen 7 augustus 2011 09:06 uur

    Hallo Mary, In Nederland zijn de kweeperen meestal eind september/begin oktober rijp. In Frankrijk is het klimaat wel anders natuurlijk maar dan heb je in ieder geval alvast een idee. Veel succes met de kweeperen!

  26. Eedje 18 augustus 2011 22:24 uur

    Geweldig leuk al die recepten. Een vraagje, hoe komt het als de peren niet echt
    rood worden ? en wat doe ik er aan ?
    vriendelijke groet, eedje

  27. Okke Amerongen 19 augustus 2011 18:49 uur

    Hallo Eedje, Niet alle perenrassen worden even rood. Soms kun je daar dus niets aan het doen. Als je de peren wat langer kookt worden ze mooier rood. Verder zorgt een koperen jampan ook voor een mooiere rode kleur. Veel succes!

  28. jos otten 9 september 2011 21:49 uur

    Wij wonen in Frankrijk en verleden winter ontdekten we een kweeperenstruik achter op het terrein. Ik heb al gelei gemaakt. Van 2 kilo vruchten en 2 liter water hield ik na een nacht uitlekken maar 800cl sap over. Is dat niet erg weinig?
    Ook worden de peren niet echt geel. Ze gaan rotten aan de struik. Worden ze nog geler na de pluk of moet ik ze maar gewoon groen verwerken.
    groetjes jos

  29. Okke Amerongen 10 september 2011 07:36 uur

    Hallo Jos, Het is moeilijk om zonder foto een goed antwoord op al je vragen te hebben. Als je op een wat warmere plaats in Frankrijk woont dan zijn de kweeperen zeker rijp. In het Nederlandse klimaat zijn de kweeperen meestal eind september rijp. Als ze gaan rotten aan de struik moeten ze er zeker af. Op de manier die jij beschrijft heb je maar weinig sap over. De peren zuigen zich helemaal vol. Hier lees je hoe ik dat probleem te lijf ga met een sapkoker: https://www.kweepeer.nl/recepten/kweepeer-gelei/

  30. Govert, Doorn 2 oktober 2011 20:21 uur

    Zonder suiker en geleermiddel. Omdat ik niet van zoet houd en van geraffineerde suiker een vieze smaak in mijn mond krijg, heb ik geëxperimenteerd zonder suiker. Ik maakte in drie porties van elk ca. 2,5 kg kweeperen jam. Kweeperen schillen, in vieren, klokhuis en het allerstenigste er uit snijden. Kwarten nogmaal halveren en in ruim water apart zetten. Klokhuizen en schillen in pan half bedekt met water ca. 30 minuten koken. Laat uitlekken. Doe dit vocht in ruime pan (geen aluminium! grote anti-aanbak-hapjespan met deksel werkt handig) en voeg dunne schil van 1 citroen, kaneelstok en drie peulen cardemom toe evenals de stukken kweepeer. Voeg zo nodig nog wat van het water (waarin je de stukjes kweepeer apart had gezet; de rest is te gebruiken voor volgende portie) toe zodat vocht kweeperen voor eenderde tot de helft bedekt; door het slinken zullen ze al snel grotendeels bedekt gaan worden. Roer af en toe om en laat minstens uur koken, haal kaneel en cardemom eruit en pureer daarna met staafmixer. Laat verder inkoken tot dikte van appelmoes.
    Kook van te voren goed afgewassen jampotjes met luchtdichte deksels zorgvuldig uit, haal met schone keukentang uit het kokende water, droog niet af maar laat aan de tang uitlekken zonder binnenkant pot en deksel verder aan te raken, vul hete potje met de nog pruttelende / zeer hete jam, deksel goed sluiten, ondersteboven wegzetten en af laten koelen. Na half uur omdraaien.
    Na openen blijft de jam in de koelkast zeker een week goed.

  31. Okke Amerongen 3 oktober 2011 10:44 uur

    Hallo Govert, Mooi als je op deze manier toch wat lekkers zonder suiker kunt maken. Jouw uitleg is ook belangrijk: extreem schoon werken. Suiker conserveert en als je dat weglaat is het toch opletten dat je geen bederf in de potten krijgt. Bedankt voor de goede uitleg.

  32. Gijsbert 5 oktober 2011 12:44 uur

    Hallo Okke, heb even een vraag over het kweepeer jam recept. Ik heb het recept precies gevolgd maar krijg de jam niet dik. Hij is lekker (wel zoet) maar nog steeds erg vloeibaar. Had gehoopt dat door de jam, aan het eind van de kooktijd toch te pureren, ik ‘m wat dikker zou kunnen krijgen maar dat is helaas niet het geval. Weet jij toevallig of en hoe ik de jam alsnog dikker zou kunnen krijgen? Verder mijn complimenten voor deze top-site met zoveel bijzondere recepten!

  33. Okke Amerongen 5 oktober 2011 16:30 uur

    Hallo Gijsbert, Als de jam niet dik genoeg is kun je twee dingen doen: nog verder inkoken tot het dik genoeg is of pectine toevoegen, bijvoorbeeld van het merk Membrillo. Dat is verkrijgbaar bij een goede drogist en is gemaakt van vruchten. Ik hoop dat het hiermee toch nog gaat lukken. Veel succes!

  34. Johanna Tolboom 11 oktober 2011 10:28 uur

    Ik heb vorige week een heerlijk potje kweeperenjam van mijn buurvrouw gekregen. Dus meteen 2 boterhammen met jam gegeten, Heerlijk….. alleen kreeg ik een allergische reactie en heb twee dagen uitslag en een ontzettende jeuk gehad. Voor mij dus geen kweeperenjam meer

  35. Okke Amerongen 11 oktober 2011 19:31 uur

    Hallo Johanna, Jammer dat het slecht bevallen is. Ik heb gelukkig nog niet eerder gehoord dat de kweepeer tot een allergische reactie leidde.

  36. Govert, Doorn 20 oktober 2011 14:09 uur

    Hallo Okke, ik was enkele punten vergeten bij mijn bericht van 3 oktober – over jam zonder suiker en geleermiddel. Mijn complimenten voor je inspirerende en informatieve site. Zonder suiker is de jam beslist niet zuur maar fris en aromatisch. De kweepeer bevat blijkbaar voldoende vruchtensuiker van zich zelf. En de schil en klokhuis bevatten pectine die je door die apart voor te koken behoudt. En ik heb ergens gelezen dat je tijdig moet plukken en verwerken omdat het pectine-gehalte snel terugloopt. Vorig jaar, half oktober, was ik te laat.

  37. Okke Amerongen 21 oktober 2011 14:58 uur

    Hallo Govert, Bedankt voor alle informatie. Er zijn veel vragen over koken met minder suiker dus dit is zeker nuttig. Zelf vind ik kweepeerjam zonder suiker echt minder lekker. Smaken verschillen. Maar als je bijvoorbeeld voor de gezondheid niet anders kunt dan is dit een goede aanpak. Bedankt!

  38. Cees 23 oktober 2011 13:56 uur

    Dag Okke

    Vorig jaar heb ik kweeperenjam gemaakt. Die werd mooi rood.
    Dit jaar dezelfde methode gehanteerd, de jam is lichtbruin/okerkleurig. Heb wel een uur staan roeren!! Weet jij wellicht hoe dat komt?

  39. rodie 23 oktober 2011 19:52 uur

    Voor de eerste keer deze jam gemaakt. Ook bij mij werd het lichtbruin ondanks de toevoeging van citroen. Ik heb de peren heel gelaten en met de hand geraspt. Dat ging vrij makkelijk. De peren verkleuren snel. Verder heb ik er wat bramensap toegevoegd. Ook heb ik de jam gemaakt met toevoeging van geleisuiker speciaal. Ik had geen zin om lang in de pan te roeren. En nu heb ik een heerlijke frisse jam.
    Door de peren met schil te raspen is de structuur van de jam wat stug. Volgend jaar zonder schil proberen.

  40. Okke Amerongen 24 oktober 2011 20:21 uur

    Hallo Cees, Zonde dat het niet zo mooi geworden is als je gehoopt had. Er zit echt verschil tussen kweepeerrassen hoe mooi rood ze worden. Met kweepeergelei kun je de vruchten een nacht laten staan nadat je ze gekookt hebt. Daar worden ze ook veel mooier rood van. Voor jam werkt dat helaas niet zo. Al kun je die natuurlijk ook een nachtje laten staan en opnieuw goed verhitten en dan de potten pas vullen.

  41. Okke Amerongen 24 oktober 2011 20:29 uur

    Hallo Rodie, Logisch dat je het eerst met schil geprobeerd hebt. Het schillen van een kweepeer is geen feest! Voor een hele mooie kleur kun je de kweeperen na het koken beter een nacht laten staan. Dan worden ze roder. De foto bij het recept heb ik zelf gemaakt. Deze soort kweeperen kookte toevallig heel mooi rood!

  42. Béa 31 oktober 2011 23:58 uur

    Hai Okke,
    Fijn, zo’n recept voor mijn twee enorme kweeperen, die ik kreeg uit de tuin van een vriendin. Wat zijn die dingen hard zeg; met recht steenvruchten! De keukenmachine protesteerde wel wat. Met twee stuks was ’t goed voor ongeveer de helft van alle andere ingrediënten. Ook ik heb een sinaasappel verpulverd i.p.v. een citroen en fijne biologische rietsuiker genomen; na zo’n 1,25u. pruttelen op soms halfhoog vuur was de suiker leuk genoeg gecarameliseerd, de appelmoesdikte bereikt, en, hoewel ik erg van whiskey en kruiden-afrodisiaca hou (kaneel, kruidnagel, piment, nootmuskaat, vanille e.d.) heb ik me nu eens ingehouden; na alle positive verhalen over de smaak van kweepeer zelf. Geweldig idee; heerlijk zo. Ben alleen benieuwd hoe lang íe zo houdbaar is, zonder geleersuiker; heb geprobeerd zo schoon mogelijk te werken. Het lijkt me een fijne combi met parelhoenborstfilet en pruimen in grand marnier ofzo; met een Kasteelbier ernaast. ‘ns Kijken…
    De vorige keer dat ik kweeperen had, heb ik overigens de pitjes onder jenever gezet; na een poosje vormt zich een gel hierop: Even de drank eraf gieten en de gel op je winterkloven smeren en je kunt de jenever er weer op terug doen. ’t Hielp helaas niet, maar ’t was toch een leuk idee..

  43. Okke Amerongen 1 november 2011 18:26 uur

    Hallo Bea, Als je rietsuiker in plaats van geleisuiker hebt gebruikt maakt het niets uit voor de houdbaarheid, mits je dezelfde verhouding aan hebt gehouden. Het percentage suiker is van belang voor de conservering. Het gelerende deel in geleisuiker zorgt alleen maar voor geleren en niet voor conserveren. Je jam is dus net zo lang houdbaar. De combinatie met parelhoen lijkt me heerlijk!

  44. Béa 2 november 2011 23:29 uur

    Hai Okke,

    Veel dank voor je snelle reactie! Ik heb jouw verhouding aangehouden; meende jouw recept op te kunnen vatten als 1200 gr. kweepeer: Ik had 620 gr. en heb dik een pond rietsuiker genomen, waarvan nog een 150gr. geleersuiker; halfzoete. Maar zou ’t dan nog een jaar houdbaar zijn? Mijn ‘Van Gilse Geleisuiker speciaal’ maakt dingen slechts voor een half jaar houdbaar. Maar, ik heb geprobeerd net zo schoon te werken als Govert, dus hopelijk scheelt ’t. ’t Werd een compoteachtige structuur en niet superrood; eerdere indianenrood, maar wel hier en daar gecarameliseerd. Ben nu een aardperentaart aan ’t bakken; ook leuk;)! Tot een volgende keer. Kookplezier!

  45. Conny 5 november 2011 15:21 uur

    Ik heb zojuist gemaakt met dit recept als basis en als toevoeging scheutje honing/cranberry likeur uit terschelling :). De kweeperen vrij grof gelaten. Het is net marmelade. Super super lekker!

  46. Okke Amerongen 6 november 2011 10:16 uur

    Hallo Conny, Mooi dat het zo lekker is geworden. Goed dat je met het recept experimenteert. Zo kun je het helemaal naar eigen smaak aanpassen en dan is het natuurlijk nog lekkerder!

  47. Olga Kroes 12 november 2011 08:56 uur

    Het is niet de eerste keer dat ik kweepeergelei maak. Die lukt vrijwel altijd perfect. Ik kook op het laatst wat muntblaadjes mee. Dat geeft een heel subtiel smaakje aan de gelei. Over het algemeen werk ik met pectine en soms met geleisuiker. Ik krijg de kweeperen van mijn moestuin buurman. Die buurman is ook imker en vroeg me om de gelei met honing te maken. Dat leek me een mooi experiment. Ik heb geen idee hoeveel honing ik nodig heb voor een goede smaak. Ik heb geexperimenteerd en het volgende gedaan: kweeperen zacht gekookt met water, niet te kort. Dan een nacht laten staan en gezeefd door neteldoek. Vervolgens sap van 1 citroen toegevoegd en pectine en honing ( had ik in Frankrijk gekocht). Dit volgens de voorschriften laten koken en afgevuld in potten ( schoon uiteraard!!). Nu is voor het eerst mijn kweepeergelei heel dun. Waar ligt het probleem? Bij de honing, of te weinig pectine ( heb het recept gevolgd) of te kort gekookt? Okke, kan ik de gelei nog een keer opkoken en pectine toevoegen? Of moet ik het gewoon gaan inkoken tot de juiste dikte? Ik moet eerlijk zeggen dat de kweeperen nogal rijp waren. Heb je voor mij een antwoord? En wat vind je ervan dat ik honing heb gebruikt? De smaak is heerlijk maar wordt uiteraard wel een beetje overschaduwd door de honing. Graag je advies. Dank je alvast.

  48. Okke Amerongen 13 november 2011 08:04 uur

    Hallo Olga, De gelei kun je gewoon verder inkoken tot de gewenste dikte. Je kunt ook gewoon pectine toevoegen en dan hoef je het niet in te koken maar alleen weer goed op te warmen zodat het heet de pot in gaat. Omdat je verder het recept hebt aangehouden moet het haast wel aan de toevoeging van de honing liggen. Ik vind het alleen maar leuk dat je het een keer met honing probeert. Ik ben zelf ook imker maar kook eigenlijk nooit met honing. Ik eet het altijd puur maar het is zeker de moeite waard om het op deze manier te gebruiken. Je hebt wel gelijk dat je honing altijd proeft in gerechten. Suiker heeft een neutrale smaak maar het kan een gerecht dus ook lekkerder maken. Leuk om te lezen, jouw experiment. Ik hoop dat het met mijn advies lukt om er toch nog iets lekkers van te maken. Veel succes!

  49. Jet 11 oktober 2012 22:33 uur

    Hoi Okke,
    Ik wil je even zeggen dat ik door jouw tip om kweeperen misschien wat groener te plukken mijn peren voor het eerst geen bruine plekken van binnen hebben…en ze hebben toch veel smaak! Ik heb een prima oogst. Ik heb er al van weggegeven en zoek nu op jouw site nog wat tips om de vruchten in te maken. Een jam-recept heb ik zelf, een waar ik tevreden over ben, maar de tip van stemgember meekoken vind ik wel een die me aanspreekt.
    Ik ga nog even verder neuzen op jouw geweldige site!
    Groeten van Jet…

  50. Okke Amerongen 14 oktober 2012 09:10 uur

    Hallo Jet, Mooi dat de tip werkt die bruine peren is toch zonde want het ziet er niet mooi uit. Bedankt voor de complimenten voor mijn site, leuk om te horen!

  51. Truus 14 oktober 2012 11:20 uur

    Wij maken al jaren kweepeerjam. Maar raspen de kweepeer niet. Ook gebruiken we geen staafmixer.
    Verder zoals beschreven. Je krijgt dan jam met stukjes vruchtvlees, heerlijk!!!! Truus

  52. Truus 16 oktober 2012 15:11 uur

    Ik heb ’n vraagje.Ik maak appelsap dmv ’n ontsapper (is ’n pan) Zou ik de kweeperen ook op deze manier kunnen ontsappen en daarna gelei maken??

  53. Okke Amerongen 17 oktober 2012 21:22 uur

    Hallo Truus, Je kunt de ontsapper zeker gebruiken maar ik kook ze wel eerst en doe de kweeperen daarna in de ontsapper omdat ze dan nog vol sap zitten. In mijn recept voor kweepeergelei lees je hoe ik het aanpak. Veel succes!

  54. Ella Treur 27 oktober 2012 19:26 uur

    Om jam wat te binden kun je heel goed een paar theelepels gemalen zilvervliesrijst gebruiken. Even mee laten koken. Ik maal het in onze oude koffiemolen. Je hoeft zo minder suiker te gebruiken. Wel op de houdbaarheid letten met minder suiker

  55. Ariane Dijkstra 1 november 2012 17:39 uur

    Al 35 jaar kook ik mijn kweeperen volgens n recept [uit een stokoud-voor-de-oorlog boekje] wat benadrukt hoe belangrijk het mee-of apart voorkoken, plm.15 a 30 min., van de schillen EN de PITTEN is!! Daarmee komt juist extra gelerend effect los,kijk maar eens hoe alleen dat sap als het koud is gegeleerd is.. Daarna de partjes koken met suiker,kaneel citroenschil [biologische- je wilt niet weten hoe een ‘gewone’ schil bewerkt is met ’n doodenge gemalen beestjes laag-puur voor het glim effekt nergens voor nodig! zie Keuringsdienst van Waarde 2jaar geleden ofzo] ps. het Griekse recept hieronder laat ook de schillen en het klokhuis hun werk doen, leuk!
    [Ik nam ook uit Griekenland zo’n soort recept mee dit voorjaar] kruidnagel erbij en je hebt ’n heerlijke begeleiding bij rode kool of boerenkool.

  56. Evi 20 november 2012 12:03 uur

    Hi, had net wat andere recepten van je gelezen, ik maak al jaren vlierbessenjam, herrlijk en gezond. bessen moeten wel goed rijp zijn anders zijn ze wat bitter, en vooral weinig water gebruiken bij het inkoken. geen citroenensap maar wel een lepeltje suiker en eventueel i.p.v. water rode of blauwe bessensap bij doen. Zacht laten koken en door een zeef fijnstampen, zodat de pittjes achter blijven. Nog een keertje licht opkoken en geleisuker bijvoegen, voor halvajam . 1 minuut koken en in potten vullen. herrlijk op een warm stokbrood met echte boter.

  57. marian wythoff 29 september 2013 17:35 uur

    wij hebben kleine lage struikjes kweeperen in de tuin.De vruchten zijn ongeveer 4 cm groot enorm zuur.Ik gebruik dan ook 1kilo vruchten op 1kilo gelei suiker en voeg de schil van een citroen toe+3 zakjes vanilla suiker.Zijn mijn kweeperen een wilde variant?
    De jam is heerlijk een beetje speciaal.
    Als ik geen zin heb om meteen jam te maken dan maak ik de vruchten goed schoon,kook ze,dan door de zeef vervolgens laten afkoelen,1kilo afwegen en dan in de diepvries.Als ik dan tijd heb hoef ik alleen de moes te laten ontdooien de gelei suiker etc toe te voegen en in een handomdraai heb ik 6 potjes heerlijke jam

  58. Okke Amerongen 1 oktober 2013 17:26 uur

    Hallo Marian, De kweeperen die jij beschrijft klinken al japanse sierkweeperen: chaenomeles japonica. Die zijn een stuk kleiner maar ook gewoon eetbaar. Ze bloeien heel vroeg in het voorjaar met prachtige bloemen. Ze hebben ook de heerlijke kenmerkende geur van de normale kweeperen. Je ziet ze soms ook in plantsoenen. Gewoon mee blijven koken dus. Eet smakelijk!

  59. Celestine 5 oktober 2013 22:32 uur

    Ik ben vlug door al deze heerlijke recepten gegaan terwijl mijn kweeperen zachtjes aan het pruttelen waren met een kaneelstokje, citroenschil en het sap van een citroen. (Rauw wogen de peren 2 kilo.) Ook mijn Amerikaans kookboek heb ik geraadpleegd. Het sap heb ik apart opgevangen en de stukjes kweepeer door een zeef gestampt. Tot nu toe heb ik hooguit een halve liter pulp, sap en suiker tot een soort moes gemaakt en in een schoon inmaakpotje gezet. Morgen ga ik verder met experimenteren – vond deze moes erg lekker maar te zoet. Morgen wil ik ook weten of het echte moes is geworden of jam. Er is een manier om met alcohol te bepalen hoeveel pectine aanwezig is. (Bij minder pectine moet minder suiker. Bij veel pectine moet er even veel suiker als fruit.) Met de pitjes heb ik niets gedaan (te laat gelezen) maar de schillen zijn meegekookt. Mijn kweeperen waren niet overrijp en ik ga er van uit dat er genoeg pectine in zit. Mijn Amerikaans kookboek raadt het gebruik van gelei-suiker af omdat die erg veel suiker bevat. Eerlijk gezegd, kan ik al deze verschillende verhalen niet meer volgen! Suggesties?

  60. Truus Rietveld 6 oktober 2013 08:50 uur

    Gooedemorgen,
    Ik lees net het recept van de kweeperenjam, moet je gewone suiker gebruiken of de geleisuiker?
    Ik hoor het graag.
    Groetjes Truus.

  61. Okke Amerongen 6 oktober 2013 23:47 uur

    Hallo Truus, Je kunt hier gewone suiker voor gebruiken. Door het inkoken krijg je toch gewoon dikke jam.

  62. Ingrid Louwerse 11 oktober 2013 13:01 uur

    Hallo Okke,
    Gisteren voor het errst deze prachtige vrucht in handen gekregen, ik was gelijk onder de indruk. Deze site gevonden en mijn eigen stelregel gevolgd als je met een nieuw product ga werken begin dan bij de basis, het is dus jam geworden. Ik had ruim 1,5 kg schoongemaakt fruit de klokhuizen ed apart gekookt en dat vocht later toe gevoegd. Vervolgens in totaal 1,8 ltr water beetje citroensap en ruim 1,5 kg gelei suiker. Een uur gekookt met een kaneelstokje fijn gestampt met een pureestamper . De substantie bleef erg dun dus uiteindelijk twee zakjes van 15 gr Marmellow toegevoegd. De smaak vond ik heerlijk niet te zoet snufje kaneel op de achtergrond licht zurig. Maar ik heb geen idee hoe het zou moeten smaken ik verwacht als ik het veel meer had ingekookt dat de smaak vrij sterk is klopt dit? Leuke site ga zo door!

  63. Manuela 15 oktober 2013 00:07 uur

    Hoi Okke,

    net Kweeperenjam gemaakt met jou recept en het lukte prima.
    Heb wel op het laatst nog de pureerstaaf doorheen gehaald, omdat mijn kids
    niet van stukken in jam houden.
    De kleur is dieprood, heb het bijna 1,5 uren gekookt en al wat geproeft, superlekker.
    Bedankt voor het recept 🙂
    groetjes Manuela

  64. Okke Amerongen 15 oktober 2013 07:13 uur

    Hallo Manuela, Mooi dat het lekker geworden is. Ik hoop dat je kinderen er van genieten. Bedankt voor de complimenten, erg leuk om te horen!

  65. Birgitte 19 oktober 2013 15:34 uur

    Als er in het recept staat : suiker , wordt dan geleisuiker bedoeld of gewone suiker ?

  66. Maikel 19 oktober 2013 20:35 uur

    Hoi, mijn schoonouders hebben kwee jam gemaakt. Hoe is het mogelijk dat de jam rood wordt?
    Bedankt
    Maikel

  67. Roels rudi 20 oktober 2013 09:52 uur

    Geweldig recept heb er van genoten xo xo

  68. trijnie 30 oktober 2013 22:16 uur

    In mijn huis hangt een heerlijk aromatische geur die vrijkomt door de jambereiding. Kardamomzaden en kaneelstokjes bijgevoegd, wat een traktatie!

  69. Andrea Oosterveld 31 oktober 2013 15:19 uur

    Voor het eerst in mn leven ga ik kweeperenjam/gelei maken.Ik kwam o de site van Okke en vond adressen van mensen die kweeperen over hebben,wat een leuk idee.Zondag worden ze ook nog bij mij thuis bezorgd,wat een verwennerij.Dus ik ga nog beginnen maar als het klaar is zal ik nog eens reageren,alvast bedankt voor deze leuk tip,groetjes Andrea

  70. Anja de Koff 7 november 2013 17:57 uur

    ok, pannetje met de kweeperen staat lekker te pruttelen, kaneelstokje erbij, ruikt idd heel lekker…ben nieuwsgierig wat het worden gaat…leuke site, groetjes Anja

  71. Thea Kater 13 november 2013 11:41 uur

    voor het eerst van mijn leven jam gemaakt volgens het recept. Ik had er behalve een keukenmachine ook een sterke man bij nodig, wat zijn die kweeperen hard!

  72. Tonny 13 november 2013 14:56 uur

    Ik heb net 4 potjes kweeperenjam gemaakt had er nog nooit van gehoord of iets van gezien tot ik een zak kweeperen heb gekregen. ik heb de de peren schoon geboend klokhuis er uit en in stukjes gesneden opgezet met water, kaneelstokje en citroensap 30 min koken (klokhuis apart met water gekookt en door de zeef bij de kweperen) dan de staafmixer erdoor de geleisuiker wat gembernat nog even laten dooroken en nu heb ik kweeperenjam heerlijk.De kleur is mooi okergeel.

  73. Suzy Elst 30 november 2013 21:33 uur

    Van kweperen maken wij altijd een ‘kaas’. Het donsje verwijderen en gewoon direct raspen om de klokhuis heen. Opzetten met zelfde gewicht aan suiker, (afhankelijk van hoeveelheid) citroensap en een klein beet water. Goed inkoken (regelmatig roeren) en het geheel storten op een bakplaat of in vormpjes. Druk er voor de smaak en sier hele walnoten of geroosterde hazelnoten op. Om de dag keren op bakpapier om ze verder te laten drogen. Dit twee weken volhouden. En dan met kerst (als ie het red) als ‘zoetje’ bij de koffie of thee of bij een blokje kaas. Zeer lang houdbaar (maar dat is vaak niet nodig;-)) Ook lekker om er een essence doorheen te roeren zoals amandel, kers, williamspeer of ….?
    Mijn man maakt van de kwee ook wijn. Is door de pectine alleen niet helder te krijgen.

  74. André Holsteyns 4 september 2014 17:36 uur

    Ik woon waarschijnlijk in het kweeperen land “Portugal”, elk jaar verbruik ik minstens 10 kg, maar voeg maar een 1/2 kg rietsuiker bij 3kg kweepeer,
    3 kg kweepeer wassen, en schillen, de schil en het klokhuis, onder water zetten en apart koken, regelmatig water controleren en laten pruttelen, ondertussen het vruchtvlees Klein sneiden of raspen, dat is een persoonlijke smaak, ik snij ze klein, dan laat ik ze koken tot alles goed gaar is, filter het vocht ( is natuurlijke pectine ) van de schillen en klokhuisjes en voeg het bij de kweepeer, voeg er de 1/2 kg rietsuiker bij, 3kg 3min.doorkoken, potjes afvullen en ondersteboven bewaren, succes, André.

  75. Mia 4 september 2014 20:16 uur

    ik filter nooit, suiker en kweepeer samen koken, wel de pitten apart in een zakje meekoken,en ik snij niet klein, ik laat koken, en mix, gegarandeerd bloedrood

  76. Manuela Gubbels 9 september 2014 15:33 uur

    Hoi Okke,

    ook dit jaar maak ik weer kweeperen jam- en gelei.
    Ik vraag me af- omdat ik ook heel veel appels en peren heb- kun je bvb kweepeer met appel of met peer samen koken? Want het is toch familie van elkaar, dus ik denk dat het een leuke mix wordt: kweeperen- appel- perenjam?

  77. Mia 9 september 2014 16:31 uur

    je kan die kweeperen met bijna elke andere vrucht samen koken tot moes of gelei, of jam wat je er ook tegen zegt

  78. Manuela Gubbels 9 september 2014 18:58 uur

    Dankje Mia dan zal ik het gewoon eens proberen

  79. mia 10 september 2014 12:55 uur

    een paar jaar geleden, we hadden 14 verschillende vruchten in de tuin, toen maakte ik een 14 vruchten confituur, van elke soort 100 gr. anders heb je potjes voor 6 jaar
    en raad eens? die was het allereerste op, iedereen wilde die meer en meer en meer

  80. Manuela Gubbels 10 september 2014 15:15 uur

    Dat geloof ik graag Mia. Ik heb op het moment 5 soorten fruit en ik mix gewoon alles door elkaar en kijk wel wat erbij uit komt. Maar ik maak ook wel kweeperenjam nu naar Okke’s recept, want die vond ik laatste keer heel erg lekker.

  81. John 22 september 2014 16:02 uur

    Ik heb vandaag mijn peren geoogst.
    Mijn vraag is dan ook wat kun je anders gebruiken als zoetstof als geleisuiker of gewone suikers.

  82. meinko de boer 1 oktober 2014 16:47 uur

    Onze kweeperen in de Algarve behoeven waarschijnlijk door de vele zonuren weinig suiker. Ik kook de peren met schil en zonder klokhuis voor een halfuur en stamp de stukjes tot moes. Gebruik voor de smaak wat citroensap en HONING.

  83. Esther 8 oktober 2014 15:38 uur

    Raspen hoeft geen groot werk te zijn!
    Als ik de stukken in mijn hakmolentje doe, met een S-mes, is het binnen twee seconden in honderden kleine stukjes gehakt.
    Ideaal!

  84. Esther 8 oktober 2014 15:50 uur

    Enne, Govert, bedankt. Ik doe het ook zonder suiker en toevoegingen.
    Misschien straks nog een beetje agar agar erbij. Maar nu staat het geheel te pruttelen. En het ruikt lekker!!

  85. Yoni 30 oktober 2014 23:03 uur

    Hallo, mijn pot kweeperen stond anderhalf uur op het vuur, ik den k dat het een kwartier stond te koken… Dan heb ik mijn geleisuiker er al bij gedaan… Wat niet volgens veel recepten de bedoeling is. Zou ik hem nu het best een nacht laten staan of verder koken? Iemand nog wakker? Het vuur staat intussen al af….

  86. Roos 15 december 2014 12:55 uur

    Ik wil graag kwee peer maken met honing ipv suiker, wie weet hoeveel honing moet ik gebruiken voor 1kg kweepeer? Ik wil het ook niet te zoet hebben

    Met dank

  87. Roos 15 december 2014 13:20 uur

    En nog een vraag, wanneer doe je de honing in? en hoe? want ik heb gelezen dat als je honing verhit, dan raakt die alles vitamientjes en mineralen kwijt. Dus hoe gebruik je honing bij jam maken?

    http://voedzo.nl/geen-suiker/wat-is-er-gezond-aan-rauwe-honing/

  88. Margaret 19 december 2014 18:58 uur

    Even een vraagje.Kan ik na het uitlekken gelei van het kookvocht maken en van het vruchtvlees jam. Of moet ik het kookvocht bij het vruchtvlees laten voor de jam lekkerder te makan?