Membrillo – kweepeerpasta

Membrillo Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 222 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
90 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg kweeperen
  • 2 suiker

In iedere Spaanse supermarkt verkopen ze deze ingekookte kweepeerpasta. De klassieke Spaanse combinatie is Membrillo con Manchego, een harde schapenkaas. Dit is in vele tapas restaurants in Spanje te krijgen.
Bij ons moet je er flink naar zoeken. Zelf maken is dus beter. Lees wel even de waarschuwing onderaan het recept. Het kan gemeen spetteren maar dat is het wél waard!

Bereiding

Veeg het dons van de kweeperen. Snijd ze in de lengte in kwarten, dit is handig om straks de klokhuizen eenvoudig te kunnen verwijderen. Verwijder alvast steel en kroontje. Kook ze totdat ze gaar zijn en je er met een vork makkelijk in kunt prikken.

Laat het geheel afkoelen. Haal de vruchten uit de pan en verwijder de klokhuizen. Van het overgebleven vocht kun je goede gelei maken. Pureer het vruchtvlees. Hier zijn 2 manieren voor: de keukenmachine of de groentemolen. Het mooiste resultaat krijg je met de groentemolen. Dit kost wel meer tijd.

Weeg de vruchtenmoes en voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe. Doe dit mengsel in een pan met een dikke bodem. Een zware koperen jampan of een braadpan is zeer geschikt.

Kook het geheel totdat het een zeer stevige massa is die gemakkelijk van de bodem van de pan loslaat. Tijdens het roeren moet de massa niet meer teruglopen naar de bodem van de pan. Dit is zwaar werk en duurt zeker een half uur. De massa gaat als het ware ploppen en hier is het zaak om handen en armen goed te beschermen. Je keuken trouwens ook want bij mij zat het tot op het plafond!

Stort de ingedikte massa in een bakblik of een vorm naar keuze. Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken. Als dat niet het geval is dan moet de massa opnieuw verder ingekookt worden.

Geen zin om membrillo opnieuw in te koken? Met dit recept voor kweepeerchocoladebonbons maak je heerlijke bonbons van iets te zachte membrillo.

Als de membrillo stevig en goed snijdbaar is dan kun je er vormen van snijden zoals blokjes of tegeltjes. Bestrooi ze vervolgens met suiker en laat ze nog wat verder indrogen.

Membrillo bewaren

Klassiek is het bewaren van het kweepeersnoep in spanen (houten) doosjes met laurierbladen ertussen. Bewaar ze in ieder geval goed afgesloten op een droge en koele plaats. Een goed ingekookte membrillo is maanden tot een jaar houdbaar.

Een zachte vochtige membrillo bederft veel eerder. De niet volledig ingekookte membrillo kun je beter in de koelkast bewaren. Door het bewaren van membrillo droogt het wel langzaam in. Het kan hierdoor taai worden en dat is niet lekker. Eet het dus gewoon lekker snel op. Bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.

Serveertips

In Spanje krijg je traditioneel bij een stuk Manchego (schapenkaas) een plakje Carne de membrillo. Het is ook heerlijk bij belegen of oude kaas, geitenkaas, stevige paté en rauwe ham en natuurlijk gewoon op brood.

Reacties

  1. Richelle 26 september 2009 18:37 uur

    Hola Okke,
    Membrillo is simpelweg de Spaanse vertaling voor de vrucht kweepeer.
    De naam voor de superdikke ingekookte gelei van kweeperen is Carne de Membrillo. Ik maak het zelf geregeld voor mijn zoontje als snoep zonder conserveringsmiddelen, soms gemengd met verse ananas, is ook erg lekker!
    Leuke variant: speculaaskruiden toevoegen aan de puree!

  2. Okke 26 september 2009 19:00 uur

    Hallo Richelle, Je hebt helemaal gelijk. Het is Carne de Membrillo. Met verse ananas heb ik het nog nooit gegeten maar het lijkt me zeker het proberen waard. Met speculaaskruiden is het een echt winters gerecht. Goede tip in ieder geval. Mocht je nog een lekker recept met kweeperen hebben dan hoor ik het ook graag.

  3. Giedo 27 september 2009 20:53 uur

    Hallo,
    Ben deze week bezig geweest met het maken van kweepeer gelei. Ik ben even op zoek geweest naar andere recepten en vond deze kweeperenpasta. Allemaal leuk om lezen maar is er iemand die het daadwerkelijk heeft uitgeprobeerd en zo ja kan ik me houden aan de gegevens?
    Dank

  4. Okke 27 september 2009 21:02 uur

    Hallo Giedo, Op de site staan op dit moment slechts 3 kweepeerrecepten. Ik heb er veel meer gekregen onder andere via de website en daar ben ik heel blij mee!. Ik ga ze eerst allemaal zelf maken om te zien of het recept klopt en of het lekker is. Kortom: alles op de site heb ik zelf gemaakt en je kan er dus echt van op aan. Groet, Okke
    PS. Mocht je na het gebruik van een van de kweepeerrecepten toch een tip hebben laat het dan zeker weten.

  5. Giedo 28 september 2009 17:47 uur

    Dag Okke,

    Ik heb nog een paar oude remedies en receptjes over de kweepeer van grootmoeder uit de kast gehaald en ingescant. Maar hoe geraakt dit bij jou? Heb de site afgezocht maar kan geen tekstbestand versturen. Misschien via mijn mailadres?
    Groetjes, guido
    (Mmmmmm…mijn verse gelei is bijzonder lekker)

  6. Madelon 13 oktober 2009 19:38 uur

    Beste kweepeerliefhebbers,

    De pan met de kweepeermosterd staat op het vuur, maar het blijft te dun.
    Wie heeft een tip om het iets in te dikken?

    Madelon

  7. Okke 13 oktober 2009 23:35 uur

    Er is maar een oplossing:
    Verder inkoken
    Goed blijven roeren tegen aanbranden
    Succes! Okke

  8. annette donker 15 oktober 2009 14:36 uur

    beste vraagbaak,
    de hoeveelheden suiker in allerlei kooksels en baksels vind ik altijd te veel.
    Ik verminder bijna altijd drastisch en dan heb ik met de meeste baksels goed resultaat. Maar gaat dat ook op voor kweeperenpasta of snoeperij.
    Wie het weet mag het zeggen.
    hartelijke groet
    annette donker

  9. Okke 15 oktober 2009 20:05 uur

    Beste Annette, Het kan waarschijnlijk met minder suiker. De smaak zal natuurlijk minder zoet zijn maar vooral de houdbaarheid zal korter zijn. Kook het dus extra goed in want vochtige Membrillo bederft eerder. Succes, Okke

  10. appelvrouw 15 oktober 2009 21:49 uur

    Hallo Okke

    Afgelopen dagen het web afgezocht op gelei en jamrecepten van kweeperen.Heel wat pagina`s bekeken, en toch niet het gevoel gehad dat ik wijzer ben geworden. De kwee is een lastige vrucht, om schoon te maken bv, maar ook het juiste oogsttijdstip is lastig te bepalen. daar wordt weinig over geschreven.

    Hier in Frankrijk heb ik een boekje uit de bieb gehaald en daar ben ik op dit moment jam uit aan t maken, het recept zal ik overmorgen(morgen geen tijd) op mijn blog zetten.Annette: Ik pas altijd mijn recepten aan op t gebruik van speciaalsuiker ( 1250 gram fruit op 500 gram speciaalsuiker), en als ik mijn hand erop kan leggen gebruik ik Duitse speciaalsuiker ( 1500 gram fruit op 500 gram suiker). Dit natuurlijk afhankelijk van het suikergehalte van het fruit zelf.

    Er blijven wel vragen: waarom heeft een deel van mijn vruchten bruine plekken van binnen? Ik heb geprobeerd op tijd te oogsten, dat kan het eigenlijk niet zijn..en kan je vruchten met deze bruine plekken ( die er vanbuiten perfect uitzien) gewoon gebruiken voor jam/gelei? Hier in de Lorraine maken ook veel mensen gelei, iedereen die ik kan kookt er een peul vanille bij, of gebruikt een zakje vanillesuiker.
    ik ga zeker de tarte tatin proberen…
    Groeten

  11. ineke 19 oktober 2009 20:49 uur

    Hallo liefhebbers,
    Wij hebben een huis in Hongarije gekocht en o.a. een boom met kweeperen behoort tot ons trotse bezit.

    Ook ik vraag mij af wat de beste tijd is om te oogsten en of ze lang moeten/kunnen blijven liggen.

    Hoe moet je een boom snoeien die verwaarloosd is?

    groet van ineke

  12. Miriam 23 oktober 2009 23:31 uur

    Volgens mij moet je kweeperen zo oogsten: houd de vrucht in je hand en draai hem een halve slag. Als de kweepeer loslaat is ie rijp. Je kunt ze dan nog een tijd bewaren. Dit geldt ook voor appels en peren, dacht ik. Ik geloof dat het niet erg is als ze bruine plekken hebben, maar kan me voorstellen dat die vruchten eerder rotten. Goed controleren dus, die oogst!

  13. patrick 30 oktober 2009 17:33 uur

    Dag Appelvrouw – ik heb gelei gemaakt van kweeperen die ik noodgedwongen een week heb laten koelen (frigo). Ze vertoonden eveneens bruine plekken binnenin. Geen nood, de gelei smaakt superlekker en ziet er prachtig doorzichtig & oranje uit.
    Miriam, appels & peren worden idd soms heel lang bewaard: donker, droog en koel (cfr de droogkamers voor het fruit van de tuin van het kasteel van Gaasbeek, waarmee men nu is aan het experimenteren). Vriendelijke groeten.

  14. Dolf 1 november 2009 14:28 uur

    Een chileense vriend vertelde me dat ze kweeperen op weg naar school tegen rotsen beurs beukten zodat ze snel bruin werden. Op de terugweg hadden ze dan een lekkere snack. Ik heb het zelf geprobeerd maar vond het toch niet zo. Maar we zijn natuurlijk wel verwend geraakt. Misschien een kwestie van gewenning.

  15. Marion 9 november 2009 09:15 uur

    Ik ken een plakje zoete membrillo met lobbig geklopte -ongezoete-slagroom als verrukkelijk desert!

  16. luc 13 november 2009 19:09 uur

    Hoi allemaal,

    De kweeperen heb ik in stukken gesneden, staan op het vuur en koken. Wanneer kijgen ze een oranje kleur?? Of bestaan er verschillende soorten, de mijne blijven tijdens koken namelijk geel…:(

    Vriendelijke groet
    Luc

  17. Okke 13 november 2009 20:31 uur

    Hallo Luc, Om membrillo te maken moet je de stukken kweepeer wel pureren. Als je dat gedaan hebt worden ze gedurende het inkoken langzaam mooi roodbruin. Succes! Okke

  18. Leo 22 november 2009 17:23 uur

    Wij hebben ook een huisje met een boomgaard in Hongarije met ook een kweepeerboom.
    Dit jaar en vorig jaar hebben we ongeveer 25 kilo peren geoogst en er kweepeerkaas (Hongaarse naam)van gemaakt. Peren afborstelen en in kwarten snijden, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden. Daarna met wat water inkoken en passeren. De massa (per kilo 700 gram kristalsuiker) inkoken en blijven roeren tot je een tennisarm krijgt, het is inderdaad gloeiend heet, daarna in de vormen gieten en laten drogen, eventueel met gesnipperde walnoten er op gestrooid. De kaas kan je wel meer dan een jaar bewaren. Dunne plakjes met een halve walnoot serveren. Heerlijk.

  19. Maria Jesús 28 juli 2010 22:35 uur

    Hallo okke, je schrijft ook lekker op brood, maar in Spanje gebruikt men op brood geen carne de membrillo maar crema de membrillo. Dat is de naam voor de kweepeerjam. de Smeerbare versie dus. 🙂

  20. Okke Amerongen 31 juli 2010 18:24 uur

    Goede tip Maria Jesús. Ik heb ook eens even op in jouw Spaanse Winkel rondgekeken. Wat een enorme hoeveelheid lekkere producten. Omdat er zo veel lekkers te krijgen is heb ik een lekker verwenpakket besteld, uiteraard met Crema de Membrillo! Ik kijk ernaar uit. Groet, Okke

  21. Brigitte 6 september 2010 21:51 uur

    Hallo Okke, ik ben helemaal enthousiast met je site. Binnenkort heb ik een etentje met als thema ‘Spanje’ waarvoor ik dacht kweeperen te gebruiken. Ben nu bezig met ‘carne de membrillo’, maar niet volgens jouw recept. Nu vroeg ik me af: in mijn (gekregen) recept moet na het koken de moes nog 2 uur in de oven op 140graden. In jouw recept lijkt het dat er alleen gekookt hoeft te worden; klopt dat???
    En, weet je nog iets met kweeperen voor een Spaanse hoofdgerecht???
    Groet,
    Brigitte.

  22. Okke Amerongen 7 september 2010 21:16 uur

    Je kunt Membrillo ook maken door het in te koken/drogen in de oven. Dat heb ik nog niet eerder gedaan maar het moet kunnen. Ik hoor graag hoe het gegaan is. Ik heb enkele recepten voor hoofdgerechten met kweeperen op de site maar die zijn niet Spaans. Op Twitter heb ik je vraag ook gezet. Ik hoop dat iemand het weet want ik ben zelf ook wel benieuwd! Groet, Okke

  23. Aafke 14 september 2010 12:49 uur

    Hallo Okke,
    Helaas is er een aantal kweeperen van de boom gevallen. Weet je misschien of er nog iets met deze onrijpe vruchten te maken valt? Kunnen ze bijvb. gebruikt worden om andere vruchtenmengsels te geleren, of kunnen ze nog narijpen?
    Groetjes,
    Aafke

  24. Okke Amerongen 14 september 2010 19:47 uur

    Ha Aafke, Wat een pech. Ik hoop dat er nog voldoende aan de boom hangt?! Je kunt ze in ieder geval gebruiken voor het geleren van andere vruchten. Als je ze nog wat na laat rijpen kom je er misschien ook nog wel. Je komt misschien maar net 2 weken te kort, vandaar. Veel succes! Okke

  25. Rodie 19 september 2010 19:41 uur

    Hallo Okke,
    Wat een leuke site. Mijn buren hebben een kweeperen boom. Weten niet wat ze met de vruchten moeten doen en ik mag ze hebben Wat een geluk hé!
    Ben erg blij dat ik weet wanneer ze geoogst kunnen worden en dat het ook ingevroren kan worden. Heel erg bedankt voor de tips.
    Zal zeker een paar van je recepten van uitproberen. Vroeger maakte ik er alleen kweeperen moes van.
    Ook wil ik iedereen bedanken die een reactie of een vraag heeft ingerstuurd.
    Daar leren anderen ook van.
    Hartelijke groeten Rodie.

  26. John 20 september 2010 01:46 uur

    Hallo Okke.
    Ik heb niet alle reacties gelezen dus misschien trap ik wel een open deur in. Ik heb lang geleden in Italië kennis gemaakt met kweepeerpasta. Het werd geserveerd als dessert met een stuk half oude kaas. De Italiaanse naam is cotognata afgeleid van de vruchtnaam mela cotogna. Met kaas is het wel de klassieke combinatie.
    Na terugkeer in Nederland heb ik gelijk een boompje geplant dat inmiddels een 6 meter hoog is. We hebben juist vanmiddag weer de peren geoogst.
    We maken er elk jaar kweepeerpasta, gelei, jam en likeur van.
    Zoals anderen ook opmerkten heet het in Spanje carne membrillo en wordt met manchego kaas uit de buurt van La Mancha gegeten.
    In Portugal heet het marmelata van de vruchtnaam marmelo.
    In Brazilië wordt een soortgelijke pasta gemaakt maar van guaves. Daar heet het goiabada en wordt eveneens als dessert geserveerd met een jonge kaas uit de deelstaat Minas Gerais, Queijo Minas.
    We beleven elk jaar weer veel plezier van ons boompje dat we meer zo’n 30 jaar geleden in onze tuin plantten.
    Ik kan iedereen die van tuinieren en van koken houdt hetzelfde aanbevelen.
    John.

  27. thea 20 september 2010 11:09 uur

    Hallo John,misschien wil je de kweeperen likeur vermelden op deze site?
    Alvast bedankt

  28. John 23 september 2010 10:07 uur

    Hallo Thea,

    Hier volgt het recept voor kweepeerlikeur.

    Rasp in de keukenmachine ongeveer 8 kweeperen en doe de pulp in een grote pot, Het zal ongeveer 2 liter pulp opleveren. Vermeng de pulp met een zelfde hoeveelheid brandewijn. Voeg er 325 gram suiker, 100 gram gemalen amandelen of 100 gram amandelpers (spijs), 9 kruidnagelen en 5 gram koriander aan toe.
    Roer het pulpmengsel elke dag met een houten lepel om en laat het geheel circa drie weken op een warme plaats macereren.
    Filter hierna het pulpmengsel en schenk vervolgens de likeur in flessen.
    Veel plezier bij de bereiding en daarna bij het drinken.

    John.

  29. thea 23 september 2010 10:42 uur

    We gaan aan de slag zodra de peren rijp zijn,we wonen in het noorden zal wel midden oktober worden. bedankt John

  30. lydia 25 september 2010 20:28 uur

    vanmiddag dus een héérlijke membrillo gemaakt, is inderdaad een beetje omslachtig als voorbereiding maar in de oven 2 uur op 14O°C : magniefiek!!! en écht…..in de leuke winkeltjes in Perpignan kost een blokje membrillo vlug 6 à 1O Euro!! idem in Barcelona(en dan niet in het toeristisch gedeelte) dus een leuk idee nu als een culinair kadootje te brengen!! dank zij jullie site heb ik mij eraan gezet, want enkel confituur of gelei…is een beetje eentonig hoor!

  31. lydia 25 september 2010 20:30 uur

    Hallo Okke
    bedankt voor je leuke ideeën op de site!!(dat vergat ik hierboven!)

  32. Okke Amerongen 25 september 2010 20:39 uur

    Lydia, jij ook hartelijk dank voor je goede bijdrage en enthousiasme! Zo krijgen we de kweepeer vanzelf weer onder de aandacht. Groet, Okke

  33. Pame 30 september 2010 21:20 uur

    hallo
    dat is leuk pagina,ik kom uit Chili,ik vind de membrillos super ricos,superlekkker,kun jij gewon eten of me zout,en de beste is voor mijn dulce de membrillo.
    de membrillo is onrijp kunt jij ook jam – dulce maken.is geen problem smaak ook super.

  34. John 1 oktober 2010 22:11 uur

    Hallo Pame,

    Ik ben een grote liefhebber van alle mogelijke gerechten met kweepeer. Ik ben echter nooit de combinatie met zout tegengekomen.
    Kan je daar iets meer over vertellen?
    Als je naar mijn bericht van 20 september gaat kan je zien wat mijn vrouw en ik zoals met kweeperen doen.
    Van de nieuwe oogst van dit jaar hebben we alweer dulce de membrillo, gelei en likeur gemaakt.
    Leuk dat je als chileense ook de carne de membrillo kent.
    Groeten,
    John.

  35. Annette 3 oktober 2010 10:24 uur

    bonjour,
    gisteren kreeg ik een recept van een franse dame voor wat ik nu begrijp wat carne de membrillo is, maar anders gemaakt dan ik op deze site zie én zonder suiker:
    kweeperen schillen en klokhuizen verwijderen; de schillen en klokhuizen in een doek doen en dichtbinden, het vruchtvlees in blokjes snijden en in een tweede doek. beide zakken in een pan helemaal onder water zetten en koken tot het vruchtvlees zacht is en pulp wordt. de zak met vruchtvlees heel goed uitpersen/uit laten lekken; de massa op een bakblik storten en in de oven op 100 graden laten drogen tot het mooi droog is – 1,5 tot 2 uur minstens. blokjes snijden en evt. voor de zoetekauwen door de suiker rollen. Bewaren in de koelkast of (droge) kelder
    Ik denk dat je van het kookvocht ook prima gelei kan maken.
    Ik heb het recept nog niet uitgeprobeerd, dat ga ik snel doen met de emmer coings – zoals ze hier heten – die ik erbij kreeg.
    groet, Annette

  36. Okke Amerongen 3 oktober 2010 22:15 uur

    Beste Annette, Van het kookvocht kun je zeker een prima gelei maken. Ben heel benieuwd naar deze voor mij nieuwe methode. Ik krijg veel vragen over koken zonder suiker maar een oplossing die lekker is heb ik nog niet gevonden. Een ander probleem is de houdbaarheid. Laat me zeker even weten hoe je experiment loopt. Succes! Okke

  37. Rodie 4 oktober 2010 17:22 uur

    Voor Aafke, ik heb gelezen dat je ook onrijpe kwee peren kan verwerken tot gelei.
    Met koud water opzetten en ze dan 2 uur op een laag pitje koken.
    Het is te proberen! Ik ga het ook proberen omdat mijn buurjongen de kwee peren al heeft geplukt voor mij. Er zitten ook onrijpe vruchten bij. Kan het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te gooien.

  38. Jasm 8 oktober 2010 22:14 uur

    Ik heb hier kweepeer op het vuur staan en even een vraagje: wat doen jullie met de pellen/velletjes/schil? die komen precies los bij het koken, zou ik ze eruit vissen? Of maakt dat niet uit bij de verdere verwerking?
    Alvast bedankt voor de reacties

  39. Okke Amerongen 9 oktober 2010 08:02 uur

    Beste Jasm, voor de membrillo maakt het niets uit. In de schillen zit heel veel smaak en in de pitten van de kweepeer zit heel veel pectine voor een stevige gelei of membrillo. Succes ermee!

  40. silvana 21 oktober 2010 20:13 uur

    De eerste membrillo was heel goed gelukt. Vandaag nog twee schalen gemaakt maar net niet lang genoeg ingekookt. Dus dacht ik zet hem in de oven. Dat doe ik dus niet meer 1 is nu iets te donker geworden en de ander is gelukkig nog wat lichter. Liever gewoon inkoken kan dat niet gebeuren.

  41. Okke Amerongen 21 oktober 2010 20:23 uur

    Pff, ja met membrillo heb ik ook een haat/liefde verhouding. Maar als het goed lukt natuurlijk alleen een liefde verhouding!

  42. silvana 22 oktober 2010 18:16 uur

    vandaag nogmaal gemaakt en heb nu op de tijden gelet! 1880 gr gepureerd vruchtvlees en 1800 gr suiker aan de kook brengen duurt 10 min dan gaat het borrelen. Dan zet ik het vuur een stuk lager dat het niet zo spettert en dan twee uur roeren dan op de schaal en na een min of 10 zie je dat het al helemaal stevig is. Voor de creme jam heb je denk ik bij aanvang borrelen 1 uur nodig zodat het een mooie creme is. Hoop dat iedereen zo en vooral ook ik zelf zo elke keer een goede carne de membrillo krijg.

  43. Titia 26 oktober 2010 02:09 uur

    Ik woon in West Zeeuws-Vlaanderen en heb een grote kweepeerboom (het is meer een struik die aan de greppel/slootkant groeit). Wij gebruiken bij lange na niet alle vruchten die er aan de boom verschijnen en als er dus lezers zijn die in de buurt wonen, dan zijn ze welkom om ze te komen plukken. Mail even als je interesse hebt. Okke heeft mijn emailadres en dat mag hij van mij doorgeven aan serieuze kweepeerliefhebbers. Wacht niet te lang, want met dit slechte weer vallen ze snel af. Ook mijn buurvrouw heeft een grote boom en doet er in feite niets mee, alhoewel we, nu ik deze site ontdekt heb, wel even wat snoepjes ga uitproberen.

    Ik kreeg er namelijk een aantal van een kennis van de week en die had de ingekookte massa in dunne plakjes gesneden en in kokos gewenteld en boven en onder afgedekt met een ouwelpapiertje. Ziet er erg leuk uit en smaakt voortreffelijk.

  44. Klaartje 26 oktober 2010 10:28 uur

    Hallo Okke,
    Ik heb bij de groeteboer twee kweeperen gekocht, ik wist niet wat het was en nu wil ik gelei en carne de membrillo gaan maken. Ik ben zo benieuwd!
    Maar wat bedoel jij met een sappan? Isd at zo’n driedelige toren? Ik wil het zo goed en lekker mogelijk doen, en ik las dat je een sappan gebruikt voor een tweede keer opkoken… Kan de tweede keer opkoken ook wel zonder sappan, of kan ik de tweede keer dan net zo goed overslaan?

  45. Okke Amerongen 26 oktober 2010 19:48 uur

    Haha, Klaartje…een sappan is inderdaad zo’n driedelige toren. Als je die niet hebt is het geen probleem. Van het sap maak je de kweepeergelei. De kweeperen die nog vol sap zitten pureer je en daar maak je de membrillo van. Twee kweeperen is wel weinig of heb je van die enorme peren gekocht? Succes in ieder geval!

  46. Okke Amerongen 26 oktober 2010 19:53 uur

    Hallo Titia, Bedankt voor het mooie aanbod. Ik heb het ook geplaatst op http://www.facebook.com/kweepeer Als iemand interesse heeft laat ik het je weten. Groet, Okke

  47. Klaartje 27 oktober 2010 09:50 uur

    Hoi Okke,
    Bedankt voor je antwoord. Nou de gelei is gemaakt en goed gelukt joh! Zelfs zonder sappan! Wat is dat mooi spul zeg, voor iets wat ik zelf heb gemaakt – het staat nu in de potten af te koelen in de vensterbank van de keuken, dan kan iedereen het zien 😉 Nee hoor, dan kan ik zien hoe mooi transparant de gelei is geworden en genieten van mijn “vakmanschap”! Ik ben trots op mij en bedank jou voor alle leuke recepten! Okee, het is niet zó heel veel, maar wel 1 middelmaat weckpot vol plus twee van die mini-Bonne Maman potjes. (Kadootjes voor mijn schoonzus en mijn moeder.) Dus zo weinig is het nou ook weer niet… 😉 De pulp staat met evenveel suiker in mijn zware zwarte gietijzeren pan te wachten en die heb ik natuurlijk gewogen (de pulp, niet de pan) om te weten hoeveel suiker ik nodig heb voor de membrillo die ik zo ga maken: het was 700 gram pulp. Had ik dan hele grote kweeperen? Zoals ik zei: ik zag ze voor het eerst toen ik deze twee kocht dus ik heb geen idee. Maar de geur en de smaak vind ik zó bijzonder en lekker, het was vast niet de laatste keer dat ik ze zag… Vrijdag ga ik manchego kopen voor bij de membrillo als die lukt – mandrillo zei mijn man ;-). Dat vind ik lekkere kaas en ik ben (alweer) erg benieuwd naar die nieuwe smaakcombinatie… Als dit allemaal lukt zet ik meteen een kweeperenstruik in de tuin. Je moet ze planten in november, dus… Wat een aparte vrucht is dit zeg, ik ben helemaal enthousiast, dat zie je ook wel aan dit (misschien overdreven) lange bericht… Ik hou je op de hoogte van de “mandrillo” – als je wilt!
    Klaartje

  48. clara 27 oktober 2010 13:58 uur

    Fantastisch, zoveel recepten en suggesties voor de kweepeer en of -appel.Wij hebben nl een appel .
    Ik ga er morgen het een en ander meedoen.
    Clara.

  49. Okke Amerongen 27 oktober 2010 17:36 uur

    Ha Klaartje, Bedankt voor dit uitgebreide verslag, heel leuk om te lezen! Die boom die komt er wel. Dat heb ik allang in de gaten 🙂 Die schoonzus en moeder hebben maar geluk met dit soort lekkere cadeautjes. Laat zeker even weten hoe de membrillo gelukt is!

  50. Sandra 27 oktober 2010 20:28 uur

    Hallo Okke,
    Wij waren eigenlijk op zoek naar recepten met Japanse sierkwee (die kleine gele appeltjes) en kwamen hier terecht. De recepten voor gelei, moes en ‘carne’ zijn ook goed bruikbaar voor deze vruchten, hebben we ontdekt. Het is een andere familie, maar tevens harde, wrange vruchten die geel beginnen en rood koken. We hebben het plantsoen grotendeels leeggeplukt en er staan nu 30 potten gelei van oranje tot dieprood in de kelder, vergezeld van 6 grote potten moes en 2 ovenschalen Membrillo. Overigens weet ik niet of de carne de Membrillo nou gelukt is. Ik kan hem in plakken snijden maar ze zijn vrij zacht (consistentie van stevige griesmeelpudding ongeveer). Moet het steviger zijn, zo ja waarmee zou je de consistentie vergelijken? Turks fruit of zo?
    Gisteren voor het eerst kweeperen gekocht bij de plaatselijke Irakees, ze staan nu uit te lekken. Ik vind ze minder geurig dan de Japanse kwee, maar heb nog niet geproeft. Wel veeeel minder werk dan die kleine snertappeltjes in stukken snijden en ontdoen van veel pitjes!

  51. Okke Amerongen 27 oktober 2010 20:37 uur

    Hallo Sandra, Met die kleine appeltjes ben je zeker wel even bezig! Mooi dat het goed gelukt is. De kweeperen die ik in de Turkse winkel koop zijn ook minder qua geur. Als je ze kookt zijn ze wel gewoon lekker. Voor het bewaren is het wel fijn als membrillo vrij stevig is. Turks fruit is dan de limiet want daarna is alles droog of taai. Als je denkt dat het nog niet droog genoeg is kun je het ook nog even in plakken snijden en op bakpapier leggen en in de hete lucht oven op heel lage temperatuur. Dan droogt het nog wat verder in. Waarschijnlijk is wat je gemaakt hebt zo lekker dat je het toch niet lang wil bewaren 🙂

  52. Sandra 28 oktober 2010 20:37 uur

    Hoi Okke, ik las je reactie te laat (dat wil zeggen: ik had net de ‘carne’ weer terug in de pan gegooid en geroerd), dus kon de plakken niet meer op bakpapier leggen in de oven. Hij staat nu nog wat verder in te dikken.

    De gelei van kweeperen is heerlijk geworden! Hij smaakt subtieler dan de Japanse kweeappel-gelei; die is kruidiger, sterker, heel anders eigenlijk. We hadden onlangs al kweeperengelei gekocht bij de biologische winkel, gemaakt door Theo van Woerkom. Hij schermt met ‘ambachtelijke bereidingswijze en smaak’, maar ik vond zijn gelei meer naar suikerstroop smaken dan naar iets anders. De zelfgemaakte is 10x lekkerder!

  53. Okke Amerongen 28 oktober 2010 22:44 uur

    Ha Sandra, Je hebt de beste beslissing genomen: gewoon nog wat verder inkoken. Mijn oplossing was minder goed. Simpeler is bijna altijd beter. Zelfgemaakt is vaak beter en bijna altijd leuker!

  54. CeesDijk 31 oktober 2010 11:40 uur

    Tip tegen het spetteren: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10112530
    Inkoken duurt dan wel langer – want al is de deksel een soort fijne zeef die vocht doorlaat – het vocht kan toch net iets minder makkelijk weg…

  55. Okke Amerongen 1 november 2010 21:48 uur

    Hallo Cees Dijk, Goede tip maar je moet wel heel veel blijven roeren anders is alles aangebrand. Ik vrees dat het een gevecht blijft die Membrillo:-(

  56. Siesie 5 november 2010 23:28 uur

    Heeft iemand een tip voor mij? Ik heb getracht membrillo te maken want dat lijkt mij het toppunt van lekker. Maar het is mij tot nu toe niet gelukt. De eerste keer heel lang gekookt maar waarschijnlijk op het laatst op te groot vuur omdat het zo lang duurde (zeker 3 uur) en dat is aangebrand. Heb het moeten weggooien. Daarna weer geprobeerd. De hele tijd op heel klein vuur. Op het laatst zelfs met gebruik making van een vlamverspreider. De kleur is heel donker geworden. Ik dorst niet niet nog verder in te koken omdat het misschien weer zou aanbranden. De volgende dag 2 uur in de heteluchtoven op ca. 140 graden. Maar het blijft zacht en heeft de consistentie van zalf en is dus niet te snijden. Degene bij wie het wel is gelukt, hoe doen jullie dat? Van het sap wat overblijft na het koken van de kweeperen voor de membrillo, heb ik gelei gemaakt. Het vreemde is dat die gelei wel hard is geworden, dus wel te snijden.
    Ik hoop dat iemand mij hierin kan adviseren. Alvast hartelijk dank.
    Siesie

  57. rodie 6 november 2010 20:56 uur

    Hallo Siesie, ik heb de membrillo gemaakt. Het duurt héél lang voordat je het goed krijgt. Ik heb meer als drie uur geroerd.Hoeveel uren precies weet ik niet. Ik liet het staan en ging de volgende dag verder met inkoken. Op niet te hoog vuur. Ik heb een donker rode bijna bruine pasta. Heb het op een schaal gedaan ( eerst bakpapier in de schaal) en een dag in de huiskamer laten drogen. Ik kan het snijden maar het kleeft wel een beetje aan het mes. Ik weet niet of de membrillo die ik gemaakt heb goed is want ik heb het nog nooit ergens anders gegeten.
    Ik snijd er kleine vierkante blokjes van (wentel ze door de poedersuiker) en verpak de zij en onderkant met bakpapier.
    Zo heb ik ze op een schaal gelegd en mijn vriendinnen vonden het heel leuk, ze zeiden wat een lekkere bonbonnetjes. Konden niet geloven dat het van kweeperen gemaakt is. Het smaakt een beetje naar Turks fruit.
    Ik denk dat door het goed inkoken en de suiker het bijna niet kan beschimmelen.
    Ik heb enkele plakken ingevroren. Alweer 2 plakjes eruit gehaald en een dag in de huiskamer te drogen gelegd voordat ik het verpak en presenteer.
    Mijn advies: laat het een dag in de pan zonder deksel afkoelen en ga de volgende dag weer verder. Doe dat enkele dagen en hopen dat het nog goed komt.

  58. Okke Amerongen 6 november 2010 21:26 uur

    Hallo Siesie, ik sluit me helemaal bij Rodie aan. Dat is gewoon heel goed advies. Mooi dat kweepeerliefhebbers elkaar hier vinden en helpen! Membrillo is gewoon veel en zwaar werk maar de beloning is er ook naar. Verder gaat het makkelijk als je het in kleinere hoeveelheden maakt. Een pan die heel goed warmte doorgeeft zoals mijn koperen jampan helpt ook. Veel succes en laat zeker even weten hoe het gelukt is.

  59. Siesie 7 november 2010 12:03 uur

    Hallo Rodie en Okke,
    Hartelijk dank voor jullie tips. Eergisteren heb ik (ik had twee kleine glazen schaaltjes gemaakt) één schaal opnieuw ingekookt. Op heeeeeel klein vuur met vlamverdeler, blijven roeren om het kwartier. En steeds maar weer bang dat het weer zou aanbranden zoals de allereerste keer!. Weer in de, met bakpapier belegde schaal, gedaan en het de hele dag en nacht laten indrogen. En nog is het te zacht. Het is wel donkerder en steviger dan de andere schaal. Ik was juist van plan om ten einde raad beide schalen weer in de pan te doen, wat vocht er bij en het dan maar als dikke jam in potten te doen. Maar na jullie advies geef ik de membrillo nog een laatste kans. Ik probeer het nog een keer. Want, dat ben ik met jullie eens, de smaak is perfect. Je kan er bijna niet van af blijven. Ik hou jullie op de hoogte.
    Siesie

  60. Hugo 8 november 2010 21:53 uur

    Hallo Siesie en Okke,
    Ik heb een kwee’appel’ in de tuin en maak al enkele jaren jam, moes en membrillo.
    Dit jaar heb ik de pasta in de microgolfoven laten uitkoken als experiment en dat is aardig gelukt. In een glazen ovenschaal een laag van zo’n 2 cm dik, niet afgedekt en in totaal +/- 20 minuten laten koken. Groot voordeel: je hoeft maar af en toe alles eens om te roeren, het kan niet aanbranden en het durt niet zo lang. Daarna giet ik het in een schaal bekleed met alufolie en laat het zo nog een dag afkoelen en drogen. Tussendoor eens omdraaien op de folie zodat de onderkant ook wat uitdroogt. Daarna in blokjes snijden die ook, los van elkaar, enkele uren drogen voor ik ze in de fijne suiker rol.
    Hugo

  61. CeesDijk 9 november 2010 16:39 uur

    Ivm het spatten ben ik voor dit recept gegaan: http://www.smulweb.nl/koken/recepten/detail.php?recept=1061551
    Maar…. Inmiddels heeft het alles bij elkaar 45 minuten in de pan gezeten, zeker 5 uur in de oven (140 graden) en 2 volle dagen staan drogen… Maar nog altijd is het vloeibaar! Hoe kan dit? Ieder ander gerecht zou volgens mij al knalhard uitgedroogd zijn na een dergelijke behandeling. Suggesties zijn welkom.

  62. Okke Amerongen 9 november 2010 21:22 uur

    Sorry Cees maar ik ben hier ook even stil van. Zo’n 6 uur en nog steeds geen Membrillo dus?! Dan zou ik toch gewoon alles in een pan goed doorkoken onder flink roeren. Andere suggesties zijn natuurlijk welkom!

  63. rodie 9 november 2010 22:19 uur

    Hallo Cees, ik heb mijn membrillo ook 2 uur in de oven gehad maar ook bij mij droogde het niet. Ik heb het in de pan terug gedaan en wat ik hierboven schreef elke dag als ik tijd had op laag vuur gezet en zo nu en dan geroerd. Ik heb het in een pan met een dikke bodem gedaan. Het is zwaar werk want op het laatst kan je het bijna niet meer roeren, zo’n kleverige massa wordt het.
    Ik vraag me alleen af of de kweeperen in Nederland anders zijn dan in Spanje bv. Ik heb het vermoeden dat door de warmte er meer pectine in de vrucht gaat zitten.
    Want op YouTube zie ik mensen membrillo maken in no time.
    Weet iemand of het zo is?

  64. CeesDijk 10 november 2010 10:56 uur

    Rodie, Inmiddels heb ik het alweer een uur in de pan gehad… en nu staat het ook alweer een tijdje op het vuur. Geloof niet dat ik ooit zo lang bezig geweest ben met 1 gerecht!! Als het gaat lukken: des te leuker… Maar dan moet het wel lukken…
    Ook ik heb gezien dat mensen in een uurtje klaar waren – dus begrijp het ook niet zo!! Okke, weet jij mogelijk antwoord? Waarom duurt het de ene keer vele malen langer dan de andere keer? Zijn de peren dan niet rijp genoeg? juist te rijp? Of hebben ze in Spanje andere peren? Of doen wij hollanders gewoon iets verkeerd 😉 ?

  65. Siesie 10 november 2010 11:28 uur

    Hallo Rodie en Okke,
    Ik heb dus de membrillo opnieuw gekookt, op heel klein vuur, met een vlamverdeler. Uiteindelijk is het dus heel dik geworden. Zoals je in je recept beschreef Okke ’tijdens het roeren mag de massa niet meer teruglopen naar de bodem van de pan’ . Dat heb ik bereikt. Een vorm bekleed met bakpapier en de massa hierin gedaan. Dat is drie dagen geleden. De smaak is goed, maar het snijden gaat heel moeizaam. Het blijft plakken, Als ik dan kijk naar de foto’s bij sommige membrillo recepten dan begrijp ik eigenlijk niet goed dat die er zo mooi uitzien. Net plakjes cake. Ik heb een foto gezien op de site van Klary Koopmans. Daar ziet de membrillo er zo mooi oranje uit, haast transparant. Prachtig. Nou, dat lukt mij dus niet. Mijn andere schaal met membrillo laat ik maar zo. Het is een zalfachtig product geworden. Als membrillo niet gelukt, maar als jam fantastisch. Heerlijke smaak , heerlijke consistentie.
    Het was toch leuk al die reacties te lezen. Zou er toch nog verschil zijn in de soorten kweepeer?
    Siesie

  66. CeesDijk 10 november 2010 12:28 uur

    Toch nog even een korte update mijnerzijds…
    Ik heb de membrillo opnieuw een uur op laag vuur gehad. Heb nu een bakblik op een omgekeerde gietijzeren poffertjespan…. werkt perfect om de warmte te verdelen. Maar na weer een uur op het vuur is het nog altijd niet in de buurt van stevig. De kleur is inmiddels een zeer donkerbruin. Gaat dit ooit nog goed komen 😐 …

  67. Rodie 10 november 2010 20:44 uur

    Hallo Siesie,
    De foto van Klary ook gezien en ik begrijp ook niets van de kleur!
    Ik kan mijn membrillo ook niet in mooie (cake) plakken snijden. Het blijft aan het mes kleven. Ik heb de membrillo in een vierkante schaal gegoten. 3 cm dikke laag.
    Ik snijd er kleine vierkante blokjes van en wikkel het in bakpapier. Zo krijg je kleine snoepjes. Staat leuk op een klein schaaltje. Invriezen gaat ook prima.
    Alleen als het de kamer temperatuur aanneemt wordt het zachter. Zeker nu de verwarming aan staat. Door ze in poedersuiker te wentelen wordt het minder kleverig.

  68. Siesie 10 november 2010 21:05 uur

    Hallo Rodie,
    Wat een gedoe eigenlijk he? Het is maar dat het leuk werk is (tenminte als het lukt). Ik ga morgen mijn membrillo snijden. Het zal niet gemakkelijk gaan, want zoals je zegt, het plakt. Maar ik probeer daar dan kleine stukjes van te maken en het door de poedersuiker te wentelen. Dan in de koelkast bewaren. Want het is wel erg lekker. Volgend jaar als ik weer kweeperen kan bemachtigen dan ga ik er membrillo-jam van maken. D.w.z. ik maak de membrillo maar kook het niet al te dik in en dat wordt dan mijn membrillo-jam. Want het smaakt heel lekker en het smeert heerlijk.
    Siesie

  69. Ceesdijk 12 november 2010 14:26 uur

    Ook bij mij is het nu een stevige massa geworden (na alles bij elkaar een kleine 5 uur in de pan!).
    Maar snijden blijft lastig. Echter – door de plak een uurtje in de koelkast te leggen wordt het stevig genoeg om het redelijk goed in blokjes te kunnen snijden. Ik doe deze per pakweg 10 in een doosje met poedersuiker… Even goed schudden en het zijn prachtige snoepjes (lijken op turks fruit)!! Zelfs de kinderen zijn er dol op en een bevriende chefkok was erg onder de indruk. Daarmee absoluut de moeite waard geweest 😉

  70. rodie 12 november 2010 14:47 uur

    Ceesdijk ik ben blij dat je het voor elkaar hebt gekregen!
    Wat een werk hé. Zie de humor er maar van in.

  71. Siesie 12 november 2010 16:58 uur

    Ik heb het!! Zoals ik al zei, 1 schaal met membrillo heb ik tot jam vermaakt. De andere heb ik zeker 3 dagen op het aanrecht laten staan waardoor het nog wat steviger en droger werd. Het bakpapier er afgepeld en de plak op een houten snijplank gelegd. Met een gewoon keukenmes ging het snijden wel moeizaam. Tot ik op het idee kwam om mijn hakmes/hakbijl te pakken. Het lemmet heb ik onder de gloeiend hete kraan gedaan en toen de membrillo gesneden. Of het door de hitte van het mes kwam, of door het water wat er nog aan zat. Maar het snijden ging perfect. Hoewel, het is niet echt snijden. Ik legde het mes op de membrillo en drukte zachtjes tot ik er door heen was gekomen. Op deze manier heb ik ‘plakjes cake’ kunnen snijden. Ik ben helemaal enthousiast. Volgend jaar toch maar weer membrillo maken. Uiteindelijk heb ik dikkere plakken gesneden en die in kleine blokjes. Omdat ze toch wat nat zijn geworden, maar wel mooi glad op de snijkanten, heb ik ze op een andere snijplank te drogen gelegd. De bedoeling is dat ik ze morgen door de poedersuiker wentel en het dan bewaar. Hoewel de smaak prima is, is het jammer dat de kleur zo donker is, haast zwart.
    Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
    Siesie

  72. Christine 14 november 2010 00:45 uur

    Hallo, toevallig deze site gevonden, grappig al de reacties te lezen. Woon als Nederlandse al 26 jaar op een ~Grieks eiland (Skiathos) en woon hier in een vallei, met een sloot genaamd ‘O Kydonas’ (de Kweepeer). Er staan hier heel veel wilde Kweepeer (Kydonia) struiken. Toen ik hier kwam kende ik het niet, maar nu is het een van mijn favoriete fruitsoorten. Ik heb 10 jaar geleden een piep klein winkeltje hier geopend, met de naam ‘The Quince’. Uiteraard maak ik ook alles wat jullie hier boven beschrijven. Ik geef toe, het lukt niet altijd. Kweeperen zijn niet allemaal het zelfde, de beste zijn hier de wilde soort. Een aanraden is om eens gelei te maken met een theeei met rosemarijn erin tijdens het koken, en als het klaar is, een vers takje in de pot leggen alvorens de hete gelei erin te gieten. Perfect bij vlees of kaas. Ik heb wel uitgevonden, zo snel de kweeperen maar even geel kleuren (hier eind sept) is de kans op slagen bij de recepten van membrillo en gelei het best. Maar bruin mag het nooit worden, dan is het gewoon mislukt. Er zit ook heel veel verschil in kweepeer soorten. En dat is zeker te herkennen in het maken van gelei etc. De ene soort slaagt veel beter dan de andere. Ik zelf maak ook chutney van kweeperen, wat heerlijk is. De Grieken eten ook de peren zo, voor mij iets te wrang. Ze gebruiken ze voornamelijk om ‘lepel zoetigheid’ van te maken. Ze schillen de kweepeer en ze snijden het vruchtvlees in hele dunne ‘patatjes’ Dit koken ze met suiker en water, totdat ze nog zacht zijn, maar rood gekleurd en het sap een hele dikke siroop is. Dit wordt geserveerd met een lepel op een schoteltje, als zoetigheid bij de na middagse koffie of eventueel als dessert. Nu de groententuin nog veel aubergines heeft, maak ik ook regelmatig, een stoofpot van Kweepeer, aubergines, aardappels, je gebruikt ongeveer gelijke hoeveelheden. Maak kweepeer en aardappels schoon en snij in stukken, de aubergine ook, maar die moet een half uurtje bestrooit met zout staan, en dan afspoelen. Doe alles in een pan, olijfolie erbij, en twee volle eetlepels tomaten puree aangelengd met een kleine halve liter water, en iets zout en flinke snuf kaneel. Breng aan de kook, dan temper bron, roer het om en laat het vervolgens heel zachtjes gaar worden. Niet meer roeren! Eet warm of koud en bestrooi met flink peper uit de molen. Nog een laatste receptje, schil de kweeperen, snijd ze in stukken, zet ze op met een klein bodempje water en een beker suiker, kaneel, 1 of 2 kruidnagels, breng aan de kook, simmer, en prik, wanneer zacht, en ietsje amberkleurig -niet rood- zet warmtebron hoog, en wanneer het heftig kookt, doe een glaasje goede cognac erbij, 1 minuutje en draai dan warmte bron uit. Heerlijk als toetje met griekse yogurt. Succes!

  73. Rodie 14 november 2010 09:32 uur

    Hallo Christine, leuke reactie. Je zegt dat wanneer de membrillo bruin is het mislukt is. Op Youtube zie ik enkele recepten die bruin/rood zijn en anderen die rood/oranje zijn. Is het recept misschien afhankelijk van het land waarin je woont?
    En ik denk ook zeker van de soort kweepeer. Ik heb nu bij een Turkse winkel 2 grote kwee peren gekocht. Wilde proberen of er verschil is tussen de kweepeer uit eigen tuin of de gekochte. Ik ben vergeten te vragen waar deze peren vandaan komen. Kan ik altijd nog vragen. Ik zit nog te verzinnen wat ik ervan ga maken. Maar zowie zo toch de membrillo en dan niet zo’n donkere. Daar wij in Nederland maar een beperkt aantal maanden hebben om van deze heerlijke vrucht te kunnen genieten moet het wel lang houdbaar zijn of in te vriezen zijn. Heb jij wat invriezen betreft handige tips of goede ervaringen mee? Dan hoor ik het graag.
    Groetjes.

  74. CeesDijk 14 november 2010 13:51 uur

    @Rodie, ik sluit me daar bij aan… Met de peren die ik had was een niet-bruine membrillo echt onmogelijk! Na een uurtje in de pan was het al redelijk bruin. Uiteindelijk waren er 5 uur nodig – en nog is het iets te plakkerig. Ik zie niet hoe dat anders had gekunt! Of wij moeten nog wat handigheidjes niet kennen.

  75. Okke Amerongen 14 november 2010 18:56 uur

    Ha Siesie, Van harte! Mooi dat de membrillo toch nog gelukt is.

  76. Okke Amerongen 14 november 2010 18:59 uur

    Hallo Christine, Leuk om te horen hoe het in Griekenland er aan toe gaat. Mocht je een keer een mooie foto met recept hebben van de stoofpot met kweepeer, aubergine en aardappelen en/of een foto van je winkel The Quince dan ontvang ik die graag en zal ik er op de site een keer aandacht aan besteden.

  77. Rodie 14 november 2010 22:17 uur

    Ik kon niet langer wachten en ben vanmiddag aan de slag gegaan met de gekochte peren. En wat schets mijn verbazing… ik heb een geel / licht oranje membrillo getoverd die je makkelijk kan snijden. En binnen 2 uurtjes gemaakt. Direct een foto van gemaakt! Op de foto lijkt hij wat meer oranje dan in werkelijkheid.

  78. Siesie 14 november 2010 23:37 uur

    Hallo Rodie, dit is een wonder! Wat voor peren waren het. Heb je de membrillo op dezelfde manier gemaakt als die daarvoor? Is er een verschil in smaak vergeleken met de donkere versie? Het zit hem kennelijk dus toch in de soort kweepeer?

  79. Ceesdijk 15 november 2010 14:23 uur

    @Rodie,
    Mooi nieuws! Ben zeer benieuwd naar de foto en vooral ook naar hoe dit nu mogelijk is… Waarom verschilt de bereidingstijd en kleur van het resultaat zo ontzettend sterk?

  80. Rodie 16 november 2010 00:09 uur

    De bereiding was bijna hetzelfde. Ik heb 1 peer gebruikt, deze woog bijna 400 gram. De peren geschild en van het klokhuis ontdaan. De peren in dobbelsteenjes gesneden en net onder water met wat citroensap langzaam gaar laten worden. (bij mij duurde het ongeveer 20 min. De peren gezeefd en het zelfde gewicht van de peren de suiker toegevoegd en de suiker laten smelten. Met een staafmixer de peren goed gepureerd en op zacht vuur laten indikken. Wel zo nu en dan roeren.
    De goede dikte is als je een streep trekt in de pan de helften bijna niet meer naar elkaar toe komen. Bij mij ongeveer 1 uur . Laat het mengsel wat afkoelen en doe het in een bakje. Daarna in de koelkast en na 2 uren in de koelkast kon ik het in plakjes snijden. Morgen ga ik langs de Turkse winkel om te vragen waar de peren vandaan komen. Het vruchtvlees van de peren was zachter. Andere soort?
    Ik weet niet hoe ik jullie de foto kan laten zien. Probeer het anders ook met een gekochte peer. Voor deze 2 peren heb ik 90 eurocent betaald. Koopje toch!

  81. Ceesdijk 16 november 2010 11:58 uur

    @Rodie,
    Klinkt zo simpel! Groot verschil met mijn bereiding is dat ik alle bij elkaar ruim een kilo peren en dus een kilo suiker had… Mogelijk is het toch verstandiger om het met kleinere hoeveelheden per keer te doen??
    En 90 cent voor twee peren (a 400 gram)? Dat is wel héél goedkoop! Ik heb 7 euro betaald voor 2 kilo (wel biologisch).

  82. Siesie 16 november 2010 18:17 uur

    Dag Rodie,
    In je bericht van 19 september jl. las ik dat je kweeperen ook kunt invriezen. Hoe doe je dat? In z’n geheel of in blokjes gesneden, of voorgekookt? Dat lijkt mij erg handig om op een later tijdstip in het jaar b.v. compote te kunnen maken.
    Wat de kweeperen betreft voor de goedgelukte membrillo: is het een peervormige peer, dus ovaal of meer appelvormig, dus een beetje rond? Ik krijg het idee dat het toch te maken heeft met de soort kweepeer, denk je ook niet?
    Overigens, wat leuk dat het zo goed is gelukt. Oranje, de kleur van de membrillo van Klary Koopmans.
    Groet van Siesie

  83. Rodie 16 november 2010 18:20 uur

    Vandaag even langs de winkel geweest. Zij zeggen dat de peren uit Turkije komen. Uit de buurt van Antalya. De verkoper vertelde ook dat zij het zo eten en dat de peren die hier groeien verwerkt moeten worden. Vandaar dat het vruchtvlees ook veel zachter is wat ik eerder schreef. In de winkel verkochten ze alleen confiture van kweepeer. Gelei met stukjes kweepeer. Dat smeren ze op brood.
    Mijn peren zullen niet biologisch zijn. En wat je zei Ceesdijk ik denk ook dat je beter kleinere hoeveelheden kunt maken. De eerste keer had ik ook een kilo peren!
    Wat de smaak betreft: deze is veel lichter en smaakt echt naar kweeperen. Vanmorgen op een cracker gedaan. Heerlijk!!! Al is de donkere versie ook heerlijk.
    Naar mijn idee smaakt de donkere versie beter bij kaas. Minder zoet. Nou nog die ene kwee peer verwerken. Dan heb ik genoeg recepten uitgeprobeerd en gaan we er volgend najaar weer flink tegen aan. Ga weer jampotten verzamelen.

  84. Rodie 16 november 2010 18:37 uur

    Hallo Siesie, je reactie te laat gelezen over het invriezen van de peren.
    Maar over je vraag: op de site van Klary verwijst ze naar een de Engelse site van David Leibouvitz voor de gepocheerde peren. Dat recept heb ik een beetje gevolgd.
    Ik heb ze in bakjes gedaan met het sap en zo ingevroren.
    Succes.

  85. Siesie 16 november 2010 23:11 uur

    Dank je wel voor de tip Rodie. Zodra ik weer wat kweeperen kan krijgen ga ik dat zeker proberen.

  86. Okke Amerongen 17 november 2010 19:51 uur

    Goed advies van Rodie: Jam, gelei of membrillo maken gaat eigenlijk altijd beter als je een kleinere hoeveelheid per keer maakt. Ik vergeet dat zelf ook nog wel eens maar lange halen snel thuis werkt meestal averechts…

  87. Sandra 19 november 2010 11:50 uur

    Vandaag begin ik aan mijn eerste kweeperenavontuur en nu heb ik nog een vraag die ik hier niet ben tegengekomen, kun je ook rietsuiker ipv gewone suiker gebruiken?

  88. thea 21 november 2010 11:26 uur

    Hier volgt het recept voor kweepeerlikeur.

    Rasp in de keukenmachine ongeveer 8 kweeperen en doe de pulp in een grote pot, Het zal ongeveer 2 liter pulp opleveren. Vermeng de pulp met een zelfde hoeveelheid brandewijn. Voeg er 325 gram suiker, 100 gram gemalen amandelen of 100 gram amandelpers (spijs), 9 kruidnagelen en 5 gram koriander aan toe.
    Roer het pulpmengsel elke dag met een houten lepel om en laat het geheel circa drie weken op een warme plaats macereren.
    Filter hierna het pulpmengsel en schenk vervolgens de likeur in flessen.
    Veel plezier bij de bereiding en daarna bij het drinken.

    John.

    Beste John,ik heb het gemaakt,en heb het ook al van genipt.
    Echt HEERLIJK,dank voor de recept,Thea

  89. Siesie 21 november 2010 16:40 uur

    Hallo Sandra,
    Hoewel ik geen ervaring heb met het gebruik van rietsuiker, denk ik niet dat het verschil uitmaakt. Ik zou het gewoon gebruiken.
    Siesie

  90. Okke Amerongen 21 november 2010 21:39 uur

    Hallo Sandra, Siesie heeft helemaal gelijk. Je kunt kristalsuiker vervangen door rietsuiker. Het enige verschil is dat rietsuiker wat meer eigen smaak heeft dan kristalsuiker. Kristalsuiker is wat neutraler van smaak. Succes met de kweepeeravonturen!

  91. Siesie 23 november 2010 20:47 uur

    Ja, hoor. Rodie heeft gelijk. Ik ben ook naar de Turkse groentenboer gegaan en heb daar 3 kweeperen (appelvormig) gekocht (Euro 1,49 per pond). Ze ruiken lang niet zo sterk als de peervormige soort, de schil is gladder en het vruchtvlees is zachter. Het snijden is een stuk gemakkelijker. Na het pureren heb ik er ongeveer 1,5 uur over gedaan. Aangezien mijn vorige poging was verbrand (op het zwarte af, aroma totaal verdwenen) heb ik dit waarschijnlijk te lang op te klein vuur gedaan. Het laatste half uur wel steeds blijven roeren en niet “even iets anders doen”. Het is gelukt, mooi licht oranje van kleur, na 1/2 uur redelijk te snijden. Dat komt dus wel goed. Dit geeft voldoening!

  92. Okke Amerongen 23 november 2010 20:50 uur

    Yay! Van harte Siesie, mooi dat het gelukt is!!!

  93. jeanne 15 januari 2011 15:50 uur

    ik ben een beginneling in kweeperland en wil ook wel gelei en jam gaan maken. maar ik heb nog een vraag, nl of de kweeperen moeten worden geschild.(ik heb niet alle reacties gelezen dus misschien staat het wel ergens).
    groet van jeanne

  94. rodie 20 januari 2011 15:09 uur

    Als je gelei maakt hoef je de peren niet te schillen. Zie het recept.
    Voor jam wel, maar dat kan je ook maken van de peren waar je de gelei van gemaakt hebt.

  95. Ann 24 januari 2011 19:40 uur

    Voor gelei doe ik de peren altijd in zijn geheel in de pan.. Pas als ze wat zachter zijn haal ik ze even uit de pan om in stukken te snijden. De klokhuizen laat ik zitten, immers voor gelei giet je het sap nadien toch door een kaasdoek (of een panty). Voor membrillo gaat dat natuurlijk niet.

  96. rodie 31 mei 2011 19:16 uur

    De gepocheerde peren die ik in november heb ingevroren heb ik gisteren uit de vriezer gehaald. Ze zijn nog heerlijk. Voor wat meer smaak wil ik ze nog even in de port koken en enkele dagen laten staan. Ik denk dat ik er dan clafoutis van maak.
    Heb ook nog de gelei voor evt de boterkoek.

  97. Okke Amerongen 3 juni 2011 17:01 uur

    Mooi Rodie! Wie wat bewaart heeft wat

  98. Vera (moeggie) 3 september 2011 17:13 uur

    Een tip tegen het spatten bij het maken van membrillo…Ik heb een erg diepe kookpot genomen en eens de massa egaal is en de suiker opgelost hang ik er een neteldoek over. Zo kan de waterdamp ontsnappen en spat niet alles vol. Met een beetje handigheid kan je zelfs roeren met een houten lepel die in de pot blijft staan onder de neteldoek. Ik heb wel een inductie kookplaat, dus bij “open vuur” wel opletten dat de neteldoek niet gaat branden…met elastiek of wasknijpers vastzetten misschien.

  99. Okke Amerongen 4 september 2011 11:08 uur

    Goede tip Vera, maar ik heb van alles geprobeerd maar het hielp toch niet genoeg. Ik heb zelfs een spatzeef gehad maar moest toch mijn plafond schilderen…

  100. Willee27 10 september 2011 07:10 uur

    Hallo, ik heb onlangs een planterij ontdekt met piepjonge kleine kweepeer boompjes die nog geen meter hoog zijn en toch al kanjers van kweeperen van wel 400 gram torsen.
    Waarom zou ik die kleine sukkeltjes niet gauw verlossen voordat hun takjes breken?
    Dus… aan de slag zou ik maar zeggen mits toestemming van de planter uiteraard.
    Ik heb hier alles gelezen en heb eerst een vraag aan jou Okke en de lezers.
    Is er geen alternatieve methode om membrillo te bereiden anders dan de gangbare die zoals ik hier lees nogal veel tijd en zorg vraagt om o.a. goed te lukken en zich niet te verbranden door het wild spatten .
    Is het bvb niet mogelijk moderne kook apparatuur zoals bvb de microgolf in te zetten bij de bereiding van membrillo en heeft iemand daar al ervaring mee?
    Met dank voor mogelijke interessante info.
    Willee27

  101. Okke Amerongen 10 september 2011 07:39 uur

    Hallo Willee27, Goed idee, misschien werkt het wel in de magnetron. Er zijn ook mensen die mij de tip gegeven hebben om in de oven in een grote ovenschaal op een heel lage temperatuur de membrillo te laten inkoken. Ik heb er geen ervaring mee want ik heb geen magnetron. Laat ons zeker even weten of deze methode succes heeft.

  102. Vera (moeggie) 11 september 2011 12:16 uur

    Mijn membrillo is dus niet echt gelukt, het was een weliswaar lekkere kleverige pasta maar niet echt vast genoeg om er blokjes van te snijden. Omdat ik op hetzelfde momen ook bezig was om appelmoes te maken heb ik die kweeperen blubber onder de ongezoete appelmoes gemengd, in plaats van suiker dus. Heerlijke appelmoes!!!

  103. Okke Amerongen 12 september 2011 07:17 uur

    Goed idee, Vera! Kweepeer en appel is een hele goede combinatie. Ook in taart bijvoorbeeld. als het nog niet echt stevig is moet je het nog verder inkoken. Daarom is het ook zo’n rotwerk en spat het zo. Je moet het echt heel ver inkoken.

  104. Calitra 12 september 2011 17:12 uur

    Hier in Portugal zijn de kweeperen op ons land inmiddels rijp.
    Gisteren 2,5 kilo kweeperen zonder klokhuis 3 uur gekookt, vannacht weggezet en vandaag zowel gelei als ‘marmelada’, zoals carne de membrillo hier heet, gemaakt. De doosjes en vormpjes die ik voor de marmelada heb gebruikt, heb ik tevoren met wat olijfolie ingevet en hoop dat ik de pasta er straks in een stuk uit kabn krijgen. De gelei is prachtig rood doorschijnend en de marmelada is goed stijf geworden. Ik heb inmiddels geen kracht in m’n armen meer over… Ik hoop dat het de moeite waard was, want het was wel een karwei, bij 30 gr C buiten!

  105. Okke Amerongen 12 september 2011 20:32 uur

    Hallo Calitra, Ik heb je reactie aangepast zodat je ze niet meer geschild hebt 🙂 Het is inderdaad een rotwerk. Bij 30 graden is het nog harder werken. Ik weet wel zeker dat de beloning je goed zal smaken! Eet smakelijk!

  106. Zoë 18 september 2011 19:40 uur

    Hallo Okke
    Na het lezen van alle mislukkingen was ik een beetje bang om aan de membrillo te beginnen. Ben dan maar begonnen met 3 kweeperen om de proef op de som te nemen en ik moet zeggen dat het eigenlijk als een fluitje van een cent ging. Na 45 minuten roeren in een creusset pot had ik prachtige rode membrillo en hij smaakt nog heerlijk ook. Een super recept! Dank je wel om het met iedereen te delen.
    Groetjes Zoë

  107. willee27 19 september 2011 07:36 uur

    Er zijn momenteel allerlei wilde vruchten te plukken in de vrije natuur.
    Om er enkele te noemen: vlierbessen, amerikaanse vogelkers, wilde appeltjes, wilde amerikaanse en inheemse rozebottels (vit C), sleedoornbessen, lijsterbessen, kornoelje, krentenboompje …
    Ik denk dat al deze wilde vruchten in combinatie met kweeperen als variant op de gewone sleeperenjam best het uittesten waard zijn.
    Als iemand zulke proeven gedaan heeft hoor ik hier graag de resultaten van.
    Vooral sleedoornbes lijkt me zeker de moeite waard.
    Zelf heb ik al jam gemaakt van de sleedoornbes in combinatie met braambessen en vogelkers en die was zeer lekker.
    Laat je vooral niet afschrikken door de wrange en zerpe smaak van de rauwe sleedoornbes: hierin zit precies haar grote troef.
    Sleedoornbessen op brandewijn met golden syrup is ook een smaakvol en pittig drankje het maken waard.

  108. Okke Amerongen 19 september 2011 22:06 uur

    Hallo Zoë, Mooi dat het gelukt is en goed dat je je niet laat weerhouden door al die rampenverhalen van mij 🙂

  109. Liz 24 september 2011 16:46 uur

    Bedankt voor je goede recepten! Ik had één kweepeer gekregen van mijn zwager en nu heb ik een groot en een klein potje gelei en 2 schaaltjes membrillo! De membrillo ziet er heel mooi uit, prachtig rood en mooi stevig, zal wel beginner’s luck zijn 😉 De gelei moet nog verder afkoelen, maar geleert goed. En het ruikt ook nog eens heerlijk in huis! Had nooit gedacht dat je dat allemaal van één peer kon maken! Nogmaals veel dank en veel groeten!

  110. Okke Amerongen 24 september 2011 22:07 uur

    Ha Liz, Het is beginnersgeluk of gewoon heel veel talent! Mooi dat het gelukt is.

  111. Rosa 25 september 2011 10:53 uur

    Hallo, in onze tuin hebben we twee kleine kweepeerboompjes en die dragen ieder jaar een enorme hoeveelheid vruchten. Helaas zijn die altijd op de composthoop beland, omdat we niet wisten wat we ermee aan moesten. Jullie site gelezen en gisteren carne de membrillo gemaakt. De moes heeft twee uur, 140 gr boven-en onder warmte (hetelucht=stuk) gestaan, dikte weinig in. Nog een uur op 150 gr met een houten lepel tussen de deur (vocht kan beter ontsnappen) en daarna twee uur op het fornuis. Resultaat: donker bruin, massa vloeide niet meer, gestort. Na een nacht uitgestort: de carne is heel vast, plakt een beetje en niet te snijden. Heeft iemand suggesties? Ga het zo meteen weer proberen!

  112. Okke Amerongen 25 september 2011 18:29 uur

    Hallo Rosa, Ik weet niet precies hoe je dit kunt oplossen. Je kunt proberen het voorzichtig weer vloeibaar te krijgen door het in vloeistof zoals water of appelsap te koken. Als het echt super stevig is denk ik niet dat dit nog lukt. Dan is het beter om een nieuwe poging te wagen. Veel succes!

  113. PAME 27 september 2011 11:47 uur

    Ik weet de kweeperen met klokhuis moet gekookt (is beter voor smaak),volgens mijn oma recept ,en daarna afhalen. de jam moet langzaam koken.

  114. Viviane 2 oktober 2011 21:29 uur

    Hallo Okke, ik heb deze week carne de membrillo gemaakt met de hele kweepeer, dus ook de klokhuizen, en zonder spatten. Gewoon heel lang – ik denk minstens een uur of zes maar ik heb er niet echt op gelet – op een klein vuurtje laten staan, zonder dat het echt pruttelde, en af en toe eens geroerd. Mijn kweeperen zagen er niet zo geweldig uit moet ik zeggen, klein en de meesten hadden allemaal zwarte vlekjes, maar de membrillo is fantastisch !
    Ik heb ooit kweeperen op cognac gezet, en tijdens de feestdagen met hazenrug geserveerd. Spijtig dat ik het recept niet meer heb.
    Overigens kwam ik het recept voor membrillo heel toevallig tegen – ik was al lang op zoek naar het recept van dat heerlijke fruitsnoepje dat ik ooit eens in Portugal had gegeten en waarvan ik de naam niet kende – in een kookboek voor appels. Je kan membrillo dus ook van appels maken, al heb ik dat zelf nog niet geprobeerd.

  115. Okke Amerongen 3 oktober 2011 10:46 uur

    Hallo Viviane, Mooi dat de Membrillo goed gelukt is. Uit jouw verhaal maak ik op dat ik gewoon wat meer geduld moet hebben:-) Membrillo met appel ken ik niet. Het lijkt me zeker een keer de moeite van het proberen waard. Goede tip!

  116. Silvia Lievaart 5 oktober 2011 19:01 uur

    Joepie! Mijn carne de membrillo is ook gelukt! Super leuk dat ik dit recept op je site (erg leuke site trouwens!) tegenkwam; echt jeugdsentiment! Ik kreeg het vroeger soms op mijn brood mee naar school, niet de creme maar echt de carne: in dunne plakjes gesneden. Dat was feest; iedereen wilde zijn brood met mij ruilen…Laatst nog wel gekocht in een Spaanse winkel, maar de smaak is dan “niet echt”; wat chemisch. Deze dus wel heerlijk! Inderdaad veel geduld, 2 avonden doorkoken, tussendoor laten staan. Morgen neem ik het mee naar mijn moeder; zij is Spaanse en 90+, maar ook nog steeds gek op deze lekkernij…

  117. Okke Amerongen 5 oktober 2011 21:10 uur

    Ha Silvia, Twee avonden doorkoken, echt veel werk inderdaad maar de beloning is er. Leuk om je moeder van 90+ daar blij mee te maken 🙂

  118. A.Vrouw 20 oktober 2011 22:31 uur

    Hoi Okke, ik heb net membrillo gemaakt en een klein fotoverslagje op mijn blog gezet, dat speciaal omdat ik bij alle recepten foto`s miste hoe de pasta er aan t einde van de kooktijd eruit moest zien.Als je het voor het eerst maakt is het wel wat gokken wanneer de pasta klaar is.Vandaar de foto`s en een verwijzing naar jouw recept/website. Groetjes,A.

  119. Okke Amerongen 21 oktober 2011 15:09 uur

    Hallo A Vrouw, Leuke fotorapportage van het maken van Membrillo. Ziet er prachtig uit. Leuk ook dat je mijn site genoemd hebt. Dank je wel!

  120. wil van bree 21 oktober 2011 17:04 uur

    beste Okke,
    Terugkomend van een reis naar Andalusie waar ik membrillo huisgemaakt op een marktje kocht vond ik mijn kweeperenboom dit jaar vol vruchten. affijn, de membrillo stond te spetteren op het vuur, de tarte tatin te bakken in de oven en mijn man kwam langs om te proeven. zijn idee was, maak er ook een sambal van. Dus van de brij voor de membrillo heb ik wat afgenomen, ketjap erbij, veel gedroogde pepertjes erin, een flinke scheut, wijnazijn even laten sudderen en daarna warm over een schep vanille ijs. Werkelijk heel bijzonder lekker. bij de membrillo gooi ik op het laatst ook een flinke scheut rum, smaakt ook fantastisch.
    Intussen is de tarte tatin ook klaar en super lekker geworden ook met rum besprenkeld.
    bedankt voor alle heerlijke recepten.

  121. Okke Amerongen 22 oktober 2011 07:39 uur

    Hallo Wil, Bedankt voor de complimenten. In Spanje verkopen ze membrillo echt overal, op marktjes maar ook gewoon in supermarkten. Zo ver zijn we in Nederland nog niet maar dat komt nog 🙂 Leuk idee: kweepeersambal. Zal vast lekker smaken. Leuk om een keer mee te experimenteren.

  122. Annabelle Tops 6 november 2011 10:57 uur

    Hallo allemaal, Ik woon met mijn man en 3 kinderen in Senigallia (Le Marche), Italië. Zes jaar geleden hebben wij hier een huis op een groot landgoed gekocht en verbouwt. Een klein boompje, waarvan ik 6 jaar geleden niet wist wat het was heb ik gesnoeid en nu zit het boompje voor het tweede jaar supervol met heerlijke kweeperen (mele Cotogne). een Italiaanse buurvrouw die langskwam heeft me verteld dat ik trots en zuinig moest zijn op het boompje want ze verdwenen steeds meer uit de streek. Vorig jaar heb ik van de eerste oogst de kweepeergelei gemaakt, met de snelle versie (met gebruik van fruttapec). Smaak was heerlijk ,maar dit jaar ga ik het op de langzame manier maken, met alleen suiker en van de pulp ga ik de membrillo proberen te maken.
    Elke zomer ontvangen wij op ons landgoed zo’n 20 families per week (vakantiegasten), waarvoor we ook koken. Ik heb deze zomer de gelei gebruikt voor een heerlijk toetje, namelijk panna cotta (gekookte room) met kweepeergelei. het recept is als volgt (uit het onmisbare Italiaanse kookboek “Il cucchiaio d’argento” (de zilveren lepel):

    Week 10 blaadjes gelatine in een kommetje lauw water. Breng 100ml melk tegen de kook aan en haal de pan meteen van het vuur; de melk mag niet koken. Giet de blaadjes gelatine af, knijp ze uit en doe ze bij de melk. Giet 500ml room in een steelpan, voeg 100gr fijne kristalsuiker toe en een gespleten vanillestokje en breng alles op laag vuur aan de kook. Roer voortdurend. Haal dan de pan meteen van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer het melkmengsel door de room. Schenk de panna cotta in kleine diepe glazen schaaltjes (6cm doorsnee) of in een met koud water afgespeold cakeblik als je het later als geheel wilt storten. Zet de vormpjes of het cakeblik een aantal uren in de koelkast om te laten opstijven. Voor het opdienen schep je op elk klein glazen schaaltje een theelepeltje kweepeergelei en door het schaaltje te draaien maak je een klein laagje gelei over de panna cotta. Als je het cakeblik hebt gebruik stort je de panna cotta op een mooie schaal en giet je er streepjes kweepeergelei over. Of je snijdt het in plakjes per persoon op een mooi bordje en giet er dan straaltjes kweepeergelei over.
    Mijn gasten hebben ervan gesmuld en ik heb trots de “complimenti” in ontvangst genomen.

    Nu ga ik snel verder met het inkoken van mn sap voor de gelei. Groetjes, Annabelle.

  123. Okke Amerongen 6 november 2011 21:27 uur

    Hallo Annabelle, Bedankt voor de tip voor Panna Cotta. Dat wil ik zeker een keer gaan maken! Veel succes met het verwerken van de kweeperen.

  124. Ellen Vissia 8 november 2011 10:08 uur

    Mijn carne de membrillo wil helaas ook niet zo goed lukken, lang koken en toch kleverig. Ik begrijp uit hier bovenstaande kookavonturen dat ik niet de enige ben en ik put moed uit de ervaringen van Cees, Rodie en Siesie. Het devies lijkt te zijn: koop kweeperen in een Turkse winkel en maak niet te veel. Mijn kleverige plak zal ik ook maar in porties aan appelmoes toevoegen net als Vera. Hopelijk heeft de Turkse winkel nog kweeperen en kan ik een nieuwe poging wagen. Groetjes, Ellen

  125. Okke Amerongen 8 november 2011 21:34 uur

    Hallo Ellen, Troost je, ik vind Membrillo heel lekker maar ook moeilijk om te maken. De Turkse winkels hebben zeker kweeperen dus je kunt gewoon een herkansing nemen. Veel succes!

  126. Roos 9 november 2011 16:21 uur

    Hoi Okke,
    Momenteel staan er twee pannen op het vuur, een voor de gelei en een voor de membrillo. De gelei gaat goed maar de membrillo is nogal korrelig. Ik heb de vruchten op de lange manier gekookt en toen schoongemaakt, toen in de keukenmachine, door de zeef en nog met de staafmixer. Nog steeds korrelig! Is dit normaal?
    Groetjes,
    Roos

  127. Okke Amerongen 9 november 2011 21:07 uur

    Hallo Roos, Dat is wel normaal. De kweepeer is een vrucht met korrelig vruchtvlees. Ik vind dat heerlijk maar sommige mensen moeten er wel even aan wennen. Ik hoop dat het eindresultaat toch nog naar wens zal worden want er zit heel wat werk in dat recept. Veel succes!

  128. Roos 9 november 2011 22:56 uur

    Ja er zit inderdaad veel werk in, ik werd al voor gek verklaard 🙂 maar ach, ik kan me er makkelijk dagen mee bezig houden hoor! Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke product, ik zal je laten weten of het gelukt is! Bedankt voor je reactie!

  129. jemmie 15 november 2011 12:51 uur

    Wat een geweldige behulpzame site, Okke, de tips van andere kweepeerfans zijn leerzaam.

    Maakte dit weekeinde voor het eerst carne de membrillo en gelei van het kookvocht. Het ging van een leien dakje, geen gespetter, pan met dikke bodem, rustig blijven roeren, het duurde even (zo’n 3 kwartier) maar dan heb je ook wat!
    In ‘Moro’ de tip om wat citroensap toe te voegen wanneer te zoet, daardoor wordt de smaak frisser. Ik heb in de vriezer altijd ingevroren blokjes, reuze handig.

    Wat van de moes apart gehouden, een simpel toetje voor onverwachte gasten; paar lepels Griekse yoghurt in een glas, flinke schep moes erop, snufje kaneel, op een gezellig bordje zetten waarop een puntje carne de membrillo, et voila!

    Voor allen succes op het kweeperenpad! jemmie

  130. Okke Amerongen 20 november 2011 13:48 uur

    Hallo Jemmie, Bedankt voor de complimenten! Mooi dat de carne de membrillo zo goed gelukt is. Kweepeermoes met Griekse yoghurt is inderdaad een heerlijk combinatie.

  131. Pauli Zimmermann 9 december 2011 10:51 uur

    Hallo, wat een geweldige site.
    Gisteren ben ik begonnen met het maken van Carne de membrillo.Het liep gesmeerd.
    Wat ik nu gedaan heb is het volgende:
    Als je bijna aan het einde van het kookproces bent , ongeveer een soepkom eruit scheppen. Een eidooier goed schuimig kloppen. Ongeveer 250 ml. slagroom (zonder suiker) lobbig kloppen en kweepeermoes, ei en slagroom door elkaar mengen.
    In een goed afgesloten bak een nacht in de vriezer.
    Vanmorgen heb ik stiekem geproefd, en het “stilstaand”ijs is verrukkelijk.

  132. Okke Amerongen 9 december 2011 18:20 uur

    Hallo Pauli, Dat klinkt heerlijk. Heb je er misschien ook een mooie foto van? Zal er vast heel lekker uit zien!

  133. Pauli Zimmermann 11 december 2011 10:25 uur

    Nee Okke, ik heb nog geen foto. Met Kerst gaat het uit de vriezer dan maak ik een foto.

  134. Eric polman 25 januari 2012 09:50 uur

    Geweldig initiatief deze website, bedankt Okke! Ben intussen ook gevallen voor de kweepeer, het is zo’n leuke en spannende vrucht, en de smaak is fantastisch. Heb intussen op mijn eetblog wat geschreven over de Membrillo en kweepeer in salade.
    Ook de geschiedenis is leuk, hoe de peer vanuit Mesopotamië en Griekenland Europa veroverde! Zou er zelf wel eentje willen planten…enig idee hoe lang het duurt alvorens je kunt oogsten?
    Groet Eric

  135. Okke Amerongen 26 januari 2012 09:34 uur

    Hallo Eric, Ik zou zeker een kweepeerboom planten. De vrucht is heerlijk maar de boom heeft ook een van de mooiste bloesems van alle fruitbomen. Hele grote roze bloemen. Bij mijn twee bomen had ik in het tweede seizoen voor het eerst een kleine oogst. Goed te doen dus!

  136. Kimberley 26 januari 2012 16:08 uur

    Leuke website, en zeer volle heerlijke recepten. Ik hou van de Spaanse keuken dus dit recept wil ik ook zeker uitproberen. Bedankt,

    Kimberley

  137. Victor 23 augustus 2012 12:14 uur

    In de recepten met kweeperen staat meestal dat je de was van de schil moet poetsen. Waarom moet dat? Bederft dat de smaak of is het niet gezond? Of iets anders?

  138. Okke Amerongen 24 augustus 2012 21:04 uur

    Hallo Victor, De schil poets je omdat op sommige kweeperen een laagje dons/pluis zit. Dat is niet zo lekker maar zorgt er ook in gelei voor dat het troebel is en dus minder mooi. Het lijkt me niet ongezond dus daar is het niet voor.

  139. Victor Kuil 31 augustus 2012 09:38 uur

    Toen ik las dat membrillo overal in Spanje te koop is bedacht ik dat het industrieel gemaakt zal worden. Men begint met een jam en men eindigt met de pasta. Het zou me niet verbazen dat het gebeurt met droogvriezen. Dat is alle lucht en waterdamp wegzuigen. Voor de doe-het-zelver is dat uiteraard geen oplossing.

    Het bereiden in de oven is een goed alternatief. Maar je moet het wel op de juiste manier doen! De jam die ingedikt gaat worden wordt in een braadslee gegoten. Zorg dat er niet te veel in de braadslee gaat, maximaal zo’n 2 cm. Zo ontstaat een groot oppervlak waardoor het vocht relatief snel uit kan ontsnappen. Als je grotere hoeveelheden tegelijk wilt maken, vul dan meerdere braadsledes met de jam.

    Verwarm de oven op 120 graden. Zet alles twee uur in de oven en roer elk half uur even. Controleer na 2 uur of een getrokken gleuf in de pasta weer volloopt. Zo ja zet nog een half uur in de oven en controleer nog een keer.

    Als alles klaar is giet je de smurrie in een met vetvrij papier bekleed rechthoekig plastik bakje, ter grootte van een champignonbakje en laat de smurrie afloelen, Daarna snij je de pasta met een scherp mesje dat je nat en warm houd, door het mes steeds in een bakje met heet water te dopen.

  140. Okke Amerongen 2 september 2012 07:56 uur

    Hallo Victor, Hoe ze de membrillo industrieel maken weet ik niet. Jouw bereidingswijze is zeker de moeite van het proberen waard. Ik ga het dit seizoen eens proberen want zoals je waarschijnlijk gelezen hebt zijn mijn ervaringen met het maken van membrillo in de pan minder geslaagd 🙁 Bedankt voor de tip!

  141. anneke arkema 21 september 2012 10:02 uur

    Hallo Okke,

    In onze tuin in Lapradelle-Puilaurens hebben we sinds een paar jaar ook een kweepeer. Die is daar geplant omdat ik dol ben op de gelei van deze vrucht. Uiteraard maak ik ook de membrillo, maar inplaats van ze gedroogd te bewaren doe ik de pasta in gedeelten in vriesbakjes met deksel. Op die manier blijft het heel lang bruikbaar. Gisteren weer de kweeperen geplukt en verwerkt, maar ontdekte toch in veel vruchten bruine stukken aangetast vruchtvlees. Ik heb het weggesneden, maar vraag me wel af wat het is?
    Vriendelijke groet, Anneke.

  142. Okke Amerongen 23 september 2012 08:24 uur

    Hallo Anneke, Het zit soms in de kweeperen. Je kunt het soms voorkomen door de kweeperen eerder te plukken en door ze op tijd te verwerken. Als er wat bruin in de kweeperen zit kan het geen kwaad voor gelei of membrillo.

  143. Petra 19 oktober 2012 15:50 uur

    Hallo Okke
    Heb net ca 15 glazen kweergelei weggezet. Super lekker. Ga met kerst leuke jampotjes weggeven. Verse geitenkaas met de lekkere gelei is echt smullen. Van de overgebleven vruchte maak ik nog membrillo
    Leuke website en alles duidelijk beschreven
    Bedankt voor het recept.

  144. Jos van der Linde 27 oktober 2012 19:48 uur

    Beste Okke,

    Onderstaande tip haal ik uit het boek ‘De echte Spaanse keuken’ voor het maken van Dulce de membrillo. Ik heb het op deze manier gedaan en het werkt prima! De kweeperen moet je dus wèl eerst gewoon in een pan zacht koken, pureren en mengen met suiker. Dat kan het mengsel vervolgens de magnetron in.

    Tenniselleboog?
    Of gewoon geen tijd voor en zin in al dat roeren? U kunt deze gelei ook in de magnetron bereiden, met heel goede resultaten.

    Meng de kweeperenpuree en suiker en doe het mengsel in een ruime glazen kom; er moet voldoende ruimte zijn, want de puree gaat uitzetten. Dek de kom af met magnetronfolie en verhit de puree 15 minuten op de middelste stand.

    Haal de kom heel voorzichtig uit de magnetron – het is net gesmolten lava – en roer de gelei door. Dek hem weer af en herhaal dit proces tweemaal, tot de gelei heerlijk dik is en een diepe steenrode kleur heeft.

    Magnetrons hebben niet allemaal dezelfde standen, dus als de gelei nog wat bleek en slap is, zet hem dan nogmaals 10 minuten in de magnetron.

    PS
    Prima site, ik had geen idee dat je zoveel met kweeperen kunt doen.
    Voor mij waren kweperen ‘iets van vroeger’.
    Ze zijn hier op de markt in Arnhem ruim te krijgen.

    Jos van der Linde

  145. Okke Amerongen 28 oktober 2012 07:32 uur

    Hallo Petra, Potjes kweepeergelei zijn prachtige geschenken voor de feestdagen. Mooi dat alles goed gelukt is!

  146. Okke Amerongen 28 oktober 2012 08:15 uur

    Hallo Jos, Bedankt voor alle tips. In Spanje is de kweepeer een doodnormaal product. Je kunt membrillo bij elke supermarkt kopen. De truc met de magnetron is zeker de moeite waard. Het kan een hoop geknoei en tijd schelen! Bedankt.

  147. Fokko de Jong 28 oktober 2012 14:45 uur

    ik heb een vraag over onze kweeperen. Bij vrijwel alle kweeperen is het vruchtvlees bruin na het doorsnijden. Sommige zijn ook aan de buitenkant al bruin geworden. Kun je mij vertellen wat dit is? Ik heb dit elk jaar. De kweeperen zien er verder prima uit. Ik neem aan dat ze ook al zijn ze bruin goed te eten zijn. Graag je reactie,

    met groet,

    Fokko de Jong

  148. Marlies 7 november 2012 20:46 uur

    Vanuit een camping in Portugal, waar ik gisteren onze gasten had genodigd op koffie met wat lekkers uit eigen tuin, een (noodgedwongen) eigen bedenksel met kweeperen: kweeperenbowl!

    Vruchten in vieren snijden, klokhuis eruit, nog een keer in de lengte doorsnijden (en als je wil ook in de breedte) en in een pan doen. Erbij: steranijs, kaneelstokje, verse gember (geraspt of klein gesneden), suiker of honing en tenslotte een klein gedroogd pepertje. Alles naar eigen smaak. Evt. voeg je van het een of ander nog wat toe, later, of laat je iets achterwege. Dan wat water en citroensap erbij (ik had ongeveer anderhalve cm vocht inde pan) en het geheel een minuut of 10 onder af en toe roeren beetgaar koken. Ik had eigenlijk een taart willen maken, maar het gekochte bladerdeeg bleek over de verkoopdatum, dus heb ik er nog wat water, citroen en honing aan toegevoegd, de vruchten verdeeld over kleine glaasjes en het sap eroverheen gedaan. lauw geserveerd: een succes! Al vonden sommigen het jammer dat ik de vruchten niet geschild had.

    Vandaag heb ik van wat restte de schillen weggehaald, alles opnieuw in de pan gedaan, wat suiker toegevoegd en het geheel laten inkoken tot een grove marmelade. die hebben we gegeten met taost en pittige geitenkaas. Ook weer heerlijk.

  149. Okke Amerongen 28 november 2012 15:17 uur

    Hallo Marlies, Dit klinkt als een leuk experiment. Die grove marmelade lijkt mij ook lekker! Bedankt voor de tips!

  150. Frits Zegers 16 december 2012 14:27 uur

    Beste Okke,
    Gisteren kocht ik een doosje met vier kilo Turkse kweeperen, waarna uiteraard de vraag kwam: wat doe je daarmee? Tijdens een internetzoektocht belandde ik gelukkig op deze site. De carne de membrillo lokte. Na het koken, door de passevite halen en suiker toevoegen heb ik alles in de Kenwood Cooking Chef gedaan, een keukenmachine met ingebouwd inductieplaatje. Na drie uur continu roeren bij 120 graden Celsius was de consistentie prachtig. Door het continue roeren vormen zich geen spetterende bellen in de hete massa kweepeermousse. Terwijl Ken, zoals we de keukenmachine liefkozend noemen, bezig was kon ik kweepeergelei maken van het overgeschoten en wat ingekookte sap. Zeer bevredigend dat je op de klokhuizen na niets hoeft weg te gooien. Nu nog twee kilo te gaan, maar recepten genoeg. Dank daarvoor.
    Met vriendelijke groet, Frits Zegers

  151. Okke Amerongen 19 december 2012 20:04 uur

    Hallo Frits, Direct 4 kilo kweeperen kopen is een mooi begin van de kweepeerliefhebberij! Leuk dat je zo enthousiast aan het koken gaat met de voorraad. Veel kookplezier en eet smakelijk!

  152. Monique 28 september 2013 09:43 uur

    Gisteren voor de éérste keer Membrillo gemaakt en super goed gelukt.
    Bij het lezen van al de reacties twijfelde ik of het wel de moeite was om
    mijn tijd te steken in dit recept met een grote kans op mislukking. Maar nog nooit tevoren was mijn kweeperen oogst zo groot, dus ik heb het er gisteren maar op gewaagd. Omdat ik mijn keuken niet wou onder smodderen en het gisteren prachtig weer was heb ik op de BBQ een houtvuurtje gemaakt en daar een kasserol met de kweeperenmoes, samen met een katoenen doekje waarin ik de pitjes had gedaan en bijeengebonden, op dit vuur gezet.
    het was een zeer aangename en spannende ervaring dit te doen in het najaarszonnetje. Na een uur had ik een stevige brij die ik heb laten afkoelen en vandaag mooie plakjes gesneden, gesuikerd en ingepakt. Super heerlijk.
    Ik heb ook nog één vraag; de membrillo kan eindeloos bewaard worden heb ik gelezen, maar is dat in de frigo, of kan dat gewoon in de kelder gezet worden. Veel succes allemaal met jullie volgende membrillo ervaring.
    had gedaan

  153. emmanuella 30 september 2013 12:59 uur

    Hallo Okke en alle kweepeerfans…………
    vandaag ga ik aan de slag….eerste keer membrillo maken….hoop dat het een fijne ervaring is!
    Fingers crossed

    Groetjes Emmanuella

  154. Cocky Loos 1 oktober 2013 11:07 uur

    Ik ga het proberen. Het lijkt me heerlijk.
    Succes met de recepten,
    Cocky Loos

  155. Carolijn 6 oktober 2013 17:33 uur

    Gisteren voor het eerst een poging gedaan met 2 gekregen kweeperen om gelei te maken. Wilde wat kado doen aan vriendin die geen geraffineerde suikers mag, dus met Beddington suiker gewerkt en geen pectine of geleisuiker. Heerlijk dik sap gekregen, maar ondanks het inkoken geen gelei 🙁

    maar geen de moed niet op, vandaag bij de turkse winke 4 nieuwe gehaald, ga gewoon een 2e poging wagen. Nu met een peer gepureerd erbij in, misschien dat dat de dikte verbeterd door de pectine uit de vrucht. Alle tips welkom!

  156. Monique 6 oktober 2013 19:42 uur

    Hoi, probeer eens met “marmello” een natuurlijk pectine uit de bio-shop,
    lukt altijd, er is een versie om met weinig suiker te maken of een versie om zonder suiker te maken, een echte aanrader ik gebruik niets anders meer om gelei of confituur te maken.

  157. Lucinda 9 oktober 2013 18:08 uur

    Ik heb niet alle reacties gelezen, dus misschien heb ik het over het hoofd gezien. Ik wil dit gaan maken, maar een flink deel in ieder geval tot de kerst bewaren. Is het tot dan nog houdbaar, en hoe verpak ik het het best. Ik heb namelijk geen houten kistje met laurierblaadjes.

  158. Ronny 9 oktober 2013 18:13 uur

    Gisteren Membrillo gemaakt en die is heel goed meegevallen, klein beetje speculooskruiden in gemengd en dat gaf toch een aparte toets, al worden de smaken van de kweepeer toch wel een beetje op de achtergrond geduwd. Ik had hem beter een ietsje langer laten koken want hij kleeft naar mijn zin iets te veel aan mijn vorm, al kleeft hij koud nog weinig aan de handen.

  159. Sarah uit België ;) 11 oktober 2013 14:42 uur

    Gisteren ook membrillo gemaakt, met de schillen, klokhuizen en kookvocht hangt nu het sap uit te lekken om gelei te maken 🙂
    De membrillo is lekker, maar ik moet nog wat toepassingen zoeken, voor mij is het helemaal nieuw. Op een kaastafel bij wat geitenkaas (of andere kaas, een Brie misschien ook?) en als beleg? Nog gebruikstips?

  160. gets verveld 11 oktober 2013 21:55 uur

    Een stoom sappan gebruiken dat gaat het beste en zonder knoeien.
    Ik gebruik een bijl om de peren te lijf te gaan hups de pan in en het sap komt er heet uit. Zo in de flessen en wanneer ik meer tijd heb maak ik er gelei van.

  161. Nel Schijf 16 oktober 2013 13:32 uur

    Hallo Okke,
    Boven zie ik staan dat de carne de membrillo wordt gemaakt van kweeperen die overblijven na het maken van de gelei.Volgens mij had ik vorig jaar gelezen dat de carne de membrillo van ingekookte gelei wordt gemaakt. Dit heb ik ook gedaan en het is goed gelukt. Alleen vond ik het geheel erg zoet. Pas nog een tip gelezen om de suiker pas na het indikken toe te voegen, dus dat ga ik binnenkort proberen. Vandaag een soort jam gemaakt van gekookte kweeperen.(ook het vocht erin gelaten). Dit gemengd met ongeveer eenderde gekookte goudrenetten. We hebben dit in twee delen verwerkt. Totaal hadden we 4 kilo moes. Ik heb bij 2 kilo 750 gram geleisuiker speciaal gedaan maar deze vonden we wat zoet. Bij de volgende twee kilo hebben we maar 500 gr geleisuiker speciaal gedaan en deze was lekkerder. Alleen wordt hij wel erg dik want er zit natuurlijk vanzelf al veel pectine in. Volgende keer gaan we dit proberen met gewone suiker.

  162. Okke Amerongen 16 oktober 2013 19:48 uur

    Hallo Nel, Membrillo hoort ook vrij zoet te zijn maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. De Spanjaarden eten het met schapenkaas en dat is stevig van smaak. Daar past het zoet dan weer mooi bij. Voor Membrillo heb je in ieder geval geen geleermiddel nodig. Maar als ik het zo lees experimenteer je er op los en dat is de beste methode. Dan kun je het helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Veel kookplezier!

  163. Jeanette de maag. 18 oktober 2013 19:33 uur

    Ik maak al jaren gelei van kweeperen,en doe er altijd het sap van een citroen bij bevalt prima. Nu voor het eerst Membrillo gemaakt en is wel goed te snijden maar plakt wel een beetje. Heb er blokjes van gesneden en een beetje poedersuiker er op gedaan maar dan wordt het vochtig. De. smaak is goed. Maar hoe bewaar ik het? En waar kelder of koelkast?En hoe lang.

  164. Victor 19 oktober 2013 12:45 uur

    In Zuid Frankrijk wordt membrillo paté de coing genoemd. Er worden wedstrijden gehouden wie de lekkerste maakt.

    De twee bij mij bekende uitersten zijn die waarbij erg veel vocht verwijderd is. Die worden in een dehydrator gemaakt. Dan resteren taaie struken met de consistentie van drop. Daar wordt op gekauwd en ze worden als snoep gegeten. De andere uiterste is een nog tamelijk vochtige variant, die net niet uit elkaar valt. Alle vormen daartussen zullen ook wel gemaakt worden.

  165. Victor 19 oktober 2013 12:48 uur

    Hallo Jeanette,

    Je wil de membrillo bewaren? Maar hoe lang?

    In de koelkast blijft het denk ik wel enkele maanden goed, maar op een gegeven moment zal het gaan schimmelen. Net als jam die te lang open staat.

  166. Jeanette de maag. 20 oktober 2013 13:23 uur

    Hallo,Okke.Dank voor de tip maar wij volgen de raad op.Ik heb het recept uit Landleven(2010 nr 7)kweeperen uit de oven met de Côtes du Rhône ook eens gemaakt de schil v d peren was nog wat aan de harde kant en heb ze later nog eens even zachtjes laten sudderen.Want na 3uur in de oven was misschien toch te kort. maar wel lekker, en erg machtig.Groeten jeanette.

  167. Annemiek 20 oktober 2013 15:56 uur

    Leuk om alle tips en recepten hier te lezen. De Carne de Membrillo is goed gelukt dit jaar, na 40 min stug roeren&zweten. Lekker bij glas wijn en stukjes kaas, paté etc. Tip voor je pan en kookgerei: direct met kokend heet water schoonmaken.

  168. nanda brandt 21 oktober 2013 12:25 uur

    Hallo Okke,
    Mijn vriend heeft een giga grote kwee peer in de tuin.Hj woont in Duitsland, elk jaar komt een oude dame de Kwieten ( zeggen ze hier) alllemaal plukken en maakt er sap en gelei van. Dit jaar ben ik aan d slag, nu drie pannen op het vuur om de pulp in te dikken. Een lage brede pan werkt ht beste! als het dik is doe ik de massa nog in de magnetron. Er staan al drie potten gelei , diep oranje, op ons te wachten.. Wat een feest!
    Bedankt voor de inspiratie..

    Met vr gr

    Nanda

  169. Okke Amerongen 21 oktober 2013 19:30 uur

    Hallo Nanda, Klopt in Duitsland heten kweeperen ‘quitten’. Mooi dat je nu ook zelf aan de slag bent. Met een voorraad gelei kun je voorlopig heerlijk ontbijten. Leuk om te horen dat de site inspireert. Dank je wel!

  170. Jeanne 25 oktober 2013 16:43 uur

    hallo Okke, ik had kweeperen gekocht en wilde membrillo maken. Nu was ik wat overijverig en had de klokhuizen al verwijderd voor het koken. Is dat erg?

  171. Okke Amerongen 27 oktober 2013 09:13 uur

    Hallo Jeanne, Geen probleem hoor. Het is alleen misschien wat veel extra werk maar verder kun je op deze manier ook heerlijke membrillo maken. Alvast eet smakelijk!

  172. Myra Dekker 29 oktober 2013 17:24 uur

    Vorig jaar, laat in de zomer, heb ik een kweeperenboompje geplant (Cydonia oblonga ‘Champion’). Gek genoeg kwamen er dat najaar een paar bloemetjes aan, maar uiteraard geen vruchten, zo laat in het jaar. Maar dit jaar is de oogst al overvloedig. Een ruime emmer vol kweeperen kwam eraf. En ik heb hier héél veel leuke dingen gelezen, dus het experimenteren gaat vanavond beginnen.

  173. louise 31 oktober 2013 11:53 uur

    Dank voor alle lekkere,leuke en nuttige tips en recepten.
    Wat een leuke site!
    Maakte reeds jam met allerlei toevoegingen van andere schrijvers en een heerlijke tarttatin. Ik prikte gaatjes in het deeg om het vocht dat de vruchten geven een beetje te laten ontsnappen,dat doe ik trouwens ook met appel tarttatin.

  174. Myra Dekker 31 oktober 2013 12:54 uur

    Ik heb 7 potten verrukkelijke gelei gemaakt (de langzame methode). En ik wilde van de rest van het vruchtvlees membrillo maken. Ik heb deze dus door de groentemolen gehaald en gisteravond heb ik een deel verwerkt. Met de magnetronmethode die ik las. Maar daar ben ik dus in doorgeschoten, want – hoe geweldig alles gisteravond ook leek – vanochtend bleek ik een klomp te hebben die nog niet met een cirkelzaag door te komen is. Hmmm….straks verder met lading 2, maar iets minder doorschieten met alles terug blijven zetten in de magnetron en verder in laten dikken. Maar ja, hoe weet ik wanneer het echt genoeg is??? Want een gecaramelliseerde homp is niet echt de bedoeling…

  175. Hille 31 oktober 2013 20:26 uur

    Hoi Okke,

    Gisteren kreeg ik 5,7 kg kweeperen van iemand. Ik heb weleens gelei gekregen en membrillo geproefd en vond beide heerlijk. Gisteravond heb ik de helft gekookt (in 4 parten gedeeld, alles erop en eraan) tot de vrucht bijna uit elkaar viel. Ik heb alles afgedekt en afgekoeld laten staan. Vanmiddag heb ik de schillen en klokhuizen verwijders en gelei gemaakt van het vocht. De gelei ziet er fantastisch uit, misschien wat licht van kleur maar wel helder. Hierna heb ik al het vruchtvlees door mijn mini belndertje gehaald want ik heb geen keukenmachine. Het was flink gepureerd. Ik heb denk ik zo’n 80 minuten geroerd en het daarna in een bakblik gedaan. Ik heb het laten afkoelen en daarna in de koelkast gezet maar toen ik het wilde snijden was het enorm plakkerig. Dus heb ik het nogmaals verhit en nog een half uur flink geroerd. Het is wat korrelig maar dat lijkt me wel lekker. Het is ook erg donker.
    Als het morgen nou nog steeds plakkerig is wat kan ik dan nog doen?
    Ik ben ook vergeten om bij de tweede keer bakpapier in de vorm te doen. Het ligt nu (2cm dik) op de bodem van een taartvorm. De ronde zijkant heb ik alvast losgehaald. Denk je dat ik het er nog vanaf kan krijgen?
    Ik denk dat ik de andere helft kweeperen maar aan mijn moeder geef…. Ik heb mijn best gedaan!
    De keuken is inmiddels weer schoon. Alleen zit er membrillo in mijn haren! Haha… Ook zo plakkerig 🙂

    Droogt de membrillo in een paar dagen nog verder uit?

    Groetjes,
    Hille

  176. Okke Amerongen 1 november 2013 08:31 uur

    Hallo Hille, Membrillo blijft altijd wel een beetje plakkerig. Als het een taartvorm is waarvan je de rand kunt verwijderen dan kun je de membrillo met een mes van de bodem los snijden. De membrillo droogt nog wel wat maar als hij te zacht en plakkerig is dan is dat na een paar dagen ook nog zo. In dat geval moet je het eigenlijk nog een keer inkoken tot het steviger is. Veel succes!

  177. Hille 1 november 2013 10:25 uur

    Dank voor je reactie Okke,
    Het ziet er vandaag een stuk beter uit. Het kwam makkelijk los van de bodem. Heb er net doorheen gesneden en het is echt een stuk minder plakkerig dan de eerste keer. Toen bleef er zoveel aan mijn mes hangen, nu veel minder.
    Misschien probeer ik het toch nog eens met een mindere hoeveelheid, zoals twee peren. Ben toch erg benieuwd of dat dan beter gaat.

    Een mooie, informatieve website heb je hier!

  178. Karen 1 november 2013 16:01 uur

    Dat roeren is wel een ding 🙂 Maar wat is het eindresultaat heerlijk! Met als de rode kool met kweeperen.

  179. Karen 1 november 2013 16:02 uur

    Dat roeren is wel een ding 🙂 Maar wat is het eindresultaat heerlijk! Net als de rode kool met kweeperen.

  180. Martijn 2 november 2013 23:44 uur

    Heb enkele weken geleden de membrillo gemaakt en de stukken in huishoudfolie gedaan en in een afgesloten plastic bak gedaan. Vandaag een stuk uit de plastic bak gehaald. Onder in de bak zit een laagje plakkerige vloeistof en de buitenkant van de huishoudfolie waarin de stukken zitten, plakt ook. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

  181. Jeanne 3 november 2013 11:58 uur

    Ook ik heb de kweepeer/appel ontdekt en vind deze heerlijk. Nu heb ik voor het eerst membrillo gemaakt en wist niet wat ik moest verwachten maar het resultaat valt niet tegen. Nadat de peren gaar waren nog ca 30 minuten ingekookt. Dit vereist wat spierkracht. Met de klodders viel het gelukkig mee. Toen de massa op een bakblik gestort en een uur bij 100 graden in de oven gezet. Daarna laten afkoelen en nu in repen gesneden. Met een stukje belegen geitenkaas is dit een goddelijke combinatie.

  182. margriet 5 november 2013 19:31 uur

    Door alle reacties ook enthousiast geraakt.
    Maar mijn membrillo is toch anders geworden als verwacht.
    Het is een kei harde plaat geworden.
    Kan het zijn dat ik te lang geroerd heb?
    Kan ik nou nog wat doen om hem een beetje zachter te krijgen?
    Het is nou een harde plaat, het lijkt wel harde karamel.
    Hopelijk is er iemand die me kan helpen.

  183. Hillie Waning Vos 6 november 2013 12:25 uur

    vanmorgen net een volle tas gezocht bij iemand die nog vele ladingen onder zijn bomen heeft. Ben niet bekend met het maken van recepten van kweeperen dus het proberen waard. Mag ook graag uitproberen en met ananas lijkt me dit erg lekker. Misschien ook nog te combineren met walnoten, waar ik ook ladingen mag ophalen omdat de mensen geen raad mee weten. Het gaat hier dan wel om zwarte walnoten. Wie hier nog iets meer van weet o.a. het bewerken en bewaren houd ik mij aanbevolen. (wolfje7@ziggo.nl)

  184. Gets Verveld 7 november 2013 17:02 uur

    Ook bij mij veel te dun geworden en een lamme arm van het roeren. Ik kreeg het advies de membrillo in de broodmachine dikker te maken.
    Wat een advies. Grandioos Geen lamme armen meer. Alleen maar luisteren naar het pruttelen in de broodmachine.

  185. Gets Verveld 7 november 2013 17:08 uur

    Hillie Waning Vos kijk eens op de site :www.mobipers.nl in Zoelen in de Betuwe
    ( de enige in Nederland)
    die perst je noten tot heerlijke pure olie. Kleine flesjes zijn leuk en dankbaar om cadeau te geven. Hij heeft ook veel recepten.

  186. Hillie Waning Vos 7 november 2013 17:32 uur

    alleen zijn dit zwarte walnoten wat anders dan de gewone walnoten of okkernoten genoemd. en van een deel van de kweeperen chutney gemaakt erg lekker geworden. dus op visite geen bosje bloemen maar lekkere kweeperen chutney

  187. mona 7 november 2013 19:05 uur

    heeft iemand ervaring met het laten indikken in de broodbakmachine?
    Zojuist heeft membrillo anderhalf uur staan pruttelen. Het werd niet de bal die ik hoopte maar er bleef wel een streep lang in de brij staan.
    Nu maar in de oven gezet. uurtje op 100C?
    morgen maar de 2e lading verwerken.

  188. Gets Verveld 7 november 2013 19:13 uur

    Ik heb 2x het jam programma gedaan en de membrillo was perfect.

  189. Gets Verveld 7 november 2013 19:15 uur

    Zwarte walnoten of wat dan ook als er olie in zit en je kunt het gebruiken persen ze het voor je uit. Vraag het aan de perser. Heel sympathiek en weet er heel veel van.

  190. Hillie Waning Vos 7 november 2013 20:22 uur

    wacht nog op reactie van perser

  191. Pauli 8 november 2013 23:05 uur

    Dag Okke,

    Tot mijn grote teleurstelling kjrijg ik in het voorjaar prachtige bloesem maar er komt geen enkele vrucht aan m’n boompje.
    Daarom hartelijk dank voor het doorsturen van de kweepeeradressen.
    Ik heb er gulzig gebruik van gemaakt en het resultaat is een prachtige carne de membrillo.
    groet, Pauli

  192. monique 10 november 2013 10:49 uur

    momenteel staat mijn membrillo af te koelen,het resultaat zal ik pas morgen kunnen vaststellen,maar via al deze tips hier denk ik toch dat hij zal gelukt zijn,morgen meer.groetjes Monique.

  193. monique 11 november 2013 10:33 uur

    Na een nacht in de koelkast kan ik mijn membrillo niet echt snijden,hij plakt,dus nu nog 4 uur in de oven op 100 gr laten drogen en dan na afkoelen nog eens proberen.

  194. Gets Verveld 11 november 2013 10:59 uur

    Dan zit er toch nog te veel vocht in. Ik laat de massa altijd 2 x in de broodmachine op het jamprogramma koken en dan dikt het goed in. Als ik echter te veel in één keer in de broodmachine doe blijft het ook te zacht. Succes met het droogproces.

  195. Roos 13 november 2013 00:40 uur

    Ik roof al jaren Japanse kwee-appeltjes uit het plantsoen omdat ze zo lekker ruiken (in de linnenkast!) en vrolijk staan op de “herfsttafel” (de uitstalplek voor vondsten uit het bos). Na evenzovele jaren van goede voornemens, zijn de kwee-appeltjes eindelijk ook eens als heerlijk geurige roze gelei in potjes beland. Mjam. De membrillo ervan vond ik eigenlijk niet heel spannend van smaak – kan ook gelegen hebben aan het feit dat ik de bakjes te lang in de oven en magnetron gelaten heb om te drogen toen ik het roeren zat was… Daarnaast ook wilde appeltjes (van die mini-malusjes, prachtige gelei geworden, met wat verse rode peper) geoogst van de volgehangen bomen tegenover het bejaardenhuis – ik durfde niet een trappetje mee te nemen dus heb staan springen naar de hoger gelegen takken; zo verzorg je meteen wat amusement voor de bewoners – en kilo’s vossebessen geplukt in het bos en verwerkt tot diverse soorten chutney, compotes en gelei. Ik ben overigens benieuwd of we in de winter ook nog zo enthousiast zijn over die bessen!

    En wie Appel zegt, moet ook Peer zeggen. Helaas heb ik geen kweeperenboom in de buurt ontdekt, dus maar gaan halen bij de appelboer. De eerste helft heb ik tot gelei verwerkt, maar die lijkt wat dun te blijven. Misschien morgen nog wat verder inkoken en opnieuw in de potten?

    De membrillo van deze kweeperen ziet er stukken beter uit en smaakt ook lekkerder, en roept mooie herinneringen op aan de eerste keer dat ik het at, lang lang geleden. Hij staat nu in de (open) oven te drogen op 50 graden. Was wel veel werk om de boel te pureren en Sinterklaas gaat me dan ook een groentezeef geven…

    Van de andere helft van de peren ga ik mostarda maken volgens een recept van Ria Loohuizen. Ik vond al surfen namelijk een pdf met een paar bladzijdes van de engelse vertaling van Het rijk van vijg en kwee! Twee kilo mostarda is ook voor de weggeef wel heel erg veel, dus ik maak denk ik ook nog wat gelei, maar dan met citroen en misschien wat kardemom, en dan probeer ik voor de membrillo de broodmachine uit.

    Complimenten voor alle onderdelen van de site, en de tips van alle enthousiaste kweepeerders zijn goud waard!

  196. Jiska Sanders 16 november 2013 10:55 uur

    Ik heb een voedseldehydrator (‘droger’) en ik droog regelmatig zelf fruit en ook fruitmoes tot zgn. ‘fruitleather’. Dit gaat in een soort hetelucht-circulatie-oventje op ongeveer 70 graden.

    Kan ik ook, in plaats van inkoken, de moes voor membrillo in mijn dehydrator doen of is het koken per se nodig?

  197. Okke Amerongen 17 november 2013 11:53 uur

    Hallo Roos, Bedankt voor de complimenten en alle informatie. Erg leuk!

  198. monique 17 november 2013 12:52 uur

    hallo iedereen,ik heb mijn membrillo zoals hierboven in mijn broodmachine nog eens op het jamprogramma laten koken en dan uitgestreken op een bakplaat,nu is hij perfect,bedankt aan alle tipgevers hier,super!!!!!!!!

  199. Michiel 23 december 2013 17:30 uur

    Hoi Okke,
    Wat een goede site en wat veel commentaren. Ik weet niet of de volgende erbij staat. Ik heb een Spaans kookboek waarbij staat dat na het inkoken van de gepureerde membrillo het mengsel in een doek kan worden gehangen zodat alle vocht eruit gaat. Dit is mogelijk een alternatief.

  200. Jaap van Beelen 11 januari 2014 11:09 uur

    Weer eens Carne de Membrillo gemaakt. De vorige keer op mijn keramische kookplaten een ramp, enorme spetters tot aan plafond en snel aanbranden van de bodem. Nu de pure op mijn houtkachel laten inkoken, 6 uur lang om de 10/15 minuten even roeren/spatelen. Geen enkel probleem, keurig roodbruine mestillo die loslaat van de bodem en niet ene spetter! Nu is me duidelijk waarom je in de zuidoostelijke landen zoveel van deze ingedikte vruchten pasta’s ziet, ze verwarmen en koken daar nog vaak op hout!. In de zon laten drogen kan ook, maar kweeperen zijn daarvoor te laat in het jaar rijp. Met pruimenmoes gaat dat een stuk beter.

  201. Jaap van Beelen 11 januari 2014 17:02 uur

    Wie heeft nog een tip?
    Ik heb nu 2 keer membrillo gemaakt en van het sap ook gelei. Ook kweeperenmoes en kweeperenjam met wortel en walnoten en kweeperenlikeur.
    Het recept van gevulde kweeperen met rundergehakt was heerlijk, ook 2 keer gemaakt.

    Ik heb nu na het koken nog ongeveer 3 kg gekookte kwarten van kweeperen over. Wie heeft een tip voor een goed recept (bijvoorkeur bewaarrecept, maar iets om direct te consumeren mag ook.

    Okko en alle kweeperen liefhebbers/telers/koks/smullers hier, heel veel dank voor deze mooie site!
    Jaap uit Bulgarije

  202. Ko Anthonisse 27 januari 2014 10:00 uur

    In de NRC van 03-11-2010 had Marjoleine de Vos het al over ‘vulkanische uitbarstingen’ bij het maken van Membrillo. Op 10-10-2011 waarschuwde Janneke Vreugdenhil in dezelfde rubriek tegen ‘hete spetters’. Na die ervaringen doe ik het anders. Ik werk nu met kleine hoeveelheden: per keer een pond moes en een pond suiker in de pan. Het plopt nauwelijks en het roert veel lichter. Na elke keer maak ik de pan schoon. Zo kost het wel meer tijd maar geen brandwonden en het fornuis en de rest van de keuken blijven schoon. En de snoepjes zijn overheerlijk.

  203. Jiska Sanders-van Soest 27 januari 2014 10:12 uur

    Zie mijn reactie van 16 november.

    Ik heb uiteindelijk toch mijn voedseldehydrator gebruikt om de Carne de Membrillo in te dikken. Op de droogroosters heb ik in eerste instantie keramieken ovenschalen met de moes gezet, tot de bovenkant goed ingedroogd was en de Carne al wat ingedikt en vormvast geworden. Daarna heb ik de droogroosters met bakpapier bekleed (wel rondom zeker 1 cm vrij gehouden voor de luchtcirculatie) en de Carne met de droge kant op het bakpapier gestort en zo doorgedroogd.

    Het resultaat is fantastisch, hele nette snijdbare ’taarten’.

  204. AJW 20 februari 2014 11:29 uur

    Hallo Okke,

    Heb nu verschillende keren membrillo gemaakt met wisselende successen.
    De smaak is in ieder geval goed. De kleur is eerder bruin dan rood. Dit heeft waarschijnlijk met de pan te maken. Voor het volgende seizoen wil ik eigenlijk een koperen pan gaan gebruiken. Heb jij soms een paar tips waar je bij deze pannen op moet letten? Ze zijn er bv al vanaf 45 euro maar op internet wordt dan beweerd dat dat geen goede pannen zijn.

  205. Jeanette. 20 februari 2014 13:27 uur

    Voor mijn kweeperen gelei gebruik ik al jaren mijn hogedrukpan van 6 liter
    lekker hoog(i.v.m) spetteren, en laat het langzaam pruttelen gaat geweldig.
    Mijn inductie plaat is en blijft schoon, op een enkele drup na. Deze pan gebruik ik ook voor Membrillo en andere jams in te maken. Het is een pan met dikke bodem moet ook voor inductie. En is een aanrader. Veel succes.

  206. Ismail 21 februari 2014 19:23 uur

    Eerste keer membrillo gemaakt en meteen gelukt! Mooie dikke plak membrillo waarvan je makkelijk plakjes van kan snijden met een warme mes.
    Vraag mij af, zou ik dit recept ook kunnen maken met een andere soort fruit?
    Met appels of vijgen bijvoorbeeld.
    Ik maak het wel is met wortels, ook erg lekker…

  207. Monique 22 februari 2014 17:41 uur

    Hallo ismail, kan je de bewerking die jij gedaan hebt hier ook eens posten bij mij lukt het niet zo goed,hoeveelheid sap,suiker en hoe lang moet het koken en in welke pan? Grt monique

  208. Ismail 22 februari 2014 21:03 uur

    Dag Monique..Vervelend dat het bij jouw niet zo goed lukt.
    Ik heb gewoon het recept hierboven gevolgd met een paar kleine aanpassingen.

    Ik heb de kweeperen eerst zachtjes laten koken tot ze zacht waren en daarna zonder vocht gepureerd met een staafmixer. Kweeperen kunnen scheurtjes vertonen als ze op een te hoge vuur worden gekookt met smaakverlies als gevolg. Het aangegeven hoeveelheid suiker vond ik persoonlijk teveel. Ik had 1600 gram puree, hier heb ik 1400 gram suiker erbij gedaan. Volgende keer ga ik met nog minder suiker proberen! Verder heb ong 2 eetlepels citroensap toegevoegd voor een frissere smaak.

    Daarna heb ik dit mengsel bijna tweeënhalf uur gekookt op een zacht vuurtje onder continu roeren. Weet niet of dat perse moet op lage vuur maar ik was bang dat mijn membrillo zou aanbranden dus durfde ik het vuur niet hoger te zetten. Ondertussen twee keer het vuur uitgezet om een rookpauze te nemen en te rusten (paar minuten). Kreeg kramp in mijn armen 🙂 Uiteindelijk had ik een zeer stevige massa waarvan ik nog net geen bal van kon draaien. Dit heb ik in een licht ingevette schaal gedaan en af laten koelen. Gebruik geen bakpapier ofzo, dit gaat plakken aan je memrillo. Na een uurtje kon ik al mooie plakjes van afsnijden met een met mes die ik eerst onder warm
    water hield en daarna weer afdroogde. En o ja, de pan die ik gebruik is een roestvrij stalen hoge pan met een dikke bodem.

    Plakjes membrillo gewenteld door pistache en walnoten, vond iedereen zo lekker.
    Toevallig heb ik vandaag weer kweeperen gekocht en ga ik morgen weer membrillo maken met echte vanille. Ik weet niet zeker of ik hier linkjes mag plaatsen, maar je kan ook memrillo maken in de oven.

    http://userealbutter.com/2011/10/09/quince-paste-membrillo-recipe/

  209. Okke Amerongen 25 februari 2014 22:24 uur

    Hallo AJW, Membrillo heb ik ook met wisselend succes gemaakt. Ik heb 2 koperen jampannen. Beide komen uit Frankrijk. Een is loeizwaar en dik en hij was jaren geleden al erg duur. Een andere heb ik in een Franse hypermarche voor minder dan 45 euro gekocht. Ik denk zelf voor maar 25. Ik weet niet hoe het komt maar de gelei uit de zware pan is eerder stevig en mooier rood van kleur. Ik denk dus dat de dikte een effect heeft want het beide pannen zijn van koper. Misschien heeft de goedkope pan alleen een laagje koper? Dat kan ook nog een mogelijkheid zijn. Kortgezegd: als je het geld hebt, en het er voor over hebt, dan zou ik investeren in een dure zware koperen pan. Ik kan het merk niet lezen op de pan maar volgens mij is het merk Mauviel. Het type pan heet ‘chaudron’ en is speciaal voor het maken van jam. Het is een feest om mee te koken.

  210. simon blok 10 april 2014 15:55 uur

    Mooie en behulpzame site. Verder het volgende “weetje”:

    Het eerst invriezen van kweeperen en later ontdooien is een goed alternatief voor het gaar koken. De celwanden breken hierdoor en de vrucht is dan makkelijk te snijden, vermalen of uit te persen. De carne de membrillo moet zo makkelijker te maken zijn.

    Uitpersen levert overigens ca 80% sap goudgeel helder sap. Iets minder dan pruimen, morellen, bramen en appels waarvoor deze methode ook perfect werkt. Zelfs uit suikerbieten is op die manier sap te krijgen. Het wijn, jam, gelei en stroop maken wordt zodoende een makkie.

  211. Victor 4 juni 2014 15:47 uur

    Er staan nog al wat filmpjes op Youtube over het maken van membrillo. Nagenoeg allemaal in het Spaans. Maar dat hoeft geen bezwaar te zijn. Ook al versta je geen woord Spaans dan nog begrijp je de stap-voor-stap uitleg met de beelden uit de filmpjes, zoals bijvoorbeeld http://www.youtube.com/watch?v=d6Ji_tcQbhA

  212. Jan D. 3 september 2014 12:06 uur

    Hallo iedereen
    Ik heb hier niet alle reacties gelezen maar als jet het boek van Ria Loohuizen op de kop kunt tikken ga je veel recepten vinden, ook mispel en vijg.
    Schitterend boek.

    Ria loohuizen “Kweepeer mispel en vijg” een culinaire reis van Mesopotamie tot de Maghreb met 75 recepten voor der fijnproever.

    PS: Bij mij een gietijzeren pan, regelmatig roeren van de kweepeermoes en wachten to de membrillo donkerrood wordt en heel dik. In de les spaans laten proeven. Lerares spaans was entoesiast…Ik ook

  213. Marjo 16 september 2014 22:25 uur

    Laatst heb ik een paar kilo kweeperen gekregen. De meeste peren zagen er van buiten mooi uit, wel wat zwarte puntjes (sprietjes) vooral daarbij, maar ook bij mooi egaal gele exemplaren zaten binnenin de vrucht veel bruine plekken (bij appels noemden we dat thuis vroeger “kurk”. Het is niet rot, maar het ziet er ook niet echt smakelijk uit. Kan je dit dan nog verwerken? Gelei lukt wel, heb ik al geprobeerd. Maar membrillo of jam, kan dat ook nog met vruchten met die bruine stukken erin?

  214. Mireille 22 september 2014 13:05 uur

    Hoi Okke,

    Ik heb de kweeperenkaas vorig jaar gemaakt en heet in gesteriliseerde jampotjes gedaan. Je kunt ze dan minimaal een jaar bewaren! Ik lepel er gewoon een stukje uit en doe dat op een kaasblokje. Misschien geen mooie blokjes maar wel vreselijk handig bewaren! Het dekseltje trekt door de hitte gewoon vacuum. Je conserveert dan op dezelfde manier als jam. Handige bijkomstigheid is dat je het gewoon in de voorraadkast kan bewaren.

  215. Jenneke Jonkers 22 september 2014 20:37 uur

    Beste Okke,

    Op dit moment staat de schaal met kweeperen in de oven na te geuren, jouw recept uit een oude Seasons???: kweeperen gaargestoofd in wijn ,cognac en kruiden.
    het is goddelijk lekker!De volgende keer ga ik wel eerst de klokhuizen verwijderen dan absorbeert de vrucht meer van het vocht.
    Ook dit weekend de tarte tatin gemaakt met het deeg zoals ik die maak met appels( beslist geen bladerdeeg). Deze week ga ik verder met de kweepeerchutney, lang houdbaar en lekker en leuk weg te geven!
    Wat word ik toch blij van deze vruchten !

  216. Okke Amerongen 29 september 2014 06:52 uur

    Hallo Jenneke, Mooi dat je zo veel kweepeerrecepten aan het koken bent. Erg leuk om te horen. Eet smakelijk!

  217. Maria 4 oktober 2014 07:53 uur

    Tip: Ik heb mijn membrillo in een siliconencakevorm in de oven gezet. Hij laat supergemakkelijk los van de vorm en zo zijn de ‘randen’ mooi strak. Ik gebruik dus geen bakpapier meer.

  218. Coby 16 oktober 2014 21:32 uur

    Gisteren en vandaag van 4 mooie kweeperen 2 potten prachtig gele gelei gemaakt. Van de peren met gave schil met staafmixer puree gemaakt. De bewaarde klokhuizen en minder mooie schillen in een katoenen zakje gedaan en bij de moes gedaan met de suiker. Ik heb na 2 uur koken en steeds maar roeren in een zware braadpan de membrillo gemaakt. Het ziet er prachtig uit (beetje de kleur van rode stoofperen) en is mooi stevig geworden.
    Het was leuk om te maken met de goede tips van deze site. Bedankt allemaal voor de goede tips.
    Volgend jaar ben ik weer van de partij

  219. Ann 25 oktober 2014 20:11 uur

    dag Allemaal,
    vandaag heb ik membrillo gemaakt. Ik had 2,750 gram vruchtvlees na koken en schillen. Daar heb ik nog eens zoveel kg suiker bij gedaan, dus je kan wel raden hoeveel membrillo ik heb! bijna 0,5 m²!! Van het water dat ik over had na het koken heb ik gelei gemaakt, goed gelukt en lekker. Omdat ik zeker wilde zijn dat de membrillo stijf zou worden heb ik een beetje gelatine erbij gedaan.

    Wat heb ik geleerd: ik zou van het kookvocht geen gelei meer maken maar bij het vruchtvlees + suiker doen, dat mixt beter en bovendien bevat het vocht veel pectine, dan hoeft er zeker geen gelatine bij. (ik had nu wat water bij het vruchtvlees + suiker gedaan om te mixen). Ik heb van enkele stukken ook bonbons gemaakt zoals hier beschreven. Dat vond ik niet zo goed, Zowel de chocolade als de membrillo zijn erg zoet, je proeft in feite de chocolade niet. Het zou beter zijn als de membrillo bedekt zou worden met iets dat beter afsteekt denk ik.
    Als avondeten had ik membrillo + droge saucisse + schapenkaas, dat was een geweldig lekkere combinatie!
    Aan iedereen succes en bedankt voor het recept.
    PS mijn likeur staat ondertussen al 3 weken te ’trekken’ 🙂
    groet, Ann

  220. clara woets 26 oktober 2014 21:17 uur

    Voor het eerst membrillo gemaakt, met 2 appels, ja, ik heb kweeappels. Ik doe ipv suiker agavesiroop erbij in een verhouding van 100 gram gekookte appel- 60 gram agavesiroop. En prachtig gelukt. Ook dingen als dopen in chocola, daar bovenop een walnoot of kokos. Alemaal lekker. Ook heb ik kweeappelsap gemaakt met een sappan. Heerlijk!

  221. Anita 28 oktober 2014 20:07 uur

    Hoe lang kan je membrillo bewaren?

  222. Irma Geron 31 oktober 2014 15:23 uur

    Hallo Okke,
    Dank je wel voor je heerlijke inspiratie en die van anderen.
    Ik las een berichtje van Jenneke, ik ben nu wel heel benieuwd naar je recept voor het gaarstoven van kweepeer in cognac, wijn en kruiden. Wil dat zeker gaan proberen.
    Ik ben helemaal verzot op kweepeer, evanals mijn klanten.
    Mijn membrillo die ik gemaakt heb is denk ik nog niet droog genoeg, maar wel heel lekker van smaak. Ga proberen nog wat te laten indrogen in de oven en dan de tip met de noten eromheen. Lijkt me lekker. Maar dan hoe verder en hoe lang houdbaar. Heeft iemand daar ervaring mee?

    Groetjes Irma