Kweeperen met cranberries

Kweeperen met cranberries Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 5 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

 • 2 middelgrote kweeperen
 • 250 ml witte wijn
 • 1 eetlepel citroensap
 • gele schil van 1/2 citroen
 • 100 gram suiker
 • 1 eetlepel verse gember, fijngehakt
 • 4 kardemompeulen
 • 75 gram gedroogde cranberries*

Met dit gerecht zet je de herfst op tafel. Het is lekker als frisse begeleider bij de maaltijd maar het is wel stevig van smaak. Van gember, kardemom, citroen en het kweeperenvocht kook je een lekkere siroop. Die giet je over de gekookte kweeperen.
Dit eenvoudige recept is goed voor te bereiden want het moet even afkoelen. Handig als je een keer uitgebreid wilt koken. Via een reactie van Peter Veenhof leerde ik dat het ook uitstekend past bij wild. Lekker idee!

Bereiding:

Schil de kweeperen. Snijd ze in parten en verwijder het klokhuis. Leg de kweeperen in de pan. Voeg wijn, citroensap, citroenschil en kruiden toe. Doe er zoveel water bij dat de kweeperen half onder water staan.

Kook de peren in 30-40 minuten zachtjes tot ze gaar zijn. Schep de kweeperen voorzichtig uit de pan. Voeg de cranberries toe aan het overgebleven kookvocht en kook het geheel in tot een siroop. Schenk de siroop met cranberries over de kweeperen en laat het geheel afkoelen.

* Gedroogde cranberries zijn verkrijgbaar bij de notenkraam en bij Turkse en Marokkaanse winkels. Meer weten over de cranberry? Kijk eens op mijn site over cranberries.

Serveertips:

Serveer het gerecht op kamertemperatuur.
Het is lekker bij wild, varkensvlees of stevige (blauwe) kaas.
Probeer deze kweeperen ook eens bij een dessert met crème fraîche, mascarpone, stevige Griekse yoghurt of echte vanillevla.

Bron: Tijdschrift Smaakmakend, gratis verkrijgbaar in biologische winkels.

Reacties

 1. P.Veenhof 23 januari 2010 17:21 uur

  Wij hebben dit recept reeds enige malen toegepast.
  Wij vinden het heel goed passen bij een wildgerecht of bij een
  bourgondische stoofpot.

 2. Okke 23 januari 2010 17:32 uur

  Bedankt Peter! Een mooi wildrecept met kweeperen wil ik graag nog een keer plaatsen maar ik heb daar wat minder ervaring mee. Maar zo kan het ook: jij pakt gewoon een bestaand recept dat goed bij wild past. Mooi om te horen!

 3. Claire 27 februari 2011 15:23 uur

  Een heerlijke saus bij confit de canard (uit blik). Saus had ik van te voren gemaakt en ingevroren.

 4. Audrey 25 oktober 2011 20:26 uur

  Heerlijk dit allemaal gevonden te hebben!
  Felicitaties voor je prachtige en boeiende werk.
  Ben al heel lang op zoek en zelf erg bezig met allerlei lekkers uit de natuur.
  Een niet onbelangrijke vraag, die jij misschien kan beantwoorden?
  Heb ‘marmalada’ gemaakt van ’trifoliate orange’….. blijkt nu , dat deze erg giftig kàn zijn? Hopelijk krijg ik van jou ‘nuttige’ info over deze heerlijke, schattige,misschien ongezonde vruchten…..
  Hartelijk dank en zal nog vaak jou zalige recepten lezen en klaarmaken.
  Audrey – Antwerpen

 5. Okke Amerongen 25 oktober 2011 20:39 uur

  Hallo Audrey, Bedankt voor de complimenten! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit gehoord had van Trifoliate Orange. Ik heb inmiddels wat rond gekeken en vind hier geen informatie over. Wel vind ik allerlei informatie dat je er marmelade mee kunt maken, dat het een bron van pectine is, dat de schil gekonfijt wordt en nog veel meer. Alles wijst er op dat het niet giftig is. Zeker weten doe ik het niet maar de eerste tekenen zijn positief. Dit vond ik wel een goede pagina: http://users.kymp.net/citruspages/trifoliates.html