Kweepeerbrood

Kweepeerbrood Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
90 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
10

Ingrediënten voor Startersdeeg

 • ½ theelepel gist
 • 240 ml handwarm water
 • ongeveer 350 gram bloem

Ingrediënten voor brooddeeg

 • ½ theelepel gist
 • 240 ml handwarm water
 • 1 eetlepel honing
 • 500 tot 650 gram bloem
 • 2 theelepels zout
 • 2 middelgrote kweeperen gewassen maar niet geschild
 • 2 eetlepels boter, gesmolten

Ingrediënten voor vulling

 • 3 eetlepels gehakte gedroogde vijgen
 • 2 eetlepels gehakte walnoten
 • 1 eetlepel honing

Op de eerste underground boerenmarkt stonden Eric Meursing en Marjolein Wintjes van De culinaire werkplaats in een kraam met alleen maar zwart eten! Het zag er intrigerend uit. Ik kocht er een lekker bakje zwarte (nou ja, donker paarse...) aardappelchips. We raakten aan de praat en Marjolein vertelde dat ze emotiebrood bakt. Ze wilde al een tijd een kweepeerbrood bakken en hier is het recept!

‘n recept voor 2 ronde, zachte, gevulde broden met ‘n hele gebakken kweepeer erin

Het is een stevig wit deeg, enigszins gezoet met honing, dat om ‘n hele kweepeer wordt gevouwen. de kweepeer wordt in het brood meegebakken tot ‘n stevige maar toch zacht vrucht. de vrucht behoudt zijn vorm en geeft zijn heerlijke smaak af aan het deeg.
neem voor dit brood lichtgele langwerpige exemplaren van de kweepeer.

Startersdeeg
Maak het startersdeeg 12 tot 36 uur voordat je het brood gaat bakken. Los de gist op in het water. Voeg 150 gram bloem toe en meng alles tot ‘n smeuïg beslag. Voeg de overige bloem toe en kneed het in enkele minuten tot een soepel deeg. Leg het deeg in een schone kom, dek af met plastic en laat het minimaal ‘n nacht en maximaal 36 uur rijzen.

Brooddeeg
De volgende stap: los de gist op in het handwarme water. Doe het mengsel over in de kom van een mixer of in een andere grote kom, roer de honing erdoor. Snijd het startersdeeg in 5 of 6 stukken en voeg deze toe.

Breek stukken van het startersdeeg af en meng deze stukken door het gistmengsel. Voeg 320 g van de bloem en het zout toe en kneed alles tot een smeuïg deeg. Voeg de volgende 150 g bloem toe en kneed het deeg ongeveer 7 minuten door.

Doe het deeg over in een kom, dek de kom af met plastic en laat het deeg ongeveer 4 uur rijzen. Het zal dan in volume meer dan verdubbeld zijn.

Leg het deeg op een bebloemd werkblad en snijd het in twee stukken. Laat het, losjes afgedekt, nog 5 minuten rusten. Vet een bakplaat in.

Vullen kweepeer
Verwijder de klokhuizen met een appelboor en zorg ervoor dat de bodem niet doorboord wordt, zodat de vulling er niet doorheen kan vallen. Meng de gehakte gedroogde vijgen, de gehakte walnoten en de honing. Stop de helft van de vulling in ‘n kweepeer.

Kweepeer in brooddeeg vouwen + bakken
Neem één stuk van het deeg en rol dit uit tot een cirkel met een doorsnee van ongeveer 22,5-25 cm. Zet een kweepeer op het werkblad en leg het deeg eroverheen. Draai het pakketje om en duw het deeg onderaan helemaal op elkaar, zodat de kweepeer geheel afgesloten is. Leg het pakket met de naad naar beneden aan een kant van het bakblik. Doe hetzelfde met het andere stuk deeg. Laat tenminste 5 cm ruimte over tussen de twee broden op het bakblik. Dek de broden losjes af met plastic en laat ze één uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden en plaats een rooster in de onderste helft.

Smeer elk brood in met ongeveer 1 eetlepel gesmolten boter. Zet de bakplaat in de oven en bak de broden 20 minuten. Verlaag de temperatuur dan tot 160 graden en bak de broden nog 25 tot 30 minuten. De broden zullen goudbruin van kleur zijn.

Na bakken
Laat de broden 15 minuten op een rooster afkoelen en stevig worden. Snijd ze in punten en zorg dat iedere punt ook ‘n stukje kweepeer heeft. Eet smakelijk!

De culinaire werkplaats organiseert inspirerende culinaire evenementen. Je kunt er voor themadiners aanschuiven maar je moet vooraf wel even reserveren. Kijk dus zeker eens op de site van De culinaire werkplaats. Marjolein, ontzettend bedankt voor dit prachtige kweepeerbrood recept!

Reacties

 1. Cocky Loos 4 april 2011 13:17 uur

  Lijkt me heerlijk en ga het dit jaar maken.
  Groeten
  Cocky

 2. Eefje 4 april 2011 13:46 uur

  Lijkt me een heerlijk recept, ik heb nog twee kweeperen liggen, zo gauw ik de tijd vind ga ik ze maken.
  Groet Eefje.

 3. Wanda 28 september 2011 11:55 uur

  Ik maak mijn brood altijd met levende gist, ipv gedroogde. Hoe zou dit het recept veranderen? Dus, hoeveel gist zou ik dan nodig hebben voor startersdeeg en brooddeeg en moet ik het startersdeeg dan nog steeds 24-36u laten rijzen?

 4. Okke Amerongen 28 september 2011 21:03 uur

  Hallo Wanda, Als je op een andere manier deeg maakt zou ik daar gewoon het recept dat je altijd gebruik voor gebruiken. Als jij dat deeg goed vind, dan zou ik het recept op de beschreven manier hervatten. Veel succes!