Kweeperenlikeur
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
50 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 30 minuten
- Kooktijd:
- 90 minuten
- Aantal personen:
- 12
Ingrediënten:
- 1 liter kweeperensap
- 500 gr suiker
- 1,5 liter (inmaak)brandewijn
- 2 kaneelstokjes
- 10 kruidnagels
- sap van 2 citroenen
- 1 a 2 steranijs
- eventueel hele stukken gekookte kweepeer en 1 kilo kweepeerschillen
Lezeres Wilma Diender heeft met haar overschot aan kweeperen andere lezers blij gemaakt. Voor zichzelf heeft ze een voorraad kweepeerlikeur aangelegd. Zelfs het recept wilde ze wel delen. Super bedankt!
Dit recept is uit “nood” geboren. Ooit had ik een enorme oogst kweeperen en wist nog niet van het bestaan van www.kweepeer.nl. Gelukkig heb ik een sapextractor (stoomsappan) in huis. De kweeperen ontdoe ik van hun donslaagje en snijd ze in 4 parten. Zo gaan er vele kilo’s tegelijk in de sapextractor en na lange tijd komt er kweeperensap uit. Met deze afgekoelde kweeperensap maak ik met de bovenstaande ingrediënten de likeur.
Kweepeersap kun je ook zonder sapextractor/sappan maken. Lees in het recept voor kweepeergelei hoe dit werkt.
Doe alle ingrediënten in een grote glazen pot (of wijnvat). Laat het 3 maanden op kamertemperatuur trekken. Geregeld goed schudden zodat de suiker goed oplost en de kruiden goed door de hele pot komen. Na 3 maanden gaat alles natuurlijk door een zeef. De likeur bewaar ik in (oude wijn) flessen met een schroefdop. Ook bewaar ik kleine koffiemelkflesjes en vul deze met kweeperenlikeur. Leuk om weg te geven!
Heb jij dit recept gemaakt? Laat zeker even een reactie achter om te laten weten of het lekker was en of je misschien nog tips of verbeteringen hebt. Heb je vragen over dit recept? Stel ze dan aan Wilma Diender. Mail vosjew@hotmail.com
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
gets verveld 14 oktober 2013 14:44 uur
goed idee. een lekker likeurtje ermee maken.
dank je wel voor dit idee.
an gadet 17 oktober 2013 16:44 uur
Heb 5liter sap van kwee peren , van 2liter wil ik likeur maken. wil ook nog jam of gelei maken , met weinig suiker als dat kan .De kwee peer is niet zoet ,met wat voor een fruit haal ik de smaak wat op naar zoet?
wilma 18 oktober 2013 09:36 uur
Als je voor de jam weinig suiker wilt gebruiken en toch “zoete” jam wilt, denk ik dat je appels en/of pruimen zou kunnen gebruiken. Misschien kunnen verse dadels ook helpen. In een Turkse winkel verkopen ze vaak van die hele grote zachte dadels in een doosje. Succes!
Rietje 18 oktober 2013 18:33 uur
Zou je ’t ook met citroenbrandewijn kunnen maken? Ik vind de inmaakbrandewijn nogal prijzig..
wilma 19 oktober 2013 08:40 uur
Rietje, persoonlijk vind ik citroenbrandewijn niet zo’n goed idee. De bijzondere smaak van de kweeperen valt dan waarschijnlijk weg. Inmaakbrandewijn is inderdaad nogal prijzig. Een slijter adviseerde me onlangs jonge jenever te gebruiken van Legner € 10,50. Het alcoholpercentage is 30%, dus ook iets hoger, wat misschien beter is.
Persoonlijk doe ik lang met een liter kweeperenlikeur omdat het een uitgesproken smaak heeft. Ach, elke hobby kost geld, dus gewoon doen!
Laat nog eens weten wat je besluit te gaan doen. Succes ermee!!
Ria Geuens 19 oktober 2013 11:21 uur
Beste mijn hobby is likeuren maken en heb er al veel tijd ingestoken om de perfecte likeur te bekomen en wil ook steeds nieuwe recepten uitproberen.
Ik maak mijn likeuren altijd met extra Smeets (38%) en heb daar zeer goede resultaten mee.
wilma 20 oktober 2013 11:23 uur
Hallo Ria,
Ik heb nog nooit van extra Smeets gehoord. Wat is het en waar wordt het verkocht?
Brenda 20 oktober 2013 13:49 uur
Beste mensen
Hoe krijg ik eigenlijk kweeperen sap. Ik heb zojuist heel veel kweeperen gevonden in een boomgaard. Daar wil ik uiteraard iets mee doen. Als eerste sap maken, waarvan ik dan een heerlijke likeur wil maken.
Alvast bedankt,
Okke Amerongen 20 oktober 2013 16:57 uur
Hallo Brenda, Zoals in het recept beschreven kun je dat doen met een sapextractor/sappan. In het recept voor kweepeergelei staat ook hoe je sap kunt maken zonder een sappan. Veel succes!
Brenda 21 oktober 2013 16:48 uur
Hoi Okke
Heel erg bedankt voor je reactie.
Xaris Delfos 23 oktober 2013 13:30 uur
Wij maken ieder jaar omstreeks deze tijd kweeperenlikeur.Omdat we deze tijd op Kreta zijn en geen inmaakbrandenwijn kunnen krijgen gebruiken wij
raki.Zo hebben we met kerstfeest hier een heerlijk drankje bij de open haard.
Bedankt voor al je leuke recepten
wilma 23 oktober 2013 15:38 uur
Hallo Xaris,
Dat is ook toevallig. In ruil voor een aantal kweeperen kreeg ik een fles ouzo. Ouzo en Raki schijnen op elkaar te lijken, alleen heeft Raki geen anijssmaak las ik. Omdat er in kweeperenlikeur steranijs gebruikt wordt heb ik bedacht likeur te maken van kweeperen met ouzo, een experiment !!
Als het een succes wordt laat ik het weten.
Anita 25 oktober 2013 00:33 uur
Ik gebruik evenveel kweepeersap als wodka, en zo’n 100 gram suiker per liter sap. Naast kaneel en kruidnagel doe ik er ook korianderkorrels en jeneverbessen in. Zo wordt het geen likeur maar een geurige en pittige borrel. Je kunt ook gemalen amandelen of een stukje amandelspijs toevoegen, de drank wordt dan wel een beetje troebel maar wat zachter van smaak.
Citroen heb ik nog nooit toegevoegd, dat zal ik dit jaar ook eens proberen.
Mijn buurvrouw kookt het sap eerst en voegt slechts 1 wijnglas wodka per fles toe. Op die manier heb je niet veel sterke drank nodig. Zij haalt overigens de kweeperen door een slagersgehaktmolen en zeeft de massa om het sap te verkrijgen. Dat is een heel snelle methode.
Ik gebruik een sapextractor. Het is wel een hoop werk, maar ik snijd de kweeperen in kleine stukjes (zonder schil en klokhuis). Dan passen er nog veel meer kweeperen in de pan en laten ze meer vocht los. De stukjes kweepeer doe ik na gebruik in gesteriliseerde potten, ze blijven zo jaren goed. Ik gebruik ze in chutney en voeg soms een lepel toe aan appeltaart of -compote. Jam van kweepeer met appel en rozijnen of kweepeer en kwetsen is ook erg lekker. Van de schillen en klokhuizen krijg je prachtige gelei. Als je de smaak iets te sterk vindt kun je ook deels kweepeer en deels onbespoten appelschillen gebruiken. De gelei moet dan wel iets langer inkoken.
Fien Vossen 30 oktober 2013 13:27 uur
Heb al van 3kisten kweeperensap gemaakt,maar ga nu nog de sapketel proberen
wilma 30 oktober 2013 13:35 uur
Fien,
Hoe verkrijg je de sap nu? En de kweeperensap drink je die zo, puur? Of doe je er iets anders mee?
Okke Amerongen 30 oktober 2013 19:21 uur
Hallo Wilma, Zoals in het recept beschreven staat in het recept voor kweepeergelei hoe je het sap maakt. Je kunt dit sap puur drinken maar ik vind het zelf erg wrang. Van het sap kun je dus kweepeergelei maar ook deze likeur maken. Veel succes!
Brenda 30 oktober 2013 19:32 uur
Hoi Okke
Ik heb de likeur gemaakt, maar omdat de appel-kweepeerjam zo lekker was heb bij de brandewijn ook nog gekookte appel en appelschillen gedaan. Ik hoop dat het wat wordt. Nog 2,5 maandjes wachten en dan laat ik weten wat het geworden is.
Groetjes,
Brenda
wijsman 30 oktober 2013 19:58 uur
In macedonie kost een fles perenlikeur 5 euro en lekker dat het spul is.
Gea 30 oktober 2013 20:36 uur
Okke,
De Kretenzer raki is niet met ouzo te vergelijken! De Turkse Raki heeft wel een anijssmaak. De Kretenzer Raki is te vergelijken met de Italiaanse Grappa. Het wordt gestookt van druivenschillen.Een goed souvenir om mee te nemen, ongeveer een jaar houdbaar als je de eigengemaakte koopt(ook in supermarkt te koopt). De prijs is ongeveer 5 euro voor 1 1/2 liter.
Ik heb heerlijke likeuren gemaakt van de Raki van Kreta: koffielikeur en citroenlikeur. Mijn buurman daar maakt altijd kumquatlikeur, ook erg lekker.
Ernst Berends 30 oktober 2013 20:42 uur
Voor diegenen langs de Duitse grens, daar kost 0,7 ltr inmaakbrandewijn (Doppel Weisznkorn geheten) ca 5, 60 E > bij de Mitra in NL betaal je voor 1 ltr ca 13 Euro. De moeite waard dus om even de grens over te gaan ( benzine 0,20 E billiger! Ook gelei-suiker ….
m vr gr Ernst
Saskia 30 oktober 2013 23:37 uur
Wilma,
Extra Smeets is Hasseltse jenever van 35% (Belgisch)
Ik heb geen sapextractor en heb de tip gekregen de kweepeerstukken eerst in te vriezen en dan op te koken en te filteren, op die manier schakel je de pectines uit.
Op het moment staat er een fles of twee te trekken. Het ruikt al heerlijk!
Devon K. Sutton 31 oktober 2013 17:29 uur
Wat leuk om al die vruchten zo kado te krijgen en in te maken. Daar geniet je dan de hele winter van na.Ooit kreeg ik eens een potje kweeperenjam van iemand en dat vond ik erg lekker! Ik heb er geen recept van, maar dat is vast ergens op het www te vinden.
Bernadette Hakken 2 november 2013 17:50 uur
Wat een heerlijk idee! De likeur staat te trekken en ruikt nu al verrukkelijk. Van de pulp heb ik de Membrillo gemaakt. Wat een succesrecepten. Dank!
MisterX 3 november 2013 22:19 uur
Hallo allemaal,
De kweeperen schillen die in het recept staan, moeten die gekookt of juist ongekookt zijn, of is beide mogelijk?
wilma 4 november 2013 22:00 uur
Ik doe de kweepeerschillen altijd ongekookt in het vat.
Succes!
Dubbel dubbel 5 november 2013 11:48 uur
Ik doe een experiment met Kweeperen likeur en over drie maanden ben ik benieuwd naar het resultaat.
Ik heb de kweeperen in zijn geheel gewassen 4 à 5 kilo en vervolgens in tweeën gesneden en gekookt in 500 gram rietsuiker, Vervolgens door de blender gehaald en uitgeperst in een goed schoon gewassen theedoek, zodat de kweepeersap (3 liter) overblijft. Vervolgens dit gekookt Met sap van een limoen en partjes limoen, 10 kruidnagels, 500 gram rietsuiker, 3x blad djeroek purut(citroenblad), ruim halve liter Elsbjaerg vodka, twee kaneelstokken en twee vanillestokken. De smaak lijkt me goed en nu laten intrekken.
mona 7 november 2013 10:19 uur
@ anita.
hoeveel kruidnagel en jeneverbessen doe je ong in 1 liter sap?
doe je ook schillen en stukken peer erin?
marlies 7 november 2013 14:21 uur
bedankt weer voor de heerlijke recepten!
we gaan de likeur v kweepeer maken, nu zie ik bij andere recepten enkel schillen en geen sap erbij naast de alcohol.
Is die met sap te prefereren? Of naderhand sap toevoegen? of toch alleen schillen?
Wij gaan ook proberen zoals we doen met de vlierbloesemsiroop: 4/5 vlierbloesemsiroop en 1/5 alcohol 96%, maar nu met kweesiroop.
Antoine 9 november 2013 20:37 uur
Moet de pot gedurende de 3 maanden door een deksel afgesloten worden ?
wilma 9 november 2013 22:35 uur
Antoine,
De pot moet afgesloten zijn. Dit om er voor te zorgen dat de alcohol niet vervliegt en er geen vliegjes of andere diertjes en stof in kunnen komen.
Simone 11 november 2013 14:36 uur
Hallo allemaal!
Ik heb gisteren de kweeperenlikeur gemaakt volgens het recept van Wilma.
Vandaag bij het doorroeren merkte ik dat de likeur lobbig, geleiachtig is geworden. Is dit normaal? Staat de likeur misschien te koud?
Anita 11 november 2013 15:35 uur
@Mona: Een stuk of 10 jeneverbessen en 3 à 5 kruidnagels. De kruidnagels voeg ik soms 1 of 2 maanden later toe, want niet iedereen houdt van zo’n uitgesproken smaak. Schillen of stukken peer heb ik nog nooit toegevoegd.
@Simone: Ik denk dat het met de temperatuur te maken heeft. Je kunt wat meer alcohol toevoegen, of de gevulde glazen 10 seconden in de magnetron zetten voor je de drank serveert.
Simone 16 november 2013 11:27 uur
Anita, bedankt voor je reactie!
De kweeperenlikeur staat nu een aantal dagen op een warmere plek en de likeur is inderdaad al minder lobbig.
Els de boer 28 november 2013 18:23 uur
Hallo,er word gesproken over kweeperenbomen ,maar ik heb kweeperen uit het plantsoen geraapt ,maar dat zijn struiken heb ik de goeie ?. Ik heb ze schoongeboend,in parten gesneden ,pitten eruit gehaald niet geschild ,daarnain water gekookt de peertjes gezeefd en het pulp uit laten lekken,sap tegen de kook suiker erbij ook wat geleisuiker ,een perfecte siroop,bedankt ,,
Brigitte De Sloover 1 december 2013 10:04 uur
Begin november heb ik een pot kweepeerlikeur opgestart. Nu, één maand verder, komen de kweeperen die ik toevoegde bovendrijven en ruik ik een gegiste geur. Ik volgde het recept behalve dat ik 1l sap op 1l jenever gebruikte. Ik heb nu alles gezeefd maar ben bezorgd dat het zaakje verder gaat gisten. Iemand een idee hoe ik dit proces kan keren zodat we er nog kunnen van genieten?
Brigitte De Sloover 1 december 2013 10:10 uur
Ik maakte naast gelei met en zonder rozemarijn, ingemaakte kweepeertjes op zoete kaneelsiroop, kweepeermoes en likeur ook kweepeerbrood. Voor de eerste keer zo goed gelukt dat ik ook een deel van de mooi gedroogde en in rietsuiker gerolde snoepen ook voor een deel in getempereerde chocolade dopte. Heel, heel lekker! En dankuwel, allemaal recepten van kweepeer.nl
wilma diender 1 december 2013 11:08 uur
Brigitte,
Je zegt het recept te hebben gevolgd, behalve 1 liter sap op 1 liter jenever. Maar wat heb je wel gedaan??
Om het gisten te stoppen kun je de temperatuur aanpassen. Mogelijk staat het te warm. Verder kun je om het gisten te stoppen alcohol toevoegen.
Ben benieuwd wat het gaat worden.
Groet, Wilma
Okke Amerongen 2 december 2013 14:33 uur
Hallo Els, Je hebt de Japanse dwergkweepeer geraapt. Hiervan kun je prima gelei of likeur maken. Eet smakelijk!
Rosalie 4 januari 2014 14:25 uur
Hallo Kweeperen liefhebbers, Ik ga de kweeperen likeur nu zeven en straks natuurlijk proeven 😉 , heeft iemand nog n idee wat ik met de overgebleven pulp kan doen????
Geertje 16 januari 2014 12:40 uur
Beste Wilma, dit werd bij mij een grote teleurstelling. Ik heb netjes het recept gevolgd en daarbij anderhalf keer de hoeveelheden gebruikt. Maar na 3 maanden trekken in een grote fles, die ik af en toe omkeerde, is het resultaat niet de aromatische likeur geworden waar ik op hoopte, maar een lobbige massa met een medicinaal geurtje waar de kweepeer maar nauwelijks in te onderscheiden is. Een soort alcoholisch stijfsel dat vooral naar steranijs smaakt… (Er dat terwijl ik maar 2 steranijs gebruikt had). Blijkbaar is de pectine gaan werken. Heeft niemand anders dit probleem? De kleur is trouwens ook heel anders dan op de foto, eerder geel dan rood.
Brenda 16 januari 2014 13:04 uur
Bij mij is de likeur ook meer geel. Maar hij is heerlijk. Ik had 2 soorten gemaakt. De kweepeerlikeur en een eigen brouwsel met kweepeer en appel. Allebei zijn ze heerlijk van smaak.
Brigitte De Sloover 17 januari 2014 00:13 uur
Ook bij mij is het teleurstellend geworden. De kweepeerlikeur was heerlijk toen hij net gemaakt was. Ik had de kweeperen er niet meer mogen aan toevoegen en de pot veel koeler bewaren. Ik vond het niet veilig meer om hem te consumeren…
Wilma Diender 24 april 2014 13:40 uur
Door allerlei vervelende omstandigheden (o.a. gescheurde enkelbanden) heb ik pas onlangs mijn kweepeerlikeur kunnen opschonen. Hij heeft dus wel 5 maanden kunnen trekken. Het nadeel daarvan is dat de schillen en kweepeerstukken als het ware vergaan en een soort drab vormen. Het ziet er niet lekker uit maar toch is het geen probleem. Je hevelt de likeur over d.m.v. een slangetje in een andere glas of vat. De drab blijft dan achter en gooi je weg. Je laat de opgeschoonde likeur nog enkele weken op een zeer koele plek verder bezinken. Nu zal er uiteindelijk een heel klein laagje drab onderin het glas of vat zichtbaar zijn. Daarna hevel je de likeur weer via een slangetje over in flessen. Het kleine beetje drab gooi je weg.
Dit alles had geen negatieve invloed op de smaak.
Dubbel dubbel 24 april 2014 13:47 uur
Ik heb mijn likeur waar ik eerder over schreef nu vijf maanden laten trekken en volgende keer iets minder kruidnagelen erin … ik denk de helft minder, maar is nu wel een heerlijk kruidig likeurtje geworden. Ik heb ongeveer 5 liter gemaakt.
anita.v.b 4 september 2014 12:43 uur
Ik zet allerlei vruchten graag op alcohol, zo ook kweeperen.
Ik noem het ook likeur maar het is wat sterker en wat minder zoet dan de recepten die ik hier lees.
Mijn recept: ik neem een grote weckpot/rumtopf, zoiets.
Vul hem voor ruim de helft met schoongeboende kweepeer, meestal in kwarten.
Inmaakalcohol erop schenken en afhankelijk van mijn zin kruiden toevoegen.
Kardamon-nootjes vind ik erg lekker, een stuk of 7-10.
(1 stokje kaneel, sinaasappelrasp van 1 sinaasappel, zuinig (1-2) kruidnagel beviel me ook goed, steranijs vind ik minder goed harmoniëren)
Minimaal een maand donker wegzetten.
Suiker naar smaak toevoegen, ongeveer 200 gr per liter.
Ben benieuwd naar jullie reacties.
damienne 19 september 2014 15:09 uur
is het nodig om pectine enzymen te gebruiken om de pectine af te breken en vloeibare likeur kweepeer te bekomen?
Marjon Dekker 30 september 2014 15:24 uur
Ik voeg er ook nog jeneverbessen, vanillestokje en een klein lepeltje speculaaskruiden aan toe. En i.p.v. gewone suiker gebruik ik rietsuiker en zo krijgt de likeur een mooi gouden kleur. Ik laat alles wel wat langer staan, bijna een jaar. Ik heb gemerkt dat hoe langer je het bewaard met alle ingrediënten nog in de pot, de likeur steeds zachter van smeek wordt..
boer 6 oktober 2014 13:52 uur
heb vandaag kweeperen sap gemaakt met de sap pan en maak van het sap likeur doe dat al jaren, ik haal vaak rum in duitsland kost 6,50 per 75 cl het alkohol gehalte in 57 %.
vg willem
Jo van den Berg 8 oktober 2014 15:52 uur
Kweepeerlikeur.
Mooie schillen van de kweepeer in een pot gedaan tot hij vol is, daarop 1,5 liter alcohol van ongeveer 30 procent en 150 gram suiker.
5maanden laten staan .genieten(zonder verdere kruiden toe te voegen, dit kan altijd nog)
Willemien 23 oktober 2014 00:06 uur
Vorig jaar likeur gemaakt op basis van wodka. Kleurde mooi rood en was prima. Dit jaar staat er weer een pot met stukken kweepeer en eau de vie. Het staat nu ruim een maand, maar het kleurt niet rood. Kan dit kloppen?