Kweeperen met port
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
5 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 20 minuten
- Kooktijd:
- 70 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediënten
- 3 grote kweeperen
- 350 ml rode port
- 100 ml raki of tsipouro (optioneel)
- 250 gram honing met zachte smaak
- 1 pijpje kaneel
- 2 citroenen
- 100 gram suiker
Dit recept heb ik ontvangen uit België waar Willy Delcart het maakt voor zijn jeugdliefde Mieke die hij na ruim 30 jaar terug vond in Griekenland. Willy kookt en Mieke doet de afwas. Prima rolverdeling toch?! De kweepeer heet in het Grieks ‘kydoni’, speek uit als: ki-dO-ni. Zo mooi als Willy kan ik het recept niet omschrijven dus daarom in zijn woorden: Zeer fijne smaak, juist van structuur in ‘t mondje, licht zoetig, ideaal bij lamsbout met look. Tsja, voor het echt lekker beschrijven van een gerecht is Vlaams Nederlands toch wel heel erg mooi! Willy en Mieke bedankt voor dit mooie recept en jullie mooie verhaal!
Bereiding
Schil de kweeperen, snijd ze in schijven, ontpit ze en leg ze in koud water met het sap van de 2 citroenen. Verwarm de oven op 200 graden.
Leg de uitgelekte kweeperen in een ovenschotel met deksel. Een ovenschotel zonder deksel kan ook, dek de schotel dan later af met aluminiumfolie. Strooi de suiker erover en verdeel het zo dat op ieder laag kweeperen wat suiker ligt.
Verwarm lichtjes de port met de raki en laat de honing erin smelten. Giet dit over de kweeperen en voeg het kaneelpijpje toe. Zet het deksel op de schotel of bedek de schotel met aluminiumfolie.
Laat gedurende 10 minuten op 200 graden en ongeveer 60 minuten op 180 graden stoven in de oven tot de kweeperen gaar zijn. Controleer af en toe of de kweeperen gaar zijn met een dunne vork. Overgiet de kweeperen met de eigen saus uit de ovenschaal en serveer.
Serveertips:
Men kan dit gerecht warm opdienen bij vleesgerechten zoals: lamsbout, lamskoteletten, rosbief of varkenshaas.
Koud is het gerecht perfect als dessert met dikke volle Griekse yoghurt of roomijs.
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
willy delcart 4 december 2009 15:38 uur
Mieke vond je bemerkingen echt lief. Ikzelf merkte op de foto dat de kweeperen niet geschild lijken. Dat is natuurlijk een detail, maar het is aangenamer eten als ze dat wel zijn. Best gebruik je daarvoor een dunschiller.
Veel groetjes van ons beiden.
Tussen “” je website is bijzonder mooi opgezet, bravo!
Hans Lepoeter 3 oktober 2010 17:02 uur
Ik liep tijdens een rondje hardlopen ineens tegen een kweeperen boom aan. Leuk …. Ik ga dit proberen ..bedankt …
Hans Lepoeter.
Neirynck Anais 9 september 2011 10:34 uur
ik heb reeds veel geleerd over het bereiden ven kweeperen, en zal zeker uw nieuws
brieven volgen;
heel erg bedankt
Anais
Okke Amerongen 10 september 2011 07:27 uur
Graag gedaan Anais, bedankt voor het compliment!
mieke vanderhaeghen 24 september 2013 08:20 uur
heb ook nog ene leuk recept van mij overgrootmoeder
Ingrediënten voor 4 personen
je neemt:
– 1 kg kweeperen
– 125 ml cognac hoeft echt niet van de duurste te zijn
– sap 1 citroenen
– 2 à 3 el wijnazijn
– 2 à 3 el water
-1 kaneelstokje
– 250 g suiker was het recept, ik gebruik maar 200 gr
– 250 g honing idem
je schilt de peren , verwijder het klokhuis en verdeel ze in gelijke dunne partjes en besprenkel deze met het citroensap
de wijnazijn , het water, het kaneelstokje, de suiker en de honing aan de kook brengen. Doe hier de perenschijfjes bij en laat ze hierin gaar worden (ongeveer een 15 à 25 min afhankelijk van de peer). neem de partjes eruit en doe ze al in een glazen bokaaltje (goed schoongemaakt, kan ev met sodakristallen). het vocht laat je verder indikken en als het stroperig wordt laat je het afkoelen. eens afgekoeld doe je de cognac erbij en deze vloeistof doe je in de bokaaltjes. goed afsluiten bewaard toch een ganse periode in de koelkast
zeer lekker bij wild of als nagerecht bij ijs