Kweeperen in vin santo
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
7 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 20 minuten
- Kooktijd:
- 40 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediënten:
- 4 grote kweeperen
- 300 ml vin santo *
- 700 ml natuurlijk appelsap **
- 1 kaneelstokje
De kweeperen kook je langzaam in Vin Santo of een andere zoete wijn zoals Muscat. Lekker bij een stevig stuk vlees maar vooral als nagerecht. Geef ze bij lekkere vanillevla, een kaasplankje of vlees met een stevige smaak.
Bereiding:
Snijd de kweeperen in de lengte in 4 stukken. Verwijder de klokhuizen. Schillen is niet nodig. Er zit veel smaak in de schil. Na koken zijn de schillen zeer dun en zacht. Met schil blijven de kweeperen ook steviger. Voeg de overige ingrediënten toe en kook het geheel op een laag vuur tot de kweeperen gaar zijn. Dit duurt minimaal 30 minuten maar waarschijnlijk langer, afhankelijk van het formaat van de kweeperen. De smaken kunnen zo goed op elkaar inwerken.
Serveertips:
Laat de kweeperen uitlekken en geef ze als dessert bij een stuk kaas.
Kook een deel van het vocht in tot een mooie saus voor over de peren.
Geef de kweeperen bij vlees met een stevige smaak.
Koop of (nog lekkerder) maak vanillevla en leg er 1 of 2 stukken kweepeer op.
Tips:
Vervang het kaneelstokje eens door 2 kardemompeulen, een citroenschil of sinaasappelschil.
Bewaar het kooknat en maak de lekkerste rode kool aller tijden.
* Vin Santo is een Toscaanse dessertwijn die gemaakt wordt van gedroogde druiven. Vin Santo kan vervangen worden door Muscat wijn, een zoete wijn van Muskaatdruiven. Dit is wel een stuk zoeter. Muscat de Beaumes de Venices is de bekendste, maar Muscat de Frontignan en Muscat de St. Jean de Minervois zijn ook goed verkrijgbaar. Deze soorten kreeg ik als tip van Mariëlla Beukers van Wijnkronieken waarvoor hartelijk dank!
** Natuurlijk appelsap: sap dat niet uit concentraat van appels gemaakt is. Dit soort sap zoals Goudappeltje (bestaat het nog?) smaakt maar naar 1 ding: beurse appels, bah!
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
a.m.bos 3 oktober 2010 14:14 uur
Ik heb dit recept gemaakt en smaakt heerlijk en zal deze zeker nogmaals gebruiken.Ik had geen vin santo en heb daarom een andere zoete (malaga) wijn gebruikt en i.p.v. appelsap een klein kopje water. Is heerlijk over vla.
Mieke.suetens 21 februari 2011 22:24 uur
Lijkt me een heerlijk recept! Ga het zeker uitproberen.
Heb vandaag peertjes gemaakt, gemarineerd met heerlijke Vin santo uit Toscane met een weinig Canderel bestrooid, en 2 minuten in de micro-oven op volle kracht.
Op dienen op een laagje crème anglaise koud. De warm- koud combinatie op een bordje zoals crème brulée. Heerlijk.
Okke Amerongen 27 februari 2011 09:22 uur
Mooie suggestie Mieke! Op een laagje crème anglaise! Het water loopt me in de mond!
rodie 9 oktober 2011 14:02 uur
Gisteren dit recept gemaakt. Heerlijk! Ik heb wel 100g suiker toegevoegd.
ipv appelsap heb ik van Zonnatura aarbei/appelsap gebruikt.
Een mooie rode saus gekregen. De peren met schil en klokhuis gekookt. Klokhuis is dan makkelijk te verwijderen. Schil ook verwijderd omdat er wat plekjes op zaten.
Het oog wil tenslotte ook wat. Zo speel ik wat met de recepten.
Okke Amerongen 9 oktober 2011 14:07 uur
Hallo Rodie, Groot gelijk. Gewoon experimenteren met de recepten. Doe ik ook altijd. Zal vast mooi zijn met zo’n rooie saus!
Mieke Suetens 21 februari 2013 17:01 uur
Vandaag nog eens uitgeprobeerd. Al lang niet meer de eerste keer.
Heb wel zuivere rietsuiker gebruikt. Een weinig kaneelpoeder, wegens gebrek aan stokje en ook appelsienschil laten meekoken. Verder Vinsanto uit Toscane. Heerlijk!!! Straks met bolletje vanille ijs. Smakelijk.
Okke Amerongen 23 februari 2013 19:57 uur
Hallo Mieke, Dat klinkt lekker. Met een stukje sinaasappelschil is ook een heerlijke combinatie.