De peer en de kwee in de huishouding – J.M. Baelde
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Van lezer F. Tielrooy -Evers ontving ik twee prachtige boekjes, geschreven door J.M. Baelde: De appel in de huishouding uit 1943 en De peer en de kwee in de huishouding uit 1945. In een e-mail kreeg ik als extra informatie Ik heb een kookboekje: de peer en de kwee, nog van mijn grootmoeder. Zelfs recepten met chaenomeles vruchten! Ontzettend bedankt voor dit mooie cadeau.
Speciale aandacht gaat uit natuurlijk uit naar het boekje De peer en de kwee. Het boekje is uitgegeven in 1945 door S. Gouda Quint – D. Brouwer en Zoon, “Het huis de Crabbe” – Arnhem. Bij het voorwoord zit een inlegvel met een extra voorwoord waarin beschreven staat dat de uitgave door de oorlog vertraagd is maar dat het boek net na de bevrijding toch is uitgegeven. Helaas heeft Johanna Maria Baelde dit niet meer meegemaakt omdat zij door ziekte overleden was.
Het grootste deel van het boek gaat over de peer. Logisch want deze vrucht was ook in die tijd al veel belangrijker en kwam meer voor. Desondanks staan er maar liefst 40 kweepeerrecepten in het boekje. Sommige zijn varianten op andere recepten maar toch…VEERTIG recepten met kweeperen! Er staan zelfs 2 recepten in voor Chaenomeles (Japanse dwergkweeperen).
In de inleiding voor het hoofdstuk over kweeperen pleit de auteur hartstochtelijk voor meer kweepeerbomen in Nederland. En beschrijft ze dat het zonde is dat de plant zo weinig aangeplant is door telers waardoor er geen aanbod in de winkels ligt. Blijkbaar was de situatie aan het eind van 1945 hetzelfde als nu. Geen aanbouw zorgt ervoor dat er geen aanbod is en dus geen vraag. De kweepeerboom is alleen te vinden in de particuliere tuin en dat is 60 jaar later nog niet verbeterd.
De lijst met kweepeerrecepten in het boekje bevat natuurlijk veel klassiekers zoals kweepeerjam, kweepeergelei en kweepeercompƓte. Interessant zijn vreemde recepten zoals rijst in melk met kweeperen, gebakken brood met kweepeermoes, vogelnestjes, kweepeer-tomatenjam, zoetzuur van kweeperen, bandoline (een soort haargel). Enkele van deze recepten wil ik binnenkort zeker een keer maken.
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
Groenplezier 22 oktober 2014 19:32 uur
Okke,
Ik ben benieuwd naar de recepten uit ‘ Grootmoeders tijd’ . Kan je ze niet publiceren op je site? Dat zou leuk zijn. Ik heb namelijk een aanzienlijke hoeveelheid kweeperen van het groendepot gered.
Enne, ik heb trouwens ook nog steeds ‘ snijbiet’ nazaten in mijn tuin van de zaden die je uitdeelde bij ‘ De War’ in Amersfoort.
Okke Amerongen 6 november 2014 16:07 uur
Ik ga proberen ze te plaatsen als ik wat meer tijd heb. Voor dit oogstjaar gaat het niet meer lukken helaas.
Susanne 22 november 2014 23:11 uur
Het lukt mij niet, mij op je nieuwsbrief te abonneren, zo vaak ik het al geprobeerd heb. Ik krijg geen bevestigingsmail op mijn mailadres.
Groet, Susanne