Merendina di Cotogna van Zuegg

15 september 2010

Merendina di cotogna van Zuegg Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Rob Heerdink organiseerde op 5 september de eerste inmaakruilbeurs. Een geniaal idee! Als je een grote fruitboom hebt komen er kilo’s pruimen vanaf. Dan heb je al gauw tientallen potten pruimenjam. Iemand anders heeft weer kilo’s rabarber, appels of peren en zit met precies hetzelfde probleem. Wat is er dan beter om te ruilen? Goede ideeën zijn er genoeg maar Rob en Welmoed hebben er dus ook werk van gemaakt. Hulde voor dit initiatief.

Eenmaal aangekomen op de inmaakruilbeurs zaten er allemaal vrouwen achter tafeltjes. Ik was natuurlijk weer de enig man. Het moet gezegd, de vrouwen hadden zich beter voorbereid dan ik. Op mijn potjes zaten geen etiketten. Rob en zijn vrouw Welmoed hadden nog wel etiketjes. Daar kon ik dan met mijn doktershandschrift ‘Vlierbloesemgelei’ en ‘Kweepeerchutney’ opschrijven.

De collegajammakers hadden mooie dingen gemaakt: vlierbloesemgelei (inderdaad de concurrentie was moordend), pruimenjam en nog veel meer lekkers. Ik heb mijn potjes geruild voor aardbeienjam, citrusvruchtenjam en chutney van mango, abrikoos en walnoten. Aan het eind kwam Rob met een klein pakje op de proppen: Merendina di Cotogna. Niet zelf gemaakt maar gelukkig mocht ik het toch ruilen.

De Merendina di Cotogna is te vertalen als Kweepeertussendoortje of Kweepeersnack. Hij bestaat voor 80% uit kweepeerpuree, suiker, pectine en citroenzuur. De producent is Zuegg, een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1895! Zuegg maakt halffabricaten van fruit voor de industrie. Daarnaast maken ze producten maar ook consumentenproducten zoals sap, jam en dus deze fruitsnacks.

Genoeg over Zuegg. Tijd om te proeven en het is lekker. Die echte aromatische kweepeersmaak proef je meteen. In Spanje noemen ze dit product Membrillo. Leuk dat dit blijkbaar ook in Italië verkocht wordt en nog wel in de supermarkt.

Rob en Welmoed ontzettend bedankt voor jullie leuke initiatief voor de Inmaakruilbeurs en natuurlijk voor de Merendina di Cotogna. Volg Rob en Welmoed ook op Twitter!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Kweepeer.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Kweepeer.nl alles over het doel van deze site.