Kweeperen in siroop

Kweeperen in siroop Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 38 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

 • 1 kilo kweeperen
 • 250 gram suiker
 • 1/2 citroen
 • 1 pijpje kaneel
 • 6 kruidnagels
 • 150 milliliter droge witte wijn
 • 300 milliliter water

Met kweeperen in siroop maak je een heerlijk koud gerecht. De kweeperen kook je met kruidnagel, kaneel, witte wijn en suiker. Het kookvocht kook je in tot een siroop. Dit koude bijgerecht is heerlijk bij de warme maaltijd maar ook bij lekker dikke yoghurt, pudding of vanillevla.

Wrijf het dons van de kweeperen en was ze goed. Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen maar bewaar zowel de kweepeerschillen als de klokhuizen. Snijd de kweeperen in stukken. Zorg voor stukken van gelijke dikte/omvang. Hiermee zorg je dat de kooktijd zoveel mogelijk hetzelfde is.

Doe de plakken met de schillen en klokhuizen in een pan. De schillen en klokhuizen zorgen voor meer smaak en de pectine zorgt voor de gewenste dikte van de siroop. Pers het sap van de halve citroen en voeg sap én schil toe samen met de rest van de ingrediënten.

Breng de kweeperen aan de kook en kook ze tussen de 10 minuten en 45 minuten. Let goed op dat de peren niet te zacht worden. Er zit veel verschil tussen kweeperen. Sommigen hoeven maar even te koken en andere heel lang. Als ze te zacht worden, krijg je ze nooit meer heel uit de pan. Voor de smaak heeft dit geen gevolgen maar het oog wil ook wat natuurlijk.

Schep de kweeperen als ze gaar zijn uit de pan. Verwijder de schillen en klokhuizen. Leg de kweeperen mooi op een grote schaal. Kook het overgebleven kookvocht in tot een mooie siroop. Giet de siroop door een zeef. Giet de gezeefde siroop over de kweeperen. Laat ze afkoelen en dien het op als koud gerecht bij een warme maaltijd of als vruchten bij een lekker toetje!

Reacties

 1. Marianne 9 november 2010 11:54 uur

  Beste Okke,
  Wat een geweldig leuke recepten! Ik kreeg van de week een hele zak kweeperen van een vriendin met de vermelding van deze site erbij! ‘k ga er zeker een paar uitproberen!
  Wij zijn sinds maart dit jaar in Frankrijk komen wonen en zijn bezig met het opstarten van een mini-camping. Wie weet ook wel met maaltijdservice?! wordt vervolgd, met vriendelijke groet van Marianne.

 2. Okke Amerongen 9 november 2010 21:57 uur

  Ha Marianne, Dat moet wel een droomvakantie worden voor die bezoekers. Een maaltijdservice op de camping mét kweeperen! Veel succes met jullie onderneming.

 3. Jose 20 november 2010 23:56 uur

  Dag Okke,
  Heerlijk! Vanavond hebben we er bij kookpudding van gesmuld. Wat ik mij afvroeg, is of het ook in te vriezen is?

  Groet, Jose

 4. Okke Amerongen 21 november 2010 22:31 uur

  Hallo Jose, Dit is zeker in te vriezen, geen probleem. Pudding vind ik zelf ook heerlijk en dat lijkt me een prima combinatie!

 5. pLUT0 14 september 2011 17:53 uur

  heb zonet kweeperen op siroop proberen te maken, maar de stukken kweepeer waren na ’n minuut of tien al helemaal zacht!!!
  heb het vuur maar uitgezet en laat ze nu afkoelen..
  wordt vervolgd

 6. Okke Amerongen 14 september 2011 20:42 uur

  Hallo pLUT0, Ik begrijp dat ook niet goed. De ene kweepeer moet langer koken dan de andere. Soms duurt het zelfs veel langer! Heb je toevallig kleine stukken gesneden? Ik zal de kooktijd in het recept wat aanpassen en de waarschuwing er nog wat duidelijker bij zetten. Als de peren uit elkaar vallen adviseer ik om appelmoes te maken en er dan de stukken kweepeer door te roeren. Dat is ontzettend lekker.

 7. erwin 15 september 2011 19:12 uur

  Hoi Okke,
  Dadelijk nog kaneelstokjes halen en dan begin ik eraan!
  Volgende zomer eten we kweepeer met vanillepudding, met vanilleijs ….’t water komt me al in de mond!
  Bedankt voor ’t recept,
  groeten.

 8. Okke Amerongen 18 september 2011 08:29 uur

  Hallo Erwin, Mooi om te horen. Mijn kweeperen moeten nog heel even hangen maar dan ga ik ook weer kweeperen in siroop maken!

 9. Hetty 19 september 2011 08:51 uur

  Beste Okke,
  Ik heb een boom vol kweeperen maar heb er nog nooit wat mee gedaan, onbekend maakt onbemind.
  Ik ben blij met je recepten want dit jaar wil ik alles proberen.
  Hoe kan ik zien of de kweeperen rijp genoeg zijn om geplukt te worden?
  Ik heb dus geen idee.

 10. Okke Amerongen 19 september 2011 22:02 uur

  Hallo Hetty, De meeste kweeperen worden mooi geel en dan zijn ze rijp. Er zijn alleen rassen die vrij groen blijven. Geel = vaak dus goed. Verder is een richtlijn dat ze meestal eind september rijp zijn. Dit jaar is alles alleen wat vroeger. Ze zijn dus waarschijnlijk net wel of net nog niet rijp.

 11. Hetty 20 september 2011 15:29 uur

  Beste okke.
  Ik heb de kweeperen in siroop gemaakt.
  Het is echt of er een engeltje over je tong………….
  Heel stimulerend om ook de andere recepten te proberen.
  En ik kan het iedereen aanbevelen om eens te proberen.
  Groeten, Hetty

 12. Okke Amerongen 21 september 2011 07:36 uur

  Dank je wel Hetty. Mooi dat het lekker is geworden!

 13. pLUT0 24 september 2011 18:08 uur

  hoi okke,
  de kweeperen op siroop van 14 september waren verrukkelijk!!
  ik ben nu weer bezig met hetzelfde, MAAR is het recept veranderd???
  vorige keer gebruikte ik kardemom,steranijs en ’n vanillestokje…..
  klopt dat of ben ik toch ’n beetje seniel aan ’t worden??

 14. pLUT0 24 september 2011 18:11 uur

  oh ja, en er stond ook rozenwater in ’t recept, dat had ik toen niet maar heb ik nou gekocht. Alleen staat er niks van in ’t recept 🙁

 15. pLUT0 24 september 2011 18:25 uur

  Hier ben ik nogmaals.
  heb de siroop toch gemaakt zoals ik met van vorige keer herinnerde, mét kardemom, steranijs en vanillestok. wekker op 5 minuten en ja hoor helemaal gaar!!
  nou nog ff de siroop inkoken……

 16. Okke Amerongen 24 september 2011 22:09 uur

  Hallo pLuto, De ingrediënten zijn niet aangepast. De kooktijd heb ik wel wat korter gemaakt naar aanleiding van jouw tip.

 17. Wanda 25 september 2011 14:41 uur

  Beste Okke,
  gisteren dit recept geprobeerd om vervolgens van de helft de tarte tatin te maken. Beide gerechten roken en smaakten fantastisch! Ik heb echter wat moeite met de klokhuizen er op een redelijk normale manier uit te krijgen zonder al te veel van het vruchtvlees weg te moeten gooien. Ik hou vaak nog een harde kern over die ik er na het pocheren met (veel) moeite uitgesneden krijg. Doordat de peren dan al zacht zijn, houden ze niet hun mooie vorm als ik veel kracht moet zetten om de resten klokhuis te verwijderen. Heb je misschien een tip?
  Groeten, Wanda

 18. Okke Amerongen 25 september 2011 18:31 uur

  Hallo Wanda, De kweepeer is inderdaad keihard. Ik doe het altijd met een loeischerp met en dan gaat het nog wel maar het valt inderdaad niet mee. Misschien kan iemand je gewoon even helpen in ruil voor wat lekkers? Mooie ruil lijkt mij 🙂

 19. anne-mie koopmans 4 oktober 2011 19:03 uur

  Een erg leuke site waarvan ik veel leerde.Ik heb 18 kweeperen om er gelei van te maken.
  Hoeveel potjes zijn dat ongeveer ??
  anne-mie

 20. lenie 7 oktober 2011 11:24 uur

  dag Okke, ik ben erg blij met de recepten. Sinds ik een kweepeer heb die vol hangt met heerlijke ‘appels’ het soort Lescovacka, kan ik niet genoeg recepten gebruiken.Deze soort is makkelijk te snijden en hoeft maar kort te koken. Het vruchtvlees blijft wit, maar bij geleren wordt het mooi rozerood van kleur. Lenie

 21. bianca 9 oktober 2011 10:21 uur

  Hoi Okke, Proficiat met de site!!! Ben volop bezig receptjes uit te proberen. Vraagje: kan ik de kweeperen in siroop ook in een bokaal bewaren zoals jam??? Zodat ik er een gans jaar van kan genieten?

 22. Okke Amerongen 9 oktober 2011 12:25 uur

  Hallo Bianca, Kweeperen in siroop zijn ook goed te bewaren. Gewoon net als jam de potten helemaal tot de rand afvullen en heel schoon werken. Dan lukt dat zeker. Als je het echt zeker wil weten moet je ze nog een tijdje na wecken op een ovenplaat in de oven in een bodem water de potten nog even aan de kook brengen. Zorg wel dat de kweeperen niet helemaal gaar de pot in gaan omdat je ze in de oven dan eigenlijk ook nog even kookt. Veel succes!

 23. Monique 11 november 2011 17:38 uur

  Hallo Okke, Ik heb net de kweeperen in siroop gemaakt (staat nu wat af te koelen), en het smaakt verrukkelijk. In een andere pan ben ik bezig met de voorbereidselen van de kweeperengelei; benieuwd hoe die zal smaken. Het snijden van de peren viel me -na alle verhalen- alles mee en is met een scherp mes goed te doen. Misschien dat ik ook nog de tarte tatin ga uitproberen. Als dat zo doorgaat kan ik dezer dagen weer 3 kilo bij de Turk gaan halen. Wat een lekkere en veelzijdige vrucht! Hopelijk kan ik volgend jaar al de eerste vruchten van mijn eigen boompje plukken.

 24. Okke Amerongen 13 november 2011 07:59 uur

  Ha Monique, Het kweepeervirus heeft je te pakken 🙂 Leuk om te horen en veel succes met de nieuwe experimenten.

 25. Lia 19 december 2011 20:35 uur

  Hoi, Als ik het kweepeer recept uitprint, krijg ik ook 5 bladzijden met reacties. Beetje zonde van al het papier en de inkt. Kan dat niet anders?

 26. Okke Amerongen 19 december 2011 20:42 uur

  Hallo Lia, Het spijt me, dat is inderdaad niet handig. Ik moet even uitzoeken of- en hoe ik hier wat aan kan doen maar ik ga ermee aan de slag. Bedankt voor je reactie.

 27. gerie 20 december 2011 11:28 uur

  hoi Okke,
  bedankt voor je heerlijke recepten in het afgelopen jaar.
  ik wens je het allerbeste toe voor het nieuwe jaar 2012
  fijne feestdagen

 28. Okke Amerongen 20 december 2011 16:44 uur

  Hallo Gerie, Voor jou ook een fijne kerst en een heel goed 2012!

 29. marjo 23 december 2011 23:29 uur

  Pasgeleden een enorme tas kweeperen gekregen van een collega. Heerlijke compote gemaakt met kaneel en steranijs, maar ook met citroengras en gember.
  Daar kan ik echt mee voor de dag komen met de kerst.
  De smaak van kweeperen voert de boventoon, maar juist de andere ingredienten blijven lekker “hangen” in de mond. Heel apart! Heeft niet meer nodig dan een schepje slagroom of wat vanillevla.

 30. wil kouwen van de velden 28 december 2011 19:13 uur

  Zag de kweepeer vandaag bij de Turk en ik wil er zo graag iets lekkers van maken
  Komende week is hier een kleindochter van 14 jaar en die wil ik het voor zetten

 31. Okke Amerongen 29 december 2011 08:23 uur

  Hallo Marjo, Gewoon wat room of vanillevla is inderdaad een heerlijke combinatie. Collega’s waar je kweeperen van krijgt daar zouden er meer van moeten zijn:-)

 32. Okke Amerongen 29 december 2011 08:32 uur

  Hallo Wil, De kweeperen in siroop zijn uitstekend geschikt om aan kinderen voor te zetten. Ben benieuwd wat de kleindochter er van vind.

 33. Jet 9 oktober 2012 12:28 uur

  Dit ga ik straks maken,het lijkt me heerlijk, door al die reakties loopt het water me al in de mond. Is er iemand die deze siroop ook in een weckketel na heeft geweckt?

 34. Renate 1 oktober 2013 23:08 uur

  Dag Okke,
  Ik kan veel recepten vinden op je site, maar ik ben op zoek naar een recept om kweepeer te wecken, zonder dat het gelei, jam of compote wordt.
  Heb je tips en/of recepten voor me, of raad je het me gewoon af?
  Groeten Renate

 35. Okke Amerongen 10 oktober 2013 17:19 uur

  Hallo Renate, Een recept om te wecken staat inderdaad niet op mijn site maar het kan zeker met kweeperen. Er is heel veel informatie over wecken op internet te vinden en ik zou daar even naar zoeken. Maar het kan zeker en ik heb het in het verleden ook wel eens gedaan. Veel succes!

 36. Jet 17 oktober 2013 22:08 uur

  Hallo Okke e.a. Ik heb de kweepeervariant Leskovacka, een appelvormige kweepeer. Die bevalt me prima. Je moet alleen goed opletten omdat het vruchtvlees heel snel zacht wordt. Ik heb daarom eerst de schillen en klokhuizen in het water gekookt ( en ondertussen de kwarten vrucht in water met een scheut witte azijn bewaard), een half uurtje, toen gezeefd en daar de kwarten vrucht in gekookt. Als ik de vrucht in schijven snij is het echt binnen no time puree! Ik heb het recept met witte port gemaakt..heel erg lekker!

 37. Okke Amerongen 18 oktober 2013 09:45 uur

  Hallo Jet, Het klopt dat sommige rassen snel zacht worden en uit elkaar vallen. Per ras kan dat echt een enorm onderscheid zijn. Jouw oplossing is dan inderdaad prima. Zo heb je wel de smaak maar toch ook nog hele vruchten. Met witte port lijkt mij ook heerlijk. Bedankt voor de tip!

 38. Ria Vennik 22 december 2013 19:29 uur

  Gisteren 21 december het kerstdiner gemaakt voor de eetclub.
  De kweepeer kwam ik tegen als ingredient in Mostarda de Veneta. Daar de mostarda niet in mijn buurt te koop was zelf aan de slag gegaan. De kweepeer verwerkt in een dessert maar ook opgediend bij de hertenbiefstuk en eendenborst. Werkelijk voortreffelijk wat een heerlijke smaak en geur. Echt een aanrader. De kweepeer heb ik kunnen kopen bij de plaatselijke turkse winkel.