Rode kool met kweeperen

Rode kool met kweeperen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 9 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
60 minuten
Aantal personen:
8
 • 1 kool van ongeveer 1,5 kilo
 • 2 tot 3 kweeperen
 • 1 liter troebel appelsap
 • flinke scheut azijn
 • 6 kruidnagels
 • zout

Rode kool dat is echt winters maar hoe maak je nu echt lekkere rode kool? Door er lekkere dingen bij te doen natuurlijk! Kook dus niet in water maar in echte appelsap met de toevoeging van kruiden, zout en een hele flinke scheut azijn. Nu ga je echt de lekkerste rode kool allertijden maken!

Snijd de kool in dunne reepjes en was het goed. Doe de kool in een pan met een liter appelsap, een scheut azijn (niet te zuinig!), 6 kruidnagels en zout. Breng de pan aan de kook en kook de kool in ongeveer 45 minuten tot het bijna gaar is.

Ondertussen was je de kweeperen en verwijder je de klokhuizen. Snijd de kweeperen in kleine blokjes en kook ze na 45 minuten nog een kwartier mee in de pan met kool. Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en misschien wat zwarte peper. Eet smakelijk!

Tip:

Waarschijnlijk heb je nu rode kool over. Geen probleem, vries het in of eet het later in de week. Het is alleen maar lekkerder!
Kweeperen hoef je niet te schillen. De schil is heel zacht na even koken en het geel geeft een mooi accent in kleur.

Reacties

 1. Wanda 23 augustus 2011 15:13 uur

  Ik doe er bv ook nog een beetje porto bij en geplette kastanjes, overheerlijk!

 2. Okke Amerongen 23 augustus 2011 23:04 uur

  Wanda, Klinkt heerlijk met kastanjes en port erbij. Lijkt me zeker een goede aanvulling. De smaak zal dan nog rijker worden.

 3. mieke maarleveld-deij 8 november 2011 11:59 uur

  dank voor de bijzondere recepten

 4. Okke Amerongen 8 november 2011 21:34 uur

  Ha Mieke, Graag gedaan ik hoop dat de gerechten lekker worden.

 5. Peter 30 november 2011 14:00 uur

  Dag Okke,

  Mag je in de plaats van kweeperen ook kweeperengeli gebruiken? Hoeveel moet er dan in?

 6. Okke Amerongen 30 november 2011 20:04 uur

  Hallo Peter, je kunt ook kweepeergelei gebruiken maar dan krijg je wel een heel ander gerecht. Ik zou dan een paar flinke eetlepels kweepeergelei toevoegen. Je kunt goed proeven of de smaak goed is en als je nog wat mist altijd nog een paar eetlepels extra toevoegen. Let er wel op dat kweepeergelei veel zoeter is dan 2 of 3 kweeperen. Het gerecht kan dus al snel te zoet worden terwijl je door de kweeperen toe te voegen het gerecht eerder fris zoet maakt.

 7. nancy van der hulst 14 oktober 2013 22:03 uur

  Dit ga ik al eerste proberen! Ik heb voor het eerst kweeperen, uit eigen tuin. Super dat deze site er is. Zoveel (denk ik) lekkere recepten. Gelukkig grote oogst dus kan veel proberen.

 8. ineke vader 29 september 2014 12:50 uur

  Wat een leuke recepten. Ik kreeg een schaal kweeperen van een vriend uit Frankrijk. Heb er nog nooit wat mee gedaan. Wanneer zijn ze rijp? Ze zijn nu nog zo hard. Hoort dat zo? Ik kijk uit naar je reactie. Alvast hartelijke dank. Grtjs, ineke

 9. Okke Amerongen 29 september 2014 13:55 uur

  Hallo Ineke, De kweeperen zijn nu rijp. Na het koken worden ze zacht. Ongekookt zijn ze altijd hard. Dat hoort dus zo.