Kweepeergelei van Bonne Maman
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Van Jeroen Pronk kreeg ik als verrassing een pot kweepeergelei van Bonne Maman. Gekocht op vakantie in Frankrijk. Leuk, kweepeerspotters, daar kunnen er nooit te veel van zijn! Bonne Maman ken ik eigenlijk alleen als een soort Albert Heijn huismerk. Ik wist helemaal niet dat ze echt een eigen merk waren. Nu dit merk zelfs in Frankrijk te koop is moet het wel waar zijn. Volgens mij heeft Albert Heijn of Ahold daar geen winkels.
De ingrediënten wijzen op industriële jam: 40% kweepeersap en 60% suiker. Bij ambachtelijke jams is het gehalte vruchten of vruchtensap vaak hoger. Op het etiket staat nog wel wat moois onder ingrediënten: éventuellement, gélifiant: pectine de fruits, si le jus de coings n’en contenait pas suffissament
. De vertaling: eventueel doen we er wat pectine bij als het sap van de kweeperen niet voldoende pectine bevat. Leuk, dat klinkt toch al iets minder industrieel. Het kan verkeren, de ene kweepeer is de andere niet!
De smaak van de jam is gewoon goed. Niet de beste kweepeergelei ooit maar wel lekker. Het heeft een stevige, behoorlijk zoete smaak maar je proeft zeker de kweeperen. De gelei is verder mooi helder. En industrieel of niet: het blijven leuke potjes met die deksels met ruitjes. Normaal gesproken verwijs ik altijd met plezier naar de website van de producent maar in dit geval alvast een waarschuwing: vreselijke site met Skip Intro. Kijk maar eens op Bonne Maman.
Van een lezer die toevallig ook Jeroen heet, leerde ik dat de jams van Bonne Maman gemaakt worden door het bedrijf Andros in Zuid-West Frankrijk. De confitures worden over de hele wereld geëxporteerd. Op de site staat dat ze jaarlijks 300.000 ton fruit verwerken en 25 fabrieken hebben. Mijn oorspronkelijke idee dat dit een huismerk van Albert Heijn is kan daarmee helemaal de prullenbak in 🙂
Meer weten over Jeroen Pronk de importeur van deze jam? Kijk eens op Jeroen Pronk – Communicatie en Innovatie of volg hem op Twitter. In ieder geval bedankt voor dit leuke cadeau eh…merci!
Reacties
Over deze site
Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.
Jacco van der Linden 22 februari 2011 11:47 uur
Afgelopen heb ik in Frankrijk ook “industriele” kweepeergelei gekocht. Ik weet het merk niet meer. Ook die was minder dan zelfgemaakte, maar best te eten. Volgens mij is het daar vrij standaard, net als veel andere soorten jam die bij ons in de schapen ontbreken zoals rabarber, vijgen en kastanjes.
Jacco van der Linden 22 februari 2011 11:48 uur
“best te eten” klinkt niet goed he? Lees het gewoon als lekker.
marrije 22 februari 2011 11:51 uur
Ik ga eens bij de delicatessenwinkel op de Utrechtse Steenweg kijken of ze daar ook kweepeergelei hebben – vanmorgen het laatste beetje opgemaakt van die van jou, Okke, en ik mis het nu al!
Gerrie Wouters 25 februari 2011 11:02 uur
Bonne maman is een Frans product. En helaas zijn niet alle soorten in Nederland verkrijgbaar. Niet alleen AH verkoopt deze in Nederland, ook C1000, Super de Boer etc. De jam en gelei zijn erg lekker, niet zo goed als zelfgemaakt. Daar gaat niets boven.
Raar genoeg geeft de site bonnemaman.us betere informatie.
Riana Luiks 25 februari 2011 11:26 uur
Marrije, je kunt ook bij mij zelfgemaakte kweeperengelei (en ook kweeperenchutney) kopen. De opbrengst gaat naar het goede doel Steppentegenkanker.nl Okke heeft daar al eens aandacht aan geschonken. Zie kweepeer-appeljam met rum voor mijn mailadres.
Ik woon in de binnenstad van Utrecht.
Riet 25 februari 2011 14:07 uur
Kweeperen zijn momenteel te koop bij o.a. een biologische groentewinkel en gewoon op de Haagsche markt. Zelf gelei hiervan maken niet zo moeilijk, maar wel heel erg lekker.
Machteld 26 februari 2011 20:33 uur
Confituren van Bonne Maman zijn in nagenoeg iedere Belgische supermarkt te koop. Ze verkopen er zelfs dessertjes van BM zoals Tarte Tatin, moelleux au chocolat, vanillepudding, yoghurt, …
Okke Amerongen 27 februari 2011 09:18 uur
Goede tip Gerrie, de Amerikaanse site is inderdaad veel beter. Bij mij in de buurt zit alleen een Albert Heijn dus dat de andere supermarkten ook Bonne Maman verkopen is een mooie aanvulling. Bedankt!
Okke Amerongen 27 februari 2011 09:21 uur
Marrije, voor jou heb ik zeker nog wel een potje. Maar Riana verdient ook zeker steun voor het goede doel Steppentegenkanker.nl
Attie Blom 27 juni 2011 15:43 uur
Ik zag vorige week in een folder van de Lidl,dat ze ook kweepeerjam verkopen.
Nog niet geproefd,maar zeker van plan.
E.vNispen 2 juli 2011 13:20 uur
Bedankt voor deze informatie over de kweeperen.
Mijn vraag: “Ik heb kweeperen plak gekocht, hoe kan ik deze het beste gebruiken?” Dank u voor uw antwoordt. Elisabeth.
Okke Amerongen 9 juli 2011 13:30 uur
Ha Attie, Ben benieuwd naar de kweepeerjam van Lidl. Als je er een foto van hebt mail hem dan zeker even! Leuk!
Okke Amerongen 9 juli 2011 13:36 uur
Hallo Elisabeth, Ik denk dat je Membrillo gekocht hebt, dat is ingekookt vruchtvlees van de kweepeer met suiker. De bekendste toepassing is om dit bij pittige kaas te geven. Ik vind het ook lekker om zo een stukje te eten of gewoon op brood. Kun je vertellen wat je precies waar gekocht hebt? Ben heel benieuwd!
jeroen 24 september 2011 12:44 uur
hallo
ik woon sinds 9 jaar in frankrijk en heb de afgelopen 4 jaar bij ANDROS gewerkt waar de oorsprong van bonne maman jan ligt.
het is leuk om te lezen dat er mensen zijn die denken dat het een albert heijn huismerk is.
de confitures worden over heel de wereld geexportreerd.
Okke Amerongen 24 september 2011 21:29 uur
Hallo Jeroen, Bedankt voor de extra informatie over de Bonne Maman jam. Ik heb jouw aanvulling in het artikel opgenomen omdat niet iedereen de commentaren leest.
Bonnie 26 september 2011 18:16 uur
Hallo! Ik heb gisteren 8 enorme grote verse kweeperen van een kennis gekregen. Morgennamiddag ga ik een weekje op vakantie. Wat is het slimst, meteen verwerken of een week op de fruitschaal laten liggen? Overigens heb ik nog nooit kweepeer gegeten of verwerkt, maar het zal dan vermoedelijk een gelei worden…
Okke Amerongen 26 september 2011 19:45 uur
Hallo Bonnie, Als vruchten rijp zijn kun je ze het beste meteen verwerken. Er zal in een week tijd waarschijnlijk niets gebeuren als je ze op een koele plek legt maar voorkomen is beter dan genezen.
Joost Kiefte 4 augustus 2013 12:54 uur
Het bestaan van de kweepeer leidde een latent leven ergens ver weggestopt in de grijze massa in mijn hoofd. Een bezoek aan een van die vreselijke hypermarchés in Frankrijk ontrukte de vrucht aan zijn winterslaap middels de ontdekking van schier onafzienbare rijen potjes Bonne Mamân. De zachtoranje kleur van de gelée de coings en de, in vergelijking met Nederland, erg aantrekkelijke prijs (1,41), deden mij besluiten om daar dan maar eens een potje van te proberen (samen met gelée de groseilles en confiture de châtaignes). Heerlijk. Alle beschikbare gaatjes in de kofferbak werden op de dag van de thuisreis volgestouwd met kweeperengelei.
Op de site van Bonne Mamân Nederland is helaas momenteel niets te vinden ivm een voorgenomen verbetering (hard nodig als ik het commentaar hierboven moet geloven), maar ik vrees dat AH (incl. XL) en de andere supers hier in de buurt niet veel verder komen dan de standaard confitures.
Zijn er nog alternatieven voor Bonne Mamân (behalve dan zelf maken)?
Okke Amerongen 4 augustus 2013 13:01 uur
Hallo Joost, Zelf maken is het beste natuurlijk. Maar in Nederland kun je terecht bij http://www.frutticonfetti.nl. Bij Turkse en Marokkaanse winkels hebben ze soms ook kweepeergelei maar je moet een beetje geluk hebben. Bij http://www.tklokhuis.com/ verkopen ze ook kweepeergelei. Ik hoop dat het je nu toch lukt om ook in Nederland deze lekkere gelei te kopen.