Kweepeertaart van zanddeeg

Kweepeertaart met zanddeeg Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
90 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten voor zanddeeg:

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 125 gram roomboter

Ingrediënten voor de kweepeervulling:

  • 2 kweeperen
  • 3 eieren
  • 3 beschuiten
  • 200 gram suiker
  • 150 gram roomboter
  • kaneel
  • 1 eetlepel rozenwater (optioneel)

Via Annelies van Roosmalen uit Utrecht ontving ik dit lekkere recept voor kweepeertaart, met deze leuke foto. Bedankt voor de inzending!
De taart is gewoon al een feest. Wil je er een keer een uitgebreid nagerecht van maken? Serveer de taart dan nog warm uit de oven met een bol lekker vanilleroomijs erbij!

Bereiding:

Zeef de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Breek het ei in het kuiltje bloem, voeg suiker, vanillesuiker en snufje zout toe. Snijd boter in kleine stukjes en voeg het toe. Kneed alles met koude handen tot een gladde deegbol. Wikkel de deegbol in plasticfolie en laat het minimaal een half uur koelen in de koelkast.

Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in grove stukken en kook ze in een pan met weinig water tot de stukken gaar zijn. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Afhankelijk van de peren en de grootte van de stukken duurt dit ongeveer 30 minuten.

Laat de peren als ze gaar zijn een beetje afkoelen en maal ze daarna tot moes. Dit kan in een keukenmachine of met een roerzeef (ook Passe Vite genoemd). Meng er dan 3 geklopte eieren, de gesmolten roomboter, kaneel, 1 eetlepel rozenwater en suiker door. Maak er dan met ongeveer 3 verkruimelde beschuiten een dik beslag van. Voeg wanneer het geheel nog dun is een extra beschuit toe.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller op een met bloem bestoven blad uit. Als er deeg over is kun je de taart versieren met stroken (zie foto). Smeer de springvorm in met boter. Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met het deeg. Giet de vulling in de beklede springvorm. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden, midden in de oven, gedurende ongeveer 50 minuten. De taart is klaar wanneer het geheel lichtbruin is.

Tips:

Als je een minder zoete taart wilt hebben, kan je in de kweepeervulling minder suiker toevoegen.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zo krijg je de taart makkelijker uit de vorm.

Dit recept heb ik gekregen van Annelies van Roosmalen uit Utrecht. Bedankt voor de inzending!

Reacties

  1. Jannet 27 oktober 2010 12:42 uur

    Een nieuw recept, dit ga ik uitproberen!
    Leuk de reacties te lezen van enthousiaste mensen!
    groet, Jannet

  2. Ann 9 november 2011 10:46 uur

    Ohhh man deze taart is echt onwijs lekker! Ik wist niet zo goed wat ik van die vulling moest denken, met al die roomboter en die beschuiten, maar potverjandriedubbeltjes wat een bijzonder resultaat. Vooral ook nog even slagroom kloppen voor erbij!

    De volgende keer wil ik er kleine taartjes van maken, zodat je net wat meer zanddeeg en wat minder vulling per portie hebt, helaas is het nu echt geen kweeperentijd meer… 🙁

  3. Okke Amerongen 9 november 2011 21:03 uur

    Hallo Ann, Mooi dat de taart bevalt! Kleine versies zijn vast ook mooi en heerlijk. Kweeperen kun je nog wel kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels. Voor een taart heb je geen grote hoeveelheden nodig dus dat moet nog wel lukken.

  4. MisterX 2 november 2013 22:48 uur

    Hallo Okke,

    Welke maat springvorm heb je gebruikt?

  5. Anja 5 november 2013 09:05 uur

    Hallo Okke, Klopt het recept met 1Pakje (=5/6 zakjes) vanillesuiker? Het lijkt me rijkelijk veel. Of wordt er 1 zakje vanillesuiker bedoeld?

  6. Colette 10 november 2013 22:11 uur

    Dit was echt een heerlijke taart. Iets minder suiker gedaan in de vulling en niet te veel kaneel. (Ik ging trouwens al uit van een zakje vanillesuiker en niet een pakje). Kweeperen konden 20 min. gekookt ipv 30.
    Resultaat was echt bijzonder.
    Met wat slagroom erop helemaal heerlijk.

  7. Okke Amerongen 12 november 2013 07:10 uur

    Hallo Anja, Ik heb het aangepast van een pakje naar 1 zakje. Bedankt voor de tip.

  8. maaike 15 november 2013 15:12 uur

    Het blijft een heerlijke taart, heb er nu wat appels doorheen gedaan. Bedankt voor deze site over deze pracht vrucht!

  9. margaret 8 november 2014 16:15 uur

    Hallo Okke, zou ik deze taart ook kunnen maken van de compote/jam die ik heb gemaakt van wat ik over had van de gelei? Je moet dan alleen nog de overige ingredienten nog toevoegen aan de compote. Dan kan je dus elke jaargetij van de taart genieten, wand zo te horen is die heerlijk.

  10. Okke Amerongen 9 november 2014 21:32 uur

    Hallo Margaret, Ik weet niet of dat wel werkt. De verhouding is dan wel anders en de taart kan dan te nat of te droog worden.