Kweeperen gevuld met rozijnen en kaneel uit de oven

Kweeperen gevuld met rozijnen en kaneel Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 17 reacties

Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
25 minuten
Aantal personen:
4
 • 4 kweeperen
 • 100 gram rozijnen
 • 100 gram suiker
 • 2 theelepels kaneel
 • 50 gram boter

Via de Kweeperen pagina op Facebook ontving ik dit lekkere recept van Coby Hendriksen. Ze woont in Spanje waar ze kweeperen vooral gebruiken voor Membrillo. Ze gaf verder aan dat kinderen dit gerecht nog lekkerder vinden met vanillevla. Dat lijkt me inderdaad ook heerlijk. Zonder vla is dit ook al een super nagerecht! Bedankt Coby!

Was de kweeperen goed. Hol de kweeperen uit met een appelboor. Pas op voor je handen want kweeperen zijn echt hard! Probeer met de appelboor zo goed mogelijk het hele klokhuis te verwijderen. Bewaar het klokhuis en doe dit in een pan met water. Schil nu de kweeperen en doe ook de schillen in de pan met water. Snijdt het de top en de bodem mooi vlak. De geschilde kweeperen leg je ook in de pan. Kook het geheel 10 minuten.

Warm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom de rozijnen, suiker en kaneel. Schep de kweeperen met een schuimspaan uit de pan. Zet de kweeperen in aparte ovenschaaltjes of plaats ze allemaal in 1 grote ovenschaal. Vul de kweeperen nu met het mengsel van rozijnen, suiker en kaneel maar bewaar een klein beetje van het kaneel suiker mengsel. Leg bovenop de kweeperen een klontje boter. Giet wat kookvocht over de buitenkant van de kweeperen. Zorg dat de kweeperen in een bodempje vocht staan. Bestrooi de kweeperen met het restje overgebleven suiker en kaneel. Zet de schaal nu 15-20 minuten in de oven.

Eet de kweeperen zo uit de schaal of leg ze op een bord met wat vanillevla of ijs erbij. Eet smakelijk!

Reacties

 1. Susanne 7 september 2011 09:04 uur

  Kan je kweeperen ook invriezen zodat je later als het kouder is (in december of januari)er toch nog een heerlijk nagerechtje van te kunnen maken .Hopelijk kan iemand me helpen want wij gaan dit jaar een boom zetten.Alvast bedankt.

 2. Okke Amerongen 7 september 2011 19:08 uur

  Hallo Susanne, Ik heb kweeperen nog nooit ingevroren. Als je ze op tijd plukt zijn ze wel even te bewaren maar tot januari zou ik niet aan durven. Dan worden ze bruin en zacht van binnen. Dat is niet lekker en ziet er ook niet mooi uit. Het beste is eind september en begin oktober de kweeperen verwerken tot lekkere dingen zoals jam/gelei en in die tijd ook af en toe een lekker gerecht er mee maken.

 3. Mieke 5 oktober 2011 21:48 uur

  Dankjewel voor dit heerlijke recept – wou de kweeperen eigenlijk invriezen, maar kwam dankzij die zoekactie op dit heerlijke toetje terecht – omdat ik een paar peren te kort kwam heb ik er wat appeltjes tussen gedaan – viel ook erg in de smaak!

 4. Okke Amerongen 5 oktober 2011 22:30 uur

  Hallo Mieke, Mooi dat het met een paar appels erbij toch nog gelukt is!

 5. Jeanne Vermeulen 22 oktober 2011 12:23 uur

  Hoeveel kweepeer, aan gewicht doe ik hier bij?
  Ik heb gisteren 2 kweeperen gekocht in Dordrecht op de markt,gewicht 1160 gram.
  In veel recepten mis ik het gewicht die nodig zijn van de Kweepeer.
  Groetjes Jeanne.

 6. Okke Amerongen 23 oktober 2011 08:11 uur

  Hallo Jeanne, Het gewicht is voor dit recept niet van belang. Het gaat om het aantal. Als je extreem grote of extreem kleine kweeperen hebt dan kook je ze gewoon wat langer of korter. Veel succes!

 7. Ina 23 oktober 2011 08:50 uur

  Moet je kweeperen voor een ovengerecht altijd eerst koken?

 8. Okke Amerongen 23 oktober 2011 09:09 uur

  Hallo Ina, Niet altijd. Soms stoof je de kweeperen ook in de oven gaar. Dan kook je ze dus eigenlijk in de oven.

 9. Leena 23 oktober 2011 11:38 uur

  Hoi allemaal, ik heb gisteren vier kweeperen gekocht. Dit recept lijt mij makkelijk genoegt voor iemand die nog nooit van de kweepeer had gehoord! Wilde eerst een van de peren zo opeten, maar kwam al gauw tot de ontdekking dat het niet kan;-)). Vandaag dus kweeperen uit de oven.

 10. Okke Amerongen 24 oktober 2011 20:18 uur

  Ha Leena, Even koken is wel nodig inderdaad. Veel succes en eet smakelijk!

 11. Carlijn van Aalst 6 november 2011 20:59 uur

  Ze staan nu in de oven, het ruikt al heerlijk! Kan ik nog iets lekkers maken van het kookvocht met schillen dat over is?

 12. Okke Amerongen 6 november 2011 21:30 uur

  Hallo Carlijn, Kookvocht van kweeperen kun je heel goed voor dit gerecht gebruiken: https://www.kweepeer.nl/recepten/rode-kool-met-kweeperen/ Je kunt het ook in een steelpan inkoken tot je siroop hebt. Dan heb je heerlijke limonade. Dan moet je het wel even zeven.

 13. Lein 19 november 2013 20:42 uur

  Jeugdsentiment, maar toen met gewone appeltjes op de zondagavond. En inderdaad die vanillevla :). Als extra verwennerij een schepje cacao door het suiker-kaneelmengsel… mmm….
  In deze vorm een originele nieuwe versie. Misschien deze zondagavond eens inbrengen op het te plannen menu :D.

 14. Bernard Stikfort 30 november 2013 14:53 uur

  Kweeperen (maar ook kweeappels) laten zich prima invriezen. Gewoon schillen, klokhuis NIET verwijderen, en in z’n totaal even de kook er over (max 15 minuten). Afgieten en laten afkoelen, dan invriezen. Bij gebruik langzaam in de koelkast laten ontdooien.

 15. Truus Brouwers 11 oktober 2014 08:15 uur

  tip van een kok: invriezen van gelei of moes kan. na het ontdooien kan het wel eens wat geschift zijn, kook de moes of gelei dan even op terwijl je goed roert.

 16. Paul Slomp 18 oktober 2014 18:57 uur

  Hoeveel water moet er bij de kweeperen als ik ze kook. Met 3/4 onder koken ze helemaal kapot?

 17. Okke Amerongen 19 oktober 2014 13:36 uur

  Hallo Paul, Er zijn kweepeerrassen die heel snel kapot koken. Deze rassen zijn niet geschikt om te vullen omdat ze te snel uit elkaar vallen. Sommige rassen vallen na 10 minuten al compleet uit elkaar en daar kun je eigenlijk alleen moes van maken.