Kweeperen met spek

Kweeperen met spek Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
4

Ingredienten:

 • 4 kweeperen
 • 200 gram mager spek
 • Suiker of honing naar smaak
 • Rode wijn
 • Bindmiddel: aardappelmeel of custard

De familie Herrewijnen heeft mij dit recept gestuurd, waarvoor mijn hartelijke dank! Ze schreven: Wijzelf eten ze meestal met een aangepast recept van 'spek met peren', gewoon met aardappels. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van dit recept gehoord. Na wat onderzoek blijkt dat het een traditioneel recept is uit de regio’s Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. Waar het ook vandaan komt, het zout van de spek met het zure van de kweepeer is heerlijk!

Bereiding:

Verwijder met een doek het dons van de kweeperen. Snijdt ze in de lengte in 4 stukken en verwijder het klokhuis en de kroontjes. Snijdt de kweeperen in de lengte in langwerpige stroken. Bindt de klokhuizen in een klein stukje doek. In de kweepeerpitten zit zeer veel pectine en zo krijg je een mooi gebonden resultaat.

Doe de stukken kweepeer en de klokhuizen in een stuk doek in een flinke pan met wijn en suiker. Breng het geheel aan de kook en houdt het net tegen de kook aan tot de peren gaar zijn. Door de peren langzaam te koken kleuren ze mooi rood.

Haal met een schuimspaan de kweepeer stukken uit de pan. Kook nu onder hoog vuur het kookvocht in tot er een saus ontstaat. Gebruik indien nodig wat aardappelmeel om de saus te binden. Aardappelmeel heeft een neutrale smaak. Het kan ook met custard wat dit gerecht nog een extra vanille en wat zoetige smaak meegeeft. Custard is zeer geschikt bij kweeperen die minder zon hebben gekregen.

Bak ondertussen in een koekenpan spekblokjes uit. Roer als de spekblokjes gebakken zijn de spekblokjes met het spekvet door de inmiddels gebonden saus. Proef of de verhouding zoet en zout in orde is en voeg indien nodig nog wat extra suiker of honing toe.

Leg de kweeperen op de borden en giet de saus met spekjes erover. De combinatie van zoet en zout smaakt verrukkelijk.

Serveertip:

Dit gerecht is lekker met gekookte aardappels.

Dit recept is ingestuurd door familie Herrewijnen, waarvoor mijn hartelijke dank.
Het recept is afgeleid van ‘spek met peren’ een traditioneel recept uit de regio’s Brabant, Zuid-Holland en Zeeland.

Reacties

 1. Gerard 9 oktober 2011 11:17 uur

  Mijn vrouw heeft dit recept gemaakt met in stukjes gesneden speklappen.
  Werkelijk verrukkelijk.
  Ook onze kinderen (13 en 17 jaar) hebben er van gesmuld.
  Inmiddels zelf ook een kweeperen boom in de tuin geplant.
  Wij verheugen ons nu al op de peren!

 2. Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:26 uur

  Hallo Gerard, Als je een wat oudere boom hebt gekocht heb je binnen 2 jaar al je eerste oogst. Binnen een paar jaar heb je dan bergen kweeperen 🙂 Fijn dat het recept zo goed gelukt is. Het is ook een van mijn favorieten.

 3. eco-tourist farm De biezen 30 september 2013 14:31 uur

  Inderdaad heerlijk en typisch Brabants. We hebben dit recept even gedeeld voor de liefhebbers (en die zijn er vast veel) Harstikke leuke pagina dit!

 4. haike 25 oktober 2013 09:34 uur

  We zitten nu portugal en hebben enkele kweeperen geplukt Het stikt hiervan Ik ken de vrucht uit mijn jeugd Mijn oma maakte er mierzoete ingewekte peren van Ik gruwde!! maar nu wil ik iets anders proberen, want ik dacht: met zoveel peren moet er toch ook nog andere recepten zijn Ben benieuwd