Kweepeerwodka

kweepeerwodka Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 24 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten

Ingredienten:

 • weckfles van 1-1,5 liter
 • takje engelwortelblad (optioneel)
 • 0,5 pijpje kaneel (of naar smaak)
 • 3-4 rijpe, geurige kweeperen
 • 60 gr. rietsuiker of 75ml appeldiksap
 • 600 ml wodka

Regine mailde mij dit recept voor deze lekker wodka van kweeperen. Ze is vanuit Haarlem naar Groningen verhuisd en is nog op zoek naar kweeperen om nog meer lekkers met kweepeer te maken. Wie helpt haar aan kweeperen! Mensen die kweeperen over hebben, laat het mij weten! Nu eerst dit lekkere recept waarmee je ook buiten het seizoen nog van de heerlijke smaak van kweeperen kunt genieten.

Kweepeerschillen weken op sterk waterLeg engelwortelblad en pijpkaneel onderin de fles. Wrijf of was het dons van de kweeperen. Hak de vruchten in kwarten en maal ze in een keukenmachine tot pulp, inclusief schil en klokhuis. Stop de pulp in de weckfles, los suiker of diksap op in de wodka en giet erover. Sluit de fles en zet hem minimaal 6 weken op een donkere plek. Langer mag. Zeef de vloeistof door een schone doek in een zeef. Giet de kweepeerwodka nu over in een schone fles. Proost!

Tip van Regine:

Ik heb ook wel eens een mengsel van gemalen (zure) appels en peren in wodka ingelegd met suiker, en dat gaat ook heel goed.

Het recept komt uit het boek (Link naar Bol.com) Van het land van Alma Huisken. Dit boek is een echte aanrader voor liefhebbers van lekker eten en tuinieren.

Regine schrijft verder nog over Alma Huiskens: Alma Huisken is een aantal jaar geleden vanuit Haarlem naar het miniplaatsje Molenrij in Noord-Groningen verhuisd om voltijd te gaan tuinieren en groente en fruit te verbouwen (en ook ganzen te houden). Ze heeft daar een paar heel leuke boeken over geschreven. Toen we vorig jaar zelf vanuit Haarlem naar Groningen verhuisd waren, was het leuk om haar kort te ontmoeten bij een fruitmarkt die gehouden werd bij Tuingoed Foltz, een leuke kwekerij, brocantewinkel en landgoed in het Oost-Groningse Meeden. Regine is ook te volgen op Twitter. Bedankt voor dit recept!

Reacties

 1. anneke arkema van maison 1800 in Lapradelle-Puilaurens ( Aude, Frankrijk ) 30 augustus 2010 19:10 uur

  Voor Regine,
  In Groningen is in de Westersingel een winkel, waar je heerlijke kweeperen kunt kopen! Hier in Frankrijk heb ik sinds een paar jaar een eigen boom(pje) en kan dus mijn hart ophalen aan het maken van gelei en de rest eten we als appelmoes, is goed in te vriezen ook! Succes met je recepten, groetjes, Anneke.

 2. silvana 7 september 2010 19:44 uur

  Hallo Anneke,
  Hoe bedoel je goed in te vriezen? Na het verwerkt te hebben tot appelmoes of kan je het ook vers schillen, schoonmaken in partjes snijden en invriezen. Kan je het dan daarna ook weer tot alles verwerken.
  groetjes Silvana

 3. Okke Amerongen 7 september 2010 21:29 uur

  Beste Sylvana, Anneke geeft aan dat als je kweepeergelei hebt gemaakt je, een flinke hoeveelheid kweepeervruchtvlees over hebt. Daar kun je lekker appelmoes mee maken. Die kweepeerappelmoes kun je goed invriezen. Die kun je ook goed in potten doen. Veel succes daarmee! Okke

 4. Kees 14 oktober 2010 10:21 uur

  Op de Vismarkt in de stad Groningen zijn kweeperen verkrijgbaar bij de kraam van de Groninger Biologische Groentehandel.

 5. marilyn 19 oktober 2010 15:29 uur

  Ik heb 2 kweepeerbomen staan in mijn tuin.
  Als je nog wat kweeperen wilt kun je ze komen halen.
  Ik woon in het noord-oosten van Groningen.
  Ook zou ik het leuk vinden om recpten uit te wisselen
  Ook heb ik mijn mispelboom vol hangen!
  groetjes,
  Marilyn

 6. Regine 20 oktober 2010 16:38 uur

  Dank voor alle tips – wat ontzettend leuk om te zien dat er zoveel mensen zijn die ook van inmaken en koken houden. Ik heb dankzij Okke drie dozen prachtige kweeperen weten te bemachtigen van een lieve mevrouw uit Nieuwkoop, maar ik zal zeker de markt en de Westersingel in de gaten houden. Marilyn, dit jaar zit ik dus nogal ruim in de kweeperen, maar wie weet kan ik volgend jaar eens bij je langskomen? Geweldig dat je ook mispels hebt trouwens! Groeten, Regine

 7. thea 21 oktober 2010 15:55 uur

  Hallo Marilyn,wat maak je van de mispel.
  Onze boom is nog te klein,maar we hebben 15 stuks van gekregen.we eten ze zo op als ze zacht worden.

 8. Eefje 21 november 2010 05:25 uur

  Ik heb nog een paar prachtige kweeperen gekocht bij de Turkse winkel en wil nu kweeperen likeur gaan maken, maar wat kan ik inplaats van Engelwortelblad gebruiken dat is nu niet meer te krijgen?Heeft iemand een suggestie voor mij?Ik moet mijn kweeperen wel spoedig gebruiken, wie helpt mij?
  groet Eefje.

 9. s f senior 9 september 2011 11:36 uur

  ik heb genoeg engelenwortel in de tuin ,moet je zaden?
  dan heb je ze straks ook .ze zaaien zich goed uit .
  Wel al een jaar geleden maar beter laat dan ooit!!
  is die wodka likeur lekker? mijn man maakt wijn en ook likeur zal het voor hem uitprinten ,groeten sf senior

 10. Okke Amerongen 10 september 2011 07:33 uur

  Hallo S F senior, De likeur heb ik zelf niet geproefd maar misschien maak ik het zelf nog wel een keer. Succes met het maken van de Wodka!

 11. saar 27 oktober 2011 13:43 uur

  Hoi Okke,
  Ik heb net kweepeerlikeur gemaakt (heerlijk!) maar vraag me af of ik nog wat met de pulp die over is na het filteren kan doen? Heb je een idee? (ingredienten naast kweepeer: brandewijn, kruidnagel, koriander, gemalen amandelen en suiker)
  Saar

 12. rodie 27 oktober 2011 22:10 uur

  Hallo Saar, je kan van de pulp membrillo maken. Ik heb het op een iets andere manier gemaakt dan op de site staat. nl: de pulp van schil en klokhuizen ontdoen.
  Weeg de hoeveelheid pulp. Ik had 900 g en heb er 400 g suiker bijgedaan,1 zakje vanillesuiker en een pijpje kaneel. Alles 15 minuten laten rusten.
  Dan op het vuur gezet tot het borrelt en blijven roeren. Bij mij duurde het een uur voordat ik membrillo had. Het is klaar als je een lijn trekt in de pan en de membrillo niet naar elkaar toe vloeit. Je moet het wel een dag of 3 latem staan zodat het nog wat droogt. Ik heb nu een oranje membrillo en lekker van smaak. Niet te zoet.

 13. Okke Amerongen 30 oktober 2011 07:45 uur

  Hallo Saar, De overgebleven pulp zou je kunnen gebruiken om iets mee te aromatiseren. Bind het dan in een doek en kook het mee met bijvoorbeeld: https://www.kweepeer.nl/recepten/rode-kool-met-kweeperen/ Ook zou het best eens lekker kunnen zijn in een stoofschotel van een vleessoort met een stevige smaak zoals lam. Veel succes!

 14. Jacqueline 31 juli 2012 19:46 uur

  Ik heb vorig jaar een kweepeerlikeur gemaakt van de schillen met een vanillestokje en 750cc rum. Zeker zes weken of langer laten staan. Het is een heerlijk zachte likeur geworden.

 15. Okke Amerongen 31 juli 2012 20:40 uur

  Hallo Jacqueline, Mooi om te horen dat de likeur lekker geworden is!

 16. Jacqueline 31 juli 2012 21:36 uur

  Hallo Okke, je hebt een leuke en informatieve site. Ik ben altijd op zoek naar leuke/lekkere recepten en ben dan ook blij dat ik deze site gevonden heb.
  Wat wij ook erg lekker vinden is iets kweepeerjam of gelei op een toastje brie.

 17. Okke Amerongen 2 augustus 2012 07:36 uur

  Hallo Jacqueline, Bedankt voor de complimenten! Kweepeergelei of jam met kaas is inderdaad een klassieker. In het weekend ontbijt ik graag met een croissantje met roomboter en kweepeergelei. Heerlijk!

 18. franek 3 november 2012 17:25 uur

  Graag zou ik wat engelenwortel zaad willen hebben voor in de tuin ,mag ik wat zaden van je ? dan heb ik ze straks zelf ook engelwortelbladen en kan ik ook kweeperen wodka maken zovast bedankt.

  Mijn adres is : Franek Frankowski. Monnikendreef 20. 4902 RT te Oosterhout

 19. Okke Amerongen 28 november 2012 15:15 uur

  Hallo Franek, Ik heb zelf geen engelwortelzaad maar op internet moet dat wel te vinden zijn. Veel succes!

 20. nancy van der hulst 14 oktober 2013 22:05 uur

  Deze ga ik ook zeker proberen te maken!

 21. Jolanda van der Ben 12 februari 2014 20:55 uur

  Kan ik de pulp van de Kweepeerwodka (net afgezeefd) ook nog ergens voor gebruiken?

 22. Jolanda van der Ben 12 februari 2014 20:56 uur

  Overigens is Engelwortelzaad verkrijgbaar bij De Kruidwis. http://www.kruidwis.info (stuur mail)

 23. Jolanda van der Ben 12 februari 2014 21:47 uur

  Ik heb alles niet goed doorgelezen.. excuses hiervoor! Maar zeker dank voor alle prachtige gebruiksmogelijkheden van deze prachtige vrucht! Dank je Okke!!!!!

 24. Jolanda van der Ben 12 februari 2014 21:50 uur

  Hoe lang kun je de kweepeerwodka bewaren?

  Lijkt me niet zo sterk…