Basbousa met kweeperen

Basbousa met kweeperen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 20 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
35 minuten
Aantal personen:
8
 • 150 ml. yoghurt
 • 125 gram boter
 • 125 gram suiker
 • 50 gram amandelen
 • 175 gram fijne griesmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • een snuf zout
 • een snuf gemalen kardemom
 • gepocheerde kweeperen, in plakjes en kweepeer pocheervocht (ca. 150 ml)

Culinair schrijver Klary Koopmans tipte mij dat zij ook diverse lekkere recepten met kweeperen op haar site heeft staan. Meteen nieuwsgierig nam ik een kijkje. Klary bleek niet een paar maar een BERG lekkere kweepeerrecepten op haar site te hebben. Gelukkig mag ik ze ook op kweepeer.nl met jullie delen want deze griesmeeltaart is heerlijk!

Neem een ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnee, bekleed met bakpapier. Verhit de oven voor op 190 C.
Stamp de amandelen fijn in een vijzel (of maal in de keukenmachine, maar het is lekker als ze niet te fijn gemalen zijn). Smelt de boter in een klein pannetje. Meng in een beslagkom de yoghurt met de suiker. Doe de griesmeel, fijne gestampte of gemalen amandelen, bakpoeder, zout en kardemom erbij, en de gesmolten boter. Goed mengen. Schep het beslag in de bakvorm en arrangeer de plakjes kweepeer er bovenop. Bak ca. 35 minuten, tot de bovenkant lichtbruin is.

Neem de cake uit de oven en giet het kweepeer pocheervocht er overheen. Af laten koelen en uit de vorm nemen. Je kunt eventueel nog meer pocheervocht erover heen gieten, de cake lijkt eindeloos veel van de siroop te kunnen opnemen – het gebak wordt dan steeds minder cake-achtig en steeds meer een soort pudding. Ook heerlijk!!

Bekijk de site van Klary Koopmans voor nog veel meer lekkere recepten! Of volg Klary Koopmans op Twitter.

Reacties

 1. connie hamburger 12 februari 2011 15:12 uur

  hallo okke,
  ik ben erg blij dat ik ‘je gevonden / ontdekt heb’
  bedankt voor de tot nu toe ontvangen leuke en lekkere berichten
  met groet,
  connie

 2. Okke Amerongen 13 februari 2011 16:35 uur

  Hallo Connie, Bedankt voor je lieve compliment! Ik kan er weer even tegenaan zo ๐Ÿ˜‰

 3. Nico Schuitemaker 18 februari 2011 23:32 uur

  wij hebben 2 bomen (niet zo groot) Wij hadden een oogst van 20 peren. Wat weggegeven en de rest in de kelder gelegd.Ze blijven keihard en ze zijn vrij snel rot. Wat doe je er eigenlijk mee. Wie weet raat? Groetjes Nico

 4. Okke Amerongen 19 februari 2011 07:11 uur

  Hallo Nico, Kweeperen blijven hard. Om te voorkomen dat ze bruin worden kun je ze het beste op tijd plukken (eind september, begin oktober) en daarna snel verwerken. Op deze site staan recepten genoeg om er iets lekkers mee te maken. Succes!

 5. Oliva 19 februari 2011 22:02 uur

  en dit was het toetje. ook erg lekker. volgende keer doe ik wat minder boter en meer yoghurt. Oliva

 6. Okke Amerongen 20 februari 2011 06:14 uur

  Prima Oliva, alle recepten zijn gewoon richtlijnen maar ik experimenteer er zelf ook altijd op los!

 7. Marjolein 20 september 2011 15:23 uur

  Even een vraag, je hebt gepocheerde kweeperen nodig, maar hoeveel ongeveer en hoe pocheer je kweeperen eigenlijk? Nog nooit gedaan namelijk… ๐Ÿ˜‰ Het lijkt me een heerlijk recept!

 8. Okke Amerongen 21 september 2011 07:35 uur

  Hallo Marjolein, Voor gepocheerde kweeperen kun je bijvoorbeeld dit recept gebruiken: https://www.kweepeer.nl/recepten/kweeperen-in-siroop/ Ik zou maar wat meer maken want je wil deze kweeperen in siroop ook zo wel eten ๐Ÿ™‚ Dan heb je dus in ieder geval genoeg voor de taart. Veel succes!

 9. Sander Bos 23 september 2011 20:29 uur

  Beste Okke,

  Je hebt een erg leuke site. Ik ben vooral gek op Pastinaken. Even een vraag over het Basbousarecept. Er staat wel dat de amandelen gehakt moeten worden maar niet wat je er vervolgens mee moet doen. En: wat voor amandelen moeten gebruikt worden? Blanke of anderen? Alvast bedankt!
  Sander

 10. Okke Amerongen 24 september 2011 21:14 uur

  Hallo Sander, Bedankt voor de complimenten en … je hebt helemaal gelijk. Hoe je de amandelen moet toevoegen ontbrak in het recept! Het is nu aangepast. Bedankt voor de tip en veel succes met de taart!

 11. Sander Bos 25 september 2011 16:56 uur

  De taart was al gebakken. Ik heb de amandelen uiteindelijk bovenop gedaan met goed resultaat: http://www.flickr.com/photos/sb1954/6177722561/in/photostream/

 12. Okke Amerongen 25 september 2011 18:32 uur

  Ha Sander, Het ziet er prachtig uit. Ik ga hem ook even toevoegen aan http://www.facebook.com/kweepeer Mooi dat het goed gelukt is!

 13. josephine 28 september 2011 17:54 uur

  hoi okke, geweldig je site!! maar ik heb ook een vraag. binnen kort ga ik bij mobipers .nl mijn appels persen na wat zoeken trof ik ook een bericht over appel kweepeer sap.
  fijn dacht ik een goede bestemming voor mijn over vloed aan kweeperen.
  een mix leek mij heerlijk en gezond. het gaat om zo’n 500 kilo. nu kreeg ik bericht van mobipers dat ze liever geen kweeperen persen dit vanwege de rest smaak voor degene die na mij komt , dit is teontlopen door als laatste tepersen maar dan nog zijn de kweeen voor de pers moeilijk teverwerken. jammer want in belgie is de kwee juist welkom als mengsap. waar zit het verschil. weet jij dat groet josephine

 14. Okke Amerongen 28 september 2011 21:05 uur

  Hallo Josephine, Ik heb hier helaas geen ervaring mee. Ik weet wel dat de kweepeer een indringende smaak hebben en dus al snel invloed op de smaak van de appels die erna komen hebben. Mij lijkt dat juist positief maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Het is waar dat kweeperen nogal hard zijn en dus lastiger te persen zijn. Ik ken iemand die ze door een takkenversnipperaar gooit voordat hij ze perst. Daarmee is de opbrengst ook hoger en heeft de pers er minder onder te lijden.

 15. Sarah 29 september 2011 13:00 uur

  Wat een geweldige site! Ik maak ook wel eens deze griesmeeltaart, maar gebruik dan olie ipv boter, dat heeft meer onverzadigde vetten. Je kunt olijfolie nemen, maar niet eentje die te sterk van smaak is. Of mengen met een neutrale olie zoals Arachideolie. Gewoon hetzelfde gewicht aanhouden als bij boter. Dit recept ga ik zeker maken en nu snel even verder kijken hier.

 16. Okke Amerongen 1 oktober 2011 08:24 uur

  Hallo Sarah, Bedankt voor het compliment. Goede tip om neutrale olie te gebruiken. Dat moet prima kunnen en is inderdaad gezonder dan boter.

 17. Ellen 9 oktober 2011 12:14 uur

  Hoi Okke,
  na hรจรจl lang zoeken heb ik jouw site gevonden met verrukkelijke recepten voor kweeperen.
  Eerst moest ik er nog over nadenken hoe die quitten, zo heten ze in Duitsland, op nederlands genoemd worden.
  En dan was het alleen nog maar een kwestie van een paar kliks.
  Dus ik ga echt het รจรจn en ander proberen.
  Reactie volgt…

 18. Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:30 uur

  Hallo Ellen, Mooi dat je het gevonden hebt en het koken kan beginnen. In Duitsland hebben ze trouwens ook heel veel lekkere kweepeer recepten. Veel succes in ieder geval!

 19. Karin 26 september 2012 15:58 uur

  Nu druk bezig de tweede pan kweeperen te verwerken tot gepocheerde kweepeer en dan deze basbousa met kweeperen nogmaals maken. Heerlijk!
  In het voorjaar onze kweeperenboom wat licht en ruimte gegeven en nu heel veel kweeperen. Best vroeg, want het plukken kon half september al beginnen bij ons, nu hangen er nog enkele dikkerds. Bedankt voor je site vol mooie recepten.

 20. Okke Amerongen 29 september 2012 13:48 uur

  Hallo Karin, Mooi dat je een goede oogst hebt. Ik heb helaas bijna niets. Volgend jaar beter. Via via kom ik vast wel weer aan een paar kweeperen ๐Ÿ™‚