Tajine van lamsvlees met kweeperen

Tajine van lamsvlees met kweeperen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 8 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
180 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediƫnten Tajine van Lamsvlees:

 • 2 kilo lamsvlees (schijven, met bot)
 • 3 uien
 • 100 ml olijfolie
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 1 eetlepel zwarte peper
 • 1 eetlepel witte peper
 • stukje gedroogde gember (ongeveer 5 cm)
 • zakje colorante alimentario (kleurstof, optioneel)
 • saffraan (ongeveer 20 draadjes)
 • nootmuskaat
 • theelepel kerrie met klein beetje komijn
 • teentje knoflook
 • zout

Ingredienten voor de kweeperen:

 • 2 kilo kweeperen
 • 50 gram suiker
 • 2 eetlepels kaneel
 • Snufje zout

Dit klassieke Marokkaanse gerecht heb ik gekookt met Habiba uit Utrecht Overvecht. Dit is echt zo'n ongelooflijk feestmaal! Het stevige lamsvlees, kruiden zoals kaneel en de kweeperen combineren echt geweldig. Wij hebben het overigens in een gewone grote pan gemaakt dus ook zonder aardewerken tajine is dit gerecht prima te maken.

Bereiding:

Bestrooi het lamsvlees met zout en zwarte en witte peper. Zet een grote, brede pan met deksel op het vuur met de olijfolie en zonnebloemolie. Snijd de uien in grove stukken. Voeg als de olie warm is de helft van de uien toe. Leg het lamsvlees op de uien.

Bestrooi het lamsvlees met de rest van de kruiden en voeg het stukje gember en de knoflook aan de pan toe. Strooi de kleurstof en de gember in de pan. Leg de rest van de uien bovenop het lamsvlees. Zorg dat alles goed bakt.

Blus als alles goed bakt het geheel af met ruim water. Zorg dat het vlees echt onder water staat. Breng het geheel weer aan de kook en leg de deksel schuin op de pan en zet het vuur lager. Het geheel moet blijven koken en het vocht moet langzaam verdampen. Vul het indien nodig verder aan met water als het geheel droog komt te staan. Laat dit minimaal 3 uur koken totdat het vlees mals is en het vocht ingekookt tot een mooie jus.

Breng een half uur voordat het lamsvlees gaar is een grote pan met water aan de kook. Snijd de kweeperen in de lengte in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de schillen kruislings in met een scherp mes. Kook de kweeperen net gaar. De kooktijd verschilt vanwege het formaat van de peren en hoe rijp ze zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Doe dit indien nodig in etappes, anders koken de kweeperen kapot of gaan ze kapot als je ze uit de pan wil scheppen.

Doe de suiker in een pan en voeg een bodempje water toe en 2 eetlepels kaneel. Warm dit op en kook het met hoog vuur in tot er een dikkere siroop ontstaat. Haal de gekookte kweeperen kort aan alle kanten door de siroop en leg ze op een bord.

Neem een mooie grote schaal en leg daar de stukken lamsvlees in. Overgiet de stukken lamsvlees met de inmiddels stevige lamsvleesjus uit de pan. Leg over de stukken lamsvlees de stukken kweepeer.

Serveertip:

Serveer deze Tajine van Lamsvlees met kweeperen met plat Marokkaans of Turks brood in een grote schaal. Uit deze schaal eet je gezellig met zijn allen. Gebruik het brood als bestek en eet met de stukjes brood het lamsvlees met de kweeperen.

Dit recept heb ik gekookt met Habiba Buijs uit Utrecht Overvecht. Ik wil Habiba, haar man Kees en hun zoontje Mustafa ontzettend bedanken voor de kookles, het heerlijke eten en de gastvrijheid. Het was geweldig!

Reacties

 1. Jacqueline 25 oktober 2009 10:53 uur

  Superlekker! Ik woon in Spanje dus dikke, grote kweeperen te over!
  Kan trouwens ook goed met kip, dit gerecht, voor als je geen lamsvlees wilt eten. Dan is de kooktijd van het vlees wel wat korter

 2. Thieu Korten 18 oktober 2010 16:09 uur

  Prachtige en nuttige website. Kreeg van buurvrouw het AD, waarin naar je website wordt verwezen. Heb zelf een kweepeer en ga beslist het gerecht met lamsvlees maken. Jam doe ik niet meer. Die moet ik alleen opeten en dat is niet leuk

  groeten,

  Thieu

 3. eric 21 oktober 2010 09:36 uur

  Okke,
  In het lamsvlees recept is mij niet duidelijk of de zin ” inmiddels stevige saus uit de pan ” slaat op de eerder genoemde siroop uit pan 2, of het ingekookte perenwater uit pan 1 .
  Met andere woorden ; Gaat de siroop over de peren en over het vlees ?
  Wil je mij dit even laten weten ?
  Eric

 4. Okke Amerongen 21 oktober 2010 21:20 uur

  De saus uit de pan = de vleesjus. Ik pas het nu ook in de tekst aan. Bedankt voor de tip!

 5. eric 24 oktober 2010 19:17 uur

  Wauw !!! Dat was lekker… Heerlijk de zurige met kaneelsaus overgooten peren .
  Prachtige combinatie met het lamsvlees.
  Het lamsvlees heeft bij mij 2 uur gesudderd. Lang genoeg !!!
  Dit recept gaat bij mij in het bestandje ” favorieten ”
  Eric

 6. Okke Amerongen 24 oktober 2010 19:23 uur

  Mooi om te horen Eric, ik ben er zelf ook gek op!

 7. Astrid Rutgers Smit 19 november 2011 18:27 uur

  Ja, maar als je het in een echte aardewerken tajinine pot wil maken, hoe maak je het dan?

 8. Lucinda 9 oktober 2013 19:26 uur

  Daar ben ik ook benieuwd naar. Toevallig vandaag een tajine gekocht, maar daar zat nou niet bepaald een gebruiksaanwijzing bij.