Tarte tatin van kweepeer
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
27 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 30 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 6
Ingrediënten voor het deeg:
- 40 gram witte basterdsuiker
- 80 gram roomboter
- 120 gram gezeefd patentbloem
- snufje zout
- klein beetje water
Overige ingrediënten:
- 40 gram roomboter
- 30 gram fijne suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 of 3 kweeperen (afhankelijk van formaat)
- Je hebt een bakvorm van 20 cm doorsnede nodig voor dit gerecht.
Maak eens tarte tatin, maar dan anders! De kweeperen geven deze tarte tatin een unieke smaak. Meest gehoorde reactie: Lekkere taart, wat heb je ermee gedaan?!
Gewoon zeggen dat het een geheim familierecept is!
Het mooie van deze taart is dat het gemakkelijk te maken is. De taart is goed voor te bereiden. Zodra je aan tafel gaat zet je de taart dan in de oven. Dien de taart op met een lekkere bol vanille- of kaneelijs.
Bereiding:
Kneed een soepel deeg van de ingrediënten voor het deeg. Laat het deeg even rusten. Rol het deeg uit tot een plak waar je een ronde taartvorm van 20 cm uit kunt snijden.
Schil de kweeperen en snijdt ze in kwarten of wanneer je grote kweeperen hebt in in de lengte in 6 stukken. Verwijder het klokhuis.
Smelt de boter en smeer de bakvorm er dik mee in. Meng de suiker en de vanillesuiker en bestrooi de bodem hiermee. Leg de kweepeer parten met de bolle kant naar beneden en de vorm en vul de vorm op met kleine stukken. Bestrijk met een kwast de kweepeer stukken aan de bovenkant met gesmolten roomboter.
Snijdt langs de omtrek van de bakvorm een ronde plak deeg uit en leg deze plak op de kweeperen. Vouw, stukje voor stukje de plak deeg naar binnen, net een beetje om de kweeperen heen. Druk het deeg licht aan en zorg dat alle kweepeerparten weer netjes liggen. Snijdt een klein vierkant gaatje uit de deegdeksel.
Bak de tarte tatin in 20 tot 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven (gewone oven 230 graden en in een hete lucht oven op 210 graden). Laat de taart minimaal 5 minuten afkoelen. Leg een groot bord op de bakvorm en keer de taart in een keer om.
Serveer de taart direct. De taart is zo al heel lekker maar met vanille ijs smaakt hij nog beter!
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
Fien 29 september 2009 17:11 uur
De tarte tatin is heerlijk!!!
Okke 29 september 2009 17:25 uur
Ha Fien, Leuk om te horen. Daar doe ik het voor. Bedankt!
gerian wallinga 29 september 2009 18:32 uur
Hallo Okke
Ik heb dit recept inmiddels uitgeprobeerd. Heerlijk!!.
De volgende keer neem ik iets meer deeg, 1,5x wat voorgeschreven is en van de peren maak ik iets kleinere stukken. De peren die ik heb gebruikt waren 300 gram per stuk dus die kunnen wel wat kleiner.
Groeten Gerian en ik hoop nog veel bijzondere gerechten te kunnen maken
Okke 22 oktober 2009 22:54 uur
Hallo Bart, Leuk dat je aan de slag gaat met alle recepten. Je hebt de kweeperen redelijk laat geplukt. Dan kunnen ze bruin van binnen zijn. Een klein beetje bruin van binnen kan nog wel maar als ze echt helemaal bruin zijn dan zijn ze eigenlijk niet meer te gebruiken. Het beste is om ze toch eerder te plukken. Afhankelijk van de zomer, temperatuur en zonuren zou ik eind september begin oktober adviseren. Veel succes met de tarte tatin!
bart bakers 22 oktober 2009 22:29 uur
Dag Okke,
Ik heb vanmiddag 18 kilo kweeperen van mijn kleine boompje geplukt. De zwaarste was 660 gram. Reeds 8 kilo jam gemaakt en dat is wel genoeg. Ik zal dus zeker ook andere recepten proberen, waaronder je tarte tatin. Kan je me zeggen of het normaal is dat nagenoeg alle peren enigszins bruin zijn van binnen. Een soort roestvlekken. De smaak wordt er overigens niet minder van.
Vriendelijke groeten, Bart
marja 25 oktober 2009 21:30 uur
Hallo Okke
Ik heb vanavond de kweeperentaart gemaakt maar hij viel een beetje tegen, te zuur en de peren waren niet gaar genoeg na 25 minuten in de oven en dat terwijl ik de hele peren nog wel even had gekookt (5 min) om ze makkelijker te kunnen schillen.
Misschien is het beter om de kweeperen toch nog even in de boter/suiker te laten sudderen.
De peren waren wel goed rijp maar de ene soort zal zuurder zijn dan de andere.
Volgende keer toch maar weer mijn eigen recept met kweeperencompote in de voorgebakken vorm en daartussen een laagje amandelspijs.
groetjes
Marja
Okke 26 oktober 2009 21:13 uur
Hallo Marja,
Balen dat het niet goed gelukt is. Eigenlijk is dit een van de succesrecepten maar bij jou helaas dus niet. Waren het misschien hele grote peren? Omdat je ze zelfs nog even gekookt hebt en ze toch nog niet gaar genoeg waren vroeg ik het mij nog af. Ik hoop in ieder geval dat de rest van de recepten dan beter uitpakken. Veel succes daarmee in ieder geval! Okke
Rudolf Dierick 3 november 2009 18:03 uur
Mijn kweeperen waren op. Dus, om tarte tatin te maken, moest ik naar de Turkse winkel. T.a.v. het resultaat kan ik zeggen dat de smaak prima is, maar de baktijd moet in mijn combi-oven wel een stuk langer. Bovendien kwam er erg veel ‘suikerwater’ vanaf bij het omkeren (gelukkig boven het aanrecht). Is het de bedoeling dat de suiker karamelliseert? Dat staat beschreven in het recept in de NRC van 2-11. Daar wordt het fruit (appels + kweeperen)in een geëmailleerde ovenschaal eerst 20 minuten op een niet te hoog gas gezet, zodat de suiker karamelliseert. Daarna wordt pas de deeglap op het fruit gelegd en het geheel 30 minuten op 200 graden in de oven. Kan ik zonder geëmailleerde ovenschaal gewoon in de combi-oven hetzelfde resultaat krijgen zonder knoeien?
Monique Nooteboom 4 november 2009 13:37 uur
Heb zojuist een zak kweeperen geraapt bij een bevriende tuinier en ga er allemaal heerlijke dingen mee maken, waaronder membrillo.
Vraagje: Kun je membrillo ook invriezen?
Okke 4 november 2009 19:48 uur
Hallo Rudolf, Het lijkt erop dat ik nog een keer het recept opnieuw moet maken. Sommige reactie op de site maar ook via de mail zijn laaiend enthousiast en andere weer helemaal niet. Ik ga opnieuw proberen hoe ik ervoor kan zorgen dat de tarte tatin met kweeperen bij niemand mislukt. Meer nieuws volgt hopelijk snel. Bedankt in ieder geval voor je tips! Okke
Rudolf Dierick 5 november 2009 12:22 uur
Als je de hete massa van de membrillo in een bakblik o.i.d. stort, bekleed dit dan eerst met keukenpapier. Losjes daarin verpakt, kun je de membrillo goed in de vriezer bewaren. Met een beetje citroensap of een scheut rode wijn wordt de membrillo minder zoet. Uit mijn verzameling recepten de volgende adviezen: Eet stukjes membrillo als snoepje bij de thee, of serveer dunne plakjes bij schapen- of geitenkaas, eventueel in combinatie met gekonfijt fruit of noten. Verwerk stukjes in appeltaart, als garnering voor ijs of andere toetjes. Of smelt membrillo in je saus voor lamsvlees of wild, zoals je rode bessen- of cranberry gelei zou gebruiken: om de saus te binden en zoet en geurig te maken.
Rudolf Dierick 5 november 2009 12:26 uur
Stom, vergeet ik te melden dat je bij het maken van membrillo kunt experimenteren door bv kaneel of gember toe te voegen.
Okke 10 november 2009 11:55 uur
Hallo Marion, Invriezen kan zeker. Als de Membrillo ‘droog’ genoeg is en je er ook een flink deel suiker in verwerkt hebt is het ook gewoon in de koelkast of daarbuiten te bewaren. Groet, Okke
Marion In de Braekt 10 november 2009 11:18 uur
heb de Membrillo gemaakt
kan ik hem in de diepvries bewaren?
raphael 11 november 2009 21:28 uur
ik heb hem gemaakt alleen is de bodem een beetje uit elkaar gebrokkeld 🙁 hij was wel heel lekker 🙂 groet
Ellen 13 november 2009 12:03 uur
Heb de taart gemaakt. Ik had vorige winter een kweepeer geplant en had al een flinke oogst. Omdat ik niet wist wat ik met de kweepeer kon doen, kwam ik hier terrecht. Ik had alles in huis gehaald voor de taart. Het deeg klaar en ging de kweepeer schillen. Alles bleek bruin te zijn van binnen. Te laat geplukt, blijkt uit de site. Jammer….maar toen heb ik hem met stoofperen gemaakt en dat is ook heerlijk. Moeten we tot volgend jaar wachten om te weten hoe kweepeer smaakt in een taart.
fatima 14 oktober 2010 13:58 uur
wat grappig!
had vorige week kweeperen gekregen van me nicht, alleen had zij ze al voorgekookt/gepocheerd en ingevroren. En plotseling kwam ik het op het idee een tartetatin te gaan maken.. en kwam bij toeval hier terecht.
Was dus niet de enige met dit idee.
Ik vond zelf het deeg te weinig, was me een te dun laagje. Verder waren de kweeperen idd zuur-> maar voor zover ik weet is dat een kenmerk van de kweepeer.. zoete kweepeer is niet lekker.
oohja, doordat de mijne al waren voorgekookt, was het allemaal heel smakelijk, ik heb ze zelfs met de schil gebakken
Oftewel, hééérlijk 😀
thea 15 oktober 2010 17:03 uur
tartetatin met kweeperen (membrillo) ,doe ik zo: 120 gr bloem 90 gr boter en 60 gr suiker dit geheel kruimeldeeg maken.membrillo (ingekookte kweeperen met suiker)
In een ovenschaaal en daar de kruimeldeeg erop ,bakken in de oven met 200 graden in 30 min.
Heerlijk.Thea
Rodie 18 oktober 2010 20:00 uur
Vanmiddag de tarte tatin gemaakt. Ik heb 11/2 maal de hoeveelheid deeg gemaakt.
En gepocheerde peren gebruikt.
HEERLIJK!!!!
simone 13 september 2011 11:10 uur
Ik maak de peren tartatin met halve peren9gewone peren) waar het klohuis van verwijderd is.
In die holte stop ik kweeperen compote (gekookte kweeperen met suiker)
De gewone peren zijn sneller gaar en de kweeperen zijn al gaar in de compote.
Er komt inderdaad veel vocht uit bij het omkeren. Je kan voor het omkeren het vocht er uitschenken dan wordt het niet zo’n hete kliederboel. Het vocht met de suiker kan je laten carameliseren en over de taart schenken.
Succes Simone
Okke Amerongen 13 september 2011 21:10 uur
Lekker tip Simone. Zeker de moeite van het proberen waard!
Anneke 20 oktober 2012 12:44 uur
Ik heb hem vorig jaar al een keer gemaakt en hij was heel erg lekker!
Okke Amerongen 28 oktober 2012 07:36 uur
Hallo Anneke, Leuk om te horen dat de taart lekker was. Dank je wel!
Els 10 oktober 2013 23:01 uur
Hallo Okke, sinds een paar jaar krijg ik kweeperen van mijn lieve buurvrouw, en ben toen op zoek gegaan naar recepten hiervoor. Ik was nl. helemaal niet bekend met kweeperen. Gelukkig heb ik jouw recepten gevonden! Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd, o.a. de chutney ( erg lekker!), membrillo, en nu de tarte tatin….. HEERLIJK! Weer een succes, mooi gecarameliseerd, en de peren goed gaar hoor, dank je voor je recepten, groetjes van Els.
Jeanne 3 november 2013 12:37 uur
mijn ervaringen met een tarte tatin zijn niet om over naar huis te schrijven omdat bij het omdraaien van de taart er een heleboel vocht uitkomt. dit zou toch een caramellaagje moeten zijn? hoe krijg ik het zo dat het niet een nat geheel wordt? komt het doordat er boter bij de suiker wordt gedaan? door langer te laten afkoelen wordt het niet beter.
Okke Amerongen 17 november 2013 12:12 uur
Hallo Jeanne, Het spijt me maar ik weet niet waar het aan ligt. De resultaten bij mij zijn eigenlijk altijd goed. Wel merk ik dat sommige kweeperen heel snel gaar zijn en andere eigenlijk nog niet gaar genoeg zijn.
Alma 3 oktober 2014 16:24 uur
Heerlijk. Gister voor t eerst gemaakt, vandaag willen ze hier thuis er nog weer 1 als dessert!