Kweepeersap van Konstantinopeler kweeperen

7 september 2010

Kweepeersap van Konstantinopeler kweeperen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Als cadeau kreeg ik een prachtige fles kweepeersap, gemaakt van 1 soort kweeperen: de Konstantinopeler. De Konstantinopeler kweepeer is een mooie appelvormige kweepeer met veel aroma.
Veel kweepeerproducten zijn toch varianten op jam. Als je dan ineens een prachtige fles sap cadeau krijgt is dat gewoon een buitenkans. Zo’n bijzonder kweeperenproduct moest natuurlijk meteen geproefd worden.

De fles kweepeersap is geproduceerd door de firma Van Nahmen uit Hamminkeln in Duitsland. In nauwe samenwerking met 180 boeren in de omgeving worden vruchtensappen van zeer hoge kwaliteit gemaakt. Vaak van 1 soort fruit van een traditioneel fruitras.

Om oude fruitsoorten te behouden heeft Van Nahmen een prachtig concept bedacht. Boeren tekenen een contract met Van Nahmen dat ze alleen perfect rijp en onbespoten fruit van 1 soort leveren. In ruil voor top kwaliteit fruit van 1 soort krijgen de boeren een stuk hoger bedrag per kilo.

De fruittelers zijn vervolgens verplicht om voor deze hogere fruitprijs nieuwe fruitbomen van deze oude rassen te planten. Zo zorgt Van Nahmen dat het loont om deze vaak oude en minder productieve soorten te telen én te blijven aanplanten. Jaarlijks worden zo tussen de 500 en 800 oudere fruitrassen aangeplant.

Gelukkig zijn ze de marketing niet vergeten. Alles wat ze maken ziet er fantastisch uit. De flessen en etiketten zijn mooi en zien eruit als een eerbetoon aan de specifieke fruitsoort die in de fles zit. Het assortiment is groot en bevat nu onder andere sap van: Aroniabessen, Rote Sternrenette, Schöner von Boskoop (Goudreinet in het Nederlands), Haus Zwetschge (kwetsen, een pruim vooral gebruikt om te bakken), Vlierbessen en Rabarber. Alles is gemaakt uit fruit en nooit uit concentraat.

De fles kweepeersap bevat 85% kweepeersap, water en suiker. Het sap wordt geperst uit kweeperen van oude boomgaarden met soms wel 60 jaar oude bomen waardoor de smaak super intensief is. Genoeg geschreven, nu eerst proeven. Tja, hoe moet je dit omschrijven. Dit is gewoon GEWELDIG. Een bom van aroma, geur, smaak: alles wat de kweepeer zo lekker maakt is hierin te proeven. Je proeft herfst, stoofperen, een aromatische witte wijn maar vooral KWEEPEREN. Wat een geweldig product! Iemand zou dit in Nederland moeten verkopen!

Deze fles heb ik gekregen van Pimm en Marcel van der Donk, specialist in Chocolade Truffels. Mannen ontzettend bedankt! Deze Quitten Nektar is ook te koop bij Manufactum. Ik denk niet dat het ook in Nederland verkrijgbaar is maar ik doe hier navraag naar. Dit product verdiend dat zeker!

Reacties

  1. Arno Timmermans 6 oktober 2010 22:01 uur

    Gegroet!
    Mijn broer heeft in Hong Kong vruchtensap gedronken en stuurde een foto van de vruchten. Volgens mijn vrouw is het een cydonia soort. Is het bestaan ervan bij u bekend? Wat hij ervan begreep is dat ze het wah wah’s of iets dergelijks noemen. Het wordt ter plaatse in een kraampje gemaakt in een soort blender. Ik kom met googel niet verder! Groeten, Arno Timmermans

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.