Crema de membrillo van Eco-Melar

17 augustus 2010

Crema de membrillo van Eco-Melar Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Via Maria Jesús Fernandez Muñoz kreeg ik te horen dat Carne de Membrillo door Spanjaarden niet op brood gegeten word. Spanjaarden eten Crema de Membrillo op brood. Toevallig… heeft Maria een winkel waar ze dit verkopen. Voor dit soort goede marketing ben ik wel gevoelig. Gelijk maar een enorme doos vol Spaanse producten bij haar winkel besteld, met onder andere Crema de membrillo.

Als het om lekkere dingen gaat heb ik moeite om maat te houden. Daar komt je achter als een enorme doos met lekkernijen bezorgd word. De doos zat bomvol met allerlei Spaanse producten zoals, olijven, olijfolie, ingelegde vis, ingemaakte tomaten, vijgen op siroop, gezouten amandelen, carne de membrillo én natuurlijk crema de membrillo.

Deze crema de membrillo is gemaakt van kweepeer, suiker, water en kaneel. Het product is biologisch en gecertificeerd door het CAAE (Comité Andaluz de Agricultura Ecológica). De producent is Al-Jaque, een vrouwencoöperatie die in 1997 opgericht is in het dorp Montejaque. De coöperatie is opgericht om te zorgen dat vrouwen banen creëren om in eigen levensonderhoud te voorzien in een omgeving waar verder weinig mogelijkheden zijn. Alleen dit aspect maakt dit al een sympatiek initiatief. Klagende mensen, die er niets aan doen, zijn er al genoeg.

De coöperatie richt zich op de productie van levensmiddelen en fruitlikeur. Ze verkopen veel soorten jam, ingemaakte groente, honing en diverse likeuren. Maar genoeg over Al-Jaque, open die pot en proeven. Ik proef altijd 3 grote lepels als ik iets proef. Dan weet je zeker dat je het écht proeft en niet afgaat op een eerst indruk.

Deze crema de membrillo is gewoon heerlijk. Hij is gepureerd dus er zitten geen stukjes in. Geen enkel probleem overigens. De smaak is zuiver kweepeer. Bij de toevoeging van kaneel had ik mijn bedenkingen maar je proeft dit gelukkig niet. Ik ben niet tegen kaneel. Maar kweepeer heeft zo veel eigen smaak dat toevoeging van sterke smaken als kaneel niet nodig zijn. De jam is mooi oranje van kleur en dus bedoeld voor op brood.

De jam is verkrijgbaar bij de Spaanse Winkel. Deze winkel staat onder de bezielende leiding van Maria Jesús Fernandez Muñoz. Maria en de Spaanse winkel zijn ook te volgen op Twitter.

Reacties

 1. Ellen 9 september 2010 20:02 uur

  Hoi Okke, ik kwam toevallig op je site. Afgelopen augustus zijn wij op vakantie in Montejaque geweest. Had ik dit nou eerder geweten dan had ik dat lekkers dat daar geproduceerd wordt kunnen proeven 🙂 Ik zal eens gaan kijken in de spaanse winkel.
  groetjes Ellen

 2. Okke Amerongen 13 september 2010 19:50 uur

  Ha Ellen, Dat is wel heel toevallig zeg. Het schijnt een klein plaatsje te zijn, vandaar. De producten zijn zeker aan te raden en Maria van de Spaanse Winkel is ook heel aardig. Eet smakelijk alvast! Okke

 3. Maria Jesús 29 september 2010 23:36 uur

  Montejaque is superklein, echter met de kleine straatjes een doolhof en zelfs met de TomTom is al Jaque niet te vinden… Tom Tom wordt helemaal gek van het doolhof in Montejaque 🙂 , we vonden het pas na vragen. En zoals Andalusisch eigen, in de middag gewoon dicht….

 4. Okke Amerongen 10 september 2011 07:21 uur

  Hi Irene, These products are also sold by a Dutch online shop called: http://www.spaansewinkel.nl/ It is easier for shipment and saves a lot of costs. All the best, Okke

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.