Taart met spritsbodem en kweepeer-karamellaag

Taart met spritsbodem en kweepeer-karamellaag Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
40 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
12

Ingrediënten voor de bodem

  • 150 gram zachte roomboter
  • 60 gram suiker
  • ½ theelepel vanillepoeder (gemalen merg van vanille)
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram bloem
  • 4 gram bakpoeder

Ingrediënten voor de cakelaag

  • 200 gram bloem
  • 160 milliliter karnemelk
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 2 gram bakpoeder
  • 5 gram zuiveringszout
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel gemalen gember
  • sap en geraspte schil van ½ citroen

Ingrediënten voor de karamellaag

  • 3 grote kweeperen of 4 middelgrote kweeperen
  • 30 gram boter
  • 25 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels slagroom

Van Maartje van Velthooven ontving ik een leuk mailtje met een heerlijk recept. Ze schreef: Ook dit jaar hebben we weer een enorme oogst kweeperen! Een klein deel ervan is inmiddels verwerkt. Een van de dingen die ik met onze kweeperen heb gedaan, is er een taart van bakken. Na wat experimenteren hebben mijn man en kinderen deze variant tot de lekkerste verkozen. Kijk: als het hele gezin er al van genoten heeft dan moet het wel een heerlijk recept zijn. Maartje, bedankt voor je hulp!

Bekleed een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier. Meng voor het cakebeslag de bloem met het bakpoeder, het zuiveringszout, de suiker en het gemberpoeder. Roer de geraspte citroenschil erdoor. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin het citroensap, de karnemelk en de zonnebloemolie. Roer alles goed door elkaar. Laat het beslag vervolgens rusten terwijl je de bodem en de kweeperen-karamellaag maakt.

Verwarm de oven voor op 175˚C Mix voor de bodem de boter, de suiker en het zout tot een romige crème. Meng de bloem met het bakpoeder en het vanillepoeder en schep dit mengsel met een spatel luchtig door de botercrème. Verdeel het deeg voor de bodem over de met bakpapier beklede vorm en bak de bodem 15 minuten, tot hij stevig maar nog bleek is. Laat de bodem 10 minuten afkoelen.

Schil ondertussen de kweeperen, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten vervolgens in plakjes van ongeveer ½ cm. Smelt in een steelpan de boter met de slagroom en laat hierin de suiker en de honing oplossen. Breng aan de kook, voeg de kweeperen toe en laat 5 minuten zachtjes koken.

Schep het cakebeslag voorzichtig op de voorgebakken bodem. Verdeel de kweeperen met de karamel over het cakebeslag. Zet de taart iets boven het midden in de voorverwarmde oven en bak hem in 40 to 50 minuten goudbruin en gaar.

Tip

Vanillepoeder kan eventueel vervangen worden door vanille-extract of vanillesuiker maar dat is natuurlijk wel wat zoeter dus verminder dan de hoeveelheid suiker met de hoeveelheid suiker van het zakje.

Reacties

  1. Anne 21 oktober 2014 16:49 uur

    Klopt het dat er een ingrediënt mist voor de karamellaag? In de beschrijving heeft ze het over ‘de suiker’ toevoegen, maar die staat niet in het rijtje van ingrediënten. Karamel werd bij mij ook geen karamel, maar bleef ‘natte room’… Heb ik nog even verder laten inkoken nadat ik de peer eruit geschept had. Maar over het eindresultaat niets dan lof: wat een heerlijk taartje!

  2. Okke Amerongen 9 november 2014 21:11 uur

    Hallo Anne, Je hebt helemaal gelijk. Er moet 25 gram suiker bij de ingrediënten voor de karamel. Ik heb het nu aangepast. Bedankt voor je melding en fijn dat de taart toch lekker was.