Vanillekwarktaart met gepocheerde kweeperen

Vanillekwarktaart met gepocheerde kweeperen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
50 minuten
Kooktijd:
165 minuten
Aantal personen:
12

Ingrediënten:

 • 125 gram digestive biscuits
 • 80 gram boter, gesmolten
 • 1 vanillestokje
 • 500 gram zachte roomkaas
 • 2 eieren
 • 120 gram zure room
 • 60 ml citroensap
 • 590gram fijne suiker
 • 500 ml water
 • 2 (of 3) middelgrote kweeperen (660 gram), geschild, zonder klokhuis en in vieren gesneden
 • 2 reepjes citroenschil

Eric de Lange mailde mij een foto van deze prachtige taart. Het recept is afkomstig uit het Belgische kookboek: Desserten, onweerstaanbaar lekker. Over dit boek kan ik op internet helaas niets vinden. Maar... het gaat om die mooie en lekkere taart en die ziet er prachtig uit. Eric, super bedankt voor je hulp!

 1. Verwarm de oven voor op 160 C. Doe de bodem van een springvorm van 23 cm omgekeerd in de vorm (of met bakpapier EdL), zodat er een vlakke onderkant ontstaat. Vet de vorm in.
 2. Maal de biscuits in een keukenmachine of blender fijn tot ze de structuur van fijn broodkruim hebben. Voeg de boter toe en blijf malen tot alles goed gemengd is. Druk het biscuitmengsel met de hand gelijkmatig tegen de bodem van de geprepareerde vorm. Dek deze af en zet hem 30 minuten in de koelkast, of totdat de taartbodem stevig is.
 3. Splijt intussen het vanillestokje in de lengte in tweeën, schraap de zaadjes in een middelgrote kom. Bewaar het stokje voor de gepocheerde kweeperen. Voeg de kaas, de eieren, de zure room, het sap en 150 g suiker aan de zaadjes toe. Klop dat met een elektrische mixer tot een gladde massa.
 4. Zet de vorm op een bakplaat. Schenk het roomkaasmengsel erin. Zet de taart ongeveer 35 minuten in de oven, of totdat ze stevig is. Zet de oven uit. Laat de taart in de oven afkoelen, met de deur op een kier. Zet de taart goed afgedekt een nacht lang (!) in de koelkast.
 5. Verwarm intussen al roerend het water en de resterende suiker in een middelgrote steelpan tot de suiker oplost. Voeg de kweeperen, de citroenschil en het bewaarde vanillestokje toe. Breng dat aan de kook. Zet het vuur lager, leg een deksel op de pan en laat alles 2 uur zacht doorkoken, of totdat de kweeperen gaar en rozig van kleur zijn. Laat de kweeperen in de stroop afkoelen en snijd ze daarna in dunne plakjes.
 6. Breng de kweeperenstroop opnieuw aan de kook. Zet het vuur lager en laat de stroop zonder deksel pruttelen tot hij tot de helft is gereduceerd. Laat hem afkoelen. Garneer de taart met plakjes kweepeer. Bestrijk deze met stroop.

Tip:

De taart en het kweeperenmengsel kunnen van tevoren bereid en vlak voor het opdienen samengesteld worden.

Commentaar Eric de Lange:

 • Ik heb 3 kweeperen met een totaalgewicht van ong. 660 g gebruikt maar in mijn opinie kan ook 2/3 van dit gewicht worden gebruikt met een evenredige hoeveelheid suiker en water. Uiteindelijk had ik namelijk best veel gepocheerde kweepeer en vooral erg veel sap over.
 • Ik vond de kweeperen en de siroop erg zoet, dus de volgende keer zou ik aanzienlijk minder suiker gebruiken.
 • Verder heb ik op advies Van Johannes van Dam (“ deDikkeVanDam”) de schillen en klokhuizen ook mee laten koken omdat dit de smaak ten goede komt en beiden ook pectine afgeven. Dan moet je ze er alleen aan het eind wel weer uit vissen.

Reacties

 1. Rian Los 30 oktober 2013 17:04 uur

  Zou het graag maken! Weet iemand of iemand die heel erg allergisch is voor noten, steenvruchten en appels kweeperen mag eten? Ik zou dit dan eens als alternatief voor chocoladetaart of tiramisu kunnen maken.

 2. Bientje 31 oktober 2013 18:01 uur

  Rian, wat bedoel je met steenvruchten, zijn dat pitten of peren. Iemand die geen peren verdraagt kan ook geen kweeperen eten, vanwege de harde delen erin.

  2e vraag aan Eric: wat zijn digestive biscuits?
  De hoeveelheid suiker lijkt mij ook veel!

 3. Eric de Lange 31 oktober 2013 23:44 uur

  Rian Los: weet ik niet
  Bientje: dat zijn gewoon ovalen kaakjes/ koekjes van bv. Verkade
  Moet je even Googelen met afbeeldingen dan vind je ze wel: ze liggen in iedere supermarkt:http://www.verkade.nl/producten/koekjes-en-biscuits/digestive-original/

 4. Ria 7 november 2013 17:25 uur

  Jaammer dat er kaas in zit, ik had het wel willen maken.
  Maar ik lust geen kaas!