Kweepeerdestillaat van Louis

27 augustus 2012

Kweepeerdestillaat van Louis Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Lezer Louis stuurde mij een heerlijk flesje kweepeerdestillaat. Eerder destilleerde ik al een keer met een buurman kweepeerbrandewijn. Maar eerlijk is eerlijk. Zelfs jaren later is dit nog scherp van smaak en niet echt lekker. Omdat ik benieuwd was hoe Louis dit voor elkaar gekregen had vroeg ik hem of hij het proces wilde uitleggen. Gelukkig was dat geen enkel probleem. Hieronder lees je het uitgebreide verslag van Louis. Ontzettend bedankt dat je het wilde delen!

Elk jaar, op 1 januari, komen de neven en nichten van onze familie, bij één van de familieleden, om elkaar een voorspoedig Nieuwjaar te wensen. Vorig jaar vroeg een nicht van mij of ik interesse had in kweepeer. Op dat moment wist ik nog niet wat kweeperen waren, maar ik heb ja gezegd. Zij weet dat ik van verschillende vruchten wijn maak. Ik maak wijn van de vruchten die ik krijg, zonder toevoeging van banaan, braam of zo. Ik had geen notie wat voor een wijn ik er mee zou kunnen maken. Maar, dacht ik, ik kan er altijd nog de alcohol uithalen.

Mijn werkwijze:

Half september heb ik de kweeperen opgehaald en thuis verder verwerkt. De kweepeer in 4 delen gesneden en in de stoomextractor gedaan. Op internet zijn behalve onder de naam stoomextractor ook onder de naam ontsapper of sappan te vinden (tip Okke). Deze pannen zijn onder andere te koop bij Brouwmarkt en bij Potten & Pannen.

Het gestoomde sap is boven de 80 graden Celsius geweest en dus gepasteuriseerd. Als je dit in schone flessen giet, kun je het maanden lang goed houden. Begin december (bijna) alles in een groot kunststof vat van 50 liter gedaan. Eerst een giststarter gemaakt en daarna de gewone gist er bij gedaan. Het geheel uitlaten gisten (na ca 2 maanden) en ook nog Pecto Enzymen II Super toegevoegd (ook verkrijgbaar bij Brouwmarkt), om de vloeistof helder te krijgen. (Door het stomen wordt de Pecto-enzyme vernietigd) Door het weer toe te voegen wordt de vloeistof helder.

Ik heb er inderdaad heldere wijn van kunnen maken, maar ik vond de wijn niet te drinken. Er zat een grondsmaak aan. Dus als laatste strohalm heb ik de wijn maar gestookt in een Smartstill (ook verkrijgbaar bij Brouwmarkt).

Dit heeft ook weken geduurd, want 4 liter wijn stoken duurt ongeveer 4 uur. Dit destillaat heeft een laag alcoholpercentage. Om een destillaat in een eikenhouten vaatje te doen heb je minimaal 55% nodig. Er verdwijnt alcohol door het hout naar de buitenlucht. Dus nogmaals gestookt totdat het ca 55% was. Om het te kunnen drinken moet je water toevoegen tot het ca 38% is.

Nu heb ik een geurige destillaat gekregen op basis van de kweeperenwijn. Tot slot heb ik het destillaat in een eikenhouten vaatje gedaan met een klein beetje eikenkrullen. Kijken hoe het smaakt op 31 december 2012.

Omdat destilleren eigenlijk niet mag heb ik de persoonsgegevens op het etiket verborgen en alleen de voornaam getoond. Louis, ik hoop dat dit destillaat met wat extra houtrijping nog lekkerder smaakt. Het is nog wat vroeg maar ik zeg het nu alvast: Proost en op een heel mooi fruit- en destilleerjaar in 2013!

Reacties

  1. Jet 26 september 2012 21:20 uur

    Wij hebben twee jaar geleden ook eau de vie van kweeperen gemaakt. Daartoe hebben we alle rijpe vruchten met de hand gesneden, gehakt, geraspt..totdat we niet meer konden. Dat doen we nooit meer ( zo..) daarna ging het geheel de ton in met suiker ( iets van 3 kilo) en een pakje verse bakkersgist van 42 gram erbij gedaan. Roeren, enkele weken roeren totdat het is uit gegist.Het geheel was eigenlijk niet sappig genoeg dus hebben we er ook nog water bij gedaan zodat het roerbaar werd.
    uiteindelijk is het geheel van de winter naar de stoker gegaan..de stoker die hier officieel komt met zijn mobiele alambic ( er staan foto`s op mijn blog) We hebben er 3 liter eau de vie van over gehouden..volgens de stoker had het veel meer kunnen zijn als we de kweeperen fijner hadden gemaakt..(als het kan in een appelpers) de eau de vie is trouwens best te drinken!

  2. Okke Amerongen 29 september 2012 14:10 uur

    Hallo Jet, Kweeperen zijn taai dus grote hoeveelheden hakken met de hand is zwaar werk. Ik kan me voorstellen dat je dit niet nog een keer wil doen. Ik hoorde van iemand dat hij ze een keer door een takkenversnipperaar heeft gedaan om ze in ieder geval grof te hakken. Dan nog blijft er nog veel te hakken over want dan moeten ze dus blijkbaar nog veel fijner. Ontzettend leuke foto’s van het destilleren trouwens op je site!

  3. Claes 31 oktober 2013 17:01 uur

    Mooie verhalen. Maakt dat ik me interesseer, heb kweeperen en pruimen en appels, heb een alambic van R.V.S. met professionele sluitingern uit de chemische industrie, maar geen ervaring, wil iemand mij op weg helpen?

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.