Eendenborst met kweeperen en sinaasappel- gembersaus

Eendenborst met kweeperen en sinaasappel- gembersaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
45 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten

 • 6 middelgrote vastkokende aardappels
 • 1 grote kweepeer
 • 1 eendenborst (ongeveer 300 gram)
 • 2 sinaasappels
 • 25 gram verse gember
 • 20 gram roomboter
 • Peper en zout naar smaak
 • paar takjes peterselie

Mijn websites worden gemaakt door het webbureau Eend. Toen Robert Jan, een van de eigenaren, op bezoek kwam was het eigenlijk logisch dat we eend met kweepeer zouden maken. Allebei heerlijk en een perfecte combinatie. Het stevige vettige eendenvlees combineert heerlijk met de fris-zure kweepeer. Met wat aardappels erbij en gember- sinaasappelsaus is dit een mooi feestmaal.

Schil 6 middelgrote aardappels, snijd ze in vieren en breng ze aan de kook. Was de kweepeer en snijd hem in de lengte in kwarten. Kook de kweepeer beetgaar in een pan water.

Warm een oven voor op 180 graden op de boven en onderwarmte stand (geen hetelucht stand). Bekleed alvast een ovenplaat met bakpapier. Was de eendenborst grondig en dep hem droog. Snijd nu met een mes de kant van het vel kruislings in zodat je een mooi ruitjespatroon op het vel krijgt. Snijd niet in het vlees zelf. Bestrooi de eendenborst flink met peper en zout en wrijf hem er goed mee in.

Eendenborst met kweeperen op ovenplaat Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Bak de eendenborst met het vel naar beneden in een koude pan 4 minuten op hoog vuur. Draai hem om en bak de vleeskant nog een minuut. Leg de eendenborst met het vel naar boven op de bakplaat. Giet de aardappels en de kweeperen af. Leg alles mooi om de eendenborst heen op de bakplaat. Overgiet het met het eendenvet uit de koekenpan. Laat de eendenborst met aardappelen en kweeperen 12 minuten in de oven garen.

Schil met een scherp mes 1 sinaasappel zodat je het vruchtvlees zonder vel ziet. Snijd met een mes v vormige partjes, alleen van het vruchtvlees. Pers de andere sinaasappel en houd het sap apart. Schil de gember en snijd het in dunne reepjes. Haal de blaadjes van de peterselie en snijd het fijn. Doe sinaasappelsap met gember in een pan en laat het 4 tot 8 minuten inkoken. Neem de pan van het vuur. Klop er koude stukjes roomboter door en roer er voorzichtig de sinaasappelpartjes doorheen.

Leg de aardappels en kweeperen vanaf de bakplaat op het bord. Snijd de eendenborst in 6 mooie stukken en leg ze ook op het bord. Giet de sinaasappel- gembersaus over en bestrooi het gerecht met de gesneden peterselie. Eet smakelijk!

Reacties

 1. van diepenbeek 1 december 2011 11:26 uur

  Wat lijkt me dit een heerlijk recept.
  Hier in Frankrijk is altijd overal volop eendenborst te koop, evenals kweeperen. En de voorraadkast staat al vol met allerlei kweepeer-conserverven, dus ik ben blij een nieuwe toepassing/gebruik te vinden

 2. Okke Amerongen 3 december 2011 08:51 uur

  Graag gedaan Van Diepenbeek. Mooi hoor een hele voorraadkast met kweepeerconserven. Komt altijd van pas!

 3. Anne-Marie 14 oktober 2013 20:52 uur

  Heb gisteren dit recept gemaakt. Het was erg lekker! Helaas kan onze oven niet op boven en onderwarmte dus toch maar met hetelucht gewerkt, daardoor geen knapperig korstje aan de aardappel maar het smaakte prima. Heb wel de baktijd verlengd naar 15 min. En ik heb wat kooksap van de kweepeer aan de saus toegevoegd. Volgende keer ga ik de tajine proberen!

 4. Ed 20 oktober 2013 21:44 uur

  Heerlijk! verzot op eend én op kweeperen dus moest ik aan de slag met dit recept.
  gelukkig hebben wij hier in de buurt nog een poelier die prima eendenmagrets verkoopt.
  gember in fijne schijfjes met dunschiller en dan nogmaals kleiner in flinters, dit is aangenamer in de saus. pocheervocht kweeperen verder laten indikken (1 eetlepel suiker toevoegen) en beetje van dit sap aan sinaasappelsap toegevoegd. aardappelen in schil voorgekookt, schil verwijderen en in 1cm dikke plakken. 12 min in oven is wat kort om knapperig korstje te bekomen, eventuel deze plakjes afzonderlijk in pan met daarin gesmolten eendenvet aankleuren (ik voegde nog lepeltje eendenvet toe uit bokaal, met dank aan bovenvermelde poelier). voor serveren, klokhuis uit kweeperen verwijderen, oogt mooier zeker als je op bord tussen de kwartjes kweepeer een kwartje sinaas drapeert. rode wijn syrah (of n shiraz) is tegen dit gerecht opgewassen