Kweepeerjam van Wilkin & Sons

13 maart 2011

Kweepeerjam van Wilkin & Sons Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Engeland staat bol van de tradities maar Engels eten heeft een slecht naam. Onterecht, want wie lust er nou geen shepards pie, breadpudding, beef in Guinness of andere Engelse klassiekers? Wilkin & Sons maakt ook volgens traditie jams en fruitconserven. Sinds 1885 om precies te zijn en dat doen niet veel jambedrijven ze na. Sinds 1911 hebben ze het predicaat hofleverancier en dit staat vol trots op het etiket.

Het meest bijzondere Wilkin & Sons is dat ze bijna al het fruit ook zelf telen. De meeste levensmiddelenbedrijven kopen spotgoedkoop fruit en verwerken het tot producten. In de regio rond het dorp Tiptree in Essex Engeland beheert dit bedrijf zelf ruim 1000 hectare. Zo zijn ze verzekerd van de aanlevering van fruit van de hoogste kwaliteit.

Dat belooft in ieder geval wat voor de kweepeerjam. De jam zit in een mooi klassiek vormgegeven potje. De ingrediënten: suiker, kweepeer, citroenzuur en pectine. De jam is mooi rood van kleur en je ziet duidelijk de stukjes kweepeer zitten.

De smaak is lekker stevig. Het aroma van kweeperen proef je goed. Er zitten vrij grote stukjes kweepeer in: een teken van kwaliteit. Met kleine stukjes fruit kun je matige kwaliteit makkelijker verdoezelen. Je ziet het dan toch niet! Het is ook lekker om af en toe een stuk fruit in je jam te proeven. Een aanrader dus, maar…het lekkerste is toch altijd gewoon zelfgemaakte kweepeerjam.

Wilkin & Sons heeft inmiddels enkele tearooms om wat minder afhankelijk te zijn van jam en andere vruchtenconseren. Ze hebben ook een bezoekerscentrum en museum bij de jamfabriek en een jamwinkel. Ik zou er graag eens gaan kijken. De toegang is gratis.

Hoewel Wilkin & Sons inmiddels een miljoenenbedrijf is, merk je het niet aan de toon en taal op de website. The jam shop is now open seven days a week. For more information please contact Dina or Tina on 01621-814524 or e-mail us at tiptree@tiptree.com. Mooi!

Meer informatie is te vinden op de website van Wilkin & Sons.

Reacties

 1. Jeroen Meefout 14 maart 2011 14:58 uur

  Ben benieuwd naar de Kweepeerjam van Wilkin & Sons. Over het algemeen ben ik enthousiast over jams en bieren uit Engeland. Mijn ervaring met Engelse restaurants is helaas nogal traumatisch; vies eten, stugge bediening en ongezellige ambiance, maar een goed Engels ontbijt is niet te versmaden! Overigens maakte mijn Duitse oma ook kweeperenjam; Quittenmarmelade. Daar heb ik goede herinneringen aan.

 2. Okke Amerongen 20 maart 2011 12:37 uur

  Ha Jeroen, Veel jams uit Engeland ken ik nog niet. Ik heb nog wel een heel mooi potje wilde cranberrysaus uit Engeland staan. Quitten zie je in Duitsland veel meer, dat klopt. Ik heb daar ook hele lekkere gelei gegeten. De jam van Wilkin & Sons heb ik in Utrecht op de Steenweg gekocht dus misschien kun je daar een keer je slag slaan?

 3. Maarten 4 oktober 2011 22:10 uur

  Hallo Okke,

  Je websites zijn voor de Jambrouwerij een geweldige inspiratiebron, vooral ook de reacties van de lezers! Wij zijn dit jaar begonnen met het maken van ambachtelijke jams en gaandeweg kregen we van veel mensen te horen dat we fruit mochten plukken in hun tuin. Veel van het fruit dat wij verwerken plukken we dus zelf en dat levert ook hele leuke contacten op! Momenteel liggen de kweeperen in de pan, de eerste van dit jaar.

  Wij komen regelmatig bij je langs!

  Groetjes, Maarten

  PS: komt er ook een mispelpagina?

 4. Okke Amerongen 4 oktober 2011 22:39 uur

  Hallo Maarten, Leuk om te horen. Er zijn heel veel mensen die fruit over hebben. Echt zonde dus het is leuk als ik via de site mensen bij elkaar kan brengen. Er komt geen mispelpagina. Ik vind de bloesem, de boom en de vrucht echt prachtig. Over de smaak ben ik alleen niet zo enthousiast en dat is voor mij het uitgangspunt. Misschien is het wel wat voor de Jambrouwerij om hier een site over te maken 🙂

 5. Berckmans W 10 oktober 2011 19:58 uur

  Hallo Okke, Leuk dat je een artikel heb geschreven over de sublieme confituren van Wilkin & Sons. Wij gebruiken al jaren deze Jams in onze ontbijtmanden omdat we steeds voor kwaliteit gaan. Velen grijpen nog steeds naar de vertrouwde merken die eigelijk meer suikers bevatten dan fruit.

 6. Okke Amerongen 11 oktober 2011 07:53 uur

  Hallo W. Berckmans, Het zijn inderdaad heerlijke confituren. Ze schijnen ook een heel speciaal aardbeienras te telen voor sublieme aardbeienjam. Die jam heb ik helaas nog niet geproefd. Komt vast nog wel 🙂

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.