Kweepeermoes

Kweepeermoes Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 5 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten

Ingrediënten:

 • Gepureerde kweeperen
 • Sinaasappelsap
 • Suiker
 • Appeldiksap
 • Vanillesuiker
 • Kaneel

Kweepeermoes is een ideale begeleider bij vlees. Verder is dit gerecht perfect te bewaren wanneer je het heet in goed schoongemaakte potten doet. Doe er dan wel genoeg suiker bij in verband met de houdbaarheid of weck ze.
Het recept voor kweepeermoes inclusief foto heb ik ontvangen van Céline uit Zuid-Frankrijk, merci!

Bereiding:

Pureer de kweeperen die overblijven na het maken van kweepeergelei. Kweeperen kun je pureren in een keukenmachine maar ook met een passe vite. De laatste optie geeft het mooiste egale resultaat.

De rest van de ingrediënten pas je aan naar de hoeveelheid kweepeermoes die je hebt en naar eigen smaak. Céline gebruikt zelfgemaakte vanillesuiker door 1 of meerdere vanillepeulen een paar weken in een pot suiker te doen. De suiker neemt de smaak van de vanille over.

De hoeveelheid suiker kun je aanzienlijk verminderen door meer appeldiksap toe te voegen. Zelf ben ik hier niet zo gek op.

Serveertip:

Deze kweepeermoes is vooral bij vlees erg lekker.

Reacties

 1. Rodie 6 oktober 2010 23:09 uur

  Ik had zoveel pulp over (1 liter) na het maken van de gelei, dat ik daar moes van heb gemaakt. Met 500 gram suiker en een zakje vanillesuiker vond ik het zoet genoeg. Geen sinaasappelsap, kaneel of appeldiksap gebruikt.
  3 potten kunnen vullen. Heerlijk puur van smaak.

 2. silvana 19 oktober 2010 11:27 uur

  hi Okke,

  Hoeveel heb je van alle ingredienten gebruikt?

  dank.

  silvana

 3. Okke Amerongen 19 oktober 2010 20:04 uur

  Eh, dit is een uit de losse hand recept…gewoon naar smaak toevoegen zoals het jou lekker lijkt;-) Daar heb je weer niet zo veel aan maar toch is dat het recept!

 4. Viviane Lacroix 9 oktober 2012 17:05 uur

  Ik heb ook zojuist deze moes gemaakt. Ik heb er vijf kruidenpoeder in gedaan. Dat is te krijgen in Frankrijk (épice cinq parfums) maar je kunt het ook in Chinese winkels krijgen. Deze moes lijkt mij ook heel lekker op een perentaart als ondergrond en dun geschilde peren erbovenop.

 5. Thea van den Eshof 2 november 2013 15:53 uur

  Ik heb op 2,25 kg pulp 500 gr suiker, 2 zakjes vanille suiker, 2 dl appelsap, 2 dl sinaasappelsap en wat kaneel gedaan. Omdat er niet zoveel suiker in zit, zal ik wel niet zo lang kunnen bewaren denk ik. Maar hij is zo lekker, dat lang bewaren niet nodig zal zijn!