Tips

 1. Koop alleen gele vruchten die stevig aanvoelen en bij voorkeur lekker ruiken. Een bruin plekje mag best.
 2. Zijn de peren nog vrij hard, laat ze dan gerust een paar weken in huis narijpen. Het hele huis ruikt dan lekker naar kweeperen. Controleer wel of ze niet bederven en of ze niet bruin van binnen worden.
 3. Als kweeperen bruin van binnen geworden zijn kun je er nog wel gelei of jam van maken. Ze moeten natuurlijk niet rot van binnen zijn maar verkleuring is geen probleem voor de smaak.
 4. Verwijder altijd het vilt door de vruchten te wrijven met een zachte doek. Alles wat je erna van de vrucht maakt krijgt een veel mooier uiterlijk. Vooral voor kweepeer gelei is dit cruciaal.
 5. Veel smaak zit in de schil. Wanneer een recept geschilde kweeperen vereist, probeer dan de schillen mee te koken. Als je veel schillen hebt en klokhuizen, dan kun je hier een uitstekende gelei van maken zelfs zonder vruchtvlees te gebruiken.
 6. Kook de klokhuizen desnoods apart mee bij recepten waarvoor het klokhuis verwijderd moet worden. In de pitten zit veel pectine en zo krijg je toch een mooi gebonden resultaat.
 7. Koop een echte koperen jampan. Het resultaat is verbluffend veel beter dan in een gewone pan. Door de geleiding van koper, krijg je snel een geconcentreerdere gelei met een mooiere kleur en stevigere gelei. De pannen hebben het formaat van een flinke wok, met 2 handvatten, een platte bodem en wanden die licht uitlopen. Kosten: al gauw € 100,- of meer. Inderdaad veel geld, maar je hebt er je hele leven plezier van. Merken die ik aan kan bevelen: De Buyer en Mauviel. In Frankrijk zijn ze goed verkrijgbaar, in Nederland alleen in de betere kookwinkel.
 8. Laat kweeperen na het koken een nacht afgedekt staan. Vruchtensap of vruchtvlees krijgen zo een veel mooiere diep rode kleur en alle smaak trekt in het sap.
 9. Combineer kweeperen met appel. Een gewoon gerecht met appel wordt door een deel te vervangen door kweepeer direct bijzonder van smaak.

Reacties

 1. Daniel 24 oktober 2009 15:20 uur

  Ha Okke, kwam deze ook nog tegen terwijl ik ff Googlede op Kweepeerboom:

  Kweepeerlikeur

  Gooi nooit kweepeerschillen weg! Doe ze in een glazen pot en giet er een lekker brandenwijntje over, ‘brandy’ dus. Laat die 6 weken staan. Filter de likeur en doe op 1 liter vocht 350 g suiker. Laat nog drie weken staan, schud er af en toe eens mee en klaar is je kweepeerlikeur. Lekker en goed bij maagkwaaltjes maar overdrijf niet want dan heb je weer andere kruiden nodig.

 2. Moemie 28 oktober 2009 14:04 uur

  ben net terug uit de Drome, waar 1 november in Remuzat het kweeperenfestijn plaatsvindt.
  Nieuw recept:
  Kweepeer uit de oven.
  Peer in 4 stukken, dons eraf, klokhuis eruit, kruidnagels erin, boter erover, in oven 150 C 1 uur of zo. Bij vlees. Kan ook met kardemom.

 3. scarlett kersten 30 oktober 2009 15:27 uur

  Goedendag. Ik kom voor het eerst op deze site want ik zit ‘opgescheept’ met een kilo of twintig kweeperen, van bewoners van het franse gehucht waar ik woon. Dank voor de tips en ideeën die ik tot dusverre aantref, maar ik sta dus ook te springen om methoden ter conservering. Wecken heb ik al es met appelcompote geprobeerd maar daar ben ik geen ster in. Appelgeleis lukken bij mij wel, gewoon in een potje houdbaar. Zijn er met kweeperen ook compotes en moezen mogelijk die ik kan invriezen, of zijn er andere trucs? Ik houd mij zeer aanbevolen.
  Scarlett Kersten. Avrée, Frankrijk.

 4. Anne Marie Verel 31 oktober 2009 21:13 uur

  Bonjour,
  Bedankt voor de leuke site. Wij wonen in Frankrijk met veel kweepeerstruiken in de buurt. Ik heb de mosterd al gemaakt en kweepeergelei. Ook heb ik kweepeerlikeur gemaakt met een recept dat ik van een Franse vriendin gekregen heb.

  Hierbij het recept:
  Voor ongeveer 1,5 liter digestif:
  1 kg kweeperen
  l liter alcohol van fruit (ik heb eau de vie genomen)
  400 g suiker
  1 steranijs
  2 sinaasappelen

  Snijd de kweeperen in grote stukken, haal de aangetaste stukken eraf, als die er zijn.
  Je hoeft ze niet te schillen, alleen het dons eraf halen.
  Doe de pitten in een gaasje.
  Snijd de gewassen sinaasappelen in schijfjes met schil en al.
  Doe alle ingrediënten in een pot met de alcohol (ik heb eau de vie genomen van de buurman).
  Voeg de suiker en de anis étoilé toe.
  Laat 1 maand intrekken in een koele omgeving, onder af en toe schudden.
  Daarna filtreren en in een fles doen.

  Groetjes, Anne Marie Verel, Tarn et Garonne, Frankrijk.

 5. Okke 2 november 2009 21:47 uur

  Tip van Rudolf Dierick (die ik per ongeluk verwijderd had): Wanneer je ‘ pain coing’ intoetst op google, kun je zien (video) en lezen hoe dit kweepeergerecht (in een deegbuideltje) wordt gemaakt. De verschillende sites zijn in het Frans, maar kunnen met basiskennis wel begrepen worden. Wellicht is er een enthousiasteling die ze echt vertaalt, zodat ze t.z.t. op je site kunnen worden geplaatst.

 6. Wim Huisman 5 november 2009 14:21 uur

  Liefhebbers,
  Van mijn mooie kweeperenoogst van dit jaar heb ik nog 22 stuks peren
  (ruim 5 kg.) over.
  Tegen een vergoeding van vijf euro kunt u dit bij mij komen ophalen.
  Graag even een telefoontje voor verdere afspraak 026 – 3250102.
  Een deel heb ik al verwerkt tot heerlijke gelei volgens het eerder
  vertoonde recept. Dat kunt u ook!
  In afwachting ……

 7. Atie Westendorp 11 november 2009 16:23 uur

  Dag, Ik woon in de Hof van Wouw. In onze achtertuin de “Tuin der Hesperiden” staat een oude kweepeer. Ik weet alleen niet welke soort. Ik kan natuurlijk een foto mailen. Dankzij jullie site kunnen we volgend jaar iets mee voor onze ‘Hofmade’ producten.
  Leuk hoor!

 8. Kerstin 29 november 2009 16:29 uur

  Ik heb gelei gekookt van vlierbessensap en kweeperen
  Is gewoon verrukkelijk.

 9. Pierre 12 januari 2011 18:01 uur

  Vandaag deze leuke site ontdekt, en onmiddellijk hier in Arnhem op zoek gegaan naar kweeperen. De tijd is een beetje voorbij, maar ik vond ze nog bij een Iraanse winkel in de Spijkerstraat, vanaf de Steenstraat gerekend iets voorbij de Aldi. De eigenaar vertelde dat hij er zelf ook erg van houdt, en ze meestal in voorraad heeft. Ze zijn ook nog verkrijgbaar bij Yollarbasi, een Turkse winkel tegenover de Albert Heijn in het winkelcentrum op Klarendal. Nu vrij duur, maar volgens de eigenaar in november en december aanzienlijk goedkoper.
  Dit weekeind ga ik proberen gelei te maken, en misschien nog wel een ander recept uitproberen….

 10. Okke Amerongen 15 januari 2011 13:59 uur

  Bedankt Pierre. Laat zeker even weten hoe het gelukt is. Turken, Marokkanen, Irakezen, Iraniers etc. zijn gek op kweeperen en zorgen ervoor dat wij er mooi van kunnen genieten!

 11. Roger Blaakman 18 juni 2011 19:49 uur

  Hallo Okke,
  Kweepeer gekocht. Heeft mooi gebloeid. Wanneer kan ik de eerste vruchtbeginselen zien verschijnen ? En in welke vorm ? Mijn vrouw wil zo snel mogelijk jam maken.
  groeten uit Oostburg

  Roger Blaakman

 12. Dirkje van Meel 21 juni 2011 22:32 uur

  Ik vind deze site geweldig. Zit nu in Spanje en wil graag de spaanse naam weten van kweeperen .Misschien zijn ze hier dichtbij te koop. Zovast bedankt.

 13. Okke Amerongen 21 juni 2011 22:36 uur

  Hallo Dirkje, Bedankt voor je compliment. Kweepeer heet in het Spaans: membrillo. Spanjaarden zijn er gek op dus er moeten ook vast kweeperen te koopt zijn. Dat zal nog wel even duren. In het warmere Spanje verwacht ik ze niet voor september. In Nederland eind september of begin oktober.

 14. Okke Amerongen 21 juni 2011 22:38 uur

  Hallo Roger, Van harte met de aankoop van de kweeperen. Na de bloei moeten er nu al kleine vruchtjes in hangen. Als dat niet het geval is dan komen er dit jaar geen kweeperen aan. Ik hoop dus dat je nu al wat vruchtjes ziet.

 15. Bas Jacobs 15 augustus 2011 10:38 uur

  Voor het eerst kweeperen ontdekt!
  Prima site.
  Wanneer kun je ze (behalve op de kalender kijkend) plukken?
  Geel-groen of echt geel?

 16. Okke Amerongen 16 augustus 2011 07:24 uur

  Hallo Bas, Kweeperen kun je in Nederland van half september tot half oktober plukken. Veilig is meestal eind september. De kleur zegt daarbij niet alles. Er zijn rassen die groen geel blijven en ook rassen die goudgeel worden. Je kunt dus beter van de kalender uit gaan.

 17. janke luigjes 23 augustus 2011 22:29 uur

  Ik lees alleen maar over kweeperen en niet over kweeappels.
  Kun je in je recepten de peren door appels vervangen of scheelt dat teveel in smaak?
  Ik ben een beginner, heb voor het eerst kweeappels aan mijn boompje hangen (waarvan ik trouwens dacht dat het een kweepereboompje zou zijn).

 18. Okke Amerongen 23 augustus 2011 23:11 uur

  Kweepeer of kweeappel kun je gewoon op dezelfde manier gebruiken. Let er wel op dat kweeappels vaak wat kleiner zijn. Het kan zijn dat je in een recept dus iets korter moet koken.

 19. janke luigjes 27 augustus 2011 10:47 uur

  Is de oogsttijd voor appels en peren ook gelijk: van half sept tot half okt?

 20. Okke Amerongen 28 augustus 2011 08:08 uur

  Hallo Janke, De oogsttijd voor kweeperen is voor soorten met een peervorm en met een appelvorm gelijk. Het kan wel dat het ene ras wat vroeger rijp is dan het andere maar dat is niet afhankelijk van de vorm van de kweepeer.

 21. Henk 31 augustus 2011 10:13 uur

  Misschien/ hopelijk is het nuttig om nog eens over pectine en geleisuiker te praten, vooral van belang voor mensen die vrij veel fruit verwerken. Geleisuiker (is gewone suiker met pectine toegevoegd) en zakjes pectine (vite-pris etc) zijn (on-)behoorlijk duur. Maakt niet veel uit als je een paar potjes maakt, maar als je het fruit van een hele boom moet verwerken, loopt het gemeen op. In kweeperen zit zoveel pectine dat het echt onnodig is om iets anders dan gewone suiker te gebruiken! Ik kook klokhuizen met pitten apart en dat wordt al een soort gelei, zonder zelfs wat voor suiker dan ook te gebruiken! Nog niet geprobeerd, maar dat spul moet ook bruikbaar zijn voor het verwerken van vruchten met weinig bindkracht van zichzelf. Iemand hier iets verstandigs aan toe te voegen/over te zeggen?

 22. Okke Amerongen 4 september 2011 10:53 uur

  Hallo Henk, Je hebt gelijk, geleisuiker maar ook losse pectine zoals Marmello is gewoon duur. Zeker als je echt veel fruit hebt. Kweeperen bevatten heel veel pectine en dat is vast te gebruiken om ook andere minder pectinerijke vruchtsoorten te laten gelleren. Ik heb er geen ervaring mee maar misschien kun jij het wel als experiment doen? Als je er een paar foto’s van wil maken kan ik er een mooi artikel van maken. Dan kunnen anderen van jouw kennis profiteren.

 23. Victor 11 september 2011 12:06 uur

  Hallo Henk

  In Frankrijk kan je in elke super(hyper)markt suiker kopen om jam te maken. Dat is suiker met pectine bijgemengd. I kilo kost iets van 1,50 Euro. Dat is dus niet super duur. Maar inderdaad voor kweeperen (coings), die hier in het zuid-westen van Frankrijk overal op markten te koop zijn gebruik je gewone suiker.

 24. Vera (moeggie) 11 september 2011 12:11 uur

  Hoi, ik vind hier op de site weinig terug over het giftig zijn van de pitten van de kweepeer…heb dat ooit ergens gelezen dat er bij het doorsnijden van pitten een erg giftig product vrijkomt, is dat nu waar of een fabel?

 25. Henk 11 september 2011 13:10 uur

  Hallo Victor, dag Vera, gegroet overige tiplezers en gevers,
  Commentaar Victor, ik heb het vooral over grote hoeveelheden maken, en dan telt het dat “gewone”suiker ongeveer de helft kost van geleisuiker. Ikzelf verwerk ( in de Limousin) een honderd kilo fruit per jaar. Het is nog te mooi weer om veel te internetten, maar ik heb al gezien dat wat ik bedoelde zou moeten kunnen lukken.
  Voor Vera, ik kan mij niet indenken dat de pitten giftig zouden kunnen zijn. ze worden voor veel geld ( 25 euro voor 100 gram ) aangeboden op een zwitserse webwinkel. En dan bedoeld om te helpen jam te maken. Kan het zijn dat je iets gelezen hebt over abriken/perzikpitten? daar kan inderdaad blauwzuur in zitten ( cyaan uit de detective-verhalen.
  Ik zoek nog wat verder over wat ik bedoel en kom er dan, al dan niet via een wat groter verhaal dat door de webmaster gemaakt wordt, op terug.

 26. Vera 11 september 2011 18:27 uur

  Het klopt wat je zegt Henk, de pitten in hun geheel worden gebruikt om er allerlei zalfjes en dergelijke van te maken. Maar ik heb ooit in een oud kookboek gelezen dat je de kweeperen niet gewoon door midden mocht snijden en zo afkoken omdat dan het gif uit de pitten vrij kwam, wat de aldus bekomen gelei of confituur giftig zou maken. Je mocht wel de klokhuizen in hun geheel in een appart netje meekoken. Het was echt wel een heel oud boekje…iets van “de inmaak” ofzo.

 27. Okke Amerongen 12 september 2011 07:21 uur

  Hallo Henk, Victor en Vera, Ik denk ook dat de pitten niet giftig zijn. In het Midden-Oosten verkopen ze kweepeerpitten als een medicijn tegen een zere keel. Ik probeer het al een tijd de kopen maar het is me nog niet gelukt. Hier vind je wat goede informatie over de toepassing: http://mypersiankitchen.com/quince-seeds-persians-remedy-to-soar-throat-and-cough/

 28. Henk 12 september 2011 07:52 uur

  Dag iedereen, dit is de webwinkel waar ik ze te koop heb gezien:
  https://www.epicier.ch/
  Ik zal nog eens kijken of dat ook in Frankrijk ergens te koop is

 29. Victor 12 september 2011 12:14 uur

  Vera, Henk en Okke

  In de pitten zit een stof die giftig is, maar dat gif is alleen gevaarlijk als je er zeer grote hoeveelheden van inneemt. Net als bij amandelen, daar zit cyanide in. Als je 10 kg amandelen eet word je er ziek van. Dat zal ook wel zo zijn als je 10 kilo kweepeer pitten eet. Maak je voorlopig maar geen zorgen over de giftigheid van de pitten.

 30. Hanneke 13 september 2011 19:51 uur

  Echt geweldige site dit! Bij ons in Oisterwijk groeit de sierkwee in sommige plantsoenen. De mensen uit de buurt kijken vaak een beetje raar als ik en de kinderen kweeperen gaan plukken (wat doet die gekke mevrouw nou in de bosjes?)… Tja, maar de kweeperenjam die ik er vervolgens van maak is dan ook echt verrukkelijk… Jammer dat niet meer mensen deze vrucht weten te waarderen, of, ach, dan was er voor ons ook niets meer te plukken… (Idem trouwens voor vlierbloesem/bessen twee straten verderop,,,)

 31. Okke Amerongen 13 september 2011 21:13 uur

  Hallo Hanneke, Dank je wel voor het compliment! Van de sierkwee kun je heerlijke gelei maken. Zolang niemand dat weet heb jij het rijk voor je alleen 🙂

 32. Mikki 15 september 2011 20:19 uur

  Hey Okke, weet jij of er al kweeperen worden geplukt? Ik twijfel of ik de mijne eraf haal….
  groetjes,
  Mikki

 33. Ine Voets 16 september 2011 12:06 uur

  Dag Okke,
  Jaren geleden heeft de kweepeer ook mijn hart gestolen. Gisteren heb ik de eerste kweeperen geoogst en er jam van gemaakt. Hij was weer kostelijk! Inmiddels zijn veel klanten – ik ben tuinontwerpster – een of enkele kweepeerbomen rijker! In kleine stadstuinen is een hoogstam zelfs prima in te passen. Volwassenen maar ook kinderen volgen het proces van bloesem tot de oogst en verwerking van de prachtige vruchten met veel interesse en enthousiasme en… de kweepeer is bovendien een probleemloze boom die langzaam groeit en geen wespen aantrekt! Mijn ‘kweepeerverhaal’ is te vinden op http://www.invo-nijmegen.com onder ‘actueel’.
  Je website is overigens prachtig en boordevol info! Dank je!
  Hartelijke groet, Ine Voets

 34. p. greuter 17 september 2011 08:46 uur

  prachtige site, ook ik heb van die mooie gele vruchten. SYDONIA OBLONGA zelf maak ik gelei volgens jullie recept “heerlijk en mooi om te zien” Graag wil ik de vruchten verkopen. Ongeveer totaal 70 kilo de prijs is €1,00 per kilo – bij grote afname is het onderhandelbaar. Verkrijgbaar in West Friesland.

 35. Okke Amerongen 18 september 2011 08:32 uur

  Hallo Mikki, Vanwege de zeer warme lente zijn veel vruchten een week of 2 eerder rijp. Dan zouden jou kweeperen dus precies rijp kunnen zijn. Meestal zijn kweeperen eind september begin oktober rijp dus het zou al best eens kunnen.

 36. Okke Amerongen 18 september 2011 08:33 uur

  Hallo Ine, Bedankt voor het compliment. Leuk dat je de kweepeerboom promoot. Het inderdaad bijna een heel jaar feest met zo’n boom in je tuin. De bloesem is prachtig en de vruchten hangen mooi geel in de najaarszon. Prachtig.

 37. rianne 20 september 2011 19:40 uur

  We hebben dit jaar een prachtig vruchtbaar jaar!. Helaas heeft het vorige week hard gehageld zodat de peren vol zitten met hagelschade. Soms valt er een peer af maar ik wil ze eigenlijk nog niet allemaal oogsten omdat het zo’n mooi zicht is om naar te kijken. Mijn vraag is nu dus of ik die enkele peer die er afvalt kan schillen en in de diepvries kan bewaren. Als ik dan alle peren oogst kan ik ze misschien mee verwerken in een of ander recept?

 38. Okke Amerongen 21 september 2011 07:37 uur

  Hallo Rianne, Ik heb daar geen ervaring mee. Zelf zou ik dan nu met die paar peren gewoon vast wat lekkers maken. Als de grote oogst dan van de boom komt kun je daar de recepten mee maken waar je grote hoeveelheden mee kunt verwerken zoals jam of gelei.

 39. juliana 24 september 2011 18:40 uur

  geachte heer ook ik ben liefhebber van kweeperen en ook ik maak er jam van en taart en ik kom niet gauw met een reactie ,nu wel ik zie dat er nog mensen zijn met goede kweeperen recepten ,ik krijg de peren van de buren die het maar niks vinden en ze op de grond laten liggen en dat vind ik zonde .bij deze bedankt ik zal ze ook uit proberen zodra ik er weer wat kan krijgen vriendelijke groet juliana .

 40. Henk 24 september 2011 20:19 uur

  Reactie op vraag van Rianne van 20/9, mogelijk ook nuttig voor anderen, in deze oogsttijd. Op de belgische site http://www.houtwal.be staat dat invriezen alleen maar positief werkt, met name op de kooktijd. Zelf nog geen ervaring, maar de meeste Belgen houden van lekker eten, dus het risico lijkt mij niet groot.

 41. Okke Amerongen 24 september 2011 22:14 uur

  Goede tip Henk, Belgen houden inderdaad zeker van lekker eten dus dat moet helpen 🙂

 42. Marceline Dolfin 28 september 2011 00:26 uur

  Wie weet of het mogelijk is een kweepeer in een grote pot te planten. Ik heb al een pot met een vijg, maar een kweepeer zou ook leuk zijn. Het recept van gelei ga ik proberen want kreeg vanmiddag van een collega een zak vol heerlijk ruikende kweeperen.

 43. Okke Amerongen 28 september 2011 21:00 uur

  Hallo Marceline, Een kweepeer kan ook in een pot groeien. Alle bekende problemen van potten gelden ook voor de kweepeer. Hij is snel te groot voor een pot, meer vatbaar voor een echt strenge winter en in de zomer staat hij al snel te droog. Ik zou liever een paar stenen uit de straat halen en er een flink gat in graven maar het kan dus ook gewoon in een pot.

 44. anneke 5 oktober 2011 14:45 uur

  Wij hebben een ronde platte kweeperenboom Cydonia oblonga “‘ Leskovacz ”
  Mijn man heeft hem of haar al moeten stutten in verband met de vele vruchten die er aan hangen.Het boompje is nu drie jaar oud,het eerste jaar 50 stuks het tweede jaar 125 stuks en nu zijn ze niet meer te tellen zoveel.
  Het is drie keer genieten ,de prachtige bloemen,de schitterende gele vruchten en natuurlijk het opeten.Ik heb nu een kweepeer geschild in partjes gesneden en in boter en suiker gekarmaliseerd,daarna wat kaneel en kaneelsuiker erover en smullen maar .
  In vijf minuten klaar.Heerlijk als nagerecht met ijs en peertjes.gr Anneke

 45. jeannette de roeper 9 oktober 2011 14:39 uur

  leuk je informatie over vruchten.
  ik had een collega bonbonmaker die gelei van kweeperen maakte.
  zij sneed ze in reepjes en ik haalde ze door pure chocolade.
  wij werkten zonder suiker of zoetstof.
  het was heerlijk.
  ik verkocht het ook wel aan natuurwinkels.

 46. Okke Amerongen 11 oktober 2011 07:41 uur

  Hallo Jeannette, Klinkt heerlijk! De blokjes ken ik maar de combinatie met chocolade nog niet. Zeker de moeite waard om een keer te proberen. Dank voor de tip!

 47. Josephine 13 oktober 2011 20:35 uur

  Ik heb een vraag m.b.t. membrillo. Is het mogelijk om dat in te vriezen want hoe lang kun je hem anders bewaren? Of kan dat alleen in jampotjes?
  Alvast bedankt voor de reactie. Josephine

 48. Okke Amerongen 15 oktober 2011 12:43 uur

  Hallo Josephine, Membrillo kun je prima een paar maanden bewaren. Pak het dan in huishoudfolie (plastic) in. Zorg wel dat je dan genoeg suiker gebruikt hebt en de membrillo echt voldoende ingekookt is. Als het nog te nat is of niet zoet genoeg kan het anders gaan schimmelen. Als je het ingepakt hebt in plastic kun je het denk ik prima invriezen. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Omdat je het goed ingepakt ook een paar maanden kunt bewaren, kwam heb bij mij voor die tijd altijd wel op 🙂

 49. Christine De Witte 16 oktober 2011 17:40 uur

  Hallo !
  Ik kreeg vandaag voor het eerst kweeperen en vond via google deze geweldige site. Nu weet ik precies hoe ik ze kan klaarmaken.Bedankt !
  Ik heb wel een vraagje :is het heel belangrijk dat de gekookte vruchten een nacht moeten blijven staan in het sap ?

 50. maria wellens 17 oktober 2011 10:54 uur

  Heb deze site te laat gevonden,Ik heb gelei gemaakt en membrillo van het overgebleven vruchtvlees maar de gelei wil niet stijf worden en ik kan hier geen pectine vinden.Help ,kan mijn gelei nog gered worden?De membrillo is goed.De kweeperen die ik krijg hebben wel altijd pitten die aangetast zijn door een of ander insect en heel kruimelig zijn,kan dat de oorzaak zijn dat mijn gelei niet stijf wordt?

 51. Okke Amerongen 17 oktober 2011 21:24 uur

  Hallo Christine, Bedankt voor de complimenten over de site. Als je de vruchten een nacht laat staan komt er meer smaak in het sap en de kleur is ook een stuk mooier rood. De opbrengst is ook hoger, zeker als je de volgezogen vruchten de in een sapkoker nog kookt.

 52. Okke Amerongen 17 oktober 2011 21:25 uur

  Hallo Maria, Of de kwaliteit van de pitten een rol speelt weet ik niet. Ik zou de gelei opnieuw inkoken tot ze wel stevig genoeg is.

 53. Maarten 24 oktober 2011 10:01 uur

  Dag Okke,

  voor de jams en gelei’s maak ik tegenwoordig de etiketten van gewoon printpapier, opplakken door ze dun in te smeren met melk in plaats van met lijm.
  TIP 1 gebruik een pen die niet uitloopt
  TIP 2 knip de hoekjes van de etiketten rond zodat ze nog beter blijven zitten.
  TIP 3 je kan de etiketten ook eenvoudig bedrukken met een laserprinter of kopieerapparaat. De inkt van een laserprinter loopt niet uit, de inkt van een inktjetprinter loopt helaas wel uit.
  En natuurlijk dank voor je geweldige webstek(ken) vol huiselijk genoegen,
  Maarten

 54. Okke Amerongen 24 oktober 2011 20:55 uur

  Hallo Maarten, Goede tip met melk. Als je de potjes dan wilt hergebruiken was je het etiket er ook gemakkelijk weer af. En natuurlijk bedankt voor de complimenten!

 55. maria wellens 26 oktober 2011 11:39 uur

  Bedankt,de gelei is een beetje steviger maar de mooie roze kleur is nu veel donkerder geworden,maar de smaak is er nog dus bedankt voor de tip en volgend jaar ga ik heel zeker eerst je site nog eens grondig doorlezen voor ik eraan begin.

 56. Okke Amerongen 26 oktober 2011 20:34 uur

  Hallo Maria, Graag gedaan, mooi dat het in ieder geval iets beter geworden is. Volgend jaar gewoon de perfecte gelei maken dan is alles weer snel vergeten!

 57. De2011 31 oktober 2011 14:25 uur

  Hi allemaal,

  Heeft iemand een recept voor een kweeperentaart? Of andere recepten. Ik lees op jullie site alleen iets over likeur en een recept voro in de oven.
  Alvast mijn dank.
  De2011

 58. Okke Amerongen 1 november 2011 18:20 uur

  Hier vind je een kweepeertarte tatin, een kweepeertaart en een kweepeerboterkoek: https://www.kweepeer.nl/recepten/ Veel succes!

 59. olga 19 november 2011 10:40 uur

  Dag Okke, ik heb geprobeerd om kweeperengelei te maken met honing i.p.v suiker. Verschillende methodes; honing aan het begin, pectine toegevoegd, en kort koken. Dunne gelei, eigenlijk leek het wat dikker sap. Vervolgens geprobeerd langer in te koken, ietsjes dikkere gelei maar nog lang niet goed. Het smaakt verrukkelijk maar is zeker niet smeerbaar. Nu heb ik eerst sap gemaakt, en dat tot 1/3 laten inkoken en de honing later toegevoegd. Dat staat nu af te koelen, maar het ziet er nog niet naar uit dat het echt wat stijver wordt.
  Mijn vraag: deze kweeperen hebben 5 weken (vakantie) op mij gewacht in een koele ruimte. Ze waren al echt rijp toen ze in kisten gingen. Nu staan ze bij mij koud buiten. Het was 40 kg. en ik heb niet elke dag de tijd om ze te verwerken. Zouden de kweeperen te rijp, oud zijn geweest?
  Nog een vraag: ik zie nergens recepten van kweeperenstroop. Kun je kweeperen op dezelfde manier inkoken als appels tot appelstroop? Want ik heb door die hoeveelheid peren wel erg veel sap en dus kan dat wel lijden. Bij appels kook ik het sap net zolang in tot het stroop wordt, verder niets. Geen suiker of wat dan ook toegevoegd.
  Loop ik het risico dat door de rijpe kweeperen, de stroop ook niet lukt?

  De reden dat ik geen suiker wil gebruiken is een redelijke intolerantie voor suiker, en ook omdat de kweeperen van mijn moetsuinbuurman zijn en die is imker. Hij geeft me de honing om alles te verwerken in ruil voor een
  Graag ook je advies m.b.t. het niet goed geleren.
  Overigens te gekke site! Heb hem al doorgegeven aan verschillende mensen.
  finn weekend
  Olga

 60. Okke Amerongen 20 november 2011 13:55 uur

  Hallo Olga, Ik heb wel eens gelezen dat bij oudere kweeperen het pectinegehalte terug loopt. Maar of dit echt klopt weet ik niet. Het moet mogelijk zijn om kweepeer- appelstroop te maken. Bij http://www.eyserhalte.nl/ maken ze dit zelf. Al kan ik het nu niet op de site vinden maar ik weet zeker dat ze het maken. Ik heb helemaal geen ervaring met het gebruiken van honing in plaats van suiker en kan hier dus helaas geen goed advies over geven. Met meer pectine zou het gewoon moeten geleren zelfs al het pectinegehalte van de kweeperen laag zou zijn. Ik hoop dat het alsnog gaat lukken. Bedankt dat je mijn site getipt hebt naar vrienden en bekenden. Heel leuk!

 61. kristien 21 november 2011 17:16 uur

  Is het normaal dat kweeperen binnenin bruinachtig van kleur zijn?? Of zijn de “gekregen” kweeperen binnenin rot? Ik wil er anders wel gelei van maken. Heb voordien nog nooit kweeperen in handen gehad!
  mvg

 62. Okke Amerongen 22 november 2011 19:29 uur

  Hallo Kristien, De kweeperen kunnen als ze lang liggen of te laat geplukt zijn van binnen bruin worden. Van kweeperen met een beetje bruin kun je nog prima gelei maken. Kweeperen die helemaal (donker)bruin zijn of zacht van binnen zou ik eigenlijk niet meer gebruiken. Ik hoop dat je nog op tijd bent. Veel succes!

 63. birgit 18 februari 2012 19:19 uur

  Ik heb vandaag een soort compote gemaakt van kweeperen. De kweeperen lagen al sinds oktober (!) in mijn kelder, want ik heb niet zo’n grote vriezer dat ik ze daar allemaal in kon bewaren (je schijnt ze dan trouwens wel makkelijker te kunnen schillen) en waren deels rot en inderdaad van binnen bruin. Maar ze roken goed. Dus heb ik gewoon de rotte stukken er uit gesneden en water met suiker opgezet en daarin de stukjes kweepeer. De compote smaakt nog het meest naar geconfijte vruchten, zeg maar. Het is echt heerlijk. De kleur is trouwens wel minder mooi rood, meer bruin. Maar ik ben blij dat ik deze kweeën nog gewoon gebruikt heb.
  Ik lees overal op deze site dat er recepten moeten staan over gelei en jam. Waar kan ik die vinden? Mijn oma maakte vroeger gelei (dat is echt lang geleden hoor, ze is nog in de 19e eeuw geboren) en die vond ik heerlijk, met kruidnagel en sinaasappel geloof ik. Groetjes, Birgit

 64. birgit 18 februari 2012 19:21 uur

  Oh, stom, ik ben nu even naar boven gescrold en daar staat gewoon waar ik de recepten kan vinden. leuk, ga even lekker lezen…

 65. Okke Amerongen 20 februari 2012 17:51 uur

  Hallo Birgit, Geen probleem, nu heb je de recepten gelukkig gevonden, veel kookplezier!

 66. Ineke Reitsema 25 februari 2012 20:09 uur

  Hallo Okke, ik ben helemaal enthousiast geraakt door alle informatie hier en wil graag een kweeperenboom aanschaffen. Welke zou jij aanraden? Is er eentje met geurende vruchten, die rode gelei geeft, zelfbestuivend is en mooie grote gele vruchten geeft? Zo niet, welke soort zou jij aanraden? groetjes, Ineke

 67. Okke Amerongen 26 februari 2012 20:13 uur

  Beste Ineke, Mooi dat je enthousiast bent over de kweepeer! Helaas heb ik zelf maar twee rassen dus ik kan niet over alle rassen een goed advies geven. Ik heb alles wat ik uit eigen hand weet en wat ik uit andere bronnen te weten ben gekomen verzameld in de kweepeerrassenlijst. Daar kun je het beste een kijkje nemen om de juist keuze te maken. Lang niet alle kweepeerrassen zijn trouwens makkelijk verkrijgbaar dus probeer daar rekening mee te houden. Bij de meeste tuincentra mag je blij zijn als ze twee rassen hebben. Veel succes en ik hoop alvast op een mooie oogst voor je!

 68. victor 11 april 2012 09:27 uur

  Hallo Okke, kan je ook kweepeer gelei maken in combinatie met andere vruchten. Ik stel die vraag omdat mijn omgeving de gelei niet echt lekker vind. Ik heb ze gemaakt zoals bij u en elders beschreven is. Groetjes van Ikke.

 69. Okke Amerongen 12 april 2012 22:04 uur

  Hallo Victor, Kweepeergelei kun je ook prima maken in combinatie met andere vruchten. Een combinatie met bijvoorbeeld appel of gewone peren lijkt mij lekker.

 70. reina 4 mei 2012 08:11 uur

  Als ik een nieuwe plant in mijn minituintje wil planten loop ik er even mee rond om te testen waar hij het best kleurt. Dat doe ik ook met recepten. Voor Victor hierboven en iedereen een tip: potje kweepeergelei open neerzetten, ruiken! Nu pak je andere potjes jam, saus, enz. en rijp fruit, openen, weer ruiken, vervolgens proef je een theelepeltje kwee en dan direct daarna een andere smaak. Vergeet niet de test te herhalen met vruchten. Daarna meng je wat goed leek te combineren, dus half theelepeltje kwee en evenzo andere smaak. Zo krijg je een idee van goede combinaties. Daar druiven en vlierbessen goed combineren – ervaringsdeskundigen hierboven – zullen bramen en pruimen ook goed combineren. Waarschijnlijk doen de zachte vruchten van aardbei en framboos het minder goed, de smaak daarvan zal niet opgewassen zijn tegen kwee. Overigens, de sierkwee geeft heerlijke gelei, het sierkweesap is in de fles alsnog membrillo geworden – ai ai, wat jammer – en ik ben gek op kruidnagel, dus die gaat er dit jaar hier en daar bij in. Pitten giftig? Rauw in grote hoeveelheden wel, en vooral voor bittere amandelen en abrikozenpitten (vaak gebruikt als goedkoop alternatief voor echte bitteramandelen) werd vroeger gewaarschuwd tegen overmatig gebruik.

 71. victor 4 mei 2012 08:18 uur

  Dank voor de tips, ik zal eens testen met gewone peren.

  mvg. Victor

 72. anita 17 augustus 2012 22:36 uur

  Helaas, dit jaar vrijwel geen oogst, ik tel slechts 3 vruchten….. Ben ik de enige ongelukkige?
  Vorig jaar had ik een enorme overvloed maar mij boom had nog nooit eerder een beurtjaar (staat nu een jaar of 10)

  groetjes, Anita

 73. henk 18 augustus 2012 09:30 uur

  Dag Anita,
  Ik geloof niet zo in beurtjaren bij de kweepeer, wel is het door het rare voorjaar ( veel te nat voor hommels en bijen tijdens de bloeiperiode) een jaar bijna zonder fruit. Bij mij in midden-frankrijk geen bessen, appels, peren, pruimen en geen enkele walnoot. Wel volop kweeperen, die boom bloeit bij mij wat later dan de rest, afwachten maar. Vorig jaar ingemaakt? jam en gelei blijven gelukkig lang goed!

 74. Okke Amerongen 19 augustus 2012 16:36 uur

  Hallo Anita, Aan mijn twee bomen hangen ook maar 3 kweeperen. De bestuiving kan het probleem niet zijn want mijn bijenvolken staan op 5 meter vliegen. Er is laat nog stevige nachtvorst geweest. Bij mij is dat waarschijnlijk de oorzaak. Fruittelers die ik goed ken hadden ook geen kersen en ook de perenbloesem waren bevroren. Volgend jaar hoop ik weer een mooie oogst te hebben. Ik hoop dat jij dan ook weer een boom vol hebt.

 75. anita 20 augustus 2012 21:37 uur

  Dank voor de antwoorden!
  Volgend jaar weer een boom vol, ja, dat hoop ik ook.
  Ik heb er ook wel vertrouwen in, het is nog nooit eerder fout gegaan maar toch, ik ging wat twijfelen.
  Fijn dat beurtjaren inderdaad niet vaak voorkomen, dan ligt het gewoon aan het weer.

 76. Victor 22 september 2012 15:45 uur

  Hallo Okko,

  Ik heb van dezelfde struik wat gele en wat geel-groene kweeperen gekregen. De geel-groene zijn aan de ene kant geel en aan de andere kant groen. Worden deze nog helemaal geel als ik ze nog een maand laat liggen?

 77. Okke Amerongen 23 september 2012 08:24 uur

  Hallo Victor, Kweeperen kunnen nog wel wat bijkleuren maar ik zou ze niet te lang bewaren want dan kunnen ze bruin van binnen worden.

 78. wilma diender 3 oktober 2012 11:12 uur

  Vorig jaar hadden wij een kweeperenoogst van 67 kilo. Helaas zitten er dit jaar welgeteld 8 stuks kweeperen aan de boom. Mogelijk heeft de boom een klap gehad van de late strenge nachtvorst in februari. Zijn wij de enige met dit resultaat of zijn er meer slachtoffers?
  Wij kunnen helaas dus niemand blij maken met een portie kweeperen, hopelijk volgend jaar beter. De contacten die hierdoor ontstaan zijn erg leuk.

 79. Lola Verkuil 3 oktober 2012 14:08 uur

  Wilma, mijn boompje heeft dit jaar weinig vruchten, ze zijn allemaal erg klein en krijgen nu al plekken terwijl ik ze nog geen week geleden geplukt heb.
  Ik ga er vanavond gelei en membrillo van maken. Gelukkig heeft het groentenstalletje waar ik iedere zaterdag kom prachtige grote gave kweeperen. Die ga ik maar kopen voor de rest van de recepten die ik wil maken.

 80. Mineke 3 oktober 2012 15:33 uur

  Ik dacht dat ik dit jaar helemaal geen enkele kweepeer had maar zag vandaag dat er toch nog 4 aan mijn boom zitten. Vorige jaren had ik er heel veel. Ik heb so wie so heel weinig fruit dit jaar.
  En Lola wat leuk dat ik je hier tegenkom!

 81. Okke Amerongen 3 oktober 2012 19:57 uur

  Hallo Wilma, Door late vorst is de kweeperenoogst gewoon mislukt. Helaas. Volgend jaar beter. Er zijn wel mensen die kweeperen hebben maar dat zijn er echt zeer weinig.

 82. Lola Verkuil 4 oktober 2012 00:31 uur

  Bij buren hier aan de laan viel de oogst ook erg tegen: 6 walnoten en een klein mandje appels.
  Mineke uit A? Ja, grappig!

 83. Victor Kuil 4 oktober 2012 15:27 uur

  Ik denk niet dat de strenge vorst van dit jaar van invloed is geweest op de omvang van de oogst. Bij ons in de Lot et Garonne is het in geen 25 jaar zo koud geweest. Alle mimosa’s zijn dood gegaan. Toch zie je hier bomen die vol zitten met kweeperen.

  Als de oogst tegenvalt dan zijn de omstandigheden tijdens de vruchtzetting (ergens tussen half maart en half april) niet goed geweest.

 84. izak 25 oktober 2012 09:10 uur

  fantastische website, alle hulde!
  onze kweeperenoogst is dit jaar uitbundig
  wel zijn er nogal wat kweeappels die van binnen veel donkerbruine plekken hebben en soms bijna helemaal bruin zijn.
  er zijn nu 2 opvattingen in omloop. de ene is dat die donkere vruchten niet bruikbaar zijn, maar er wordt ook beweerd dat dat helemaal niet geeft. de vraag is: weggooien of gebruiken, of: aleen gebruiken die niet al te erg zijn?
  wat is wijsheid?

  bij voorbaat bedankt voor deskundige meningen, ook namens de kwee-en.

 85. henk 25 oktober 2012 10:05 uur

  Ik heb ook een redelijke oogst dit jaar ( ook het “appelvormige type”) . Als de vruchten van binnen lichtbruin zijn, gebruik ik ze gewoon. En de jam is weer heerlijk dit jaar! Als er van buiten uit begonnnen donkerbruine plekken zijn, snijd ik die goed weg, die lijken me teveel op rotte plekken zoals ook in gewone appels ontstaan. Smakelijk eten gewenst !

 86. Ine 25 oktober 2012 16:40 uur

  Ook ik heb weer een enorme oogst dit jaar van de ‘Leskovacz’ (appelvormig). Omdat ik te laat was met oogsten, heb ook ik heel veel kweeperen die al verkleuren en helaas het stadium van lichte verkleuring al gepasseerd zijn. Wat mij dit jaar opvalt is, dat ca. de helft van de vruchten, hele kleine, bruine vraatgangen hebben binnenin. Kan echter geen insekt bespeuren. Nog nooit eerder meegemaakt in mijn bijna twee decennia kweeperenjamloopbaan. Iemand daar ook ervaring mee?

 87. Okke Amerongen 28 oktober 2012 08:00 uur

  Hallo Izak, Bedankt voor de complimenten. Van kweeperen die wat bruin aan de binnenkant zijn kun je nog wel kweepeergelei of kweepeerpasta/membrillo maken. Behalve als ze echt zacht of rot van binnen zijn. De beste manier om dit te voorkomen is om de peren eerder te plukken en sneller te verwerken. Veel succes!

 88. marlies schrijnemakers 29 oktober 2012 11:00 uur

  dag Okke,

  weet je ook hoelang je kweepeerstukken moet laten in een ontsap-pan (dus dus met stoom het sap er uit haalt op het vuur?
  Voor druiven duurt het bv 15 min. en ik meen ooit gelezen te hebben voor kweepeer 90 min.

  bedankt, ook voor je steeds weer interessante info!!

  hartelijke groeten, Marlies

 89. Chris 1 november 2012 10:11 uur

  leuke site ,dit jaar was het zeer moeilijk om aan kweeperen te geraken,toch nog gelukt heerlijke gelei en confituur gemaakt en me ook eens gewaagd oom om kweepeer op jenever te zetten maar op dat resultaat moet ik nog wat wachten !!!
  Dit jaar waren zeer veel vruchten aangetast door rupsjes !
  in mijn tuin heb ik Japanse sier appelkwee staan en die heeft dit jaar ook veel minder vruchten gegeven vorig jaar had ik voldoende om apart te verwerken in gelei zeer lekker en smaakt iets zuriger en frisser dan zijn broertje kweepeer !!

 90. Betsie Dogger 18 november 2012 18:40 uur

  Heb deze week jam gemaakt van de combinatie, kweepeer ,appels en rodebessensap(zat nog in de diepvries).
  Resultaat: een prachtige roze/rode jam, die toch iets van de rode bessensmaak teruggeeft, ik kook met meer pannen gevuld met verschillende vruchten tegelijk en vind experimenteren leuk.

 91. Okke Amerongen 28 november 2012 15:09 uur

  Hallo Chris, Bedankt voor de complimenten! Laat zeker even weten hoe het experiment voor kweeperen op jenever uit pakt. Als je een keer een foto kunt maken van de aangetaste kweeperen dan is dat zeer welkom. Ik ben bezig met een artikel over ziektes bij de kweepeer en zoek nog foto’s. Volgend jaar hopelijk weer een betere oogst.

 92. janine 19 januari 2013 20:46 uur

  Beste Chris,
  Goed het is januari en ik wil een marokkaans lamstajine met kweeperen maken. Maar helaas, geen kweepeer te bekennen in Amsterdam, in het reguliere circuit. Wat te doen? Worden kweeperen ook ingeblikt, gedroogd ingevroren of gewekt? Hoe doen de Marokkanen en de Perzen dat?
  Hartelijke groet,
  Janine

 93. Mineke 19 januari 2013 21:18 uur

  In Amsterdam is in de Rijnstraat een fantastische Turkse of Marokkaanse winkel met vooral groente en fruit, waar ze misschien nog kweeperen hebben.
  De winkel is, als je van de Utrechtse brug komt aan je linkerhand bijna aan het eind van het eerste stuk van de Rijstraat. En verder heeft de Lindenhoff in Baambrugge misschien nog kweeperen, voor “gewone” mensen open van woensdag tm zaterdag, aan de Rijksstraatweg http://www.lindenhoff.nl/
  Succes, Mineke

 94. Okke Amerongen 20 januari 2013 19:06 uur

  Hallo Mineke, Klopt helemaal, Turkse en Marokkaanse winkels hebben vaak tot maart nog wel kweeperen. Gelukkig maar!

 95. Lola 20 januari 2013 20:35 uur

  Hier in Bilthoven liggen kweeperen bij EkoPlaza en de zaterdag groentekraam. In Baarn ook bij hoeve Ravestein.
  Je kunt ze trouwens lang bewaren.
  Toch niet te krijgen dan kun je de kweeperen in het recept wellicht vervangen door gedroogde abrikozen of gedroogde pruimen. Wel pas het laatste half uur toevoegen.

 96. Victor 22 januari 2013 09:34 uur

  Op de markt in Voorburg worden in het najaar/winter bijna elke week kweeperen aangeboden.Ik vermoed dat ook op de Haagse markt op het Hobbemaplein er kweeperen te vinden zijn, maar dat moet ik nog even checken.

 97. izak 22 januari 2013 10:46 uur

  In de Frans Halsstraat in Amsterdam bestaat al heel lang de leuke biologische winkel De Aanzet.
  Gisteren zag ik dat ze daar grote kweeperen hadden voor € 3.95 per kilo.
  Ze zagen er mooi en heel biologisch uit.

 98. leneke geertzema 30 januari 2013 11:26 uur

  Je kunt op plein 40/45 in Amsterdam bij Tanger kweeperen kopen.

 99. Victor 17 februari 2013 09:32 uur

  Hallo Okke,

  Ik at laatst in Frankrijk in een hotel restaurant een maaltijd met een stukje hertenvlees met kweeperensaus. Ik heb geen recept van de saus, maar ik denk dat ik weet hoe het gemaakt wordt.

  De kweepeer wordt in water tot moes gekookt en daarna wordt het klokhuis en de schil verwijderd, zodat alleen een kweepeermoes overblijft. Het kookvocht wordt uiteraard bewaard om er gelei van te maken.

  De moes wordt vermengd met wat sap en aanbaksel van het vlees en de bodem van de pan wordt aldus schoongekookt. Er wordt eventueel nog wat fond aan toe gevoegd.

  De saus wordt warm over het vlees geschept en het gerecht wordt meteen opgediend.

  Dit kan met elk soort vlees gedaan worden. Het geeft een frisse smaak een het vlees.

 100. Okke Amerongen 20 februari 2013 10:49 uur

  Hallo Victor, Dat klinkt goed!Lijkt me heerlijk bij vlees met een wat stevigere smaak zoals wild. Bedankt voor deze lekkere tip!

 101. Anita 7 maart 2013 12:32 uur

  Hallo Okke, waar kan ik kweeperen kopen. Mijn zoontje moet een spreekbeurt doen over Argentinië en nou wil hij graag Dolce de membrillo laten proeven. Daar moet ik dus kweeperen voor hebben. Kan ik deze peren nog ergens kopen. En misschien in de buurt van Eindhoven?

 102. Okke Amerongen 13 maart 2013 17:31 uur

  Hallo Anita, Er is een leuke webshop met Spaanse producten waar ze veel kweepeerproducten verkopen: http://www.spaansewinkel.nl/spaanse-producten/Membrillo.html. Ik hoop dat deze reactie nog op tijd komt zodat je zoontje nog op tijd kan bestellen voor zijn spreekbeurt.

 103. Brigitte 9 april 2013 19:19 uur

  Wij hebben 10 jaar genoten van onze struik/boom, maar zijn verhuisd. Ik wil absoluut een nieuwe boom. Okke, wat is de beste tijd om te kopen en te planten?
  Dank voor je site, ik geniet ervan.

 104. Okke Amerongen 10 april 2013 17:53 uur

  Hallo Brigitte, Bedankt voor de complimenten. Nu is het nog een prima tijd om te planten. De echte vorst is voorbij. Wel goed water geven want het is ontzettend droog!

 105. mw. G van Jaarsveld 23 april 2013 21:40 uur

  Ik wil een indische rijsttafel maken en zou grag fruit roedjak maken.
  In indie gebruiken ze oa papaja niet al te rijp en vele andere niet te rijpe vruchten. Nu dacht ik zou de kweepeer/ appel ook kunnen?
  GRAAG UW REACTIE Mw. G van Jaarsveld

 106. Victor Kuil 25 april 2013 06:46 uur

  Op de site kokkieblanda, https://www.kokkieblanda.nl/indonesian staan drie recepten van sambal van kweepeer (wani). Als je in de zoekfunctie rechts boven het woord kweepeer typt verschijnen ze. Het is weliswaar geen roedjak maar toch het proberen waard.

 107. Agnes 10 september 2013 19:12 uur

  Hallo,

  We hebben een kweeappel in de tuin, wanneer is de beste tijd om dit jaar (vol vruchten) te plukken. We gaan eind september op vakantie. Alvast bedankt voor reacties! Allemaal een heerlijk kweeperenreceptentijd!

 108. Okke Amerongen 12 september 2013 15:48 uur

  Hallo Agnes, Kweeperen zijn meestal eind september/begin oktober rijp. Omdat we dit jaar pas laat in het jaar warm weer hadden verwacht ik dat ze dit jaar nog iets later rijp zijn. Ik weet niet hoe lang je op vakantie gaat maar ik zou ze dan na je vakantie plukken.

 109. Paul 5 oktober 2013 16:44 uur

  Wat een geweldige oogst dit jaar: zeventig peren aan de boom in ons voortuintje!
  Mijn vraag is hoe lang ik de kweeperen kan bewaren. Of moet ik ze zo snel mogelijk in één keer verwerken?

 110. jeannet Vogelaar-Hoejenbos 6 oktober 2013 11:53 uur

  ik maak al vele jaren gelei van mijn kweeperen,,maar vorig jaar had ik er 5,,
  dit jaar bloeide hij (zij) uitbundig,maar de peren bleven klein,door de droge zomer,,,,,,,,,,nu opeens door de stortregens,,,ik zag ze groeien !
  heb gisteren met dierbare vrienden geplukt,,niet geteld,,maar hij haalt de 200 ruim nu aan het werk en uitdelen,,goede site!!!!!!

 111. Catrien 6 oktober 2013 16:59 uur

  Hoe kan ik de peer het best wecken in glazen weckpotten.
  En later in de bowl verwerken

 112. connie 10 oktober 2013 20:48 uur

  He he, mijn werk is beloond. De laatste jaren zaten er in het voorjaar zoveel kleine rupsjes in mijn kweeboom, zodat er geen fruit aan kwam.
  Dit jaar heb ik het eens goed in de gaten gehouden, het bleek dat die kleine beestjes de vruchtbeginsels op eten en zich nestelen in het bloemetje.
  3 Avonden heb ik rupsen gevangen, takje voor takje nagekeken en nu heb ik een hele mooie oogst.

 113. Peter Overeem 13 oktober 2013 13:57 uur

  De pitten van kweeperen bevatten onder meer vitamine B17. Dit is geen cyanide, maar een vitamine die kan worden afgebroken door glycosidase. Glycosidase komt in grote hoeveelheden voor in de kankercel. Als B17 door de glycosidase wordt afgeboken, ontstaat onder meer cyanide die vervolgens de kankercel doodt.

  Van Kweeperen kun je prima “slatko” maken, een zoete compote. Kweepeer schillen, ontpitten en in stukken snijden. op 1 kg kweepeer 1/2 kg suiker (kan witte suiker maar beter rietsuiker). Van 1 citroen het sap erbij en ongeveer 45 minuten rustig koken, de stukken moeten beetgaar zijn.

  De schillen en pitten even in een apart pannetje met weinig water rustig laten koken. Het pectine komt dan vrij. Daarna even door een zeef en de vloeistof bij de kweepeer gieten. In gesteriliseerde (weck)potten scheppen en de potten direct sluiten.

 114. Chris 13 oktober 2013 20:45 uur

  ik gebruik bijna alles van de kweeperen op steeltjes ,blaadjes en dons na.
  De klokhuisjes en pitten doe ik in een gaasdoekje of bijna versleten zakdoek
  knoop het dicht en laat het gewoon mee koken nadien gemakkelijk te
  verwijderen en weg te werpen.
  De kweeperen met schil snij ik in stukken niet te groot of te klein laat
  alles garen,na een nachtje trekken terug even laten koken en dan door
  zeefdoek gieten niet door drukken . de vloeistof afwerken als gelei ! De
  stukken terug onder water zetten en grof mixen of door de de draaizeef doen
  en verder afwerken tot compote of confituur en afval buiten de pitten ei zo
  na niets !!
  Ook dit nog de kweepeer op jenever,van vorig jaar,is prima gelukt speciaal van smaak maar lekker bevonden door de mijn buren en mezelf ,wordt best goed koud geserveerd !

 115. riek 19 oktober 2013 08:06 uur

  Hallo Okke,
  Ik heb van de week van mijn zwager 5grote kweeperen gekregen.gisteren hier op jou site recepten gevonden.dus in snelkookpan 15 min laten koken met schil en al.heb er een citroen in uit geknepen wat ik ook bij ander fruit doet.net
  als sommige andere mensen hier het lijkt wel appelmoes heb het in glazen potten gedaan..nu is mijn vraag wat doe ik fout? kan van een fruit kweker nog 50 kilo krijgen als ik dat wilt. hij vertelde dat zijn vrouw in een sap pan dat doet en wel rood worden als ze gekookt zijn.ik ben niet van plan om een
  sap pan aan te schaffen. alvast bedankt voor je reactie .

 116. Chris 19 oktober 2013 17:35 uur

  Hallo Riek, Je doet heus niks mis hoor het oogt alleen een beetje raar !
  Ik zet kook mijn stukjes kweepeer onder water en kook ze tot ze gaar zijn ,dan giet ik alles door een fijne zeef al of niet met zeefdoek ( hoe fijner de gaatje hoe beter) ,niet schudden of roeren want dan wordt het sap troebel. Enkele uren rustig laten uitlekken en het vocht dan bewerken als gelei of fris drankje( hoe het moet even op de site nakijken) .Hetgeen in de zeef is terug in de pot en water bijvoegen en opkoken dan de mixer er in en verder afwerken als confituur! Je kan ook eens kijken op deze site hoe je kweepeer likeur maakt succes !!

 117. lieven gevaert 20 oktober 2013 18:19 uur

  k zou iedereen willen waarschuwen voor de giftigheid van de pitten en groene schil, die bevat namelijk cyanide of blauwsteenzuur. Dit zuur kan je wegkoken door minimum 5 minuten te laten koken en zeeeker geen pitten en nog minder doorgesneden pitten te koken, Hetzelfde geld voor vlierbespitten en groene vlierbessen en vlierbessteeltjes.
  Bij cyanide vergifiting kan je het beste het zuur neutralizeren met H2CO3 of bakpoeder of maargzout genoemd. Het basiche cyaan is minder giftig.
  Bij blauwteenzuurvergiftiging bindt het cyanide op haemoglobine met dood binnen de 30 minuten aan verstikking met hevige pijnlijke krampen, je ogen vallen in en je begint schuim te spuwen. Ik heb dit zelf gehad van vlierbessensiroop die niet gekookt was in 2008, Het belgisch antigifcentrum zei dat het niet kon maar ik lag half dood op de grond en bij het drinken van bakpoeder bem ik beginnen ‘boeren’ of er kwam heel veel lucht uit mijn maag. Op de spoed deed men mij 1 liter actieve kool drinken. Wat mij verwonderd is dat heden ten dage mensen weinig weten over blauwdteenzuurvergifiting, het komt veel bij schapen voor. Mijn raad aan iedereen is, minstens 5 min laten koken, geen groene schillen of pitten gebruiken, en niet meteen alles opeten, wat in mijn geval bijna fataal was.

 118. Berber uit Tuk 27 oktober 2013 12:21 uur

  In onze tuin staat een oude en zeer vruchtbare kweepeer. Elk jaar heel veel vruchten, maar nog nooit zoveel als dit jaar. Emmers vol: gelei, compote, cadeau geven aan mensen die ook ‘in de kwee’ zijn. Wat een feest. Deze mooie informatieve site is echt geweldig voor het opdoen van nieuwe ideeen.

 119. Marianne 27 oktober 2013 14:12 uur

  Woon ook in Tuk maar ben nog niet “ïn de kwee” Kreeg gister 1 kilo kweeperen maar weet niet goed wat ermee te doen. Graag beginners tips.

 120. Berber 27 oktober 2013 14:37 uur

  de site van Okke staat vol mooie recepten. Een kilo is leuk voor een compote, is goed te doen.

 121. Chris 27 oktober 2013 20:52 uur

  beste Lieven, als je het internet eens afschuimt ontdek je pas hoeveel vruchten en groenten blauwzuur bevatten dan sta je gewoon verstomt, het gaat dan wel over sporen van blauwzuur en dit vooral bij onrijpe vruchten en pitten .Je kan de vruchten gerust in confituur en andere verwerken daar het kookproces het blauwzuur teniet doet en dus niet meer gevaarlijk is anders zou ik dit nu niet meer kunnen schrijven want mijn familie en ik hebben al aardig wat kweeconfituur, gelei en compote verorberd !!!!!

 122. Jaap van Beelen 28 oktober 2013 19:00 uur

  Gisteren gemaakt: rode biet gekookt en na afkoeling fijn gehakt. Een kweepeer koken totdat ie zacht wordt, daarna een zure appel in kleine stukjes erbij, even mee laten koken. Een uit fruiten in wat (olijf)olie, daarna de fijngemaakte biet erbij, snufje zout en tenslotte de prut van kweepeer met appel erbij, ca. voor 1-2 minuten meesmoren.
  Smullen met een lekkere gehaktbal!

 123. Jolanda 31 oktober 2013 08:59 uur

  Hallo Okke,
  met plezier alles over kweeperen gelezen en zal in dank gebruik maken van het aanbod ergens wat op t halen.waarschijnlijk in vledder.
  MAAR, ik heb ook een andere vraag: een aantal jaren geleden heb ik zaad gekregen van een hortus. o.a. van mispel. Nu heb ik een struik van ong, een meter in het rond en van het jaar een 20 tal vruchtjes ter grootte van een walnoot. Kan ik daar iets mee? moeten deze vruchten zo groot zijn of groter? ben blij met mijn zaailing maar wil er graag iets meer over weten.
  Kun jij me helpen daarmee?
  groetjes Jolanda

 124. Okke Amerongen 31 oktober 2013 09:10 uur

  Hallo Jolanda, De mispels moeten als het ware aan de boom rotten (zacht worden). Dan kun je de pulp van de zachte vruchten verwerken tot gelei maar vooral jam. Ik kreeg ook de tip dat je het goed door jus/saus van wild kunt roeren. Ik ben er zelf niet zo gek op moet ik zeggen maar smaken verschillen. Het is wel een mooie boom met mooie bloesem. Ook de vruchten zijn erg mooi. Veel succes!

 125. Annelies 31 oktober 2013 15:31 uur

  Heb een vraagje kan je het kweeperensap ook gewoon invriezen om er dan binnen een paar maanden gelei van te maken???

 126. Mineke 31 oktober 2013 21:13 uur

  Hallo Annelies,
  Ik heb vaak kweepeersap ingevroren, in plastic flessen, gaat heel goed.

 127. Anneke Boes 5 november 2013 12:59 uur

  Hoi Okke,
  Alweer met veel plezier jouw site en alle reacties bekeken. Tot op heden heb ik nergens kunnen lezen dat je met een klein deel cranberry’s mooie rode kweepeer-gelei en pasta-jam kunt maken. Cranberry’s geleren fantastisch dus je hebt geen geleisuiker (waar meestal een conserveermiddel in zit) o.i.d. nodig.
  Bij AH kun je uit de diepvries doosjes kopen, nog voordeliger dan vers! Per kg. vruchten ongeveer 1 doosje en nog sap en rasp van een citroen.
  Omdat de kweeperen niet tegelijkertijd rijp zijn, vries ik ze altijd eerst in, schoongewreven en zonder steel en klokhuis, als het boompje leeg is gaat alles in de snelkookpan met weinig water 10 minuten volle druk. Dan laten uitlekken in een natte theedoek. Apart de cranberry’s koken in een bodempje water tot ze zacht zijn en dan erbij in de theedoek. Zo krijg ik het meeste sap en de rest verwerk ik tot heerlijke pasta-jam

 128. Daisy 12 november 2013 17:17 uur

  Hallo Okke, dank u wel voor de overzichtelijke sites van vergeten vruchten en groenten, ik heb er al veel aan gehad. Het is het eerste jaar dat ik (toevallig) van overal kweeperen krijg, ik heb al met succes gelei, moes en marbillo gemaakt (omdat ik het niet over mijn hart kon krijgen om die gekookte peren weg te gooien). Nadat ik dacht eindelijk van alle troep verlost te zijn, kreeg ik weer een bomvolle zak peren die dringend verwerkt moeten worden. Graag zou ik eens gelei of marbillo maken zonder suiker (met stevia of andere gezonde suikervervanger?), heeft u hier ervaring mee of heeft u een goed recept? Alvast bedankt. Daisy

 129. Daisy 13 november 2013 19:45 uur

  gevonden: http://youtu.be/21w1Nn9HjEQ carne de membrillo sin azucar!

 130. Okke Amerongen 17 november 2013 11:58 uur

  Hallo Daisy, Met suikervrije recepten heb ik helaas geen ervaring, misschien kan iemand anders hier mee helpen? Bedankt voor de complimenten trouwens. Erg leuk om te horen.

 131. Okke Amerongen 17 november 2013 12:06 uur

  Hallo Anneke, Bedankt voor deze tip! Het klinkt als een heerlijk recept.

 132. Lola 17 november 2013 17:49 uur

  Inmaken zonder suiker is heel simpel, ik doe al jaren niet anders. Koop bij de natuurwinkel Marmello I. Pas op er is ook een marmello voor met suiker. Volg de instructie als aangegeven in de verpakking.Ik gebruik wel minder marmello dan aangegeven, dat is uitproberen.Je lost de marmello op in appeldiksap en zoet verder naar smaak met stevia. De steviadruppels van Enra vind ik de lekkerste (geen scherpe nasmaak). Succes!!

 133. agnès 1 december 2013 11:51 uur

  Door de grote oogst dit jaar een overvloed aan sap. Ik heb meer dan genoeg gelei, maar wegdoen is zonde.kwam op het idee van het volgende recept.
  Voor 4 dessertschaaltjes neem halve liter kweepeersap, ongeveer 40 gram griesmeel en suiker naar smaak.
  Breng de sap aan de kook doe de gries erbij en laat garen volgens het recept op de verpakking van de gries. (goed roeren of in de magnetron wat ik meestal doe)
  daarna met een mixer op hoge toeren de brij koud roeren, eventueel in bak koud water zetten. Op het laatst pas suiker naar smaak er door doen en nog even mixen.
  Overdoen in schaaltjes.
  Ik versierde het met een membrillo bonbon en wat slagroom en het was een succes.

 134. Cyrielle 25 januari 2014 13:37 uur

  Hoi Okke.

  Bij ons in de straat groeit een lage struik met gele ronde vruchtjes eraan iemand zei me dat het kwee appels zijn, maar ik heb op internet gelezen dan de kweeën aan bomen groeien??
  Klopt het dan wel dat het kwee appels zijn?
  De struiken hangen nu zelfs nog bomvol en ik weet niet of ze nu nog eetbaar zijn omdat ik overal lees vanaf september plukbaar. we zitten in eind januari dus ik vrees ervoor dat het te laat is.
  Weet u er mee vanaf en kunt u mij helpen?
  Ik maak graag likeur maar als ze niet meer goed zijn is het zonde van alle ingredienten.
  Ik heb zelf geen verstand van de kwee vruchten totaal niet en kan alle info goed gebruiken.
  Groetjes Cyrielle

 135. chris 25 januari 2014 21:53 uur

  beste Cyriel,als het struiken zijn is de kans groot dat het Japanse sierkwee is die vruchten (appeltjes)zijn perfect te gebruiken voor gelei ,confituur enz net als de kwee peer.De nasmaak is iets zuriger dan die van de kwee peer .Deze appeltjes zijn wel later pluk rijp dan de peren en wat langer aan de struik hangen kan geen kwaad als ze niet gekwetst zijn zou ik zeggen probeer eens.Ik ben op zoek gegaan op internet naar afbeeldingen van de bladeren ,bloemen en vruchten en dan wordt je al een deel wijzer ook kan je op zoek gaan naar een plantenkenner

 136. Harmina Gerber 23 augustus 2014 11:45 uur

  Jouw site gevonden via Google. Heb nl. van een Duitse vriend eergisteren een potje Quitten-gelei gekregen. Kon niet op de Nederlandse naam komen, dus Googlen. Een geweldige site van jou, heerlijke recepten die ik zeker ga proberen. Maar eerst ga ik pruimen plukken bij de Fa, Wiering (zelfpluktuin) in Zwaagdijk. Dan jam, gelei en compote maken. Jum, jum.

 137. Harmina Gerber 23 augustus 2014 11:57 uur

  Hallo allemaal, kan iemand mij vertellen waar ik in de buurt van Zaanstad kweeperen kan kopen of plukken???

 138. riet spaas 14 september 2014 22:41 uur

  helaas dit jaar slechts één kweepeer aan mijn boom. Wie heeft kweeperen/appels over (plukken of kopen). Ik woon in Voorburg

 139. Arnd 19 september 2014 19:29 uur

  Help! Kweepeer gelei gemaakt volgens recept. Het is alleen nog kweepeersap gebleven helaas. Wat moet ik doen om er alsnog een heldere gelei van te maken? Opnieuw koken met meer pectine?

 140. chris 21 september 2014 15:03 uur

  beste Armd ,als je het recept van Okkke hebt gevolgd kan er weinig mis lopen bij mij is het al elke keer goed gelukt enkele punten waar je zeker moet op letten zijn geleisuiker per gewicht sap ,dus 1L SAP–>500GR GELEI SUIKER na het sap al roerend aan de kook brengen en op lager vuur laten inkoken tot gewenste dikte ! nu zou ik het sap terug in de kookpot doen al roerend aan de kook brengen en pectine toevoegen (hoeveelheid afhankelijk van heelheid sap) en laten inkoken tot gewenste dikte ,succes

 141. Okke Amerongen 22 september 2014 08:52 uur

  Hallo Arnd, Dan zit er niets anders op dan het verder in te koken of opnieuw tegen de kook te brengen en meer pectine toe te voegen. Veel succes!

 142. Antoine 24 september 2014 21:49 uur

  Ik maak ieder jaar handencrème van de pitten. Het is een hele klus; de pitjes verwijderen uit het klokhuis, in een jampot doen en een ruime hoeveelheid jenever of vodka toevoegen. Na een paar dagen zie je het resultaat al; de pitten zijn gebonden met de alcoholische drank en de crème is klaar voor gebruik. Handig in de winter als je kloofjes onder je nagels hebt.

 143. Dineke Luiters 30 september 2014 21:48 uur

  Ik heb in een sappan van kweeperen sapgetrokken en wilde daarvan likeur maken door toevoeging wodka en kruiden en suiker en citroen. Helaas was de volgende dag het sapgeleiachtig, hoe kan ik die het beste weer vloeibaar maken

 144. Marianne 5 oktober 2014 22:50 uur

  Help!
  Vandaag kweepeersiroop gemaakt. Het sap wel eerst laten afkoelen, suiker en citroenzuur erbij en het is nu gelei geworden. Kan ik daar nog iets aan doen??? het gaat zo moeilijk, gelei uit een fles lepelen,daar komt ook nog bij dat hij als gelei wel erg zoet is!

 145. Okke Amerongen 6 oktober 2014 21:44 uur

  Hallo Marianne, Je kunt het verdunnen met water maar dan verwater je de smaak. Ik zou de gelei eten als gelei of als het toch iets dunner is als siroop gebruiken. Om het uit de fles te krijgen kun je de fles verwarmen.

 146. Harmina Gerber 8 oktober 2014 08:10 uur

  Hallo Okke, ik denk dat mijn bericht niet is doorgekomen. Mijn vraag was nl. wordt het vruchtvlees van de kweepeer niet gebruikt bij het maken van gelei, alleen het sap?? Bij jam maken wordt het vruchtvlees waarschijnlijk gepureerd. Graag bericht. Groeten, Harmina

 147. Okke Amerongen 8 oktober 2014 09:25 uur

  Hallo Harmina, Je bericht is doorgekomen en dezelfde dag beantwoord onder het artikel waar je de vraag gesteld hebt. Hier staat het: https://www.kweepeer.nl/recepten/kweepeer-gelei/#comment-28213 Veel succes.

 148. Dyanne 23 oktober 2014 11:31 uur

  ik heb kweeperen die van binnen bruine vlekken hebben. Kan ik hier nog gelei van maken. ?

 149. Hilde 7 november 2014 18:54 uur

  Hallo,
  wat is de reden dat kweeperen van binnen bruin worden ook als ze nog aan de boom hangen? Ook zijn ze nogal zacht. De boom die ik vroeger had (andere tuin) gaf keiharde, niet te schillen kweeperen, die nooit bruin waren.

  Groet Hilde

 150. Okke Amerongen 8 november 2014 09:44 uur

  Hallo Hilde, Waardoor de kweeperen bruin worden kan ik je helaas niet zeggen. Er zit wel veel verschil tussen de rassen. Soms krijg ik van mensen kweeperen die er veel meer las van hebben dan andere rassen. Je kunt het bruin worden van kweeperen wel deels voorkomen door de peren vroeger te plukken en ze na het plukken sneller te verwerken.

 151. Erik van Soest 19 december 2014 19:30 uur

  Beste Okke,

  Op mijn terrein in de Gers (Frankrijk), heb ik Vranja’s en ‘de Portugal’ als kwee varieteiten. Hier is de naam i.p.v. membrillo, cotignac ( b.v. de klassieke ‘Cotignac d’Orleans, of Bergerac, verkocht in kleine ronde blikjes).

  Een handige manier om van een overvloed aan kwee’s af te komen, is de Piemontese Gugna (coing), ook wel Mostarda d’uva genaamd, afhankelijk van de regio.

  Je kookt moutwijn bijna volledig in (gewone wijn kan ook, desnoods druivensap), voeg klein gesneden kwee’s toe, en verder al het resterende fruit van het seizoen, vooral appels en peren, kleine uien kan ook.

  Laat dit mengsel urenlang op klein vuur staan en roer zo nu en dan om, tot een dikke pate is ontstaan (pan met dikke bodem geeft minder werk), voeg suiker toe. De hoeveelheid suiker naar smaak, en toepassing.

  Goed te combineren met geitenkaas, of geroosterd vlees.
  Eigenlijk met alles.

  Ik voeg na het kookproces gestampte walnoten, en hele pijnboompitten toe.

  Er zijn geen regels, alles kan.

  Mijn complimenten voor uw mooi vormgegeven web-site. En wat een toekomst voor de Kwee.

  Met vriendelijke groeten,

  Erik

 152. Erik van Soest 19 december 2014 19:44 uur

  Vergeten ben ik te vermelden, dat citroenschil en sap, onmisbaar zijn in de ‘Cugna’.

 153. Okke Amerongen 19 december 2014 20:16 uur

  Hallo Erik, Bedankt voor al je tips! Je hebt helemaal gelijk. Gewoon experimenteren en ingrediënten toevoegen. Walnoten en pijnboompitten erbij. Het lijkt mij lekker!

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.