Mele Cotogne van Casa Giulia

1 november 2010

Mele cotogne van Casa Giulia Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Via Wouter Bijl, de cider specialist van Nederland, kreeg ik dit Italiaanse potje kweepeerjam. Een hele leuke verrassing natuurlijk. Wouter is net als ik altijd op zoek naar de lekkerste producten. Hij vertelde dat dit het eerste potje kweeperen was dat hij tegenkwam op zijn vakantie in Italië en het dus meteen gekocht heeft. Mooi werk, een leger van kweepeerspotters die, geheel belangeloos, voor deze site aan het werk zijn;-)

De jam is licht geel/oranje van kleur. Dat is normaal. Alleen bij ingekookte kweepeerproducten ontstaat pas de diep rode kleur. De ingrediënten zijn: kweepeer, suiker, pectine, zuurteregelaar, citroenzuur en ascorbinezuur. Dat is eigenlijk standaard voor industrieel geproduceerde jam.

De producent is Casitalia een concern gevestigd in Abruzzo. Ze produceren diverse jams maar ook tomatensaus. Meer informatie over dit bedrijf is te vinden op de website. Hier staat overigens vooral veel corporate gewauwel op.

Nu eerst maar eens die jam proeven. Ik proef altijd 3 grote lepels van alles zonder brood of iets anders dat afleid van de smaak. Deze jam is erg zacht van structuur. Kweeperen hebben stenig vruchtvlees en de steentjes ontbreken in deze jam. Dit maakt de jam wat zalvig van structuur. De smaak is gewoon goed. Lekker op brood, bij kaas of gewoon zo maar even 3 lepels om goed te proeven;-)

Wouter wil ik in ieder geval ontzettend bedanken voor deze leuke verrassing. Meer weten over Wouter en cider? Bestel dan eens een lekkere doos cider in zijn webwinkel.

Toch liever zelf aan de slag. Bekijk hier dan mijn recept voor kweepeerjam.

Reacties

 1. Maria Jesús 4 november 2010 13:57 uur

  Deze jam is ook te koop in de CORA supermarkt in LUIK België, daar hebben ze een zeer groot assortiment aan Italiaanse producten. ( voor degene die in de buurt woont erg handig… )

 2. Lia 8 november 2010 19:14 uur

  Wij zijn echte Griekenland gangers, als wij daar zijn kopen we daar ook altijd kweeperen jam met echte stukken kweepeer erin ,niet goedkoop maar wel heerlijk!
  Ik heb ook een Grieks kookboek daar staat dit recept in misschien kun je er wat mee?
  Kweeperenlikeur:
  4 kweeperenin vieren gesneden
  1 1/2 kop suiker, 2kaneelstokjes, 5 koppen wodka van goede kwaliteit
  Was de kweeeperen goed en veeg de wol af met een zachte doek.Snij de ongeschilde kweeperen in vieren. Hak de kweeperen grof in de keukenmachine.
  Schep de gehakte kweeperen in een glazen pot met bredehals en voeg de suiker de kaneel en de wodka toe.
  Schud goed met de pot en laat deze 1- 11/2 maand op een koele donkere plek staan.
  Zeef de likeur door een linnen doek en schenk hem in glazen flessen.
  Bewaar deze likeur in de koelkast.
  Groetjes ,Lia

 3. Lia 8 november 2010 19:23 uur

  Kweeperen thee,
  1 liter water, de gedroogde schil van 4 kweeperen ,1 klein kaneelstokje, 3 hele kruidnagels ,suiker of honing.
  Breng water aan de kook en voeg de schillen bij het kokende water.Laat dit nog 4-5 min verder koken. Voeg de overige aromatisch ingrediënten toe en kook de thee nog 1-2 min. Neem de pan van het vuur en laat de thee nog 2 min. trekken.
  Zeef de thee en serveer hem puur of met extra suiker of honing.
  Groetjes, Lia

 4. Okke Amerongen 9 november 2010 18:58 uur

  Klink lekker die kweeperenthee! Het drogen van schillen is nog wel wat gedoe. Ik heb er eigenlijk niet echt een plek voor. In de over op een lage temperatuur kan het natuurlijk ook! Ik zal het eens proberen.

 5. edith brons 11 november 2010 09:13 uur

  Dag, wat leuk dat er een website bestaat geheel en al gewijd aan kweeperen. In onze tuin in Midden-Italië hebben we een enorme hoeveelheid kweeperen. Het enige wat ik er vorig jaar mee heb gedaan is de kweepeer – goed geboend, maar met schil – helemaal inkoken met een glas witte wijn, wat citroenschilletjes en suiker (in een verhouding c.a 1250 g suiker op 3 kg kweepeer). Mijn bedoeling was eigenlijk een jam te maken, maar het werd de door mij gewenste ‘cotognata’ waarvoor ik het recept niet kende. Hoewel ik het geheel bepaald niet lang heb laten koken, had ik het kennelijk te lang gekookt. De vrucht moet een massa pectine bevatten.
  Als de stukjes kwee zacht zijn en de massa via geel naar bruinig/roodachtig is verkleurd en flinke bellen omhoog drijft, de staafmixer erin – pas op voor de kokende bellen – en vervolgens stort je de massa, als hij de diepgele/rode kleur heeft in een platte met olie ingesmeerde schaal, waarin hij vrijwel onmiddellijk opstijft en eenmaal afgekoeld te snijden is. Heerlijk bij allerlei hartigheden, zoals een mooie proscuito crudo of een pecorino ‘abbastanza stagionnato’ (goed gerijpt), als je een jonge pecorino lekkerder vindt, kan dat natuurlijk ook… Overigens heb ik inmiddels een recept gevonden, waarin met 1 kg suiker op 3 kg vruchten gebruikt. Men ontdoet daar de vruchten van de schil, nadat ze gekookt hebben en wrijft ze door de passavite met een fijne zeef. Pas dan voegt men de suiker toe met een beetje water en laat het bruineren.
  Dit jaar heb ik ook een soort appelmoes gemaakt naar hetzelfde recept, alleen minder lang koken en jam, weer iets langer koken, let goed op de kleur, die gelig moet blijven, anders wordt het weer de cotognata! Vorig jaar heb ik kaneel en steranijs toegevoegd; dit jaar alleen een klein stukje kaneel. O ja, mijn zoon heeft ook nog een jamvariant gemaakt met ontpitte druiven (ook uit de tuin) naar de raad van een Sardijnse in het dorp. Ook niet te versmaden. Met de laatste ga ik nu proberen de likeur te maken, als ze tenminste intussen niet allemaal bruin van binnen zijn geworden…

 6. m.v.bragt 16 november 2010 14:57 uur

  waar kan ik kweepeeren kopen?

 7. Rodie 16 november 2010 18:29 uur

  In de Turkse en Griekse winkels zijn nog genoeg kweeperen te koop.
  Ik weet natuurlijk niet of U in of dichtbij een grote stad woont. In grote steden zie ik ze ook op de markt bij Turkse kraampjes.
  Ik kon de pitten alleen niet gebruiken voor de gel, want het klokhuis zag er niet zo mooi uit als bij de peren uit de tuin.

 8. Okke Amerongen 17 november 2010 19:53 uur

  @m.v. bragt: Waar je kweeperen kunt kopen is hier te vinden: https://www.kweepeer.nl/te-koop/

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.