Boterkoek met kweepeergelei

Kweepeer boterkoek Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 8 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten:

  • 200 gr. bloem (+ extra bloem voor het kruimeldeeg)
  • 175 gram boter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1/2 losgeklopt ei
  • 1/2 potje kweepeergelei

Van Marian Grooten ontving ik dit lekkere boterkoekrecept. Het recept kan met allerlei soorten jam gemaakt worden. Je kunt er ook appel in dunne plakjes met wat kaneel tussen doen. Genoeg variatie dus. Handig voor mensen met veel jam maar vooral erg lekker. Wie zegt er nu nee tegen een lekker stukje boterkoek?

Smelt de boter. Doe alles behalve de boter, het ei en de jam in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de boter en het ei toe en kneed het tot een bal deeg. Druk circa 3/4 van het deeg in de (boterkoek)vorm. Verdeel de jam (smaak naar keuze, ik heb nu Kweepeer jam gebruik) over het deeg in de vorm. Voeg bij het 1/4 balletje deeg nog wat bloem en mix dit met een mixer tot een kruimeldeeg. Strooi het kruimeldeeg over de jamlaag.

Bak de taart nu 25 minuten in de oven op 210 graden. Eet smakelijk!

Reacties

  1. gerda vanstraelen 29 juni 2011 22:51 uur

    ga zeker eens proberen,moet lekker zijn,mijn moeder maakte hoestsiroop van kweeperen,en dat hielp en was ook nog eens lekker.

  2. Mirjam 10 oktober 2011 11:41 uur

    Hoi Okke,
    Heb het weekend de boterkoek met kweepeergelei gemaakt,SUPERLEKKER
    Volgende ronde met een andere jam proberen.(misschien…of toch weer kweepeer)
    Bedankt voor je leuke site.Groetjes.

  3. Okke Amerongen 11 oktober 2011 07:49 uur

    Graag gedaan Mirjam! Mooi dat de boterkoek lekker was.

  4. gerda timmers 20 oktober 2011 22:25 uur

    kan ik nog iets met het vruchtvlees doen als ik gelei gemaakt heb.
    groetjes gerda

  5. Okke Amerongen 21 oktober 2011 15:08 uur

    Hallo Gerda, Dit kan je nog van het vruchtvlees maken. Dat is heel lekker maar wel aardig wat werk: http://www.kweepeer.nl/recepten/membrillo-kweepeerpasta/ Verder is het heerlijk om appelmoes en kweepeermoes te mengen. Zo maak je de lekkerste appelmoes ooit!

  6. Mariëtte 28 september 2013 13:20 uur

    Hallo Okke,
    Heerlijk al die bak recepten met kweepeer. Wij hebben een boompje in de tuin en dit jaar inderdaad een mooie oogst. De jam is al gemaakt, maar nu de koeken en taarten nog. Ik zou graag wel weten of de vermelde temperaturen gelden voor hete luchtoven, gasoven of electrische oven. Dit maakt veel uit voor de baktijd. Ik heb wel eens gehad dat het gebak was aangebrand in de oven. Toch jammer.

  7. Okke Amerongen 1 oktober 2013 17:23 uur

    Hallo Mariëtte, Ik zou hiervoor gewoon de normale oven gebruiken dus niet de hete lucht stand. Als tegen het eind van de baktijd de taart erg bleek is kun je altijd nog de hete lucht de laatste 5 minuten aan zetten. Veel succes!

  8. margaret 27 oktober 2014 12:45 uur

    Ik heb van het overgebleven vruchtvlees gewoon Jam gemaakt. Beetje water erbij citroensap en geleisuiker en eventueel wat kaneel, Doorkoken tot de juiste dikte en in de potjes doen. Deze is ook lekker om te gebruiken voor allerlij gerechten en gebak te vullen. Maar ook heel lekker op brood en met kaas.