Nieuws

De peer en de kwee in de huishouding – J.M. Baelde

De peer en de kwee in de huishouding - J.M. Baelde Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Van lezer F. Tielrooy -Evers ontving ik twee prachtige boekjes, geschreven door J.M. Baelde: De appel in de huishouding uit 1943 en De peer en de kwee in de huishouding uit 1945. In een e-mail kreeg ik als extra informatie Ik heb een kookboekje: de peer en de kwee, nog van mijn grootmoeder. Zelfs recepten met chaenomeles vruchten! Ontzettend bedankt voor dit mooie cadeau. (meer…)

Het Kweepeeratelier, leer koken met kweeperen

Gerecht gemaakt tijdens kweepeeratelier Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Elk seizoen organiseert Frutti Confetti een kookworkshop over de kweepeer. Deze vergeten weerbarstige vrucht kan met de juiste aandacht en wat extra tijd heerlijke producten opleveren! Cokkie van Leeuwen verzorgt de workshop. Omdat sommige recepten nogal bewerkelijk zijn, neemt zij potten en pannen met verschillende stadia van het kookproces mee. Er is dus al wat voorwerk gedaan. Zo kook je als deelnemer mee aan het ontstaansproces van bijvoorbeeld membrillo, die heerlijke kweepeerpasta. (meer…)

Kweepeer, mispel en vijg boek van Ria Loohuizen

Kweepeer, mispel en vijg van Ria Loohuizen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

In 2003 verscheen van Ria Loohuizen al het Het Rijk van Kwee en Vijg. Een prachtig boek over de kweepeer en de vijg. Toevallig ontdekte ik in hetzelfde jaar ook voor het eerst de kweepeer. Het was liefde op het eerste gezicht! Ik was dan ook dolblij dat er een boek was over de kweepeer. Helaas is dit boek al een tijd niet meer leverbaar. Gelukkig heeft Ria Loohuizen een nieuw boek geschreven: Kweepeer, mispel en vijg. (meer…)

Kweepeerdestillaat van Louis

Kweepeerdestillaat van Louis Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Lezer Louis stuurde mij een heerlijk flesje kweepeerdestillaat. Eerder destilleerde ik al een keer met een buurman kweepeerbrandewijn. Maar eerlijk is eerlijk. Zelfs jaren later is dit nog scherp van smaak en niet echt lekker. Omdat ik benieuwd was hoe Louis dit voor elkaar gekregen had vroeg ik hem of hij het proces wilde uitleggen. Gelukkig was dat geen enkel probleem. Hieronder lees je het uitgebreide verslag van Louis. Ontzettend bedankt dat je het wilde delen! (meer…)

Kweepeercompote uit Azerbeidzjan van Bagdan

Kweepeercompote van Bagdan uit Azerbeidzjan Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Op de Grüne Woche in Berlijn kun je producten uit allerlei landen in de wereld ontdekken. Uit de voormalige Sovjet-Unie zijn veel landen vertegenwoordigd. Ze hebben er prachtige producten zoals deze kweepeercompote die ik kocht in de stand van Azerbeidzjan. Deze compote kun je eten als nagerecht. Het zit in een mooie fles waarin je de hele stukken kweepeer goed kunt zien. Een soortgelijk product met hele stukken mooie kweepeer heb ik nog niet eerder gezien. Het smaakt eerlijk gezegd vooral ontzettend zoet. (meer…)

Kweepeerbodymilk van Dr. Hauschka

Kweepeerbodymilk Dr. Hauschka Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Op de Neude in Utrecht ontdekte ik kweepeerbodymilk van Dr. Hauschka. Dat moest ik natuurlijk cadeau geven want zelf proberen… dat durfde ik eerst niet. De bodymilk zit in een mooi flesje met rood etiket en bovenop een handig gouden pompje. Omdat ik het toch niet kon laten heb ik het toch maar geprobeerd. Met twee drukken op het pompje heb je genoeg om je in te smeren na het scheren, inclusief kale kop 🙂 (meer…)

Quitten senf sauce van Hellriegel

Quitten-senf-sauce van Hellriegel Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

In Frischeparadies in Berlijn ontdekte ik dit potje Quitten-senf-sauce van Hellriegel. Op de verpakking staat de aanbeveling dat het uitstekend past bij Gorgonzola, Roquefort, kip en tafelspitz (een gerecht van gekookt mals rundvlees). Uit de ingrediënten, kweepeer, suiker, glucosesiroop en mosterdaroma blijkt dat dit product eigenlijk hetzelfde is als wat de Italianen Mostarda noemen: Een zoete mosterd. Hier vind je mijn recept voor mostarda. (meer…)

Quittenmark van Viani Importe

Quittenmark, kweepeerpuree van Viani Importe Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

In delicatessenwinkel Frischeparadies in Berlijn kocht ik deze mooie pot ongezoete Quittenmark (kweepeerpuree). Best apart want vaak moet je goed zoeken om gewone kweeperen te kunnen kopen. Een pot met ongezoete kweepeerpuree zonder conserveringsmiddelen heb ik in Nederland nog niet eerder gezien. Ik vroeg me ook af waarom mensen zoiets zouden kopen. Je kunt het zelf maken toch? Wat me vooral intrigeerde, waar zouden ze het voor gebruiken? (meer…)

Mostarda senapata van Andrini Marmellate

Mostarda senapata van Andrini Marmellati Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Membrillo is inmiddels wat bekender aan het worden in Nederland. Ik krijg zelfs af en toe een email dat ze het ergens in de supermarkt verkopen! In het Italiaans noemen ze membrillo cotognata. Het proces is hetzelfde: kweeperen koken, pureren en met suiker tot een dikke snijdbare en lang houdbare pasta inkoken. Het product op de foto is alleen iets anders. Het is Membrillo die gemaakt is met mosterdessence of olie. Het heet mostarda senapata. (meer…)

Kweepeerkombucha van Carpe Diem

Kweepeer kombucha van Carpe Diem Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Kombucha of Komboecha is een drank die ontstaat door gezoete thee te laten fermenteren door bacteriën of gistculturen. Een zoektocht op internet levert een tweestrijd tussen gelovigen en niet gelovigen op. Wetenschappelijk lijkt het gezonde effect niet bewezen. Wetenschappers raden kombucha zelfs af en het woord kwakzalverij valt zelfs…oei, oei, oei! Laat ik me maar met het product zelf bezighouden. (meer…)

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.